Winterse vooruitzichten

Weersituatie algemeen
Vrijwel de gehele Alpenregio ligt onder invloed van een gordel van hogedruk, welke zicht uitstrekt van de Golf van Biskaje richting de Balkan. Boven het oosten van Oostenrijk bevindt zich nog een diffuus warmtefront, waaruit boven de 1900 meter nog wat lichte sneeuw kan gaan vallen. Woensdag is het in het gehele aandachtsgebied vrij zacht en vanaf donderdag stroomt later op de dag vanuit het noordwesten koudere lucht over de Alpen noordzijde uit.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2-3 (geel-oranje) In het noorden van de provincie Steiermark lokaal mogelijk nog niveau 4 (rood)

Weerpraatje
De tweedeling in het Alpenweer van de laatste dagen is uiterst hardnekkig gebleken. Terwijl de westelijke Alpen al dagenlang onder invloed liggen van hogedruk nabij Bretagne/Golf van Biskaje, en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam moesten afrekenen met een aanhoudende Nordföhn en bijbehorende hoge temperaturen kregen de Oostenrijkse Alpen een kille nordstau situatie te verwerken. Gigantische verschillen dus welke het Alpenweer vaak zo boeiend maar tegelijkertijd ook uiterst grillig maakt. Vandaag was weer een herhaling van zetten met de beste, maar tevens zachte papieren voor de Franse, Zwitserse en Italiaanse wintersportoorden en aanzienlijke mindere en bewolkte condities voor grote delen van Oostenrijk. Alleen in delen van de provincies Vorarlberg, het westen van Tirol en Karinthië heeft de zon nog goede zaken gedaan.


Omgeving van Schruns in de Vorarlberg @sneeuwhoogte App

Veranderingen op komst
Zoals we de laatste dagen al vaker aangekondigd hebben staan er tamelijk grote veranderingen op het Alpen weermenu. En dan niet alleen voor de wintersportgebieden, maar tevens voor grote delen van West Europa maar daarover aan het eind van dit bericht meer. Vandaag zullen we eerst nog moeten gaan afrekenen met uitermate zachte omstandigheden welke we terugvinden in de ongehoord hoge temperaturen voor de eerste week van januari. In de westelijke Alpen schommelt de temperatuur op 2000 meter rond de 6 graden C en vinden we het nulgradenniveau pas terug rond de 3000 meter grens. In des Alpes Maritimes, de provincie Tessin en de Dolomieten ligt het freezing level zelfs lokaal rond de 3200 meter! Voor de oostelijke Alpen geldt, des te oostelijker des te kouder. Hier variëren de temperaturen op 2000 m van ongeveer 2 graden in de buurt van Arlberg, tot -5 graden in het meer oostelijk gelegen Schneeberg. Op woensdag verandert er nog niet bijster veel in het zachte weer en komen ook de meer oostelijk gelegen wintersportplaatsen volledig in de zachtere lucht terecht.


Omgeving van Damüls Bregenzer Wald gisterenmiddag met een voorzichtig doorkomend zonnetje

Vanaf donderdag gaat het roer dan eindelijk voor het gehele Alpengebied faliekant om.Tegen die tijd bouwt zich boven de Scandinavische regio een hogedrukgebied op, terwijl  boven het noorden van Polen een lagedrukgebied tot ontwikkeling is gekomen.Tussen deze 2 systemen in komt een vrij krachtige noordelijk georiënteerde stroming op gang, waarin aanzienlijk koudere luchtmassa's zuidwaarts richting het Alpengebied gaan uitstromen. De eerste verschijnselen van deze weerverandering dienen zich later op woensdag al aan. Aan de noordelijke horizon zien we steeds meer hoge cirrus velden gaan binnentrekken welke de voorbodes zijn van de op komst zijnde weersomslag. (cirrus is een wolkengeslacht dat boven de 10.000 meter voorkomt en volledig bestaat uit ijskristallen). Op het instromende koufront van donderdag kunnen wat lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen maar grote hoeveelheden sneeuw worden zeker niet verwacht. Vrijdag zet deze koude tendens dan nog wat verder door en wordt het nog wat kouder met een nulgradenniveau dat gaat zakken richting de 700 meter en lokaal zelfs nog wat lager.


Situatie kaart van aanstaande vrijdag. Gevoelig koudere condities!

Verdere vooruitzichten
In de meeste recente uitdraai van het ECMWF model zien we rond midden van volgende week een tamelijk winterse setting terug. Nabij de Botnische Golf/Oostzee bevindt zich een gebied met hoge barometerstanden en zien we lagedrukgebieden terug in een gordel van de Cote D'Azur richting het midden van Italië. Hierdoor krijgen grote delen van het Europese continent te maken met een oostelijk stromingspatroon waarin vrij koude continentale luchtmassa's worden aangevoerd. Voor het Alpengebied is het tegen die tijd van belang in hoeverre het lagedrukgebied boven de noordelijke Middellandse Zee zich zal kunnen gaan ontwikkelen. Dit is vooral voor de zuidelijke en zuidoostelijke Alpen van belang, want bij een gunstig scenario zou dat sneeuw van betekenis kunnen gaan opleveren voor deze regio's. Even afwachten is het devies want we speculeren nu op een weerbeeld van over ruim een week, maar is wel iets om goed in de gaten te gaan houden de komende dagen.

Winter Benelux
De verwachtingen in ons eigen land blijven er vrij winters uitzien op termijn. Vanaf vrijdagnacht  gaat vanuit het noordoosten koude en tevens drogere vrieslucht het land instromen, waarbij de temperatuur sinds lange tijd weer onder het vriespunt duikt. Op de doorkomst van dit koufront zou wat winterse neerslag kunnen gaan vallen, maar erg veel zal dit niet te betekenen hebben. Na het weekend wordt het vrij spannend wat de toonaangevende hogedrukgebieden gaan doen. Boven het noorden van Polen ligt een hogedrukkern gepositioneerd maar zien we tegelijkertijd in het zeegebied ten westen van Portugal drukstijgingen optreden. Vooral die laatste ontwikkeling is een vervelende want als dit patroon de overhand krijgt krijgen we weer te maken met een meer maritieme zachte variant. Andere aandachtstrekker is een storing die rond het midden van week interesse heeft voor onze omgeving. Als deze ten zuiden van ons land onderdoor trekt blijft de stroming aflandig waardoor de wind in de koude oosthoek blijft zitten. Tevens kan dit sneeuw van betekenis gaan opleveren als de koers gunstig uitpakt! Genoeg om in de gaten te gaan houden zou ik zo zeggen waarbij Johann U graag morgen weer verder over bijpraat.

Vanuit een bewolkt (en nog zacht) Schiphol, met vriendelijke groet


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Weeronline heeft het over een heerlijke 10 graden in valfrejus over 2 weekjes, wordt het de zwembroek of skibroek, ik weet het nog niet!

Gast-1203 | 08-01-2013 - 08:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1203 Vandaag de exacte temperatuur aangeven voor over 14 dagen. Tja....;-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 08:48

Gast

Heerlijk die koudere vooruitzichten. Begin het goed zat te worden die zachte temperaturen hier in de Franse Alpen. Leuke site dit met goede weerberichten. Super! Gr Valerie

Gast-1207 | 08-01-2013 - 09:30

Luc  Cap

@ All : ik denk gewoon dat je maar max 3 à 4 dagen vooruit mag kijken want het weerpatroon kan zo vlug veranderen, zeker qua sneeuwval en waar die valt en zo. Maar we krijgen hier tenminste een duiding in welke richting het gaat. Sites zoals Bergfex.com geven elke dag weer een andere setting. Vandaag bvb geven ze voor Gerlos voor as. vrijdag 17 cm verse sneeuw en gisteren stond daar 10 cm dus... Voor dit WE gaven ze op za zo en ma een hele dag zonneschijn en nu 3 d bewolkt met sneeuwval. Je mag je hier niet op vastpinnen. Michael en Johann bekijken het algemene weerbeld en trend en bouwen zo hun weerbericht op. Prima ondersteund door de verschillende modellen. Zo moet het en afwijkingen zullen er steeds zijn want de Alpen zijn nu éénmaal een supergroot gebied.

Luc Cap | 08-01-2013 - 09:44

Luc  Cap

@ All ik wilde dus zeggen dat ze gisteren voor Gerlos 0 cm verwachtten voor vrijdag : oeps typefoutje...

Luc Cap | 08-01-2013 - 09:46

Gast

@ All.. ook richting Gerlos 't weekend? Wij ook! komen we f de bar natgooien in de Little London en de pistes onveilig maken :)

Gast-1210 | 08-01-2013 - 10:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Klopt Luc. Zeker wat de sneeuwverwachting betreft. Kijk naar afgelopen zaterdag in Oostenrijk bijvoorbeeld, want daar waren de verschillen op relatief kleine afstand met een sterk schommelende sneeuwvalgrens zeer groot. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 10:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Thx Valerie. Operatie afkoeling geldt ook voor de Franse Alpen;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 10:52

Gast

Zo de tas is ingepakt, snowboard staat klaar, vanavond vertrekken we richting Zell am Ziller!Michael, kun jij nog iets zeggen over dit gebied? Huidige stand van zaken daar wat betreft het weer en de verwachtingen t/m zondag? Goggle of zonnebril?

Gast-1213 | 08-01-2013 - 10:55

Gast

Misschien helpt het als je gewoon even deze site leest, gast-1213....

Gast-1214 | 08-01-2013 - 11:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 1213. Goggle/zwembril kun je thuis laten;-) Zoals je in het weerbericht kunt lezen vanaf do avond kouder en vanuit het noorden kans op wat lichte tot matige sneeuwbuien. Have fun! Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 11:20

Gast

@gast 1213het dal waarin zell am ziller ligt ( zillertal ) ligt zeer laag en daar lag al heel weinig tot geen sneeuw, maar nu is dat in het dal dus helemaal niks meer. MAAR! niet getreurd, want de zillertal arena ligt vrijwel geheel boven de 1.300 meter, er is namelijk helemaal geen dalafdaling naar zell, dat gebied begint pas op 1.300 meter (vanaf de rosenalm) en gaat tot maar liefst 2.500 meter. Bovendien, gerlos ligt ook op 1.300 meter, dus volgens mij moeten vrijwel alle afdalingen genoeg sneeuw hebben. houd er wel rekening mee dat ze bij sterke wind zo alle liften dichtgooien en dan zit je opeens met 2 of 3 open pistes. moet wel zeggen dat je dat zelf ook niet wil hoor, met sterke wind in die ellenlange lift naar gerlos zitten... je komt gegarandeerd onderkoeld boven.als je ook naar mayrhofen of kaltenbach/hochfugen gaat: die hebben allebei 1 dal afdaling en dat is absoluut geen ramp als die dicht zijn. beide gebieden liggen ook over het algemeen hoog genoeg (ook tot maar liefst 2.500 meter) en zouden genoeg sneeuw moeten hebben.veel plezier alvast!

Gast-1216 | 08-01-2013 - 11:23

Gast

hallo micheal

vraagje hoeveel sneeuw lig er in saalbach in het dal ?

en kom er ook nog sneeuw bij de komende dagen .

we gaan nu vrijdag na saalbach hoopelijk lig er genoeg sneeuw ?

groetjeskatleen

Gast-1217 | 08-01-2013 - 11:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Kathleen. Volgens laatste peiling ligt er ongeveer 25 cm sneeuw in het dal. Lage pistes hier en daar wat ijzig. Vanaf vrijdag kan er er weer wat sneeuw gaan bijvallen. Je kunt ook boven de zoekfunctie gebruiken en vervolgens je bestemming invoeren. Have fun in Saalbach:-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 12:10

Gast

dank u michael ik zal het volgende keer bekijken op de zoekfunctie

groetenkatleen

Gast-1219 | 08-01-2013 - 12:17

Gast

hoi,

wij vertrekken op 8 februari naar dienten in oostenrijk!

zit het weer daar goed of zal het goed komen?

hoe zit het daar met de sneeuwkwaliteit.

grts en bedanky

Gast-1220 | 08-01-2013 - 14:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1220. Dienten ligt er prima bij. Afgelopen zaterdag is daar voor het laatst sneeuw gevallen, en vrijdag wederom sneeuwkansen. Iets over 8 februari roepen heeft nog geen enkele zin want is nog veel tever weg. Zou me vooralsnog geen zorgen maken want de aankomende periode wordt het significant kouder. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 15:31

Gast

Hallo!

Wij vertrekken as zaterdag naar Auffach in Wildschonau,kunnen jullie vertellen wat het weer daar precies gaat doen en hoe de sneeuwkwaliteit is voor zover jullie dat kunnen?

Verder complimeneten voor jullie site en de info die jullie ons verstrekken!! ga zo door!!Groetjes Remco

Gast-1223 | 08-01-2013 - 15:40

Gast

Michael,hoe leggen de dalen in Achenkirch er momenteel bij?.Volgende week vrijdag ga ik er heen.Maar dat vooruitzichten zijn fantastisch!.Wat zal ik 's nachts heerlijk slapen na een dag skiën.@Luc,je heel veel plezier toegewenst in Gerlos en heel veel sneeuw.Groetjes van Nathalie

Gast-1224 | 08-01-2013 - 15:57

Gast

hoi....,zijn er komende week ook nog sneeuw kansen voor het maurienne vallei? (fra).bvd ,grt peter

Gast-1225 | 08-01-2013 - 16:41

Jan Naber

Beste sneeuwhoogte,Kijk ik nou verkeerd?

Als ik naar het ECMWF en het NCEP GSF kijk, zie ik toch t/m 22-01 koude tot vrij koude temperaturen voor geheel west europa incl. de Benelux. Dus ook NO nederland.Janus

Jan Naber | 08-01-2013 - 17:25

Johann

@All Vanmiddag zelf maar eens de pistes getest hier in Oberwallis (Rosswald 1800-2800m). Temperatuur een graad of 6 en de hele dag zon. Ik had verwacht dat de sneeuw wat hard zo zijn (ijzig) na een week zonneschijn maar ondanks de hoge temperaturen overal prima condities en ook de kwaliteit van de sneeuw is gewoon (heel) goed. Ook de Talabfahrt (Schlittelweg 1800-1000m) ligt er prima bij. Gr Johann

Johann | 08-01-2013 - 17:36

Gast

Hallo allemaal,Denken jullie dat er de komende dagen nog sneeuw gaat vallen in willingen? Vertrek er over een week naartoe maar het ziet er niet heel goed uit.Bedankt alvast

Gast-1228 | 08-01-2013 - 17:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Jan Naber en andere winterliefhebbers. GFS Oper 12Z (Amerikaanse model) toont zeer winters. Volgens deze cluster duiken we vanaf het weekend de winter in. Mocht het tot een sneeuwdek komen gaat het op termijn zelfs streng vriezen! Het Europese ECMWF komt zo binnen! Als deze dezelfde kant opgaat als het Amerikaanse model kunnen we nog wat gaan verwachten in ons kikkerlandje......:-) Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 18:04

Rene Peters

Hello, enig idee hoe het in het Brandnertal gaat uitzien. (Vorarlberg). Op dit moment 0cm sneeuw in het dorp. Hoop toch op nog enkele centimeters voor 19 januari.

Groetjes Rene

Rene Peters | 08-01-2013 - 19:17

Gast

winter gaat keihard toeslaan; aldus avondruns! na gfs is ook ecmwf op en top winters!! schaatsen kunnen uit het vet..

Gast-1231 | 08-01-2013 - 19:52

Gast

@Gast-1228: neem vooral je wandelschoenen mee, sorry

Gast-1232 | 08-01-2013 - 20:26

Gast

Welke site staat dat model

Gast-1233 | 08-01-2013 - 20:30

Gast

@gast-1233 weer.nl, voor 2m temp moet je wel eerst ff account aanmaken!

Gast-1234 | 08-01-2013 - 20:37

Gast

Net gehoord op weerbericht VTM in Belgie. Koud vanaf zaterdag met kans op wat lichte sneeuw voornamelijk in de ardennen dan .

Ook nog maandag en dinsdag en nadien langzaam maar zeker weer warmer .

Zien jullie dat ook dat het koudere weer maar van korte duur zou zijn of is ook dat warmere weer van korte duur en wordt het nadien weer wat kouder .

Wij gaan namelijk van 18 tot 25 Januari een week naar de Ardennen ( Malmedy tegen de hoge venen ) en hopen toch wat sneeuw te krijgen . We zagen het al goed komen maar na dit weerbericht van Jill Peeters ziet het er niet zo goed uit .

Ik dacht uit jullie voorspellingen op te maken dat het koude weer toch wat langer zou duren dan tot dinsdag 15 januari .

Nu ik begrijp wel dat dit nog veraf is en dat dit onmogelijk juist te voorspellen is .

Toch graag een antwoordje indien mogelijk .

Thanks

Gast-1235 | 08-01-2013 - 20:44

Gast

Leuk dat je uitgerekend vandaag een foto plaatst van Damüls in Vorarlberg: morgen gaan we daar namelijk naar toe en de vooruitzichten lijken goed.

Ps. :altijd goed weerbericht, lees het altijd met veel plezier.

Gast-1236 | 08-01-2013 - 21:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Bedankt voor de positieve reacties. Ook het Europese ECMWF ziet er zeer winters uit. De koudegolf die vanaf vrijdag gestalte zal gaan krijgen in Nederland kan wel eens een heel lange adem hebben! Morgen volgen meer inns and outs. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-01-2013 - 21:27

Gast

Hebben we het al direct over een koudegolf?

Gast-1238 | 08-01-2013 - 21:33

Gast

Ik zag op het nieuwsbericht (vrt) dat de voetbalclub Club Brugge volop bezig is een nieuwe grasmat te leggen. Ze hopen maandag het nieuwe gras neer te leggen.

Dat kan wel eens dik tegenvallen met de sneeuw die mogelijk zou gaan vallen.

Gast-1239 | 08-01-2013 - 22:01

Gast

@ Michael, hoe is de laatste ECMWF uiteindelijk geworden? Ben heel benieuwd na je eerdere reactie!

Gast-1240 | 08-01-2013 - 22:28

Gast

Gfs 18z: vrijdag op zaterdag vorst, zaterdag temp 0-2 graden boven 0, en vooral België, maar ook zuid nl sneeuw! Daarna t/m woensdag lichte vorst overdag, s'nachts vriest het licht tot matig. Donderdag in het oosten 0 graden, in het westen 2. DAARNA: keiharde verscherping van de kou!! De schaatsen kunnen uit het vet!

Gast-1241 | 09-01-2013 - 00:06

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord