Winterse ontwikkelingen

Weersituatie algemeen
Hogedruk strekt zich uit vanaf het Iberische Schiereiland tot over de Noordzee en lage druk boven Oost Europa en west Rusland. Terwijl in de westelijke Alpen de hogedrukinvloed overheerst hebben de oostelijke Alpen eerst nog te maken met een krachtige noordelijke stroming waarmee vochtige lucht tegen de Alpennoordkant stuwt. Donderdag nadert vanuit het noorden een storing met daarachter koudere lucht welke in en vooral na het weekend verder over de Alpen zal uitstromen.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje ). Oostenrijkse Alpennoordkant niveau 3 en lokaal nog 4 (oranje-rood)

Vandaag
Onveranderd zonnig en prima condities in de westelijke en zuidelijke Alpen, in de bergen zacht. In de oostelijke Alpen vandaag nog nordstau en algemeen slechtere condities, veel bewolking, deels aanhoudende neerslag (sneeuw) in combinatie met nog een harde tot stormachtige noordenwind.


Met de zon erbij genieten van de verse sneeuw in de Oostenrijkse Nordkette (Innsbruck)
 

Tweedeling
De tweedeling tussen oost en west blijft bestaan en vooral vandaag gaat er aan in de Oostenrijkse Alpen nog weer sneeuw bijvallen. Door de instroom van wat koudere lucht vanuit het oosten zal de sneeuwvalgrens in de oostelijke delen (Niederösterreich, Wenen, Burgenland en de zuidoostelijke Steiermark) gaan dalen en gaat de regen ook in de lagere delen en dalen steeds meer in sneeuw over. Meer naar het westen ligt de sneeuwvalgrens meest tussen de  800 en 1100 meter. Het betere weer in Oostenrijk is weggelegd voor de westelijk deelstaten en in de Vorarlberg, Tirol en Karinthië kan ook de zon af en toe aan de hemel gloren.Nog meer zon mag men ten zuiden van de Alpenhoofdkam verwachten, met een nog steeds sterk doorstaande Nordföhn is het er zonnig en vooral ook zeer zacht. Pakken we voor de oostelijke Alpen nog even de temperaturen erbij dan zien we dat de nulgradengrens tussen de 1500 en 1000 meter zal liggen, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -2 en -7 graden en op 3000 meter tussen de -4 en -10 graden. De laagste waardes gelden voor het noordoosten. Zowel de noordelijke wind als de Nordföhn zijn krachtig en lokaal ook nog stormachtig.

Voor de westelijke Alpen begint het zo langzamerhand een vrij saai weerpraatje te worden en daarom kunnen we kort zijn; Veel zon en veelal onbewolkt met hier en daar wat overtrekkende hogere sluierbewolking. In de Zwitserse Alpen kans op Hochnebel. In de bergen is het nog steeds zacht en met weinig wind heersen er prima condities waarbij men in de droge lucht ook nog eens kan genieten van de fenomenale vergezichten. En diegenen die de lente (of zomer) zoeken die kunnen die vinden in het Zwitserse Tessin. Met de Nordföhn ook hier weer zeer zacht en net als gisteren op veel plaatsen weer temperaturen die weer richting de 20 graden gaan oplopen ! Kijken we ook hier nog even naar de temperatuur opbouw van de onderste atmosfeer dan zien we dat op 2000 meter de temperaturen rond de 5 a 6 graden liggen en het nulgradenniveau pas ergens rond de 3000 meter. Ook de dinsdag en woensdag voor de westelijke Alpen weinig verandering, mogelijk dat de hogere sluierbewolking iets meer de zon zal gaan belemmeren.


Perfect gisteren na de sneeuw ook in Zell am Ziller / Kaltenbach (Karspitzbahn)

Woensdag ook in oosten betere condities
Dinsdag mogen dan ook de oostelijke Alpen (heel) even aan de weersverbetering proeven. De nordstau komt langzaam maar zeker aan zijn eind en vooral in de Vorarlberg, Tirol, Karinthië tot aan de Salzburger Alpen en westelijke Steiermark schijnt de zon. De laatste afzwakkende nordstau neerslag en bewolking trekt zich terug naar de oostelijke deelstaten. In de loop van de dag nadert echter vanuit het noordwesten de bewolking en neerslag van een warmtefront en tot de nacht zal deze vrijwel geheel Oostenrijk verovert hebben. Enkel het zuidoosten en westen zouden het droog kunnen houden. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht. De sneeuwvalgrens ligt meest zo rond de 1000 meter, naar het westen toe rond de 1200 a 1400 meter. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt de bewolking met neerslag naar het oosten weg en het kan gaan opklaren. Met het instromen van zachtere lucht wordt de koudere lucht dan in het verloop van de woensdag ook uit de oostelijke Alpen verdreven. Met minder wind, meer zon en hogere temperaturen zullen velen in Oostenrijk even kunnen op ademen en genieten van het betere en vooral ook een stuk vriendelijkere weer.

Kouder...
Helaas zal ook dit keer de pret maar van korte duur zijn want we gaan vanaf donderdag geleidelijk evolueren naar een totaal ander weertype en dit keer is niet alleen Oostenrijk aan de beurt. Het zal u niet ontgaan zijn dat de weermodellen al enige dagen schermen met winterse scenario's voor grote delen van west en centraal Europa. Deze weersverandering wordt in de steigers gezet door luchtdrukstijgingen boven de oostelijke Atlantische Oceaan (hoogterug) met in het weekend een apart filiaal boven Scandinavië. De straalstroom en frontale zone worden gedwongen een zuidelijkere koers te gaan volgen hetgeen we donderdag e vrijdag al zullen gaan ondervinden wanneer we geleidelijk aan de koudere kant van de straalstroom terecht gaan komen. Omdat de lagedruk invloeden boven de Alpen overheersen kan er vooral in het overgangsgebied periodiek ook wat (lichte) sneeuw gaan vallen, grotere neerslaghoeveelheden worden daarbij niet berekend. Met het instromen van de koudere lucht gaat het vooral  in de bergen vanaf donderdag markant afkoelen. Op 2000 meter is het kwik dan aan de noordkant gedaald tot -5 a -7 graden en de sneeuwvalgrens tot circa 700 meter. 


GFS (en ook ECMWF) voor zondag 13 januari met sneeuw voor maandag op laagje
wat via Nederland naar de Alpen koerst

...en toenemende sneeuwkansen
In het weekend stroomt dan nog wat koudere arctische lucht over de Alpen uit en de sneeuwvalgrens daalt overal tot in de dalen dan wel het laagland. Wolken (velden) en opklaringen wisselen elkaar af en uit de bewolking kan af en toe wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Met de start van de nieuwe week zien we dat de depressie via een nog zuidelijkere koers de Middellandse Zee gaan induiken. Het is nog even afwachten hoe dit precies zal gaan verlopen maar de kans op toenemend onbestendig weer met sneeuw lijkt vrij groot. Vooral op maandag zou een lagedrukgebied wat vanuit het noordwesten op de Alpen afkoerst voor sneeuw kunnen gaan zorgen. Met de zuidelijk verlopende straalstroom is er een reële kans dat ook de zuidkant van de Alpen weer eens sneeuw gaat meepakken. Of er een Südstau situatie uit zal volgen is eveneens nog onzeker maar ook deze optie is gezien het stromingspatroon zeker niet ondenkbaar

Ook voor de rest van Europa en dan natuurlijk vooral kijkend naar het eigen kikkerlandje wordt het zeer spannend. Dat het kouder gaat worden is zeker, in hoeverre de diepvrieskou vanuit het hoge noorden zich naar het zuiden kan doorzetten staat nog open. Tussen een "vuil" wintertype met sneeuw, natte sneeuw en temperaturen rond het vriespunt dan wel droog en koud vriezend winterweer is alles mogelijk. Een overgang naar zachter weer met regen (dooi) lijkt gezien het algehele stromingspatroon en afgeleid aan de ensembles  onwaarschijnlijk. Pakken we ook nog even de allerlaatste modeluitdraai erbij (ensembles van het ECMWF zijn helaas nog niet binnen) dan wordt de winterinval opnieuw bevestigd en daarbij heeft het er ook alle schijn van dat het geen "spelde prikje" zal worden. Kortom, de winter komt en de winter blijft ! Dat dit ook goed nieuws is voor bijvoorbeeld de wintersport in het Sauerland moge duidelijk zijn. Mocht de sneeuw in eerste instantie (nog) uitblijven dan wordt het er vanaf donderdag in ieder geval koud genoeg voor het produceren van kunstsneeuw.


ensembles GFS (NCEP) T850hPa (temperatuur op 1400-1500m hoogte) dinsdag 15 januari.
De negatieve afwijking t.o.v het langjarige klimatologisch gemiddelde wordt vrijdag
ingezet en zal ook de gehele volgende week en welicht nog langer aanhouden !

Samengevat mogen we concluderen dat we vanaf donderdag over gaan schakelen naar een totaal ander weertype, in de volksmond ook wel aangeduid met de naam "winter", een term die de Franse, Zwitserse en Italiaanse wintersporters en alle "laaglanders" al bijna vergeten zouden zijn na al dat mooie dan wel zachte winterweer. De komende dagen kunnen de dikke truien, handschoenen en mutsen weer uit de kast en misschien moeten ook de thuisblijvers zo langzamerhand de schaatsen gaan "waxen" !

Tot zover, mochten er zich spannende ontwikkelingen gaan voordoen dan zullen we daar via een extra update over melden. Morgen zijn we er weer en dan zal Michael de boel weer haarscherp voor u analyseren. Fijne dag en ciao vanuit een opnieuw onbewolkt Oberwallis.

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Bekijk hier de binnengekomen foto's uit de Alpen!

Wil je ook foto's uploaden vanuit je wintersportbestemming, download dan de app voor iPhone of Android.

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Luc  Cap

Alléé ben weer de eerste hihi... Toch leuk weer iedere dag dit weerbericht bekijken.

Luc Cap | 07-01-2013 - 08:14

Gast

Nou hier in Schruns, Voralberg is het bar slecht. Gister niet verder geweest dan het middelstation want het was gewoon pap.. Zal vandaag niet veel anders zijn.. Is "moeilijk" skieen..

Pistes zijn moeilijk goed te krijgen door de heren/ dames pisten preparateurs..

Tijd voor een beste laag vers sneeuw en temperaturen beneden nul...

Gast-1178 | 07-01-2013 - 08:30

Johann

@Luc Goedemorgen Luc, je bent er idd weer vroeg bij. Zin in een winters praatje (ook voor de Benelux) ? Dan vooral nog even blijven hangen ! Gr Johann

Johann | 07-01-2013 - 08:30

Luc  Cap

@ gast 1178 : ik denk dat je wens in vervulling zal komen, helaas nog niet vandaag vrees ik. Vanaf donderdag al wat kouder dus... ik weet niet hoe lang je daar nog bent maar alvast veel plezier en extra koude gewenst.

Luc Cap | 07-01-2013 - 08:46

Luc  Cap

@Johann : ja ik zal hier zeker nog ff blijven hangen, ahw aan jouw weerberichtlippen haha. Ben eens benieuwd wat ik nog te lezen zal krijgen.

Luc Cap | 07-01-2013 - 08:47

Gast

goeie morgen, ff een vraagje wat me al een tijd bezig houd, er zijn (een enkele) ski gebiedjes waar ik vaak zie dat de hoeveelheid sneeuw in het dorp hoger is dan op de top?

klopt dat? en wat is daar de orzaak van? ik dacht dat het super besse in fra. was bv.(momenteel 50cm dal en 50cm top) ,nog 12 dagen dan in val cenis, hoop op een +/- 15cm verse sneeuw? mooi voor mooie plaatjes ,tijdens de ''le grand odeesy" een etappe wedstrijd met huskysleen 4dagen lang door de maurienne-vanoisevallei! dus tot 17 jan blijf ik jullie zeker op de voet volgen......

Gast-1182 | 07-01-2013 - 09:04

Luc  Cap

@ Johann : wat een heerlijk weerbericht weer ! Ja de weerman in België zegt dat het nog heel onzeker is voor 't WE, gisteren sprak men nog over vriestemp en overdag net boven het vriespunt. Beetje onzeker dus nog denk ik zoals jij al aangaf. Laat het plot zich maar ontplooien de volgende dagen. Ik zal het hier wel volgen...

Luc Cap | 07-01-2013 - 09:05

Gast

@ Luc Cap | 07-01-2013 | 08:46We gaan zondag weer terug dus waarschijnijk net te laat helaas..

Woensdag zou het hier 11 graden worden, dikke ellende dus..

We hopen het beste er maar van..

Gast-1185 | 07-01-2013 - 09:28

Gast

@ johann: ik lees iedere dag met plezier deze weersverwachtingen. kan je misschien iets meer vertellen over de weersverwaching in het sauerland

volgende week zou ik die kant op gaan, maar weet niet goed of ik dit door laat gaan vanwege gebrek aan sneeuw

hoor graag van je

Gast-1186 | 07-01-2013 - 09:30

Johann

@Gast-1186 Zoals ik al schreef wordt het daar koud genoeg voor "artificial snow". De sneeuwkanonnen kunnen dus hun werk gaan doen. Daarnaast verwacht ik op de diverse rond circulerende storingen ook nog wel een lading natuursneeuw. Deze details zijn echter nog onduidelijk. Ik zou zeggen volg onze weerberichten, we komen er zeker nog op terug de komende dagen vwb het Sauerland en ook Nederland Gr Johann

Johann | 07-01-2013 - 09:36

Johann

@Gast -1182 Dat zou kunnen, met name voor de lager gelegen skigebieden. Ook "Super besse" in het Centraal Massief mag je daartoe rekenen en tussen berg (1800m) en dal (1300m) zit natuurlijk niet veel verschil. Daarbij komt dat vaak de sneeuw in dit soort dalen beter geconserveerd wordt dan op de top en dan met name de zuidkant. Ik ken me niet uit met de orografie ter plekke maar denk toch dat je het in die richting moet zoeken. Gr Johann

Johann | 07-01-2013 - 09:51

Gast

Goedemorgen Johann!! Kun je al iets zinnigs zeggen over de verwachtte sneeuw komende weersomlag als er zaterdag weer duizenden Nederlanders weer naar de Alpen vertrekken. Ik ga naar Avoriaz PdS.. wordt het kettingen omleggen of komt er geen sneeuw van betekenis?

Gast-1189 | 07-01-2013 - 10:21

Luc  Cap

@ Johann : volgens wintersporters.com zou de Scandinavische koude zich niet te goed kunnen doorzetten in t WE. Heb jij daar al zicht op ?

Luc Cap | 07-01-2013 - 10:39

Gast

Yes! Winter komt!

Gast-1191 | 07-01-2013 - 11:45

Marcel

De nieuwe ecmwf draait weer lekker uit op een scandihoog over ruim een week. Te ver vooruit maar blijft leuk! :)

Marcel | 07-01-2013 - 13:19

Lieven

Hallo, dit weekend met de camper naar de alpen, waar gaan we best naartoe?

Engelberg, is voor ons dichterbij, wat zijn daar de voorspellingen?

Alvast bedankt voor de info!

Lieven | 07-01-2013 - 14:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-1189 Het is nog net iets tever weg om voor het aankomend weekend met een gedetailleerde sneeuwverwachting te gaan komen. Komende dagen kunnen we dat iets nauwkeuriger onder de loep gaan nemen. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-01-2013 - 14:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Luc. Johann is even afwezig vandaar mijn reactie. De operationele runs verschillen per draai nogal in hun uitkomsten. Het wordt op termijn wel kouder. Of de winter echt een vuist kan gaan maken is nog steeds geen uitgemaakte zaak. De vrieskou aanstaande zondag lijkt net noord van de Wadden tot stilstand te gaan komen door een kleine patroonverstoring. Nog iets verder kijkend lijkt de rugas ook niet ideaal te liggen waardoor de diepvrieslucht ten noorden van de rugas opgesloten blijft zitten. Er is nog niets verloren maar er moet nog wel wat gesleuteld worden aan de diverse uitkomsten. We houden het scherp in de gaten:-) Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-01-2013 - 14:56

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Lieven. Vanaf vrijdag komt het gehele Alpengebied weer in beduidend koudere lucht terecht. Rond die tijd wordt tijdens de koufrontpassage ook weer sneeuw verwacht. Hoeveel is nog lastig aan te geven nu en kunnen we later preciezer gaan aangeven. Top bestemming Engelberg en de condities worden voor zover ze al niet goed waren richting het weekend alleen nog maar beter. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-01-2013 - 15:07

Gast

@johan,Het ensemble van het ECMWF van vanochtend was echt bagger. Moeten we deze daarom serieus nemen of niet?

Gast-1197 | 07-01-2013 - 18:27

Johann

@Gast-1197 Ik weet niet op welke ensembles (site, hoogtekaarten) je dit baseert maar zowel de ENS van het ECMWF als ook van het GFS zijn gewoon goed en het woord "bagger" is hierop al helemaal niet van toepassing! Dit geldt niet alleen voor de Alpen maar ook voor de Benelux. Gewoon winterse setting ! Ook de eerste modeluitdraai van vanavond weer veelbelovend. Gr Johann

Johann | 07-01-2013 - 18:55

Gast

Hallo Johann,Kun je ook aangeven of er in Willingen weer eens wat sneeuw gaat vallen.gr

Gast-1199 | 07-01-2013 - 19:28

Gast

@johan,Ik was net gast-1197, sorry maar ik had die van gisteren avond 22:00 door de war gehaald met die van vanochtend, en die ziet er inderdaad een stuk beter uit! Is er trouwens nog een kans dat die ene dag dooi na de eerste kou-inval nog verdwijnt van de kaarten?

Alvast bedankt voor uw reactie

Gast-1200 | 07-01-2013 - 19:52

Gast

You want one? One please yes

Gast-1201 | 08-01-2013 - 04:14

Gast

@gast 1201: komt voor elkaar...no worries...

Gast-1202 | 08-01-2013 - 08:13

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord