Genieten van de verse sneeuw

In de (zuid)westelijke Alpen en langs de hele zuidkant is er de afgelopen dagen behoorlijk veel sneeuw gevallen. Dit was het resultaat van vochtige Middellandse Zeelucht in de welke verschillende regenzones en buien gevormd konden worden. Te samen met de aanwezige koele lucht kon het zo ook al eens wat lager sneeuwen waardoor de skigebieden uiteraard zeer tevreden waren. Onderstaande kaart toont de aanwezige sneeuwhoeveelheid als berekent door weermodellen die nu aanwezig is. Het is duidelijk zichtbaar dat de (Oostenrijkse) noordkant nog heel weinig sneeuw heeft. Hopelijk komt daar snel een sneeuwdump aan!


Actuele sneeuwhoogte in de Alpen. @Kachelmannwetter


In het gebied van Valfrejus was het gisteren echt genieten met veel verse sneeuw en een heerlijke zon. @Valfrejus


Ook in Alpe d'Huez viel er voor de eerste keer veel sneeuw tot in het dal. @AlpedHuez


Niet alleen in de Alpen sneeuwde het, ook in Vercors werd het bijvoorbeeld wit bij de Mont Aiguille. 


Net als in de Sierra Nevada waar de pistes er goed bijliggen. @SierraNevada

Vandaag droog tot de avond
Tussen verschillende neerslagzones in blijft het vandaag droog in de Alpen met behoorlijk wat ruimte voor de zon. Hoge wolkenvelden liggen over de oostelijke Alpen en later op de dag ook meer en meer in de westelijke Alpen maar elders domineert de zon. De bewolking zal in de loop van de dag toenemen vanaf het westen wat de voorbode is van een zwak neerslaggebied dat vanavond en vannacht wat sneeuw zal opleveren in de zuidwestelijke (Maritieme) Alpen. Meer dan 10-15 cm moeten we daar niet verwachten vanaf zo'n 1400 zakkend tot 1100 meter. De nulgradengrens ligt vandaag in de Alpen gemiddeld rond 2000 meter (in het westen mogelijk nog iets hoger). 


Vanavond en vannacht valt er wat sneeuw in de zuidwestelijke Alpen


Vanavond trekt een zwak koufront over de zuidwestelijke Alpen met een 5-15 cm sneeuw. @Meteociel


Dit webcambeeld werd gisteren avond genomen in Tegelberghaus. 

Morgen meer bewolking en (lichte) sneeuwval voor noordkant
Goed nieuws voor de noordkant morgen waar er op uitgebreide schaal lichte sneeuwval verwacht wordt. De hoeveelheden blijven weliswaar beperkt maar alles krijgt wel weer eens een winterse toets. Ook in het zuiden van Duitsland valt er sneeuw. Hoe meer naar het oosten, hoe meer neerslag er kan vallen. Mogelijk is er in Salzburg en Steiernarken toch een 20 cm verse sneeuw mogelijk, Sneeuw valt er vanaf 800 meter in het noorden en vanaf 1400 meter langs de zuidelijke rand van het neerslaggebied, De zuidkant, en dan vooral het westen, heeft de meest zonnige papieren van de Alpen.


Morgen krijgt de noordkant ook eindelijk nog eens wat sneeuw. 


Er ligt nog altijd zeer weinig sneeuw op de Zugspitze. Morgen valt er hier wat sneeuw. 

Vanaf dinsdag/woensdag gevoelig zachter en zonnig
De winter en/of sneeuwval zet niet echt door. Vanaf dinsdag activeert de straalstroom op de Atlantische Oceaan en wordt er een krachtige depressie gevormd nabij het Verenigd Koninkrijk, Dit betekent dat de luchtstroming draait naar het zuidwesten en gevoelig zachtere lucht de bergen bereikt. De zon krijgt weer veel ruimte en het blijft droog, Neerslagzones trekken namelijk ten noordwesten van de Alpen naar het oosten, Voorlopig is het even afwachten tot wanneer deze situatie zal aanhouden, 


Gevoelig zachtere lucht bereikt in de loop van de week de Alpen vanaf het westen. De temperaturen schieten de hoogte in.

Fijne dag!

Met vriendelijke groet


Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Anja Bekkers

Goedemorgen, het wordt erg spannend! Skistart Serfaus komt snel in zicht. Duimendraaien dat er voor 7 dec de nodige sneeuw gaat vallen.

Anja Bekkers | 25-11-2018 - 08:26

Merije ...

Ja graag Anja, wij gaan pas weliswaar met kerst maar laat maar vallen al dat mooie wit

Merije ... | 25-11-2018 - 13:18

Snowboarder

Goedemorgen. Het wil zeker voor de noord alpen niet echt lukken met de sneeuw. We denken met weemoed terug aan vorig jaar november.

Snowboarder | 25-11-2018 - 08:55

Bianca B

Als ik de temperaturen bekijk voor de noordkant word ik daar niet vrolijk van. Daar komt het spreekwoord het smelt als sneeuw voor de zon goed van pas.

Bianca B | 25-11-2018 - 09:20

N Janssens

Het zal spannender en spannender worden voor de vroege skivrienden onder ons.zelf vertrek ik met kerst naar zillertal arena en daar roepen alle gebieden om sneeuw.sommige skigebieden gaan 1 december open dan vraag ik me af of dit wel zal lukken? Elke jaar kunnen we een ander sneeuwhoogte boek schrijven.hopen op sinterklaas sneeuw

N Janssens | 25-11-2018 - 09:43

Xavier Delvael

Het zal gene vetten zijn in zell, maar de Hintertux is niet zo ver en die is top! Veel plezier!

Xavier Delvael | 25-11-2018 - 12:01

Kris Red

Het past allemaal in het klimaat van nu: extreem... extreem droog/nat/wind. Heb vertrouwen op veel sneeuw mid-december! En straks iedereen een top wintersportvakantie!

Kris Red | 25-11-2018 - 10:00

Esther  Sand

Wat een genot om al die mooie winterplaatjes weer te zien.

Esther Sand | 25-11-2018 - 10:10

Joost Hazelaar

Vind je?❄️?

Joost Hazelaar | 25-11-2018 - 17:42

Remco Jouta

Valt er eindelijk wat sneeuw morgen op de Vorarlberg, dooit het daarna weer weg. Duimen voor de kerst.

Remco Jouta | 25-11-2018 - 11:01

Peter N

Ja we zijn afgelopen jaar natuurlijk ontzettend verwend met een top winterseizoen maar ja dat komt volgens mij maar eens in de zoveel jaar voor en voor de rest moeten we het weer doen met van die kwakkelende winters en hopen op toch een mooie sneeuwlaag hier en daar , maar we moeten het wel steeds hoger opzoeken . ???⛷?

Peter N | 25-11-2018 - 11:19

Dennis  Dolomieten

Peter het is pas 25 November, dan kun je toch niet al spreken over kwakkelende winter. Het is nog herfst en de winter komt dus nog. Vorig jaar was uitzonderlijk vroeg. Het is voor de mensen die vroeg gaan nu spannend maar aan de andere kant kun je ook zeggen dat je daarmee ook wat risico neemt dan als je bijvoorbeeld in januari of februari gaat skiën.

Dennis Dolomieten | 25-11-2018 - 11:31

Peter N

Ja Dennis het wordt zeker heel spannend voor de vroege wintersporters en om dan wat minder risico te nemen dan is het hoger op zoeken toch wat meer zekerheid . Want de winters vanaf eind oktober begin november vol met sneeuw zijn op een hand te tellen. En natuurlijk moet de winter nog beginnen , maar er is wel degelijk een klimaatverandering aan de gang en ja daar moet je dan toch rekening mee houden.

Peter N | 25-11-2018 - 11:42

Dennis  Dolomieten

Ja zo is het Peter.

Dennis Dolomieten | 25-11-2018 - 11:59

Cheese  Curve

2011/12 en. 2017/18 waren sneeuwrijk en ertussendoor kwakkel

Cheese Curve | 25-11-2018 - 13:23

marc van de poel

Vroeger gingen wij vaak eind november-begin december enkele dagen skiën. Steevast naar gebieden die echt hoog lagen : de Oostenrijkse gletsjers, Ober - en Hoch Gurgl, Val d'Isere en Tignes, Les 2 Alpes. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om naar pakweg Berwang te gaan, begin december. Heden ten dage zijn veel skigebieden in vooral Oostenrijk al open op 1 december. Met alle risico's en onkosten van dien. Sneeuwkanonnen zijn okee om de kwaliteit van de pistes tijdens het seizoen constant te houden. Als men gaat speculeren om het seizoen artificieel te verlengen, moet de temperatuur wel meezitten. Twee weken dure kunstsneeuw spuiten, die dan op twee dagen weer wegsmelt, soms lijkt mij dat overdreven risicovol en uiteraard duur. Dus mijns inziens is de regel : Ga begin december skiën als je echt flexibel bent en enkele dagen voor vertrek kan beslissen waarheen. Veel sneeuwpret.

marc van de poel | 25-11-2018 - 18:47

Bertil Blaas

Ben het eens met schrijvers voor mij.
Wat wel eens cruciaal kan worden voor de winter, dat is wat er na de warme depressieaanval van nu woensdag tot komend weekend gebeurd. Deze doorbraak van west, zuid/ west is poosje geleden al voorzien door Eu-computers. Afwachten maar.

Bertil Blaas | 25-11-2018 - 12:15

Peter Roemie

Ik ben het ook eens met Peter, Dennis en Bertil. Nog een maand te gaan tot de kerst, en vroeg gaan is altijd risicovol, dat was in "mijn tijd" ook al zo. Maar om de één of andere reden voelt het gewoon niet goed.... :-(

Peter Roemie | 25-11-2018 - 13:03

Peter Roemie

Ik zou wel eens willen weten van de weermannen of er vergelijkbare jaren zijn geweest.

Peter Roemie | 25-11-2018 - 13:05

Koen S

Ik zie nu op de 06 run van het GFS dat het na 5 december een beetje een kat en muis spel gaat worden tussen een imposant lagedruk gebied boven Scandinavië en een hogedruk gebied in Zuid-Europa... Elke run wordt er weer wat anders berekent. We blijven positief en hopen voor wat sneeuwbommetjes!

Koen S | 25-11-2018 - 13:07

Merije ...

Lander ook voor de inneralpine wat sneeuw komende dagen?

Merije ... | 25-11-2018 - 13:19

Bertil Blaas

@Koen,
Jouw bericht is juist en veel duid op een iets te zacht verlopende 1 ste decade van dec.
Comp. geven koudere setting 2 de decade dec. Gr.

Bertil Blaas | 25-11-2018 - 13:41

Dennis  Dolomieten

We kunnen er nu helaas niet meer van maken. We blijven duimen voor de Noordalpen. Mijn broer gaat naar ski amade Oostenrijk.

Dennis Dolomieten | 25-11-2018 - 16:48

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Analyse GFS 12z.
Het ziet er niet goed uit voor het noordelijke Alpengebied (Oostenrijk). De sneeuw die de komende dagen valt, smelt vanaf woensdag compleet weer weg. Temperatuur schiet rond het midden van de week flink omhoog. Ook de opstekende Noordföhn is een hinderlijk warme factor. Rond 5 dec neemt de neerslagkans weer serieus toe. Hoe dit uitpakt is nu natuurlijk nog niet te zeggen. Volgens de laatste run valt er neerslag in een brede warme sector. Hierdoor ligt er ook regen op de loer.

Morgen kijken hoe de weerkaarten er dan bij liggen.
(In de Franse Alpen sneeuwt het actueel wel weer lekker door)

Gr Michel

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2018 - 18:27

Peter N

We wachten weer vol spanning af Michael groetjes bedankt en tot morgen maar weer. ??

Peter N | 25-11-2018 - 19:01

Bertil Blaas

Michael bedankt voor je update, ik persoonlijk moet me afvragen of ik 15/12 naar Voralberg ga voor 2 weken ?. En ja ik weet dat dit scenario normaal kan zijn in december.
Gr.?⛷

Bertil Blaas | 25-11-2018 - 20:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ziet er vrij beroerd uit Bertil. ECMWF ook meedogenloos voor de noordkant. Na de korte winterse inval van de komende dagen gaat het daarna compleet mis.... Wordt vervolgd?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2018 - 20:23

Bertil Blaas

Michael, mijn dank voor je extra reactie !! Kijk morgen voor alternatieven.
Dank je. ??

Bertil Blaas | 25-11-2018 - 21:27

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord