Koud en een enkele sneeuwbui

Het glas is halfvol of het glas is halfleeg. Elke Sneeuwhoogte lezer benadert het Alpenweer op zijn eigen unieke wijze. Waar de een zich nu al druk maakt of het later goed komt, blijft de ander er volkomen relaxed onder. Op dit moment hebben we over kou helemaal niets te klagen. De "Big Snow" laat het alleen nog even afweten. Toch krijgt het zuiden van Oostenrijk / Karinthië de komende dagen al lekker wat sneeuw voor zijn kiezen. En volgend weekend zijn waarschijnlijk meer plaatsen aan de (sneeuw) beurt! Het glas is dus duidelijk halfvol aan deze kant ;-)


Sneeuwkanon uit

Sneeuwkanon aan. In 1 nacht een wereld van verschil in het Zwitserse Heidadorf / Visperterminen via Meteo OberWallis

Wat een knalplaat uit Livigno! Het gebied is gedeeltelijk open. Bella Vista piste via FB Livigno

Brrrr. Dat ziet er lekker koud uit zeg. Zware rijp aanslag in het Franse Valfréjus

Lokale sneeuwbuien
Het actuele radarbeeld verrast mij vanmorgen. De sneeuwbuien zijn duidelijk actiever dan ik had verwacht. Een meevaller dus! Actueel sneeuwt het vooral in het zuidoosten van Oostenrijk. Zelfs het lager gelegen Wenen is winters wit. Vandaag vallen er in het hele Alpengebied lokaal enkele sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens schommelt gemiddeld tussen de 300 en 700 meter. Op 2000 meter vriest het tussen de -5 en -8 graden, en op 3000 meter is het met -15 graden serieus koud! Zeker in combinatie met de doorstaande noordoostelijke wind / Bise. Mocht je erop uittrekken, een kwestie van warm aankleden!
Vannacht opkomende sneeuwval in Karinthië
Morgen krijgt het zuiden van Oostenrijk met wat serieuzere sneeuwval te maken. Een lagedrukgebied trekt via midden Italië richting de Adriatische Zee. Het bijbehorende frontensysteem stuwt hierdoor bewolking richting het zuidoostelijke Alpengebied. Dit betekent voor Karinthië en deels ook Steiermark wat intensievere sneeuwval. Ik verwacht gemiddeld tussen de 15 en 25cm, met tegen een gunstig gelegen stauhelling misschien nog wel wat meer. Tegelijkertijd krijgt het noorden van Oostenrijk opnieuw te maken met wat föhn verschijnselen.


Radarbeeld vanmorgen 09.00 uur. We zien vooral sneeuw echo's in het zuidoosten van Oostenrijk. Zelfs het lager gelegen Wenen is wit. Vandaag vallen er in het hele aandachtsgebied verspreid enkele sneeuwbuien. @WetterOnline

Een lagedrukgebied boven de Adriatische Zee zorgt morgen voor opkomende sneeuwval in het zuidoosten van Oostenrijk! @KNMI


Kleinwalsertal vanmorgen ook winters wit opgefrist! @Hans ter Braak

Minder koud
Het koudere weer is helaas van korte duur. Rond het midden van de week zorgt een opkomende zuidelijke wind voor oplopende temperaturen. Boven de Golf van Biskaje vormt zich een vlak lagedrukgebied. Tegelijkertijd is de luchtdruk boven de Balkan relatief hoog. Hierdoor wordt in een zuidelijk stromingspatroon gevoelig zachtere lucht richting de Alpen aangevoerd. Voor de noordelijke Alpen betekent dit opnieuw een aantrekkende Sudföhn.
Later sneeuw voor het zuidwesten
Komend weekend zijn er sneeuwkansen voor het zuidwestelijke Alpengebied. Een storing trekt via Frankrijk richting de Benelux. Fronten beïnvloeden hierdoor vooral de Franse Alpen en zuiden van Zwitserland. Of de neerslag Oostenrijk gaat bereiken is tegen die tijd nog maar de vraag. Morgen maar eens kijken hoe de kaarten er dan weer bij liggen.


Kou wordt  op woensdag weer verdreven. @ECMWF
 

Fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

martin libbrecht

het ligt al wit in Lermoos en het is nog aan het sneeuwen goed he het is een begin

martin libbrecht | 19-11-2018 - 08:50

HansvK

Ook in de Dolomieten nu sneeuw (zag ik op de livecam in Corvara www.skylinewebcams.com/de/webcam/italia/trentino-alto-adige/bolzano/corvara-in-badia-dolomiti.html)

HansvK | 19-11-2018 - 09:12

Peter N

Good morning Michael nou ik zit even op de Belgische TV zenders de winter webcam beelden te kijken maar dat ziet er al een stuk beter uit met al die witte pistes , en dat zijn inderdaad niet alleen de sneeuwkanonnen die dit witte plaatje hebben gemaakt want het heeft inderdaad hier en daar al lekker gesneeuwd oké het zijn nog geen bakken vol met sneeuw maar toch lekker zo een eerste laagje wit goud top hoor : nou maar hopen dat het even lekker doorzet met de sneeuw en de kou. Gr. Peter. ???⛷?

Peter N | 19-11-2018 - 09:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Midden vd week helaas weer zachter Peter??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2018 - 10:15

Peter N

Ik hoop dat die zachtere periode dan niet al te lang duurt Michael maar dat is wederom weer afwachten het weer is en blijft soms onvoorspelbaar maar dat maakt het extra leuk voor jullie weermannen ?

Peter N | 19-11-2018 - 10:38

Marcel Pijpers

In Gargellen begint het ook mooi wit te bepoederen. Is voor het oog een stuk winterser, al zal komend weekend het meeste wel weer vertrokken zijn.
Bedankt voor de heldere uiteenzetting.

gr Marcel

Marcel Pijpers | 19-11-2018 - 10:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Tnx Marcel??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2018 - 10:50

Freek Prinsen

Ziet er weer mooi uit in Karinthië/Obertauern! Het vooruit genieten is weer begonnen.

Freek Prinsen | 19-11-2018 - 10:49

Dennis  Dolomieten

Hoeveel minder koud wordt het Michael en voor hoe lang denk je?

Dennis Dolomieten | 19-11-2018 - 11:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Nulgraden niveau richting de 2200 a 2500m. Volgend weekend weer iets kouder. Serieuze kou keert voorlopig niet terug!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2018 - 11:18

Dennis  Dolomieten

Dat is jammer, het zag er allemaal veel belovend uit. Met name de GFS. Wat mij opvalt is dat er ook niet echt hele koude lucht in buurt zit ergens ver boven Siberië. Bij bijvoorbeeld Moskou is het nu ook plus 1 graad. We wachten het maar weer af.

Dennis Dolomieten | 19-11-2018 - 11:31

Peter N

Ja zeker jammer Dennis nou gaan wij pas half februari dus we hebben nog even de tijd , maar voor de vroege wintersporters wordt het weer een spannende tijd dus duimen dat het maar weer goed komt. ???

Peter N | 19-11-2018 - 12:18

Dennis  Dolomieten

Mee eens Peter , we gunnen iedereen een mooie witte wintersportvakantie ?

Dennis Dolomieten | 19-11-2018 - 12:48

Annemarie Peters

Ik zie liever overal van die beelden zoals Livigno hoor!! Wij vertrekken 21 december voor 2 weken naar Fiss, maar maken ons nog niet druk. Dit weekend stonden de sneeuwkanonnen al lekker te blazen dus het zal wel goed komen. We zijn daar al die jaren dat we er nu komen nog nooit teleurgesteld gelukkig. Soms alles prachtig wit en soms een witte piste door een groen landschap, we hebben altijd kunnen skiën! Maar voor de sfeer en het plaatje, kom maar op met de sneeuw hoor!!

Annemarie Peters | 19-11-2018 - 11:30

Cheese  Curve

Toch geruststellend. Op de belgische zender herfstbeelden steeds meer wit. Misschien nog geen dikke lagen maar het oog wil ook wat. Witte linten in groen/bruin landschap is toch niet wat de wintersport liefhebber echt ambieert.

Cheese Curve | 19-11-2018 - 12:31

Peter N

Ja maar met de warmte die eind van de week op het programma staat is dat laagje sneeuw zo weer verdwenen helaas pfffft. Jammer hoor.

Peter N | 19-11-2018 - 12:43

Bertil Blaas

Ja Peter, wij wilden 15 dec voor 2 weken naar Brandnertal en Montafon.
Ben zeer benieuwd of een N-W stroming nog wat neerslag brengt voor noordkant ?
Gr.

Bertil Blaas | 19-11-2018 - 12:56

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Normaliter is noordwest een veel voorkomende windrichting. Deze hangt meestal samen met een westcirculatie en goed ontwikkelde straalstroom. De wind waait dan in de warme sector uit het zuidwesten en ruimt op het koufront naar noordwestelijke richtingen.
De ?straalstroom ligt echter volledig op zijn gat op onze breedtegraad ??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2018 - 15:12

Dennis  Dolomieten

Het sneeuwt lekker door vandaag in Monterosa gebied en richting omgeving Lugano, ook in de lagere gebieden. ?❄❄❄

Dennis Dolomieten | 19-11-2018 - 14:27

Peter Roemie

Als het opnieuw "warmer" wordt, is het dan niet zinloos dat al die kanonnen volop draaien?

Peter Roemie | 19-11-2018 - 15:48

Dennis  Dolomieten

nee zeker niet , juist nu het vriest zo veel mogelijk sneeuw maken. kunstsneeuw is niet zo luchtig als echte sneeuw en zal dus makkelijker een minder koude periode overleven .

Dennis Dolomieten | 19-11-2018 - 15:55

Anja Bekkers

Duimen voor Serfaus, skistart 7 dec ??

Anja Bekkers | 19-11-2018 - 15:59

Bertil Blaas

Michael bedankt.

Bertil Blaas | 19-11-2018 - 16:16

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord