Gevoelig kouder weer

De aangekondigde afkoeling is gisteren namiddag ingezet en zal zich vandaag doorzetten. Met de klok mee, rond het hogedrukgebied boven Scandinavië, wordt er namelijk koudere lucht aangevoerd naar West-Europa, de Alpen inclusief. Over het algemeen blijft het droog en zonnig maar komende week zou er toch ook sneeuw kunnen vallen. De sneeuwkanonnen zijn alvast volop aan het draaien om de basislaag op de pistes te verzorgen wat uiteraard mogelijk is met vriestemperaturen. 


De sneeuwkanonnen hebben hun werk deze dagen met de lagere temperaturen. (Bad Kleinkirchheim)


De piste kleur geleidelijk wit in Bad Kleinkirchheim. 

 


Koud weer deze ochtend bij de Rudolfshutte (2300 meter). 

Vandaag meer bewolking in het zuidwesten, elders zonnig.
Op het actuele radarbeeld is mooi te zien hoe er momenteel weer veel hochnebel aanwezig is en de bewolking ook domineert in het zuidwesten. Daar valt ook wat lichte neerslag maar de hoeveelheden blijven zeer beperkt (max 2-5 cm). De hochnebel (laaghangende bewolking) is vannacht ook iets verder opgerukt aangezien de bovengrens gestegen is tot ongeveer 1500-1600 meter. Het duurt misschien een tijd maar uiteindelijk komt de zon er vanaf het oosten volop door en wordt het een aangename dag in de bergen. Algemeen geldt, hoe meer naar het oosten, hoe zonniger het weerbeeld. Met het instromen van koudere lucht uit het oosten daalt de nulgradengrens wel tot onder 1500 meter. Op 3000 meter vriest het bijna 10°C wat toch wel een verschil is met de voorbije dagen. 


Koudere lucht bereikt de Alpen vanaf het oosten. @Wetterzentrale


De wolkenvelden verdwijnen vandaag richting het zuidwesten. Het oosten heeft de zonnigste kaarten. @Meteociel


Lichte sneeuwval momenteel in de zuidwestelijke Alpen (Sestrière). 


Morgen volop zonneschijn
Droge oostelijke lucht zorgt morgen voor een prachtige dag met onafgebroken zonneschijn in de meeste regio's. Gemiddeld vriest het daarbij vanaf 1500 meter in het oosten en 1700 meter in het westen terwijl het aan de zuidkant nog iets koeler is. Perfecte wintersportcondities op de gletsjers al zal het daar bij een goed voelbare oostenwind al wel echt koud aanvoelen. 

 
Het krachtige hogedrukgebied zorgt voor een sterk temperatuurcontrast in West-Europa. @Wetterzentrale

Volgende week licht winters met kans op sneeuw
Maandag liggen de temperaturen nog een vijftal graden lager en is er meer bewolking aanwezig. Bij een gure oostenwind zal het daardoor echt winters aanvoelen. Op 1500 meter schommelen de temperaturen rond -3°C tot -5°C. Er kan bovendien de hele dag verspreid over de Alpen lichte sneeuw vallen maar de hoeveelheden zijn wel beperkt. De bergen krijgen daardoor wel weer meer een winters uitzicht. Dinsdag vormt er een depressie boven de Middellandse Zee en komt er mogelijk een zuidelijke stuw op gang. Dat zou jackpot betekenen voor de hele zuidkant. Hoe dan ook, da hoge temperaturen zijn we definitief kwijt, het is nu wachten op echte sneeuwkaarten waar wel indicaties voor zijn in de weermodellen. 


Dinsdag mogelijk veel sneeuw voor de zuidkant. @Wetteronline


Op onze eigen weerkaarten is te zien dat er komende 5 dagen over de hele Alpen wel wat sneeuw verwacht wordt. Wat hier opvalt zijn de grote hoeveelheden voor de zuidoostelijke Alpen

 

Fijne dag en morgen is Michael er weer!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gijs Winter

Voor begin voogende week de eerste sneeuw in zicht voor mijn favo gebied.

Foto bij weerbericht reactie 51494

Gijs Winter | 17-11-2018 - 09:07

Dennis  Dolomieten

Zou lekker voor je zijn Gijsbert. Leef met je mee voor dat prachtige gebied ??❄❄❄

Dennis Dolomieten | 17-11-2018 - 09:20

Robert Witteman

Ook val thorens?

Robert Witteman | 17-11-2018 - 14:10

Dennis  Dolomieten

Goedemorgen Lander deze zaterdag, kouder weer in de Alpen en dat is lekker. Nu de sneeuw nog. Op de radar zijn idd de sneeuwecho's zichtbaar. Het zou mooi zijn als de gehele zuidkant dinsdag de sneeuw kan begroeten, en nu door de kou in alle lagere skigebieden gaat vallen. Hoeveel cm verwacht je ongeveer voor omgeving Monterosa ?

Dennis Dolomieten | 17-11-2018 - 09:16

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Allemaal nog zeer onzeker en moeilijk in te schatten maar met de huidige kaarten is 10-30 cm wel zeker mogelijk!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2018 - 10:44

Steph Priem

Dennis, ik weet niet wanneer je naar ski-Monterosa vertrekt maar kom daar nu al vijf winters op rij en heb altijd goed tot zeer goede sneeuw gehad, soms zelfs wat te veel ?, dus kun je eigenlijk op beide oren slapen.

Steph Priem | 17-11-2018 - 11:34

Dennis  Dolomieten

Haha, daar maak ik me ook geen zorgen om. Ik verdiep me altijd in de gebieden waar ik naartoe ga, puur uit passie voor het weer en klimaat. Ik slaap trouwens prima ???

Dennis Dolomieten | 17-11-2018 - 13:47

Gert van Duren

Goedemorgen Lander, dank voor het leuke weerbericht. Erg interessant om dagelijks jullie berichten te lezen. Is de ondergrond nog niet te warm voor de kunstsneeuw? Ik neem aan dat de sneeuw welke contact heeft met de warme ondergrond vrij snel gaat smelten of valt dit mee?

Gert van Duren | 17-11-2018 - 09:26

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Dit valt mee. Afgelopen nacht was het al zeer koud en die vorst maakt de bodem snel bevroren!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2018 - 10:44

Harry Verduin

Geen probleem hoor, de sneeuw wordt eerst in hopen gespoten, en dat smelt veel trager dan wanneer het al volledig verspreid zou worden

Harry Verduin | 17-11-2018 - 10:45

Gerda Hensen

Morning Lander, de sneeuwjackpot voor het zuiden klinkt als muziek in mijn oren. Valt de Seiser Alm daar ook onder?

Gerda Hensen | 17-11-2018 - 11:16

Peter N

Nou maar hopen met deze kou dat de sneeuwval ook doorzet en ik geloof dat de zuidelijke Alpen dan het eerst aan de beurt komt?? Dat is voor onze regio ook niet verkeerd gaan dit jaar naar de rechenpas en dat is ook redelijk zuidelijk , namelijk de inneralpen dus laat maar komen dat witte goud . ???⛷?

Peter N | 17-11-2018 - 12:00

Koos Beijer

Beste Lander!!!eindelijk sneeuw in zicht!!haha!!Ik ben volgende week in omgeving Frutigen!!!kan ik daar vanaf donderdag sneeuw verwachten?!

Koos Beijer | 17-11-2018 - 12:16

Bianca B

Nu het noorden nog?❄?

Bianca B | 17-11-2018 - 16:37

Esther de Vries

Goede berichten !??

Esther de Vries | 17-11-2018 - 17:17

Michael  Colfosco

Ah....kijk. Mogelijk een lekker laagje sneeuw in Alta Badia. We gaan het zien of het ook daadwerkelijk op de kaarten blijft staan. De vaak geplaagde zuidkant heeft nu misschien eens een keer een 'droomstart'.

Michael Colfosco | 17-11-2018 - 19:05

Dennis  Dolomieten

Ook wel rechtvaardig idd ?

Dennis Dolomieten | 17-11-2018 - 20:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord