Zonnig en zacht maar koude nadert

Wat een prachtige dag was het gisteren. Gebieden onder 1000-1500 hadden last van lage wolkenvelden (zeker in de voor-Alpen) maar daarboven scheen de zon uitbundig. Met een zwakke zuidelijke bries en een nulgradengrens rond 3000 meter was het aangenaam vertoeven in de Alpen. Hopelijk heeft iedereen er van genoten want gevoelig kouder weer komt eraan! Vooraleer we een blik wagen op de weerkaarten wil ik nog even volgende webcambeelden met jullie delen. De dorpjes onder de hochnebel verlichten de wolken van onderuit. Prachtig!


Webcambeeld gisteren avond in Hoherkasten. 


De hochnebel wordt echt verlicht van onderuit in Kufstein. 


Ook in Reichenhallen verlichten verschillende dorpjes de wolken. 


Overdag scheen de zon volop. Piz Chavalatsch met een duidelijke sneeuwgrens.

Vandaag volop zon en zacht
Met een gemiddelde luchtdruk van 1023 hPa weet je vandaag al genoeg. Een krachtig hogedrukgebied domineert over grote delen van Europa en zo ook over de Alpen. Neerslagzones zijn nergens te bespeuren, het blijft overal droog. Omwille van de beperkte wind en de sterke subsidentie en bijhorende inversie is er wel een hochnebel laag aanwezig rond 1000 meter. Daarboven heerst de zon van 's morgens tot 's avonds en stijgen de temperaturen door de zuidenwind tot hoge waarden. De nulgradengrens ligt ruim boven 3000 meter, enkel in het uiterste oosten is het wat frisser!


De weerkaart van vandaag toont het enorme hogedrukgebied boven Europa dat bijna overal voor zonnig en rustig weer zorgt. In de lage gebieden domineert hochnebel. @KNMI

Morgen meer wolkenvelden aan de zuidkant en stilaan koeler
Vanaf morgen begint de luchtstroming wat meer naar het zuidoosten te draaien en stroomt er geleidelijk koelere lucht binnen. De noordkant houdt het de hele dag droog en zonnig, aan de zuidkant zal een zwakke stuw voor wat meer wolkenvelden zorgen. Een lokale bui is daar zelfs niet uitgesloten. Zoals gezegd wordt de aangevoerde lucht koeler waardoor de nulgradengrens aan de zuidkant en in het oosten zakt tot 2000 meter. Aan de noordkant (vooral westen) blijft de zachte lucht nog hangen en vriest het vanaf 2600-2800 meter.


Aan de zuidkant komen er morgen wat meer wolkenvelden opzetten. Ten noorden van de hoofdkam blijft het zonnig, op hochnebel in de lagere gebieden na. @Wetteronline

Daarna verdere afkoeling maar aanhoudend zonnig 
Tijdens het weekend en begin volgende week draait de wind volledig naar het oosten. Koudere lucht rukt geleidelijk op vanaf het oosten maar het gaat wel traag. De brongebieden van onze winter moeten namelijk eerst nog afkoelen en volstromen met vrieskou alvorens het in de Alpen ook echt kouder kan worden. Het blijft wel kurkdroog maar omwille van deze zeer droge lucht is het voor de sneeuwkanonnen ook eenvoudiger om kunstsneeuw te maken. Dinsdag en de dagen daarna wordt het mogelijk winters koud met temperaturen die op 1500m ook overdag (ruim) beneden het vriespunt liggen. Vooral in de oostelijke Alpen lijkt het een eerste keer echt bibberen te gaan worden! Vanaf woensdag zou ook de kans op sneeuw stijgen, maar laten we daar morgen verder op in gaan. Hopelijk blijven de koudere weerkaarten volgende dagen aanwezig!


Volgende week rukt koudere lucht op naar Europa (blauwe en later paarse kleur). Hoe koud het zal worden is nog even afwachten. @Wxcharts

Ook in de Benelux zal het stevig afkoelen en stijgt vanaf dinsdag de kans op winterse neerslag. Het is niet uitgesloten dat er in het midden van de week een laagje sneeuw valt! 


Het is niet uitgesloten dat er volgende week tijdelijk wat winterse neerslag of sneeuw valt in de Benelux. @Wetteronline

Fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sjaak Draak

Al vroeg bezig Landert??
Laat de sneeuw voor Oostenrijk maar komen hoor!

Sjaak Draak | 15-11-2018 - 07:07

Koen ⛷❄️ van de Pol

Eindelijk, nu nog sneeuw maar daar heb ik alle vertrouwen in. Mooie foto’s wederom. Vanuit welke plek werk jij ook alweer aan je weerbericht?

Koen ⛷❄️ van de Pol | 15-11-2018 - 07:59

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Merksplas en de universiteit van Brussel! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2018 - 09:34

Koen ⛷❄️ van de Pol

Aha, vlakbij bij onze woonplaats dus Breda ?

Koen ⛷❄️ van de Pol | 15-11-2018 - 19:19

Tobias Bijkerk

Laat die koudebel maar over NL komen:)

Tobias Bijkerk | 15-11-2018 - 08:50

Tobias Bijkerk

Lander, Bijgevoegd plaatje geeft weer dat dit al enkele dagen op de kaarten terug komt:)

Foto bij weerbericht reactie 51439

Tobias Bijkerk | 15-11-2018 - 10:36

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Inderdaad! Maar het gemiddelde zit wel nog steeds zeer dicht bij 0. Bovendien worstelen de verschillende weermodellen nog met de precieze positie van het hoogtelaag!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2018 - 10:52

Martijn Sonnenberg

De afkoeling staat duidelijk voor de deur, in Lech staan momenteel de sneeuwkanonnen te (proef)draaien in de inversie. mooi om te zien dat dit in de schaduw de eerste witte hoopjes op de toekomstige pistes geeft!
Langere termijn is wat onzeker, niet zozeer dat het kouder wordt, maar meer hoe veel. GFS is enthousiast met hele uitgesproken koude en sneeuwkaarten op lange termijn, EC wat voorzichtiger.
Welk scenario van de 2 geloof jij het meest in Lander?

Martijn Sonnenberg | 15-11-2018 - 10:53

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

GFS lijkt me een onrealistisch scenario. Persoonlijk gaat mijn vertrouwen bij zo'n situaties wel naar EC!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 15-11-2018 - 14:41

Bertil Blaas

Lander, prachtige foto,s.
Martijn, het GFS heeft nogal eens koude danwel warme uitbijters in prognoses. Maar te hopen dat die voorspelling wordt bewaarheid.
Gr.

Bertil Blaas | 15-11-2018 - 13:19

The Snowman

Voor mij is het wintersporten weer begonnen. Waren al even op de binnenbaan aan het oefenen en gisteren de vakantie vastgelegd. Wederom twee weken naar het mooie Kaltenbach. Vier mooie skigebieden binnen een straal van 20 minuten met de auto.
Ik het er zin oan.

The Snowman | 15-11-2018 - 14:50

Ko Wisse

Lander. Bij noodweer heb jij een heel verhaal geschreven over veranderingen in de stratossfeer die zouden duiden op een koude periode. Is dat zich nu aan het voltrekken?

Ko Wisse | 15-11-2018 - 15:06

Dennis  Dolomieten

Bizarre nieuwe run van gfs, het model berekent voor eind volgende week temperaturen onder -10°C, lokaal zelfs -15°C in de Benelux. De oorzaak is een krachtig blokkerend hogedrukgebied over noord Europa vergezeld met een noordooster. Met sneeuw over bijna heel Europa. Mocht dit werkelijkheid worden wat kunnen we dan nog meer verwachten in dit knotsgekke jaar 2018.

Dennis Dolomieten | 15-11-2018 - 22:22

Freek Prinsen

Dat wordt dan genieten☃️❄️. Het kan mij niet koud genoeg worden met veel sneeuw, heerlijk!

Freek Prinsen | 15-11-2018 - 23:44

N Janssens

Benieuwd naar de run van morgen? nog 5weken te gaan???

N Janssens | 16-11-2018 - 05:34

Jessica De Groot

Haha hier nog eentje nog maar 5 weken te gaan...nooit was het zo spannend ;-)

Jessica De Groot | 16-11-2018 - 07:24

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord