Sneeuw van betekenis in Oostenrijk

Weersituatie algemeen
Een 1036 hpa sterk hogedrukgebied met positie nabij de Golf van Biskaje beïnvloed op een positieve manier het weer in de Franse en westelijke Alpen. Het is hier droog en vrij zonnig wintersportweer maar er staat wel tijdelijk een vrij krachtige noordwestelijke wind. Aan de Alpen zuidzijde is het vanwege Nordföhn eveneens vrij zonnig maar tegelijkertijd ook erg zacht. De oostelijke Alpen liggen onder de invloed van een frontale storing die op uitgebreide schaal voor sneeuwval zorgt

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2-3 (geel-oranje). In oostelijke Alpen boven de 800 meter gladheid door sneeuwval met kans op stuifsneeuw en sneeuwduinen

Weerpraatje
Na weer een vrij zonnige wintersportdag in grote delen van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen blijft het op termijn vrij stabiel in deze delen van de Alpenregio. Opvallend waren vooral de hoge maximum temperaturen gisteren in delen van de Dolomieten en Italiaanse berggebieden, waarbij door de föhnige omstandigheden aan de lijzijde hoge waardes werden behaald. Locarno-Magadino (200m) was met 20,1 gr C de lijstaanvoerder. Andere hotspots waren Stabio (350m) met 19,5 gr C, Bellinzona (225m) met 19,2 gr C en Lugano (270m) waar de thermometer uitkwam op 19,1 gr C. Na het weekend zal de nordföhn overigens langzaam in kracht af gaan nemen zodat deze hoge waardes voorlopig tot het verleden gaan behoren.

Oostenrijk in de sneeuw vandaag
Onze ogen zijn vandaag vooral gericht op de oostelijke Alpen en dan met name de Oostenrijkse wintersportplaatsen. Een lagedrukgebied trekt via de Oekraïne richting het noorden van de Zwarte Zee. Aan de westflank van dit systeem trekken in een krachtige noordwestelijke stroming gestoorde en vochtige luchtmassa's richting de Oostenrijkse Alpen noordzijde. Deze lucht wordt vervolgens gedwongen geforceerd te gaan opstijgen waardoor er een nordstau situatie zal gaan ontstaan.


Storing in beeld die vooral in Oostenrijk sneeuw van betekenis opleverd

Het zwaartepunt van de sneeuwval loopt vanuit de omgeving van Salzburg via Ober-Österreich richting het noordwesten van de provincie Steiermark. Gemiddeld kan er vandaag zo tussen de 20 en 60 centimeter aan sneeuw gaan bijvallen, waardoor de pistecondities nog eens aanzienlijk kunnen gaan verbeteren. De sneeuwvalgrens schommelt over het algemeen zo tussen de 900 en 1200 meter en kan door neerslagafkoeling lokaal zelfs nog iets lager gaan uitkomen. In de westelijke Alpen is het vandaag wederom vrij zacht en staat er een vrij krachtige noordwestelijke wind waarbij het nulgradenniveau rond de 2700 meter schommelt. Op 3000 meter vriest het ongeveer een graad of 2 en op 4000 meter komen de thermometers ongeveer uit op -7 gr C. In de oostelijke Alpen is het aanzienlijk kouder waarbij we het nulgradenniveau ongeveer terugvinden rond de 1400 meter. Op 2000 meter hoogte vriest het hier ongeveer 2 graden en op 3000 meter komt het kwik niet boven de -5 gr C uit. In combinatie met de flink aanwezige noord tot noordwestelijke wind is het hier hogerop onaangenaam koud. Daarbij zijn de zichtwaardes ook nog eens niet optimaal dus niet een echt prettige dag in het hooggebergte!


Gezinsplaatje uit de omgeving van Niederau Tirol @Sneeuwhoogte App

Verdere vooruitzichten
Op zondag en maandag blijft het in de westelijke Alpen aanhoudend zacht en vrij zonnig. Het hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje weet van geen wijken en heeft daardoor een stabiele werking op het Alpenweer . Vooral op zondag zijn de luchtdrukverschillen nog vrij groot in deze omgeving waardoor de noordwestelijke wind aardig blijft doorstaan. Ook de provincies Vorarlberg en het westen van Tirol komen iets meer onder de invloed van het Biskaje hoog te liggen waardoor hier ook iets meer zon te verwachten is. De rest van de oostelijke Alpen blijven vooral aan de noordzijde gevoelig voor meer bewolking, maar sneeuw van betekenis wordt hier niet meer verwacht.. De Alpenzuidzijde blijft er onverminderd zonnig bijliggen op termijn, maar doordat de Nordföhn eruit gaat wordt het hier langzamerhand wel iets koeler.


Prognose voor 10 januari waarbij er zich wederom sneeuwkansen gaan aandienen

Nog iets verder de volgende week in kijkend zien we wederom een portie koude onstabiele lucht naar de Alpen uitzakken. Tegelijkertijd trekt zachtere maritieme lucht via noord Frankrijk richting de noordwestelijke Alpen. Op het grensvlak van deze twee totaal verschillende luchtsoorten kan er wederom een sneeuwrijke situatie gaan ontstaan. Boven de Adriatische Zee snoert zich ook nog eens een secundaire lagedrukkern af wat ook iets is om in de gaten te gaan houden. Dynamisch weer dus eind volgende week waarbij Johann en ik weer leuke situaties aan U kunnen gaan voorleggen!


Obertauern (1740m) nabij Salzburg vanmorgen. Flinke sneeuwval 

Winter Nederland
Het is en blijft voorlopig aanmodderen met de "winter" in Nederland. Een vrij kleverig hogedrukgebied in de omgeving van Bretagne/Golf van Biskaje zorgt dat de wind aanhoudend in de zachte westhoek blijft zitten. Aan de westflank van dit systeem worden met een omweg vanuit zuidelijke breedtegraad onverminderd maritiem subtropische luchtmassa's naar west Europa getransporteerd. Toch gaat er in loop van de week iets veranderen in de luchtdrukverdeling. Rond het midden van de week bouwt zich een hoogterug op van Schotland richting Scandinavië. Het gevolg hiervan is dat aan het einde van de week met een noordoostelijke stroming koude vrieslucht richting de lage landen kan gaan uitstromen. De modellen voorzien op dit moment dat rond volgende week zaterdag de temperaturen niet meer boven het vriespunt kunnen gaan uitkomen. In hoeverre de winter een blijvertje is moeten we nog maar afwachten want de situatie oogt erg broos. De rugas van het hogedrukgebied verplaatst zich namelijk al snel richting het Verenigd Koninkrijk waardoor de stroming al weer snel terug lijkt te gaan draaien naar een meer ongunstige noordwest component. Hierdoor lijkt de mini koudegolf alweer snel aan zijn einde te gaan komen. De komende dagen zullen moeten gaan uitwijzen hoe het daadwerkelijk zal gaan uitpakken tegen die tijd en spannend is het in ieder geval wel. Johann houdt U hier de komende dagen met veel plezier verder van op de hoogte!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Luc  Cap

Het sneeuwt nu lekker in Gerlos. Neuschnee : 55 cm ! Dank u

Luc Cap | 05-01-2013 - 08:44

Gast

Zometeen de berg op in Alpendorf (ski amade) kijken hoeveel er is gevallen, in dorp benenenden de hele nacht geregend en nu nog steeds. zal wel plaatje maken en dan via de app sturen..

Gast-1115 | 05-01-2013 - 08:55

Gast

@Luc: Waaattt?!?! Dat is heel wat meer als voorspelt voor het Zillertal. Super man. Ga er van genieten en hou en ons op de hoogte!

Gast-1116 | 05-01-2013 - 09:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het sneeuwt op dit moment vooral lekker door in een strook die loopt van Innsbruck richting Saalbach en verder oostwaarts tot Bischofshoven. Sneeuwvalgrens ligt rond de 800 a 1000 meter. Ziet er goed uit!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 09:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dank voor de actuele melding uit Gerlos Luc! Super:-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 09:58

Gast

Ik snap iets niet.In de omgeving van de Achensee sneeuwt het ook maar toch stond er voor Achenkirch 70 cm sneeuw in de bergen terwijl er de voorafgaande dagen 90 stond.Sneeuwt het in Bischopshofen?.Dat zal wat worden met dat Vier Schanzen Tournooi voor de skispringers.Go Schlierenzauer!.Groetjes van Nathalie

Gast-1119 | 05-01-2013 - 09:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Nathalie. De sneeuwverwachtingsmodellen rekenen continue door en passen de neerslaghoeveelheden daardoor dynamisch aan. Hierdoor kan het van de ene op de andere dag worden bijgesteld. Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 10:06

Gast

Oh dat belooft wat als we a.s. dinsdag richting het Zillertal gaan!

Gast-1121 | 05-01-2013 - 10:16

Gast

Niet zo positief met die sneeuwgrens....Het regent hier maar 36 uur achter elkaar terwijll de sneeuwgrens op 1300 meter is......Wel even realistisch blijven. Voor sommige gebieden in oostenrijk is het een drama en dat wordt volgende week ook echt niet beter.Gast-1122 | 05-01-2013 - 10:30

Gast

Dat fototje in Niederau kan onmogelijk van gisteren zijn. Het was hier echt 50 tinten grijs met heel veel regen.Ik denk dat de foto 3 dagen geleden is genomen

Gast-1123 | 05-01-2013 - 10:32

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1122 De sneeuwvalgrens schommelt door lokaal micro klimatologische verschillen. Er zijn ook plaatsen waar deze al tegen de 1000 m aanzit. Fijne dag nog! Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 10:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1123 Thx. Heb het inmiddels aangepast. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 11:08

Gert Jan  Kepper

Allereerst de beste wensen voor 2013.

En daarnaast mijn complimenten voor de site en haar informatie.

Al geruime tijd volg ik uw berichtgeving in informatie via de app op mijn toestel.

Met name de uitgebreide informatie onder "weerbericht" is zeer interessant.

Ruim 9 jaar ben ik gedurende een maand of 7 in ons huis in Virgen in de nabijheid van Matrei in Osttirol.

Wat mij opvalt in de algemene bericht geving dat het gebied Osttirol nauwelijks besproken wordt.

Er wordt gesproken over westelijke alpen en oostelijke alpen. Maar over de situatie aan de zuidkant van de alpen op de grens van de italiaanse Dolomiten is de informatie in het algemeen zeer beperkt.

En ik hoef u niet duidelijk te maken, welke enome verschillen zijn tussen de noord en de zuidkant.

Met vriendelijke groet,

Gert Jan kepper

Gert Jan Kepper | 05-01-2013 - 11:13

Johann

@Gert Jan Kapper. Dank voor de feed-back. Vwb de Alpenzuidkant is de informatie inderdaad beperkt Dit heeft alles maken met het feit dat het actievere weer zich dit weekend (en de laatste weken) niet daar afspeelt ! In de weerberichten gaan we daar dan ook niet verder op in en beperken we ons tot het algemene weerbeeld, wordt anders een herhaling van zetten en een saaie bedoeling waar niemand op zit te wachten. Voor details wintersportgebieden Alpenzuidkant zie elders op de site. Zodra zich ook maar iets interessants voordoet vwb de Zuidkant (sneeuw, Südstau) dan gaan we hier natuurlijk zeker ook aandacht aan schenken ! Gr Johann

Johann | 05-01-2013 - 12:13

Johann

@Luc Cap Toch gelukt hè ! ;-) Veel plezier de komende dagen in Gerlos ! Gr Johann

Johann | 05-01-2013 - 12:14

Gast

in arlberg lijkt me droge sneeuwvalgrens rond 1600 m te liggen

Gast-1131 | 05-01-2013 - 12:18

Luc  Cap

@ Johann : ja, elk jaar flik jij dat weer hé met het weer. Het is net een spannende thriller met een gelukmakend einde. Goed zo !

Luc Cap | 05-01-2013 - 12:28

Gast

Dank voor weer een helder en duidelijk geschreven weerbericht. Super en ga zo door! Wij lezen het graag. Ongelooflijk dat zo'n gast 1122 gaat zitten muggenziften. Niets van aantrekken hoor:-) gr Suzanne

Gast-1133 | 05-01-2013 - 12:43

Johann

@All Opvallend: aan de Alpenzuidkant met Nordföhn nog weer warmer dan gisteren en de 25°C komt binnen handbereik. Lokaal is het kwik al gestegen tot bijna 24 graden ! Ook wel lekker trouwens zo midden in de winter. Voor skiën denk toch iets teveel van het goede. Gr Johann

Johann | 05-01-2013 - 13:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel voor het compliment Suzanne! Johann en ik doen het graag en met veel plezier:-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 15:05

Gast

Goedemiddag, wij gaan zaterdag as naar het Montafongebied, plaatsje Vandans.....wat zijn hier de verwachtingen? Ski's mee, of beter waterski's??

Gast-1136 | 05-01-2013 - 15:13

Gast

Net terug uit Maria ALM (salzburgerland) gisteren hele dag regen en sneeuwgrens rond 1500m. Vannacht zware regen en vanmorgen 5u sneeuwde het zwaar op 800m bij 0,5gr. Kwaliteit tot voor gisteren vrij ijzig door de vele kunstsneeuw, maar zeker voldoende sneeuw aanwezig. Veel plezier aan zij die deze richting zouden uitgaan.

Gast-1137 | 05-01-2013 - 15:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1136 Rond midden van de week nog maar eens vragen, want gedatailleerde info voor over een week geven is erg lastig ok? Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 15:59

Gast

zillercam.peak.at/index.phtml?code=pos2zoom000&;size=huge situatie in Kaltenbach op het moment op ongeveer 1400 meter... Hele dag sneeuw, alles wat je daar ziet is van vandaag overdag!

Gast-1139 | 05-01-2013 - 16:06

Gast

Volgens deze radar lag (en ligt) het zwaartepunt ook de gehele dag daar: www.wetter.at/wetter/wetterradar

Gast-1140 | 05-01-2013 - 16:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1137 Leuk om te horen dat het vanmorgen rond 800m zwaar sneeuwde in Maria Alm. De sneeuwvalgrens gedraagt zich erg grillig vandaag, en schommelt tussen de 1300 en 800 meter. Grote verschillen vandaag op relatief kleine afstand. Hoop dat je een geslaagde vankantie hebt gehad! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 16:13

Gast

kan iemand my zeggen als het ook sneeuwt in saalbach ??

Gast-1142 | 05-01-2013 - 16:41

Gast

Wij vertrekken 14 januari naar Söll in Oostenrijk. Ik hoop dat de piste condities daar wat verbeteren. En dat er nog wat verse sneeuw valt voor dat wij arriveren. :-)

Gast-1143 | 05-01-2013 - 18:42

Gast

Al enkele weken lees ik hier de weersvoorspellingen voor de wintersportgebieden. Dat doe ik elk jaar, specifiek gelet op de bestemming van dat jaar. Nog nooit plaatste ik een reactie. Ik kan het nu echter niet laten. Wat een geweldig goede site en idem weersverwachtingen. Zuiver, helder en enkele dag up to date, bezien vanuit verschillende ensembles. Prima.

De 12e vertrekken we naar Saalbach. Helemaal goed omdat we in een splinternieuw appartement verblijven, tegenover de Schattberglift, lekker in het centrum.

De voorspellingen voor "onze" week zijn prima, voorzover daar nu al waarde aan te hechten is. Zal proberen ter plaatse wat beelden te uploaden. Immers, ik weet dat die beelden de "nog te vertrekken wintersporters" het meest geruststellen!

Johann, Michael, keep up the good work! Ik blijf jullie volgen en bericht jullie vanaf de 12e!!

Gast-1144 | 05-01-2013 - 19:31

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1143 en andere lezers. Volgens de laatst binnengekomen runs komt het gehele Alpengebied rond 10 januari in aanzienlijk koudere lucht terecht. Een actief koufront gaat tegen die tijd ook voor serieuze sneeuwval zorgen met een dalende sneeuwvalgrens richting het dal! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 19:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-1144 Thx! Super om te lezen dat je onze inzet waardeert. En je valt met je neus in de (sneeuw) boter met de verwijzing naar mijn vorige reactie:-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 19:55

Gast

La Norma was afgelopen week uitstekend skien. Zeer goede sneeuwcondities. Maar afgelopen dagen begon de groene dalafdaling op flinke stukken zwaar te verijzen. Onze kids, 8 en 10 jr en 2e jrs, hebben genoten! Sleepliften in het dorp en de sleebaan hebben nog voldoende sneeuw. Sneeuwhoogte bedankt voor de goede info!

Gast-1147 | 05-01-2013 - 20:42

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Graag gedaan gast 1147 :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2013 - 21:16

Gast

Vandaag in solden de hele dag sneeuw en in het dal fstevige regen. Pistes waren hier en daar wat verijst en dat zal nu vast veel beter geworden zijn. Wij hopen nog op 2 dagen lekkere zon maar of dat er komt .... Bedankt trouwens voor het goede weerbericht elke dag, goede informatie en goed uitgelegd. We blijven het volgen want over 4 weken weer naar Kronplatz

Gast-1149 | 05-01-2013 - 21:42

Gast

Dat is geweldig nieuws,Michael.Ik heb het al op diverse sites gelezen.Kom maar met de diepvrieskou!.Groetjes van Nathalie

Gast-1150 | 05-01-2013 - 21:52

Gast

@michael voor welke regio word deze sneeuwval berekend.ik ga naar Lermoos in west-tirol, vandaag veel regen en boven volgens mij veel sneeuw gevallen.ik ben benieuwd waar jij de sneeuwval rond 10 jan verwacht hoop op noordkant van oostenrijkik zou dit graag willen weten.mvgjoanna

Gast-1151 | 05-01-2013 - 22:36

Gast

Nieuwe gfs 18z-run geeft ook voor nl sneeuw t weekend, en daarna invallende vorst, die wordt verscherpt door de gevallen sneeuw! Thialf is heel(!) dichtbij!

Gast-1152 | 05-01-2013 - 23:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 1152. Laatst binnengekomen ensembles zijn idd wat winterser geworden. Zaak is nu dat het in de progs blijft staan! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-01-2013 - 00:09

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Joanna. De situatie rond 10 januari laat op hoogte een portie ijskoude diepvrieslucht vanuit het noorden richting de Alpen uitstromen. Waar het koufront tegen die tijd het meest actief is, is nu nog moeilijk aan te geven. Het zwaartepunt komt wel op de noordzijde te liggen, en is afhankelijk van hoe het koufront in lengterichting tegen die tijd georiënteerd ligt. Technisch verhaal hè;-) We houden je en andere lezers de komende dagen op de hoogte! Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-01-2013 - 00:21

Gast

Kan je in jouw weerbericht ook wat meer zeggen over de weersomstandigheden in de Italiaanse Dolomiten ? Ik vind momenteel enkel maar info over Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Alvast bedankt.

Gast-1155 | 06-01-2013 - 01:09

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord