Aanhoudend vrij zacht weer

Gisteren viel er nog wat lichte neerslag aan de zuidkant met vooral een buiig karakter. Later op de dag en afgelopen nacht trok er dan een zwak koufront langs de westelijke Alpen met vooral in Frankrijk wat neerslag. Op de meeste plaatsen viel er daarbij ongeveer 5-15 cm sneeuw boven gemiddeld 1800 meter. Een mooi prikje van koning Thialf in de bergen al zal deze sneeuw uiteraard wel zeer snel terug wegsmelten. 


Prachtige herfst en winterkleuren gisteren in Valloire. @Valloire


Top condities boven bij Val d'Isère gisteren. @ValdIsere


Op het actuele radarbeeld zien we dat het op de meeste plaatsen nog grijs is. @Wetteronline

Vandaag lichte sudstau
De dag begint op de meeste plaatsen grijs maar vanaf het westen komen er stilaan ook opklaringen langsheen de hele noordkant. Hoe meer naar het oosten, hoe meer de zon ruimte krijgt. Het nulgradenniveau klimt in de loop van de dag alweer tot 2500 meter al is dat wel wat lager in vergelijking met de voorbije dagen. Boven op de gletsjers zijn de wintersportcondities met behulp van de nodige artificiële sneeuw best wel goed.Ten zuiden van de hoofdkam zorgt een zwakke stuw voor veelal betrokken weer met in de centrale gebieden ook wat neerslag/buien (sneeuwgrens rond 2100-2300 meter). Meer dan 2-10 mm verwacht ik daar wel niet. Het is allemaal niet zo intens als de afgelopen week (gelukkig maar). In de Dolomieten/Tirol blijft het wel droog en overwegend zonnig. 


Het is duidelijk dat de zon ten noorden van de hoofdkam vandaag haar best weer doet. Aan de zuidkant blijft het enkel aan de westelijke en centrale zuidkant overwegend betrokken. @Kachelmannwetter


Europa zit momenteel volledig onder de zachte lucht vanaf het zuiden. Koelere lucht vanaf het westen geraakt niet tot bij ons continent. @Wetterzentrale

 


Ook in Vars was het contrast tussen winter en herfst gisteren wondermooi. @Vars 

Vannacht en morgen aanhoudend lichte sudstau
De zuidelijke luchtstroming blijft vannacht en morgen aanhouden waardoor de sudstau nog steeds voor neerslag zorgt in bepaalde regio's. Ook de Franse maritieme Alpen krijgen deze keer met lichte neerslag te maken vanaf het zuiden. Cumulatief kan er weer een tiental milimeter water (centimeter sneeuw) vallen in de gunstige gebieden. Gemiddeld ligt de sneeuwgrens daarbij nog steeds rond 2100-2300 meter maar bij intense neerslag zou het lokaal wat lager kunnen sneeuwen. De wolkenvelden zijn ook aan de noordkant talrijker in vergelijking met vandaag maar ook voor de zon is er nog regelmatig ruimte. Vooral aan de oostelijke noordkant gaat het nulgradengrens omhoog, tot 3000 meter. 


Vooral aan de centrale zuidkant valt er de volgend dagen nog regelmatig (lichte) neerslag. 

Zaterdag en zondag wordt de depressie-activiteit vanaf het westen weer wat groter maar het is opnieuw aan de zuidkant waar dit de meeste neerslag zal opleveren. De westelijke Alpen lijken ook neerslag te krijgen maar meer naar het oosten blijven de weerkaarten droog. Er wordt bovendien steeds zachtere lucht aangevoerd waardoor het nulgradenniveau vooral aan de noordkant stijgt tot 3000 meter en meer. Die zachte temperaturen lijken we in de Alpen ook volgende week vast te houden. 


Het blijft volgende week zeer zacht met temperaturen die 5-10°C hoger zijn dan normaal in de regio van de Alpen. @KarstenHaustein

Morgen is Michael er weer, met meer Alpenweer!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Stefan Kaptein

Ik weet dat we niet verder dan 1 week moeten kijken qua voorspellingen maar voor een aantal gebieden die aan een vroege seizoens opening dachten wordt het toch wel langszaam aan billen knijpen.
Ik zelf zal pas met de kerst vakantie naar Oostenrijk vertrekken dus echt zorgen maak ik mij nog niet, maar als er begin december nog niks is veranderd dan zal ook bij mij een lichte vorm van sneeuw stress beginnen.

Stefan Kaptein | 08-11-2018 - 09:02

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Inderdaad maar het kan snel keren! Lange termijn voorspellingen zien er voor het tweede deel/einde van deze maand kouder uit!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 08-11-2018 - 09:51

Michael  Colfosco

We dachten ruim 2 maanden geleden....het wordt nog lang geen herfst met die hoge temperaturen. Plots was de herfst er toch. Nu denken we....waar blijft die sneeuw. En zometeen ineens....dan....❄❄ Precies ? We zijn ook wel erg verwend geweest afgelopen winter.

Michael Colfosco | 08-11-2018 - 10:26

Xavier Delvael

Ik maak me al zorgen voor mijn skiverlof met krokus. ?

Xavier Delvael | 08-11-2018 - 12:13

Iris -

Flachau zelfs een voorspelling van 14-19 graden ?

Iris - | 08-11-2018 - 09:14

Alex Koster

Bikini aan en goed smeren÷)

Alex Koster | 08-11-2018 - 11:16

Cheese  Curve

17-18 was een uitzondering. De jaren ervoor was het tegen kerst steeds heel spannend of er wel voldoende sneeuw zou vallen en of het koud genoeg zou zijn om de sneeuw intact te houden. Ik ga pas juichen als de weersberichten half december positief worden.

Cheese Curve | 08-11-2018 - 13:17

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord