Regen en sneeuw zuidzijde

Terwijl in ons eigen Europa de thermometers deze week weer warm op hol slaan, is het aan de andere kant van de "plas" weer ijskoud raak. arctische lucht gaat vanuit Canada op transport richting de mid west en oostelijke staten. Dit betekent dus weer bibberen geblazen in de VS. Maar gaan we ook bibberen in onze eigen Alpen? En krijgt Oostenrijk later ook een lading sneeuw te verwerken?  Ondertussen draait de regen en sneeuw machine aan de zuidzijde weer op volle toeren. Dit betekent voor de gebieden boven de 2300 meter lokaal 1 meter verse poeder!


Mooie foto van de zwaar besneeuwde Pyreneeën! Via twitter @gillywillypops

Arc 1950 le Village. Via FB Savoie

Verenigde Staten flink koud, Europa duidelijk warmer dan gemiddeld! @WX Charts

Natte dag zuidelijke Alpen
Op het onderstaande satelliet plaatje is de tweedeling tussen zuid en noord(west) mooi te zien. Ten zuiden van de hoodfkam is veel actieve bewolking aanwezig. In de westelijke Franse Alpen, noordwesten / noorden van Zwitserland en Oostenrijk is de bewolking duidelijk minder actief. De lucht verliest zijn vocht aan de loefzijde (zuidkant). Aan de lijzijde (noordkant) stroomt de lucht uitgedroogd over de hoofdkam heen. Tijdens het condensatie proces aan de zuidkant komt er ook condensatie warmte vrij. Deze droge en opgewarmde lucht stroomt vervolgens als föhn de noordelijke Fóhn dalen binnen.
Het nulgradenniveau schommelt vandaag tussen de 2400 meter aan de zuidkant tot 3400 meter aan de noordzijde (föhn!). Dit betekent voor de zuidzijde onder gemiddeld 2200 meter regen. De sneeuw valt dus opnieuw pas ruim boven de 2000 meter grens. De komende 24 uur valt hier gemiddeld tussen de 15 en 30 cm poeder. Uitschieter is de Monta Rosa regio. Hier komt de halve meter misschien in zicht.


Vrij zonnig in het noordwesten en noorden (föhn), bewolkt met regen en sneeuw in het zuiden. @WetterOnline

Neerslag zit de komende 48 uur overduidelijk aan de zuidkant. @WX Charts

Noordzijde houdt het droog
Gisteren was ik voorzichtig positief voor Oostenrijk. Vandaag moet ik mijn woorden helaas terug nemen. De signalen op een eventueel oplevende westcirculatie zijn in de laatste 2 runs compleet verdwenen. DIt betekent voor de Oostenrijkse inner Alpines en noordkant aanhoudend droge condities. De zuidelijke Alpen blijven periodiek gevoelig voor behoorlijk wat neerslag. Vooral aan het eind van de week zijn er signalen voor een opnieuw sterk oplevende stau fase. Persistente hogedruk boven noordwest Rusland heeft een uitloper naar midden Europa. Storingen hebben daardoor aan de noordkant geen schijn van kans. Koudere polaire lucht stroomt vervolgens gedwongen het westelijke Middellandse Zee gebied in. En dan hebben we de stau poppen aan de zuidkant opnieuw aan het dansen. Het loopt tot nu toe als een rode draad door het voorseizoen heen. Wanneer wordt dit patroon onderbroken? We gaan het zien......


Verwachte neerslag west kant

Oostenrijkse inner Alpines en noordkant blijven voorlopig kurkdroog

Fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Nick Audenaerde

Serieus? bijna 29 graden kouder dan normaal in de VS?! waarom hebben wij dat nou nooit eens :(

Nick Audenaerde | 05-11-2018 - 09:46

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goeie vraag Nick. In januari zien we het graag andersom ???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2018 - 10:09

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Stefan Kaptein. Ik weet hier niets vanaf. Backoffice stuurt je vanmiddag een mail.

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2018 - 10:07

Dennis  Dolomieten

Michael, dit vaste weerpatroon lijkt me niet gunstig voor de gletsjers aan de noordkant. Mijn vraag is dus ook, gaat nu het smeltproces daar langer door als normaal?

Dennis Dolomieten | 05-11-2018 - 10:42

Harry Verduin

Ik zou denken van niet Dennis, want de meeste gletschers liggen dicht bij de hofdkam en hebben ook al een laagje sneeuw bekomen. Die zal er wel voor zorgen dat het ijs zelf niet meer smelt.

Harry Verduin | 05-11-2018 - 10:50

Dennis  Dolomieten

Met name de gletsjers tongen lijken me nu toch weer bloot te komen liggen aan de noordzijde, ben benieuwd wat Michael hier over te zeggen heeft?

Dennis Dolomieten | 05-11-2018 - 11:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik vraag het Lander even. Het is zijn specialisatie.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2018 - 11:15

Harry Verduin

ik denk dat het vooral de accumulatieszones boven zijn, die van belang zijn en niet de uitlopers (of tongen). Zolang de toevoer van ijs van bovenaf naar beneden toe voldoende is, blijft een gletscher ok. Wanneer bovenop te veel sneeuw/ijs smelt is een gletscher ten dode opgeschreven.

Harry Verduin | 05-11-2018 - 11:23

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Dag Dennis en Harry. De meeste gletsjers worden inderdaad reeds bedekt door een laag(je) sneeuw. Afkoeling van onderuit zorgt er immers voor dat alle sneeuw rond de gletsjer kan wegsmelten maar op de gletsjer aanwezig blijft. Het maakt bovendien niet uit of dit 10 cm is of 2 meter, de smelt onder de sneeuw is sowieso gestopt en dus is het smeltseizoen van de gletsjers waar sneeuw op aanwezig is geëindigd. Zoals Dennis zegt zijn er echter inderdaad nog een aantal (lagere) gletsjer (tongen) aan de noordkant die sneeuwvrij zijn. Omwille van de lager staande zon die veel minder kracht heeft dan in de zomer en omwille van de langere nachten waarbij het elke keer vriest boven de gletsjer, liggen de afsmelthoeveelheden ook daarop echter zeer dicht bij 0, ook al ligt er nog geen sneeuw op. We zouden dan kunnen zeggen dat het gebrek aan sneeuw ook nadelig is voor de volgende zomer maar dat is niet waar. Of het nu 2 meter zou sneeuwen of in april, het is de hoeveelheid bij het begin van de zomer die uitmaakt! Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 05-11-2018 - 11:25

Dennis  Dolomieten

Dank voor je uitleg op mijn vraag, Zoals ik dus begrijp heeft dit vaste weerpatroon met voortdurend een zuidelijke stroming en daarmee langere periode' s van föhn aan de noordkam een minimale smelt van de gletsjers in dit jaargetijde/zonstand. En idd is de sneeuwstand in April van belang voor de naderende zomerperiode.

Dennis Dolomieten | 05-11-2018 - 12:46

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Jep zo is het!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 05-11-2018 - 13:39

Harry Verduin

Dank je wel Lander !

Harry Verduin | 05-11-2018 - 14:56

Arantes Groen

Het is nog ver weg maar ik voel een kerst thriller aankomen voor de noordkant ?⛷

Arantes Groen | 05-11-2018 - 16:07

Harry Verduin

Geen paniek hoor zeker de lagere skigebieden aan de Noordkant kunnen hun sneeuw toch maar houden vanaf eind November-begin December, dus wat er nu gebeurt wil nog niks zeggen. bovendien hebben die gebieden toch meestal veel grasweiden, en veel sneeuw hebben die dus niet nodig

Harry Verduin | 05-11-2018 - 19:56

Daan Cobelens

Hoi Michael, even een vraag: er worden in de weerberichten, die ik altijd trouw iedere dag lees, altijd kaartjes van Wetteronline getoond. Deze kaartjes zijn eigenlijk altijd gericht op Oostenrijk en Zwitserland. Ik ga altijd trouw naar de Franse Alpen en met mij nog een hoop lezers. Is het mogelijk om die neerslagkaartjes zo in te zoomen dat ook de Franse Alpen wat meer zichtbaar worden? Nu zie ik alleen het gebied rondom de Mont Blanc. Hoop dat het technisch lukt ?

Daan Cobelens | 05-11-2018 - 19:58

Harry Verduin

Je ziet toch de volledige Savoie, haute savoie en Isere. Alleen de Zuidelijke Franse alpen ontbreken hier. Bij en west-stau denk ik dat Michael wel meer inzoomt op Franse alpen

Harry Verduin | 05-11-2018 - 20:00

Mickey Visser

Hier nog zo’n trouwe Frankrijk-ganger. Als je goed kijkt zie je de Savoie wel ja, maar ik zou het toch ook wel leuk vinden om dat gebied wat duidelijker in beeld te hebben.

Mickey Visser | 05-11-2018 - 22:42

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Daan, Mickey,
WetterOnline heeft helaas geen Frankrijk kaartjes. Bij verwachte sneeuwval in het westelijke Alpengebied kies ik daardoor altijd voor de optie Zwitserland. Hierin ontbreken alleen de Alpes Maritimes / Isola2000 regio. Het is helaas niet anders.
Gr Michael??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2018 - 22:51

Mickey Visser

Dank je wel Michael !

Mickey Visser | 06-11-2018 - 08:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord