Nieuwe sudstau op komst

Het lijkt wel het jaar van de geblokkeerde weerspatronen. Na een kort winters intermezzo afgelopen week heeft de hoge luchtdruk boven Europa zich namelijk alweer hersteld. Boven de Middellandse Zee daarentegen zien we nog steeds de aanwezigheid van lagere luchtdruk. Dit patroon zorgt voor een dominerend zuidelijke luchtstroming de volgende dagen waardoor vooral de zuidkant nog wel wat neerslag kan verwachten. Begin volgende week zit er mogelijk zelfs een neerslagdump in voor de westelijke zuidkant. 


Prachtige winterse beelden uit Vars begin deze maand. @Vars


Ook in Valloire echt veel sneeuw eind oktober/begin november. @Valloire


Boven de Hochnebel is het prachtig weer in Oostenrijk momenteel. @Hansterbraak


Boven de hochnebel schijnt de zon. Prachtige plaat uit Mittelberg. @Hansterbraak

 


Op het radarbeeld is een beetje neerslag te zien voor de westelijke zuidkant. Elders is het droog maar veelal bewolkt. @Wetteronline

Droger met meer en meer ruimte voor de zon
Vandaag begint met vrij veel (lage) bewolking en langs de westelijke zuidkant ook wat lichte neerslag. Meer dan 5 cm sneeuw vanaf 2300 meter verwacht ik daar echter niet. In de loop van de dag wint de zon meer terrein door drukstijgingen en een wind die meer naar het oosten draait en lost de hochnebel op. Het is zwak föhnig weer waardoor de hoogste temperaturen verwacht worden aan de noordkant. Zo ligt de nulgradengrens in het westen rond 2800-3000 meter en in het oosten 3000-3200 meter. Rukwinden op de zuid-noord kammen lopen op tot 50 km/uur. 


De luchtstroming draait vandaag meer en meer naar het oosten. @Wetterzentrale 


De Matterhorn was gisteren nog eens volop zichtbaar tijdens de namiddag. 

 


Valle de Chisau in de Pyreneeën. @CarlosBuisan

Morgen herlevende neerslag aan westelijke zuidkant, elder vrij zonnig. 
Vannacht draait de wind alweer naar het zuidoosten waardoor de luchtstroming loodrecht op de westelijjke zuidkant staat. Daar zal dus weer stijgingsneerslag (stau) ontstaan die enige tijd zal aanhouden. Tot en met morgenavond wordt daar gemiddeld 10-15 cm sneeuw verwacht die boven 2300-2400 onder vaste vorm zal vallen. Elders in de Alpen is het vrij zonnig met in het oosten wel wat meer hoge wolkenvelden. De föhn stuwt de temperaturen nog wat hoger tot 0°C op 3000 meter in het westen en tot 3200-3500 meter aan de oostelijke noordzijde. Aan het einde van de dag zal de zuidoostelijke stuw ook voor neerslag zorgen in de Franse Alpen aangezien de wolken "overschieten" naar de andere zijde van de hoofdkam. 


Morgen herleeft de neerslag aan de westelijke zuidkant. @Wetteronline


Omwille van een klein lagedrukgebied boven Sardinië komt de wind in de Alpen uit het zuidoosten. @Wetterzentrale

 


En nog eentje uit de Pyreneeën omdat het er echt fantastisch is! Porté-Puymorens @MeteoPyrenees

Begin volgende week neerslagdump voor westelijke zuidkant 
Zowel maandag als dinsdag wordt er tegen de westelijke zuidkant vochtige lucht geduwd waardoor daar veel neerslag ontstaat. Weermodellen berekenen nu hoeveelheden die opnieuw zouden kunnen oplopen tot 100 mm en meer. De aangevoerde lucht is niet echt koud maar door de neerslagafkoeling bij intense neerslag zou het toch kunnen sneeuwen vanaf 2000-2200 meter. Voor november is dat zeker niet slecht. De Franse Alpen krijgen een deel van de neerslag (vooral tegen de grens met Italië), in Oostenrijk blijft het droog. Het zuiden van Zwitserland mag zich eveneens alweer klaarmaken voor veel neerslag. 


Maandag en dinsdag wordt er opnieuw veel neerslag verwacht langsheen de westelijke zuidkant. @Wetteronline
 


Hoe mooi kan sneeuw zijn. Prachtige foto uit het Spaanse Navafriaesqui. @Navafriaesqui

Woensdag en de dagen daarna bereikt koelere lucht vanaf het westen de Alpen. Bovendien zou er dan ook wat neerslag kunnen vallen langsheen de noordkant. Of dat ook echt neerslag van betekenis zal zijn is wel nog de vraag. 
 


Woensdag en donderdag is er ook wat neerslag mogelijk langsheen de noordkant. @Wetteronline

Zo, een fijne zaterdag iedereen en graag tot de volgende week!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Andreas Zermatt

Goedemorgen Lander, alweer prachtige vooruitzichten. Kunnen we nu al spreken van een uitzonderlijke herfst?

Andreas Zermatt | 03-11-2018 - 11:54

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Aan de zuidkant qua neerslag zeker wel!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 03-11-2018 - 12:44

Dennis  Dolomieten

Prachtige plaatjes weer! En mooie nieuwe sneeuw opkomst voor de Alpenbinnenboog. Normaal gesproken daar toch wel de meeste zonuren hoe anders nu. Die zon mag van mij lekker begin Februari gaan schijnen. En dat er dan een metertje of 8 sneeuw ligt.?❄❄❄❄

Dennis Dolomieten | 03-11-2018 - 15:26

Peter N

Nou hoorde en las ik dat volgens de heer Piet Paulisma U allen bekend natuurlijk ? dat de december maand en ook januari en februari waarschijnlijk zeer koude maanden kunnen worden met misschien uitzicht op een hoelang is dat al niet geleden Elfstedentocht ( nou hoor ik dat natuurlijk elk jaar maar toch ) omdat het nu de zelfde omstandigheden zijn als zoveel jaar geleden zou het nu weer kunnen gebeuren , nou we zijn benieuwd of zijn voorspellingen uitkomen. Misschien weet Lander daar meer over ??? Is elk jaar weer spannend . ???⛷?.

Peter N | 03-11-2018 - 12:31

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vraag dhr Paulusma maar eens waar hij zijn uitspraak op baseert. De beste man roeptoetert maar wat. De media duikt er vervolgens op. Enz enz??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-11-2018 - 16:10

Peter N

Klopt ook Michael maar je hoeft of je moet het ook niet te serieus opvatten tenslotte blijven het weervoorspellingen en wat is er nog moeilijker dan dat goed te voorspellen een of twee weken vooruit is al moeilijk . Maar ja je moet toch wat doen om de aandacht van de winterliefhebbers te krijgen ?? ook piet wil scoren.??

Peter N | 03-11-2018 - 16:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Waarzeggers doen voorspellingen. Meteorologen stellen een verwachting op?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-11-2018 - 16:37

Peter N

We houden ons wel aan jou vast hoor Michael ??

Peter N | 03-11-2018 - 16:42

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik stel geen lange termijn winterverwachting op Peter. Veel teveel mitsen en maren. Net zoiets als naar het casino gaan?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-11-2018 - 19:02

Bianca B

Dat heeft volgens hem met de zonneactiviteit te maken.

Bianca B | 03-11-2018 - 16:24

Peter N

Oh ja Bianca daar had hij dat op gebaseerd iets met de zon stand dat was het, omdat het om de zoveel jaar voor komt om de 11 en 22 jaar. En dat zou nu weer kunnen gebeuren leuk he al die weerpraatjes ??

Peter N | 03-11-2018 - 16:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Maar op basis van deze ene indicator een strenge winter afkondigen raakt kant noch wal. Er spelen zoveel meer factoren mee. Lange termijn seizoen verwachting zit nog volop in experimentele fase. Is allerminst betrouwbaar???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-11-2018 - 16:42

Peter N

We wachten het allemaal maar weer af Mike en houden ons maar lekker bezig met deze site van sneeuwhoogte . Nl want die is toch wel het meest betrouwbaar : heerlijk om elke dag te volgen. ???

Peter N | 03-11-2018 - 16:49

Bianca B

Mmh? ik voorspel een zachte winter. Dat baseer ik op mijn parkieten die leggen nog steeds eieren en er komen ook nog jongen uit. De jongste is eergister geboren en ze zitten buiten. Dit is echt waar. Maar ook dit zegt niks

Bianca B | 03-11-2018 - 18:11

Dennis  Dolomieten

Net als die horrorwinter zeker die nog steeds moet komen. En waarvan er niet eens een definitie bestaat. Ik ben het eens met Michael, en trap niet meer in dat soort fantasie verhalen. Er zijn idd veel meer factoren die meespelen.

Dennis Dolomieten | 03-11-2018 - 18:40

Peter N

Ja de parkieten van Bianca bijvoorbeeld. ???

Peter N | 03-11-2018 - 19:26

Dennis  Dolomieten

??

Dennis Dolomieten | 04-11-2018 - 01:00

Dennis  Dolomieten

Nog even over het noodweer in Italië. Echt vreselijk 17 doden inmiddels. Maar nog erger is de verwoesting aan de natuur in de Alpen. Hele bossen zijn met de grond gelijk gemaakt en liggen in stuwmeren van de Dolomieten.

Dennis Dolomieten | 04-11-2018 - 02:18

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord