Stau blaast laatste adem uit

De stau heeft zijn visitekaartje afgegeven! Het zuidelijke Alpengebied heeft te kampen met overstromingen en modderlawines. Tegelijkertijd heerst er in de gletsjer gebieden een jubelstemming. Hier zijn de enorme hoeveelheden gevallen sneeuw een verademing. Dit betekent voor de gebieden van boven gemiddeld 2500 meter een eerste "einschnei" moment. Deze sneeuwlaag vormt hier een mooie basis voor het komende seizoen. Zo zijn er verliezers en winnaars. Het Alpenweer kan enorm grillig zijn. Dat is tijdens de afgelopen staufase weer eens duidelijk geworden!


Madritsch (2820m) in Sulden am Ortler. Blizzard omstandigheden en compleet winters!

Maar ook modderlawines en aardverschuivingen! Valle di Fiemme / Trentino. @Marco Ferraglioni

Neerslag kaartje Tessin. Hier viel de afgelopen 60 uur lokaal meer dan 400mm neerslag!

 

Tijdelijk wat kouder
De imponerend zware stuwingsneerslag aan de westelijke zuidzijde neemt vandaag langzaam wat af. Toch blijft het hier ook vandaag niet droog. In de ochtend valt hier nog periodiek regen en sneeuw, maar niet meer zo zwaar als de afgelopen 24 uur het geval was. Tegelijkertijd stroomt er vanuit het westen weer wat koudere lucht het westelijke Alpengebied binnen. Dit betekent een dalende sneeuwvalgrens die ergens tussen de 1300 en 1600 meter komt te liggen. Ten zuiden van de Mont Blanc in de richting van de Alpes Maritimes breekt de bewolking. In deze geografische hoek heeft de zon duidelijk de beste papieren. De oostelijke noordkant ligt nog steeds onder behoorlijk sterke föhn invloed. Daardoor komt de zon er in het oostelijke Salzburgerland in de richting van de noordelijke Steiermark ook regelmatig tevoorschijn.
Woensdag gaan we op herhaling. Boven west Frankrijk ontwikkeld zich een vlak lagedrukgebied. Hierdoor neemt de neerslagkans in het zuidwestelijke Alpengebied opnieuw toe. Het noorden van Zwitserland en Oostenrijk krijgen opnieuw te maken met een opkomende Südföhn. Het weerbeeld is aan deze zijde van de Alpen wat meer open en zonniger.


Er stroomt vandaag weer wat koudere lucht het Alpengebied binnen. Hierdoor daalt de sneeuwvalgrens richting de 1300 à 1600 meter

Indrukwekkende neerslagcijfers in de Zwitserse zuidstau gebieden.

 


Eind van de week knalt de jetstream opnieuw op de zuidzijde. Dit betekent wederom stuwingsneerslag! @GFS Windspeed op 250 hPa / ruim 11km hoogte.

Vooruitzichten
Echt stabiel Kaiserwetter zit er voorlopig niet in. De Alpen liggen de aankomende week precies tussen hogedrukgebieden boven Rusland en de Mid Atlantic. Ze liggen dus duidelijk te ver weg om van invloed te kunnen zijn. Zogenaamde troggen (extra kou in bovenlucht) hebben een voorkeursrichting ten westen van het Alpengebied. Dit betekent dat de wind overtuigend in de zuidwest tot zuidhoek blijft zitten. Hierdoor blijven de Franse en zuidelijke Alpen gevoelig voor regen en sneeuwval. De noordkant en dus het overgrote deel van Oostenrijk blijft daardoor gevoelig voor de föhn, met vaak ook meer zonnige momenten.


Neerslag concentreert zich de komende week aanhoudend op het zuidelijke Alpengebied!

Als toetje nog deze schitterende opname uit Sankt Moritz. @Torsten Hasnitz

 

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Stefan T.

Beste Michael, wat kun jij zeggen over de sneeuwzekerheid in Kirchberg/Kitzbuhel vanaf medio december? Op internet lees ik berichten dat dit gebied relatief gunstig ligt qua sneeuw.

Stefan T. | 30-10-2018 - 08:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dat klopt. Gemiddeld genomen heeft die bestemming geen reden tot klagen. Maar zeker weten doe je het nooit. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-10-2018 - 09:37

Iris ...

Wij gaan al jaren met Kerst naar Kirchberg en je kunt hier altijd skiën. Ook al ligt er bijna geen sneeuw kan je, dankzij de vele sneeuwkanonnen hier altijd de piste op. Wij hebben zelfs wel eens gehad dat alles goen was behalve de pistes en zelfs toen was het goed te doen. Het is een geweldig gebied met uitstekende condities op elk vlak, een echte aanrader!!

Iris ... | 30-10-2018 - 10:24

Geert Wstld

Je kan er inderdaad altijd skiën door het harde werken van de piste meesters, het is wel prettig als de temperatuur onder nul blijft ivm de sneeuw conditie en dit is ij kirchberg/kitzbuhel niet altijd t geval..

Geert Wstld | 30-10-2018 - 13:17

Stefan T.

Hoi Iris,
Bedankt voor je reactie. Wij willen 19 december gaan. Als t groen is op de rest van de bergen, zijn de pistes dan niet te zacht? Mijn vriendin heeft een hekel aan papsneeuw?. En is er dan genoeg open of maar een beperkt gebied?

Stefan T. | 30-10-2018 - 10:56

Nick Audenaerde

Waarom ga je niet naar tignes rond die tijd? Als het heel warm is ga je gewoon skieen op de gletsjer, daar is het bijna gegarandeerd koud. Voordeel is je kan hoog blijven de lift gaat van 3000 naar 3500.

Nick Audenaerde | 30-10-2018 - 13:26

Cedric VdV

Beste Michael,

Bedankt voor het bericht!

Zit er binnenkort een kentering aan te komen zodat de noordalpen uit de föhn komen en ook eens kunnen profiteren van een dump?

Cedric VdV | 30-10-2018 - 12:00

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Voorlopig nog niet Cedric. Dan moet de stroming meer om naar west, noordwest tot noord. Nog even geduld aub?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-10-2018 - 13:53

Arjen Ortler

Leuk plaatje van sulden am ortler waar wij al jaren komen. Elk uur de webcams bekeken en wat gaat het daar los. Nooit de meeste sneeuwval maar door de zeer hoge ligging blijft alles wel liggen en is de plek altijd zeer zonnig! Een geweldig mooi oord met waanzinnige gletsjers om je heen!

Arjen Ortler | 30-10-2018 - 12:13

Thijmen Van Doesum

Ssttt niet te enthousiast, anders wordt het te druk?. Maar wat je zegt is zeker waar?

Thijmen Van Doesum | 30-10-2018 - 12:45

M DR

Zelfs in het sauerland sneeuwt het....

M DR | 30-10-2018 - 15:53

Arjen Ortler

Beste Stefan, ik zou een gok op zo”n lage ligging nooit willen nemen in december . Wij wachten altijd tot een paar dagen van te voren.... resulteerde de laatste jaren in obergurgl, hochsolden en samnaun in Zwitserland. Door nette prijzen is samnaun-ischgl en de hoge ligging goede stek met 240 km pistes!

Arjen Ortler | 30-10-2018 - 17:28

Bertil Blaas

Eifel en Ardennen in de sneeuw.

Bertil Blaas | 30-10-2018 - 17:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Is helaas van korte duur. Warme sector nadert vanuit het zuidwesten . Morgen alles weer foetsie ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-10-2018 - 17:45

Harry Verduin

Nu ja eind October is het normaal dat het weer wegsmelt in de ardennen :-)

Harry Verduin | 30-10-2018 - 17:50

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord