Zon keert tijdelijk terug

Het was gisteren een dag met zeer grote verschillen. Aan de noordkant en deels ook inner Alpines viel er onder onstuimige omstandigheden enige regen en sneeuw. Tegelijkertijd kon aan de zuidkant bikini en zwemshort nog even uit de kast. Hier werd lokaal nog even een tropische dag binnen gehengeld. Ascona in het Zwitserse Tessin was met 30,7 graden C gewoon tropisch warm. En dat in de laatste oktoberweek. Maar zoals jullie vast al weten slaat het weer komend weekend rigoureus om. Vooral de zuidelijke Alpen krijgen te maken met enorm veel stuwingsneerslag. De grote vraag is wat de sneeuwvalgrens gaat doen? Voor de diverse gletsjer gebieden in ieder geval goed nieuws. Hier gaat met gemak een meter sneeuw vallen!


Goldener Oktober in het Zwitserse Rosswald (1900 m) @Johann Geers

Datumrecord voor Locarno met 30,5 gr C! @Daniël Gerstgrasser

Gisteren extreem grote verschillen tussen noord en zuid! @NASA WorldView

Stilte voor de "storm"
De zuidelijke Alpen houden hun adem in. Het aftellen naar de spectaculaire Wettersturz is begonnen! Maar voordat het zover is profiteert de regio vandaag en morgen nog even van wat hogedrukinvloed. Alleen het oosten van Oostenrijk heeft nog te maken met wat dichtere bewolking. Hieruit valt ten oosten van Salzburg nog af en toe wat lichte regen en hogerop ook sneeuw. In de middag trekt de bewolking verder oostwaarts weg en de zon komt hier ook  nog even tevoorschijn. Het is opnieuw vrij zacht voor de tijd van het jaar. Het nulgradenniveau loopt uiteen van 4000 meter in het zuidwesten, 3400 meter in de centrale noordzijde tot 2700 meter in het oosten van Oostenrijk. De stormachtige wind is alleen nog een thema in de Dachstein regio en hoge Tauern. Deze neemt in de loop van de dag vanuit het westen duidelijk verder in kracht af.


Er stroomt vandaag opnieuw vrij zachte lucht de Alpenregio binnen. @DeutscheWetterDienst

Wettersturz
Komend weekend staat in het teken van een spectaculaire Wettersturz. In grote lijnen is er weinig verandert in de verwachting. In het weekend stroomt er vanuit het noorden gevoelig koudere lucht de regio binnen. Hierdoor ontwikkelt zicht boven het relatief warme water van de Middellandse Zee een venijnige depressie. Deze storing trekt vervolgens erg langzaam richting het Alpengebied. Dit betekent vanaf vrijdagnacht vanuit het zuiden opkomende regen en sneeuwval. De sneeuwvalgrens daalt in eerste instantie richting de 2000 meter in het westen tot 1400 à 1100 meer in Oostenrijk. Zondag stroomt er vanuit het zuidoosten dan weer zachtere lucht binnen. Hierdoor stijgt de sneeuwvalgrens weer. Dit maakt de verwachting behoorlijk gecompliceerd! Dat er enorm veel neerslag gaat vallen is ondertussen wel duidelijk. Hoeveel sneeuw is en blijft tot op het laatste moment nog vrij onduidelijk! Wordt vervolgd......


Snowattack in beeld!

Zeer gecompliceerde temperatuur verwachting. Eerst kouder en later vanuit het zuidoosten weer oplopende sneeuwvalgrens! @ECMWF MeteoCentre

Fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

rene p

Goedemorgen Michael,

Allereerst dank voor de prima site. Nu ik de voorspelling lees ben ik benieuwd of Val Thorens ook wat van de sneeuw gaat meekrijgen, het eerste laagje mag daar nu ook gaan vallen:)

Groet, Rene.

rene p | 25-10-2018 - 09:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

In Val Thorens verwacht ik ook enige sneeuw. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt wel meer oostelijk richting Zwitserse zuidzijde. Gr?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-10-2018 - 09:56

Henk Jongkind

Goedemorgen Michael,

De beelden van de diverse gletschers zien er ten opzichte van gisteren beduidend beter uit. Van de Hintertuxer gletscher vanmorgen een update ontvangen en als je de beelden nu ziet, is het genieten geblazen, en wellicht a.s. weekend een grotere hoeveelheid. Ook Sölden zal er blij mee zijn. Sneeuw maakt vele mensen happy en op naar een top seizoen.

Henk Jongkind | 25-10-2018 - 09:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-10-2018 - 10:16

Cedric VdV

Goedemorgen Michael,

Dank voor de dagelijkse berichten!

Wat wordt er verwacht in St-Anton/ Arlberg gebied?

Cedric VdV | 25-10-2018 - 10:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Eerst sneeuw, rond zondagavond overgaand in regen. Sneeuwvalgrens stijgt richting 2500 meter en mss nog wat hoger

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-10-2018 - 13:43

Dennis  Dolomieten

In 1 woord Spannend!

Dennis Dolomieten | 25-10-2018 - 11:00

Stefan Kaptein

Zijn in Kaprun op de Kitzsteinhorn vandaag maar het was een kort bezoek. Alle liften zijn buiten bedrijf op de gletsjer omdat vanacht door regen en dalende temperaturen alles onder een dikke laag ijs zit en met de hand alles ontdaan moet worden van ijs. Zelfs de liftkabels zitten dik in het ijs. Dus gaan we onverrichter zaken terug naar Brixen im Thale.

Stefan Kaptein | 25-10-2018 - 11:28

Peter Roemie

Ik zou maar weer terug gaan naar de pistes, want als ik op de webcams kijk, is alles in bedrijf, en er zijn volop mensen aan het skiën.

Peter Roemie | 25-10-2018 - 11:55

Arjan Meeuwsen

Heerlijk genieten in solden!

Foto bij weerbericht reactie 50982

Arjan Meeuwsen | 25-10-2018 - 12:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Lekker knallen Arjan⛷???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-10-2018 - 13:44

Ceriel V.  ❤️ Sölden

Heerlijk!! Nog paar weken ???

Ceriel V. ❤️ Sölden | 25-10-2018 - 14:59

Peter N

Aankomend weekend de eerste alpine afdaling in sölden , te zien op Eurosport 1 om 9.30 uur ben benieuwd hoe het erbij ligt ??? ??⛷?

Peter N | 25-10-2018 - 19:18

Annemarie Peters

Vandaag de bergen bij Fiss in geweest. Geweldige dag voor eind oktober!!!

Foto bij weerbericht reactie 50987

Annemarie Peters | 25-10-2018 - 19:21

Annemarie ..

Prachtig Annemarie! Zo in het groen is Fiss ook mooi. In de voorjaarsvakantie weer naar Fiss of hebben jullie andere plannen?

Annemarie .. | 25-10-2018 - 22:40

Annemarie Peters

Hé Annemarie! Jij ook weer hier!! ? We hebben nu een vaste jaarplaats op de camping in Prutz. Dus in principe iedere vakantie hierheen!! Bevalt ons hier al bijna 20 jaar!! Jullie waten hier vorig jaar ook toch??

Annemarie Peters | 25-10-2018 - 22:43

Dick van Hoffen

De Zwitsers houden het op hele veel regen. Sneeuwvalgrens meest rond 2000 meter gaat pas aan het eind van de neerslagperiode naar beneden. Goed voor een eerste laag hogerop, maar in lager gebieden kan de regen misschien nog voor problemen gaan zorgen, zeker in het Simplongebied en natuurlijk in Noord-Italie.

Dick van Hoffen | 25-10-2018 - 21:34

Harry Verduin

Heel belangrijk is sneeuwvalgrens toch niet, kan toch maar >2500m overleven

Harry Verduin | 25-10-2018 - 21:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord