Zacht en vrij zonnig

Goed nieuws. Gisteravond waren de grote modellen het op de lange termijn eens. Kou inclusief de nodige sneeuwval stonden eindelijk op het Alpenmenu. Nu maar eens kijken of deze eensgezindheid in de diverse runs blijft staan! Ondertussen duurt het te warme Alpenweer nog even voort. In grote delen van Europa is het nog steeds veel te warm voor de tijd van het jaar. Oktober nazomert dus nog even lekker door. Letterlijk een spreekwoordelijke "opwarm maand" dus. Pure opwarm voorpret richting het echte werk!


Mooi plaatje vanuit de omgeving van Davos. Via Vanessa Huelse

Traumwetter in dee Bayerische Alpen. @Fritz Degeler

Nazomer in het dal, lekker knallen op de Kitzsteinhorn. Via @live updates

Eurohoog blijft dominant
hogedrukgebieden hebben het prima naar hun zin in Europa. Het stromingspatroon zit muurvast in de zuidhoek. Uit deze "warme" hoek hoeven we natuurlijk geen winterse hoogstandjes te gaan verwachten. Vandaag is het weer "business as usual". Noordkant door föhnverschijnselen opnieuw zonnig en zacht. De zuidkant is opnieuw aan de bewolkte kant. Actueel valt er alleen wat neerslag in de zuidelijke Alpes Maritimes. De rest van de zuidzijde houdt het vandaag waarschijnlijk gewoon droog. De temperatuur op 2000 meter schommelt vandaag tussen de 5 in het zuiden tot ongeveer 10 graden in de noordelijke (föhn) gebieden. Het nulgradenniveau ligt ergens tussen de 3300 en 3700 meter. Morgen is de neerslagkans aan de centrale zuidzijde (Dolomieten en oostelijker) tijdelijk iets groter. Het gaat hier hooguit om een paar mm'ers.


Grote verschillen tussen de zonnige noordkant (föhn) en bewolkte zuidzijde. @NASA Woldview

Temperatuur anomalie voor Oostenrijk. Oktober duidelijk zachter dan langjarig gemiddelde. @ZAMG

Volgende week sneeuw Oostenrijk??
Opnieuw koude signalen in de laatste run! Midden volgende week lijkt een portie vochtige maritiem polaire lucht de Alpen te gaan bereiken. Dit zou vooral voor de Oostenrijkse noordkant wat sneeuw kunnen gaan opleveren. Toch zijn er zoals gebruikelijk de nodige "mitsen en maren" te bespeuren. Als de hogedruk ten westen van de Alpen tegen die tijd te snel oostwaarts oprukt gaat het alsnog mis. In dat geval wordt de neerslag / sneeuw richting Tsjechië weggedrukt. Het is weer een technisch verhaal, maar hoop dat jullie het een beetje begrijpen. Morgen praat Lander jullie weer bij. Het is te hopen dat de sneeuw in de verwachting blijft staan.


Begin volgende week sneeuw voor Oostenrijk? ECMWF komt met een sneeuwsignaal voor de noordstau gebieden....

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Dat zijn toch al veel belovende berichten Michael en natuurlijk houden we een slag om de arm . Maar laat die koude lucht maar komen hoor. ?????⛷?

Peter N | 16-10-2018 - 09:29

Dennis  Dolomieten

idd straks komt er weer een ex orkaan die roet in de winterkou gooit ?

Dennis Dolomieten | 16-10-2018 - 11:29

Xavier Delvael

Prettige om die spanning te voelen die zich stilaan opbouwt. Het alpenweer voorspellen op middellange termijn is niet eenvoudig maar jullie doen dit schitterend! Bedankt!

Xavier Delvael | 16-10-2018 - 09:32

Sneeuwhoogte.nl | Michael

??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 16-10-2018 - 09:46

Eric Kromhout

Ik heb nog een video om in de stemming te komen. Zondag waren we op de Kitzsteinhorn Kaprun. Daar ook een video van gemaakt.

youtu.be/yHyry2fmUZ8

Eric Kromhout | 16-10-2018 - 09:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Thx Eric voor uploading!???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 16-10-2018 - 10:16

Peter Huygens

Kitzsteinhorn vanochtend.

Foto bij weerbericht reactie 50827

Peter Huygens | 16-10-2018 - 11:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Lekker knallen Peter⛷?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 16-10-2018 - 12:01

Annemarie Peters

Weken, wat zeg ik maanden is het al mooi weer in Oostenrijk! Nu gaan wij volgende week nog een weekje onze caravan winterklaar maken en dan is het gebeurd met het mooie weer.

Laat de voorspellingen dan maar uitkomen en vanaf dinsdag een bak(je) sneeuw vallen!!! We nemen de warme jas dan toch maar mee!!! En misschien dan ook gelijk de ski's maar.....

Annemarie Peters | 16-10-2018 - 13:08

Andreas Zermatt

Bedankt voor telkens weer het goed uitgelegde weerbericht. Spijtig dat ik één van de weinige ben van mijn leeftijd die zich echt bezighoudt met de Alpen en de weersvooruitzichten in de Alpen, mensen weten niet wat ze missen!! ❄️⛷

Andreas Zermatt | 16-10-2018 - 15:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord