Zonnig en zacht

De Euro nazomer is indrukwekkend. Half oktober in je korte broek naar buiten. Hoe bijzonder is dat. Orkanen die in de straalstroom zijn opgenomen en als depressie richting Europa trekken zijn hier onder andere debet aan. Ze nemen aan de voorzijde van origine tropische luchtmassa's met zich mee. Afgelopen nacht kwam ex hurricane Leslie in Portugal aan land. En "Michael" die in Florida tekeer ging ligt als normale depressie voor de Ierse westkust. In de Alpen is er ondertussen helemaal niets aan de hand. De zon heeft op veel plaatsen de hoofdrol. Alleen het zuidwestelijke Alpengebied is van tijd tot tijd gevoelig voor wat langstrekkende wolkenvelden. Grote vraag die ons ondertussen bezig houdt: duiken we binnenkort eindelijk de herfst in?


Schitterende foto uit de omgeving van Sankt Moritz! @Henri le Blanc

Aiguilles de Chamonix!. Via FB Chamonix

Hoge luchtdruk domineert
Het blokkerende hogedrukgebied ten oosten van Polen heeft een lange adem. Dit systeem houdt sneeuw brengende storingen voorlopig met gemak op afstand. Het weerbeeld in de Alpen is dan ook onverminderd zonnig en mild. Alleen de Franse Alpen en zuiden van Zwitserland zijn gevoelig voor wat onschuldige wolkenvelden. De temperatuur op 2000 meter schommelt vandaag rond de 10 graden C. Het nulgradenniveau vinden we pas rond de 3400 metergrens terug. Voor midden oktober duidelijk te zacht dus. Oktober 2015 is een voorbeeld dat het ook totaal anders kan. Toen viel er al een enorme bak met sneeuw en de winter was er al erg vroeg bij!


Het bewijs dat het  in oktober ook totaal anders kan. Roswald in het Zwitserse Wallis in oktober 2015! @Johann Geers

straalstroom kaartje op ruim 10.000 meter hoogte. Daar bevindt zicht het actieve weer. De jetstream slingert er flink zuid - noord op los. Alpengebied ligt droog en tamelijk zonnig onder hogedruk invloed. #GFS

Twee ex orkanen op de grondweerkaart. Leslie inmiddels als normale depressie boven Spanje en Michael boven de mid Atlantische Oceaan. Boven Europa is het opvallende warmer dan gemiddeld. @DeutscheWetterDienst

Lange termijn
Winterse signalen zijn er op basis van de laatste computer modellen nog niet te vinden. Het Poolse hogedrukgebied wordt later in de week afgelost door een Atlantisch filiaal. Alleen in de Franse Alpen en zuiden van Zwitserland zie ik wat voorzichtige neerslag signalen. Oostenrijk houdt het voor langere tijd waarschijnlijk gewoon droog. De temperatuur zakt op termijn wel wat meer richting normale waardes. Een spectaculaire Wintereinbruch laat nog even op zich wachten. Maar goed. Het is pas half oktober. "Sneeuw" geduld is een schone zaak ;-)


Temperatuur op 1500 meter hoogte prikpunt centrale noordzijde. De dikke rode lijn is het langjarig gemiddelde. Voorlopig nog duidelijk te zacht. Pas in de laatste week van oktober lijkt het kouder te gaan worden. @GFS ens

Opgetelde neerslag aankomende week. Oostenrijk houdt het droog. Alleen de Franse Alpen en Zwtserse zuidzijde zijn gevoelig voor wat regenbuien. #ECMWF WetterOnline

Fijne dag nog en graag tot morgen!
 

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Goedemorgen Michael ben benieuwd of je na het bijwerken van het weerbericht van 9.30 ons een beetje koude weervoorspellingen kan geven : ik heb het idee alsof we nog volop in de zomer bivakkeren ??? . ( ook wel lekker hoor ).

Peter N | 14-10-2018 - 09:13

Peter N

Nou dan nog maar even in de wachtkamer Michael en bedankt weer voor de duidelijke uitleg . ( ik hou me korte broek nog even bij de hand ?? ). Gr. Peter.

Peter N | 14-10-2018 - 10:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Sneeuw geduld is een schone zaak Peter??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-10-2018 - 10:46

Peter N

????

Peter N | 14-10-2018 - 11:18

Eric Kromhout

Heeft Peter toch wat sneeuwbeelden.... plaatje vanuit Kitzbühel Resterhohe

Foto bij weerbericht reactie 50806

Eric Kromhout | 14-10-2018 - 11:02

Peter N

Is dat van nu Eric of is het een oude foto wel een mooi plaatje man.

Peter N | 14-10-2018 - 11:20

Eric Kromhout

Gisteren. Video is er ook al....

Eric Kromhout | 14-10-2018 - 12:28

Benjamin  D

Vorig jaar verliep het begin/midden oktober ook rond deze warme temperaturen en toen eind oktober was er ineens een onverwachte weers omslag. Misschien gebeurt dat deze keer ook. Maarja, het weer is en blijft erg moeilijk te voorspellen dus hopen op de beste uitkomst!

Benjamin D | 14-10-2018 - 12:14

Peter Huygens

Kitzsteinhorn deze ochtend. Mijn zoon doet daar deze week de leraar opleiding (anwaerter)
Waarschijnlijk in korte broek!?

Foto bij weerbericht reactie 50811

Peter Huygens | 14-10-2018 - 15:36

Sneeuwhoogte.nl | Michael

??KAISERWETTER?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-10-2018 - 17:41

Tom Bockstette

Heerlijk weer,maar ben vandaag bij Snowworld winteropening geweest.
Binnen in de skihal was het lekker vertoeven.
Daarna naar buiten in de korte broek, een lekkere weizen gedronken.

Tom Bockstette | 14-10-2018 - 19:44

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord