Prachtig nazomerweer

De zon heerst, dat is duidelijk. Op de luchtdrukkaart zien we een zeer krachtig hogedrukgebied (kerndruk >1035 hPa) ter hoogte van Oekraïne die het weer op het Europese vasteland volledig blokkeert. Verschillende aanvallen van depressies en regenzone geraakten afgelopen dagen tot Groot-Brittannië maar botsten dan op de blokkade van hoge druk. Tegelijk zagen we boven de Middellandse Zee een hoogtelaag dat door de onstabiliteit en het warme zeewater voor (onweers)buien zorgde in het Mediterrande gebied. De zuid- en deels ook westkant van de Alpen kreeg hier nog een deel van mee maar door de aanvoer van zachte lucht viel de meeste neerslag wel als regen. 


Op de luchtdrukkaart van het KNMI is het duidelijk dat er regenzones ten westen van het Europese vasteland blijven. Hoge luchdruk blokkeert het continent. @KNMI

Vandaag blijft het in het hele Alpengebied meestal zonnig. Door de stuw vanaf het zuiden zullen er wel wat stapelwolken ontstaan langsheen de hoofdkam die zeer lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. Veel zal dat echter sowieso niet voorstellen aangezien de onstabiliteit van de atmosfeer beperkt is. Zeer zachte lucht bereikt met een strakke zuidelijke luchtstroming de bergen waardoor de temperaturen op 2000 meter stijgen tot 12-15°C en de nulgradengrens ergens terecht komt tussen 3400 en 3700 meter. Dit zijn uitzonderlijk hoge waarden voor de tijd van het jaar. 


Het is overal zonnig deze ochtend. Door de erg droge lucht is er ook bijna of geen hochnebel aanwezig. @WetterOnline


Strakblauwe lucht gisteren in Mittelberg via @Hansterbraak. Het gras ziet nog helemaal groen. 


De zachte lucht rukt vandaag helemaal op tot het noorden van Scandinavië en zelfs Svalbard. @Wetterzentrale

 

Morgen wordt algemeen ook een zeer aangename en zonnige najaarsdag. De westelijke Alpen krijgen na de middag stilaan wel te maken met meer bewolking vanaf het westen op nadering van een koufront boven Frankrijk maar de centrale en oostelijke Alpen houden het helemaal zonnig. De strakke zuidelijke wind maakt het weer föhnig waarbij de hoogste temperaturen dan worden opgemeten aan de noordkant en aan de zuidkant iets koeler is. De nulgradengrens zal zo rond de 3400 meter liggen aan de noordkant en 2800 meter aan de zuidkant. 


Er ontstaat morgen een stevige föhn waardoor de hoogste temperaturen aan de noordkant bereikt worden. 


Morgen schuift er vanaf het westen in de loop van de dag meer en meer bewolking binnen. @Meteociel


De gletsjers in de Alpen liggen er terug bloot blij. De sneeuw is op veel plaatsen alweer weggesmolten, zelfs op het ijs. 

Het koufront trekt morgen nacht en maandag in sterk verzwakte vorm naar de westelijke Alpen. Daar kan dan wat neerslag vallen maar sowieso zal dat niet veel voorstellen. Iets koelere lucht bereikt de bergen waardoor het nulgradenniveau zakt tot 2600 meter. Dinsdag en ook woensdag domineert de hoge luchtdruk alweer en krijgt de zon weinig concurrentie van bewolking. Het blijft droog en de nulgradengrens gaat ook weer omhoog tot ruim boven 3000 meter. 


Een rug van hogedruk zorgt dinsdag en woensdag alweer voor zonnig, droog en zacht weer. @Wetterzentrale
 

Donderdag zou koelere lucht de Alpen bereiken vanaf het noordwesten wat mogelijk gepaard gaat met neerslag van betekenis. Het is echter afwachten of deze trend de volgende dagen bevestigd wordt aangezien een blokkade van hoge luchtdruk vaak pas met een echte depressie-aanval kan doorbroken worden. 

Zo, dat was het voor vandaag. Geniet van het heerlijke najaarsweer, ooit komt de winter toch!

Fijne dag allemaal!

Met vriendelijke groet,Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Matthias  Burton

Hopelijk tegen januari sneeuw !!!!

Matthias Burton | 13-10-2018 - 10:11

Bernard Minderhoud

Vorig jaar was het ook mooi in oktober en daarna pats boem in 2 weken alles open en volop sneeuw! Dit jaar weer??

Bernard Minderhoud | 13-10-2018 - 10:21

R J

Absoluut! Gegarandeerd.

R J | 13-10-2018 - 11:09

Koos Beijer

Zeker ja!!vorig jaar november al veel sneeuw!!!heb er al zoveel zin in!!!Laat de winter maar snel komen en ik verlang naar de sneeuwberichten!!

Koos Beijer | 13-10-2018 - 11:20

Annet S

Ha weermannen, het wordt weer spannend. De app weer op de voorgrond en jullie berichten weer volgen! Alvast bedankt voor jullie inspanningen!! Leuk weer te starten jullie bevindingen te volgen?...op naar januari...op naar witte bergen!!
Groetjes van een fan van deze app!

Annet S | 13-10-2018 - 23:02

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord