Vooral in het noordoosten zonnig

Het heeft het afgelopen etmaal in het zuidwestelijke Alpengebied lekker doorgeplenst. De meeste neerslag viel ten zuiden van Turijn richting de Cote D' Azur. En dan vooral tegen de zuidoostelijk gelegen stauhellingen. En deze regio is nog niet van de nattigheid af. Vandaag plenst het in hier ook lokaal nog even lekker door. De regen verplaatst zich in de loop van de dag iets verder oostwaarts richting Tessin en zuidwestelijke Graubünden. De intensiteit neemt in de loop van de dag wel steeds verder af. Het noorden van Zwitserland en vooral Oostenrijk profiteren ondertussen onverminderd van de zon. Hier blijft het aanhoudend droog en vrij zonnig.


Oostenrijkse snowboardster Anna Gasser in training op de Hintertuxer gletsjer

Molltaler gletsjer ligt er ook schitterend bij!

In de lager gelegen gebieden nog gewoon groene Alpenweides. #Serfaus-Fiss-Ladis

Partnun in de Zwitserse Graubünden

Oostenrijk droog en zonnig
Het krachtige hogedrukgebied op het grensgebied tussen Polen en de Oekraïne blijft voorlopig bepalend voor het Alpenweer. Vandaag liggen de zuidwestelijke Alpen nog onder invloed van de Middellandse Zee depressie. Actueel regent het tussen Turijn richting Tessin en het westen van de Graubunden. De neerslag verplaatst zich langzaam nog iets verder oostwaarts, maar de activiteit neemt in de loop van de dag steeds verder af. Oostenrijk houdt het gewoon droog vandaag. De zon schijnt hier ongehinderd door. Met temperaturen van tussen de 5 en 10 graden op 2000 meter is het vrij zacht voor de tijd van het jaar.
Noodweer op Sardinië
Sardinië heeft de afgelopen 48 uur te maken gehad met noodweer. In Carpoterra viel maar liefst 253mm regen! Dit leidde zelfs tot een spectaculaire dijkdoorbraak!


Dijkdoorbraak in Carpoterra / Sardinië

Opname vanuit een helikopter

Actueel radarbeeld. Het regent vooral tussen Tessin en Turijn.  @WetterOnline

Grondweerkaart van de Deutsche Wetterdienst. Grote delen van Europa zijn flink warmer dan gemiddeld!

Hogedruk domineert, later de herfst in?
Vanaf morgen keert de rust terug in het zuidwestelijke Alpengebied. De Middellandse Zee depressie vult op en neemt snel in activiteit af. De zuidelijke Alpen blijven wel gevoelig voor wat onschuldige wolkenvelden, maar blijft het na vandaag grotendeels droog. Oostenrijk ligt duidelijk meer onder invloed van het Poolse hogedrukgebied. Het zonnige en droge weertype houdt hier voorlopig dan ook aan. Op de lange termijn lijken Atlantische fronten wat meer invloed te gaan krijgen op het Alpenweer. Als dit op termijn doorzet, schakelen we over op een wat koeler en wisselvalliger weerbeeld. Dit betekent natuurlijk ook een lagere sneeuwvalgrens. Het is natuurlijk nog lang niet zeker. Het zijn slechts signalen. We houden het in de gaten!


Op lange termijn een overgang naar een wisselvalliger en koeler weertype incl sneeuwval? We wachten rustig af....@MeteoCentre ECMWF


Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marcel Pijpers

afwachten maar weer op het witte goud.
Actueel in Luyksgestel, je gelooft het niet, bewolkt en wat spetters, niet meetbaar maar toch regen.

Tact 13.6
Tn 10.3

gr Marcel

Marcel Pijpers | 11-10-2018 - 10:01

Martijn Sonnenberg

Mooi weerbericht. Ondanks dat de alpen en ons deel van europa in de (hoge druk) luwte liggen, is er weertechnisch toch van alles te beleven. De balearen waren natuurlijk al in het nieuws, nu Sardinie weer. Alberta en Mannitoba (Canada) hebben nog veel last van de kou en sneeuw van de afgelopen weken (met slechte oogsten tot gevolg). Ben zelf wel benieuwd in hoeverre orkaan Michael ons weertype nog gaat beinvloeden over een klein weekje

Martijn Sonnenberg | 11-10-2018 - 12:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Mijn ?naamgenoot gaat idd flink tekeer in de VS?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 11-10-2018 - 12:58

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord