Neerslag zuidwesten

Terwijl het in Oostenrijk en noorden van Zwitserland zacht en vrij zonnig is, neemt in het zuidwestelijke Alpengebied de actieve stau bewolking steeds verder toe. In deze geografische hoek is het de komende 48 uur dan ook niet pluis. Er valt hier tegen de zuidoostelijke stauhellingen periodiek flink wat regen en boven ruim 2500 meter ook flink wat sneeuw. Eind van de week keert de rust dan uiteindelijk ook in het zuidwesten weer terug. In Oostenrijk blijft het voorlopig droog en zonnig. Op de langere termijn hangt er een verandering in de lucht. Slaat de herfst dan eindelijk toe?


Fraaie foto van de Seiseralm. @Dominique Epinay

En nog een knalfoto vanuit de Italiaanse zuidzijde. Ortisei ligt er prachtig mooi bij. Via twitter @dolomitesUnesco

Groot verschil tussen noorden en zuidwesten
Oostenrijk, het noorden van Zwitserland en de oostelijke Italiaanse zuidzijde blijven voorlopig droog en vrij zonnig. Hogedruk invloed onderdrukt hier voorlopig de vorming van neerslag. In de ochtend zijn kan er lokaal wat hochnebel aanwezig zijn, maar is er verder geen vuiltje aan de lucht. In het zuidwestelijke Alpengebied is het een heel ander verhaal. Een lagedrukgebied boven de Baleraren verziekt het weer voor late vakantiegangers in het westelijke Middellandse Zeegebied. Voor de zuidwestelijke Alpen betekent dit opkomende regen en sneeuwval (hooggebergte). De neerslag concentreert zich vanwege een zuidoostelijke hoogtestroming vooral op de zogenaamd zuidelijke binnenboog. Dan moeten we grofweg denken aan het gebied ten oosten van Tessin, zuiden van Wallis richting de Italiaanse Alpes Maritimes. Het ECMWF berekent hier tot en met het weekend tussen de 40 en 75 mm neerslag. Tegen gunstig gelegen stauhellingen is zelfs nog wel wat meer mogelijk. De neerslag valt grotendeels in de vorm van regen. Pas boven gemiddeld 2400 à 2700 meter verwacht ik enige sneeuw. Zogenaamde neerslagafkoeling kan lokaal misschien voor een lagere sneeuwvalgrens zorgen. We gaan het zien....


Opkomende stau bewolking tegen de Italiaanse binnenboog. Rest van de Alpen blijft droog en vrij zonnig. @WetterOnline

Infrarood opname van vanmorgen. Westelijke Middellandse Zeegebied zit vol met actieve bewolking. Het zuidwestelijke Alpengebied krijgt dus ook met deze bewolking en neerslag te maken. De koudere polaire lucht trekt ten noorden van Schotland Scandinavië binnen. Deze koudere lucht kan de Alpen voorlopig niet bereiken. @Zamg


Fraai herfstplaatje uit de omgving van Chamonix. Via @FB Chamonix

Lange termijn
hogedrukgebieden drukken voorlopig hun stempel op het weer in de Alpenregio. Sneeuw brengende storingen kunnen hierdoor de Alpen voorlopig niet gaan bereiken. De actieve Atlantische fronten trekken met een ruime boog ten noorden van het Europese hogedrukgebied Scandinavië in. Hier slaat de herfst dus wel toe, maar blijft het in de Alpenregio dus nog even nazomeren. Helemaal aan het eind van de verwachtingstermijn biedt het ECMWF ons enige "hoop". Volgens dit model probeert koelere polaire lucht west en midden Europa binnen te stromen. Of dit gaat lukken is natuurlijk nog even afwachten. We houden het de komende dagen in de gaten!


De lange termijnverwachting van ECMWF komt met een afkoeling scenario op de proppen. Of dit uitkomt ????


Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Rik L.

Michael, ik probeer me nu - aan het begin van het seizoen - een beetje te verdiepen in het jargon dat jullie her en der gebruiken. Südföhn, Inneralb, Nordstau, etc. etc. Heb je voor mij een site “Alpen winterweer voor beginners” dat één en ander helder op een rijtje zet? Thanks!

Rik L. | 10-10-2018 - 09:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Rick. In de desktop versie is er een wiki ingebouwd. In de App ontbreekt deze helaas nog. Wij ontkomen soms niet aan jargon termen. We doen onze best om het zo leesbaar mogelijk te houden. Als er vragen zijn stel ze gerust Ok?

Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2018 - 09:47

Rik L.

Ja. Ik zie het nu ook. Thanks! Gr. Rik

Rik L. | 10-10-2018 - 22:58

Bertil Blaas

Dag Michael, wederom dank voor je bericht en wat een prachtige foto’s.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 10-10-2018 - 09:46

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Bertil. Leuk je weer te zien ???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2018 - 10:01

Snowboarder

goedemorgen

laten we nog maar even van dit na zomertje genieten. de sneeuw komt vanzelf. Het wordt het komende half jaar weer genieten op sneeuwhoogte.
Gr John

Snowboarder | 10-10-2018 - 10:25

Marcel Pijpers

Mooie foto's inderdaad, dat doet de buik weer kriebelen om naar Oostenrijk te gaan.


Hier in Luyksgestel actueel onbewolkt bij een lenteachtige 15.1C.
Tn 6.1C.

Marcel

Marcel Pijpers | 10-10-2018 - 10:54

Jessica De Groot

Heyyy daar zijn jullie weer❄️?, fijn!

Jessica De Groot | 10-10-2018 - 13:39

Ilse van Voorden-vd Neut

De voorpret is weer begonnen. Ik geniet al jaren van jullie weerberichten. Vanaf december begint de echte voorpret ?

Foto bij weerbericht reactie 50784

Ilse van Voorden-vd Neut | 10-10-2018 - 18:30

Michael  Colfosco

Ik moet zeggen dat die prachtige herfstkleuren ook niet vervelend zijn om naar te kijken. We kunnen straks nog lang genoeg naar een witte bergwereld kijken.

Michael Colfosco | 10-10-2018 - 18:37

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord