De zon heerst maar woensdag en donderdag mogelijk veel neerslag

Gisteren en eergisteren was de bewolking talrijker aanwezig in grote delen van de Alpen en vooral in het zuidwesten viel er lokaal vrij veel neerslag. De oorzaak van deze tijdelijk weeromslag in de bergen was een uitzakkend lagedrukgebied over Frankrijk. Dit leverde vooral neerslag (en ook sneeuw) op in de Pyreneeën vanwaar ons winterse beelden bereikten vanaf 1800 meter.


Verse sneeuw gisteren in Cauterest in de Franse Pyreneeën. @Twitter Cauterets


Wolkenvelden en opklaringen gisteren in de oostelijke Alpen


Sneeuw in de Lac de la Glère. @MétéoPyrenees

Vandaag zorgen drukstijgingen en bijhorende dalende luchtbewegingen (subsidentie) voor opklarend weer. De zon schijnt op de meeste plaatsen volop en het blijft overal droog. Aan de zuidkant vormen er in de loop van de dag wel (stapel)wolken tegen de bergflanken maar deze bereiken nergens het buienstadium. Het is rustig met een veranderlijke wind in de bergen. De temperaturen gaan lichtjes omhoog met een nulgradengrens die pendelt rond 3200-3500 meter. Zacht weer in de bergen dus voor de tijd van het jaar. 


Vandaag liggen er geen neerslagzones in de buurt van de Alpen. Achter een warmtefront over Duitsland en Frankrijk bereikt zachte lucht de bergen. @KNMI


De nulgradengrens gaat vandaag serieus de hoogte in. Pas vanaf 3200-3500 meter vriest het. @Meteociel

Morgen gaat de luchtdruk nog wat meer de hoogte in waardoor de zon net als vandaag volop schijnt. Enkel de zuidkant krijgt in de loop van de dag wat stapelwolken te verduren maar elders (aan de noordkant) blijft het helemaal helder. De temperaturen blijven zeer hoog voor de tijd van het jaar. Aan de noordkant zorgt een warme luchtbel boven Duitsland en de Benelux voor een nulgradengrens tot 3500 en lokaal nog wat hoger. Aan de zuidkant is het iets koeler. De zuidenwind wakkert in de loop van de dag aan waardoor het stilaan föhnig wordt aan de noordkant. 


Ook morgen domineert de zon volop in de bergen. Het blijft zacht voor de tijd van het jaar. @Wetterzentrale

Woensdag lijkt de weersituatie te veranderen in de Alpen. Een lagedrukgebied over de Atlantische Oceaan schuift iets dichter naar Europa waardoor de drukgradiënt toeneemt. Het resultaat is een versterkende zuidelijke luchtstroming. Dit zorgt voor stuweffecten tegen de zuid- en deels ook westkant waarbij er mogelijk veel neerslag zou kunnen vallen. Door de neerslagintensiteit zou de sneeuwgrens (ondanks de aanwezigheid van zachte lucht) daarbij kunnen zakken tot 2000 meter. Donderdag geven de meeste weermodellen een gelijkaardige sitautie met veel neerslag (stuwingsneerslag) voor de zuidkant. 


Woensdag en donderdag zorgt een versterkende zuidelijke luchtstroming voor neerslagintensificatie vanaf het zuuden. @Wetteronline


Vanaf woensdag wakkert de zuidelijke luchtstroming sterk aan en krijgen de Alpen te maken met een zuidföhn. De hoogste temperaturen zijn dan uiteraard voor de noordkant. @meteocentrale

 


De totale neerslaghoeveelheden zouden hoog kunnen oplopen vanaf woensdag. Uiteraard moeten we gezien de termijn nog wel rekening houden met een grote onzekerheid. @Wetteronline

Vrijdag en tijdens het weekend zorgt een nieuw krachtig hogedrukgebied dan weer voor zonnig en warm oktoberweer. De weersverslechting aan de zuidkant is dus maar een klein speldenprikje van de herfst. Volgende dagen maar eens zien wat de weerkaarten ons voorschotelen.


Zon en wolken gisteren in Tignes op de Grande Motte. @Tignes

Morgen is het weer aan Michael!

Fijne dag nog en graag tot vrijdag.

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Oké Lander dat was weer een duidelijk weerbericht : maar wat mij betreft mag koningwinter zijn intrede maken in het Alpen gebied hoor net zo als het afgelopen seizoen ,dat zou geweldig zijn we gaan er weer voor duimen hoor. ????⛷?

Peter N | 08-10-2018 - 11:52

Xavier Delvael

Oei oei. ... Dat ziet er niet goed uit voor mijn skiverlof met krokus .?

Xavier Delvael | 08-10-2018 - 12:01

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord