Nieuwjaars sneeuw

Weersituatie algemeen
Uitgaande van een een complex lagedrukgebied boven Scandinavië liggen de Alpen eerst nog in een relatief zachte zuidwestelijke hoogtestroming. In de loop van de dag trekt een bij het laag behorende  koufront de westelijke Alpen binnen en op woensdag de oostelijke Alpen. Donderdag weer toenemend hogedruk invloed. De oostelijke Alpen blijven gevoelig voor storingsinvloeden van depressies die via Oost Europa naar de Balkan trekken.

Waarschuwingen:  Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )

Weersituatie vandaag (quick-view)
westelijke Alpen van westen verslechterende condities door opkomende bewolking en sneeuwval, oostelijke Alpen vandaag nog prima wintersportweer met veel zon

Weerpraatje
Gisteren konden we nog even met volle teugen genieten van het milde en vooral zonnige winterweer. Ondanks de hier en daar overtrekkende hoge bewolking (cirrus) die de zon een beetje dempte kon er op veel plaatsen nogmaals 5 tot 7 uur zonneschijn worden geregistreerd. Na een frisse start met op veel plaatsen lichte vorst en in enkele hoger gelegen dalen zelfs strenge vorst met lokaal temperaturen die tot -15 a -18 graden daalden, steeg het kwik overdag tot 5 a 10 graden en waarbij het in de dalen een stuk kouder bleef. Een omgekeerde wereld dus en de kenners weten dan wel hoe laat het is, juist ja :hogedruk met een inversie of beter gezegd nog "subsidentie inversie".


inversie met Hochnebeldecke boven de Alpendalen

inversie
Door de grootschalige dalende luchtbewegingen binnen het hogdrukgebied (subsidentie) kan de lucht op hogere niveaus warmer worden dan de lucht direct daaronder, zodat de inversie ontstaat. Wanneer het hogedrukgebied waarin dit proces plaatsvindt langdurig op zijn plaats blijft, zal de subsidentie doorgaan en zal dus ook de subsidentie-inversie steeds dichter bij het aardoppervlak komen. Omdat er bij een inversie geen uitwisseling meer is tussen de luchtlagen aan de onder- en bovenkant ervan, zullen vocht, stof maar ook de koude lucht in de onderste luchtlagen als het ware gevangen zitten (deksel erop). subsidentie-inversies kunnen dan ook aanleiding geven tot ernstige  luchtvervuiling en smog. Dat is vooral het geval in de winter, wanneer lucht dicht bij het aardoppervlak koud is. In sommige gevallen kan de subsidentie-inversie zelfs het aardoppervlak bereiken. De temperaturen stijgen dan plotseling, soms wel met 5 à 10°C, zonder dat daartoe een aanleiding aanwezig lijkt te zijn. In de Alpen verraad de inversie zich vooral door de veel koudere en vochtigere lucht in het dal en vaak ook de optredende Hochnebel. Tegelijkertijd schijnt in de bergen de zon volop met markant hogere temperaturen. Kortom: "Unten grau, oben blau" !


Hoge temperaturen maar ook lage (negatieve) dauwpunten gistermiddag om 14h00. Dus geen
smelten van sneeuw en prima condities op de pistes. Een andere prettige bijkomstigheid van hogedruk

Koufront
Veelal zijn het depressies met hun fronten die dit soort situaties beëindigen, een fris opstekende wind zal de verschillende luchtlagen gaan mengen dan wel de onderste koude plaklaag opruimen. En dit is precies hetgeen zich morgen en overmorgen zal gaan afspelen. Uitgaande van de bovengenoemde depressie nadert een koufront met bewolking en neerslag in de loop van de dag de westelijke Alpen. Overdag trekken de bewolking en neerslag verder naar het oosten en tegen middernacht is het gevorderd tot aan de Oostenrijkse Vorarlberg en Tirol. In de westelijke Alpen neemt de westenwind toe tot matig of sterk en in de bergen tot stormachtig, aan de noodkant word het tijdelijk föhnig. Van west naar oost wordt het in alle hoogtes kouder waarbij de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen tot de avond daalt van 1300 naar 700 meter. Op 2000 meter  ligt het kwik tussen de  -2 en -5 graden, op 3000 meter rond de -8 graden en de echte kou vinden we op 4000 meter alwaar het met -12 graden streng vriest. Het nulgradenniveau ligt in de ochtend nog rond de 1600 a 1400 meter maar daalt gaandeweg de dag tot 1000 a 900 meter.

Het betere weer is morgen weggelegd voor de oostelijke Alpen. Afgezien van wat overtrekkend hogere (sluier)bewolking schijnt de zon volop. De westelijk delen (Vorarlberg, Tirol) krijgen in de loop van de dag ook te maken met de opkomende bewolking maar het zal er nog tot de avond droog blijven. In de nog aanwezige zachtere lucht is het er ook minder koud. De nulgradengrens daalt in de westelijke delen naar 1600 meter en zal zich naar het oosten toe nog tussen de 2000 en 2500 meter ophouden. Ook hier staat een harde en in de bergen krachtige tot stormachtig wind uit zuidwestelijke richtingen


Afgezien van wat sluierbewolking prima weer gisteren in Gerlos (Zilllertalarena), ook
vandaag  kan er nog even genoten worden van het mooie weer.

Bescheiden Neuschnee hoeveelheden
In de nacht van woensdag sneeuwt het in de westelijke Alpen verder, het is er een stuk kouder dan voorheen waarbij er sneeuw valt tot in de dalen. In de loop van de dag neemt de neerslag in activiteit af en eerste opklaringen kondigen een weersverbetering aan. De neerslag die in de avond al de oostelijke Alpen had bereikt trekt nog wat verder naar het oosten waarbij de regen tot in de dalen in sneeuw overgaat. In de loop van de dag dan wel middag verplaatst de neerslag zich naar de zuidkant van Alpen en wordt het ook in de oostelijke Apen geleidelijk weer droog. Grotere neerslag hoeveelheden worden er niet berekend. Het Amerikaanse model gaat uit van 10 tot 20mm en lokaal in de Stau van de westelijke Alpen 35mm. Het ECMWF is nog wat terughoudender en komt niet verder dan 5 tot 15mm. Pakken we nog even ons "eigen" WRF erbij dan zien we neerslaghoeveelheden van 5 tot 23mm. Omgezet in sneeuw (vuistregel 1mm = 1cm) komen we uit op 5 tot 25cm, lokaal mogelijk 30 tot 35cm in delen van de Franse Alpen. Voorlopig is dat dan voor het overgrote deel van de Alpen de laatste sneeuw voor een wat langere periode.

Weekend sneeuw van betekenis Oostenrijk
De weersverbetering die woensdag al van het westen uit inzet heeft te maken met de opbouw van een krachtig hogedrukgebied boven West en centraal Europa. Het heeft er alle schijn van dat dit hoog tot begin volgende week quasi stationair boven Europa zal blijven liggen. Het is dan ook rustig winterweer met het bovenstaande beschreven weerbeeld. Onzeker is nog in hoeverre storingen die via het oosten van Europa richting de Balkan de oostelijke Alpen zullen beïnvloeden. Gisteravond berekende het ECMWF en ook het GFS voor donderdagavond en vervolgens in de nacht van vrijdag op zaterdag als ook in het weekend voor de oostelijke Alpen meer bewolking met in de nordstau ook sneeuwval. Ook het noordoosten van Zwitserland zou hier nog wat van mee kunnen pakken. Kijken we nog eens naar de neerslaghoeveelheden die het ECMWF bijvoorbeeld gisteravond en ook vanmorgen berekend dan zien we dat er aan de oostelijke Alpennoordkant door de inzettende nordstau toch sneeuw van betekenis gaat vallen. Tot maandagochtend berekent het model er tussen de 30 en 60mm aan neerslag. Boven de 1000 a 1200 meter zou dit dan 30 tot 60cm sneeuw moeten gaan opleveren! GFS is stukken terughoudender  en wil van nordstau niets weten, daarvoor is volgens dit model de invloed van het hoog te sterk. Gezien het zwabberen van de operationele uitdraai van het GFS en ook het feit dat het vanmorgen een buitenbeentje is binnen de ensemble berekeningen opteer ik toch sterkt voor de optie van het ECMWF.

Ook na het weekend, met dus naar alle waarschijnlijkheid de sneeuw in de oostelijke Alpen, blijft de invloed van hogedruk dominant. Het heeft er alle schijn van dat het hoog met zijn zwaartepunt ten noorden van de Alpen doorschuift naar het oosten van Europa. Omdat de Alpen aan de zuidkant van de hoogte-as verblijven kan er met een zwakke continentale stroming wat koudere en drogere lucht naar het westen toe uitstromen. De temperaturen vertonen dan ook een dalende trend (vooral in de oostelijke Alpen), het  wordt droog met daarbij een mix van zon en bewolking dan wel wolkenvelden. 

Sauerland
Een blik of de onderstaande webcam moge duidelijk maken dat de wintersport en sneeuw condities in het Sauerland (om het maar eens voorzichtig uit te drukken) niet bepaald optimaal zijn. De kunstsneeuw is taai en op die gedeelten waar er kunstsneeuw ligt is nog een gesloten sneeuwdek aanwezig. Verder toch ook veel groen en bruin. Niet echt uitnodigend. Vandaag dan weer nieuwe regen die morgen geleidelijk boven de 600 a700 meter overgaat in sneeuw. De grote vraag is of dit koude intermezzo met wat sneeuw en temperaturen die tot rond het vriespunt dalen genoeg zal zijn om de condities enigszins te verbeteren? Helaas wordt het donderdag opnieuw zachter met nieuwe regen die aanvankelijk op de toppen nog als sneeuw kan vallen. In het weekend onder invloed van het Europese hogedrukgebied zacht en vrij zonnig weer.      

Vanuit een inmiddels bewolkt Oberwallis een ieder een heel fijne Neujahrstag gewenst. Morgen zijn we er weer en zal Michael u gaan bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen. Ciao.

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Bekijk hier de binnengekomen foto's uit de Alpen!

Wil je ook foto's uploaden vanuit je wintersportbestemming, download dan de app voor iPhone of Android.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Ten eerste wens ik jullie een voorspoedig 2013.Er zit een foutje in, onder de foto vanuit het Zillertal Arena tast Geros moet volgens mij Gerlos zijn.

Gast-1014 | 01-01-2013 - 10:02

Luc  Cap

idd het is Gerlos hihi. Nog 10 dagen en dan ga ik daarheen. joepie

Luc Cap | 01-01-2013 - 10:21

Johann

@Gast-1014 Dank voor de tip. Moet idd Gerlos zijn ipv Gelos. Heb het aangepast. Gr Johann

Johann | 01-01-2013 - 10:29

Luc  Cap

Beste Johann, de regen die voorspeld wordt in Gerlos (dorp), 5 mm, is dit slecht voor bv een dalafdaling of heeft dit weinig invloed ?

Luc Cap | 01-01-2013 - 11:51

Gast

Ik ga keihard duimen voor die Nordstau ! 12 januari reizen we af naar het lieflijke gebied Zell am See.. Verse sneeuw en misschien een week vol opklaringen en kaiserwetter! Zin in!!

Gast-1018 | 01-01-2013 - 13:32

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord