Halve meter sneeuw noordkant

Wanneer de  Zwitserse SLF (Institut für Schnee- und Lawinenforschung) lawinebulletins gaat uitgeven nog voordat de winter begonnen is (voor de 2e keer overigens) dan kunnen we er gif op innemen dat we te maken gaan krijgen met sneeuw van betekenis. Werpen we een blik op de diverse weermodellen en ook op het door ons gebruikte hoogresolutie model van WRF dan moeten we dezelfde conclusie trekken.


Neerslag en sneeuwval volgens het WRF model

Een graad of 12 tot 15 kouder
De sneeuw welke begin van de maand viel (zie onze berichtgeving op oa Facebook) is grotendeels weer gesmolten, enkel boven de circa 3000 meter vinden we nog resten ervan terug. Dit geldt met name voor de beschutte noordkant en de gletsjergebieden. Zoals gezegd, de volgende lading sneeuw staat echter alweer op het programma ! Een actief koufront behorende bij een depressie boven Scandinavië nadert de Alpen, achter het koufront  stroomt vanuit het noordwesten markant koudere lucht over de Alpen uit. Terwijl aan de zuidkant de Nordföhn opsteekt krijgt de noordkant te maken met een kortdurende nordstau (winterinval).

Halve meter sneeuw noordkant
Met het inzetten van de neerslag gisteravond lag de sneeuwvalgrens nog rond de 3000 meter. In de loop van vandaag zakt deze geleidelijk naar circa 1800 meter aan de Alpennoordkant en tot 2200 meter in het zuiden. Door een opkomende nordstau wordt tot woensdagavond aan de noordkant 30 tot 50 cm meter Neuschnee berekend, in de aangrenzende gebieden zo'n 15 tot 30cm. Donderdag is het dan vooral aan de Alpennoordkant nog nat en grijs en kan er zo'n 10 tot 25 cm sneeuw bij vallen. De sneeuwvalgrens daalt donderdag nog verder en en komt op circa 1500 m te liggen. Lokaal kan het bij aanhoudende en intensieve neerslag zelfs sneeuwen tot 1200 meter en vooral in de Oostenrijkse Alpen moet men niet gek opkijken wanneer er vlokken tot een hoogte van 1000 meter vallen. Tot een sneeuwdek(je) zal het hier echter, mede ook door de warme ondergrond, hoogstwaarschijnlijk niet komen.Sneeuwval aan de Alpennoordkant tot in de (hogere) dalen (archieffoto)

Verkeersoverlast door sneeuw
Vooral in de hoogte gaat het een stuk afkoelen, donderdag ligt het nulgradenniveau op circa 2000 meter en lokaal (door neerslagafkoeling) ook nog een stuk lager. Op 3000 meter vriest het dan 3 tot 5 graden. In combinatie met een harde tot stormachtige van zuidwest naar noordwest draaiend wind niet echt meer aangenaam vertoeven en winterkleding is een "must"!  Door de sneeuwval en harde wind krijgen we evenals 1 september jl. ook nu weer te maken met verkeersoverlast op de diverse (hoger gelegen) Alpenpassen en Alpenwegen. Houd dus goed de verkeersinformatie in de gaten mocht u zich in de bergen op pad begeven. Naast de ongemakken voor het verkeer  neemt boven de circa 2800 meter het lawinegevaar weer sterk toe, dit geldt met name voor het hooggebergte aan de Alpennoordkant !


18-19 september 2011, lokaal viel er een halve meter sneeuw


Evenals de vorige kou-inval met lokaal 35 cm sneeuw is ook deze kou-inval van korte duur. Zoals het er nu naar uitziet is vrijdag de "Spuck" weer grotendeels voorbij. Het gevaar voor (droge)sneeuw lawines in het hooggebergte neemt af , daarvoor in de plaats neemt de kans op natte-sneeuw lawines door de stijgende temperaturen toe. Dus even goed in de gaten houden mocht u van plan zijn zich in het hooggebergte te begeven !

Overigens is sneeuw in deze tijd van het jaar niets bijzonders en ook komt het wel vaker voor dat het tot in de dalen sneeuwt. Zo viel er bijvoorbeeld rond midden september van het vorige jaar tot een halve meter sneeuw in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpenen en daalde de sneeuwvalgrens lokaal tot ver onder de 1000 meter. Dit soort koude-invallen zijn meestal echter van korte duur maar al wel een voorbode voor de naderende winter!

Een fijne dag nog en ciao  vanuit Termen,

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

NB. binnenkort is het weer mogelijk hieronder te reageren.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord