Kou houdt nog even aan

***Schaatsliefhebbers opgelet. Deze week elke dag om 16 uur onderaan deze pagina een winterweerbericht voor Nederland***

Een jaar geleden was het kommer en kwel met de Krokus vakantie. Regen in combinatie met hoge temperaturen verziekten enkele dagen het Alpenweer. Hoe anders is het nu. Koning Winter heeft de Alpen in een ijzige houdgreep. De vraag is alleen, hoe lang blijft het nog koud? Het kan natuurlijk niet eeuwig zo koud blijven!


SkiAreaSanPellegrino in de Italiaanse Dolomieten op zijn mooist!

Het was hier gisteren werkelijk schitterend weer!


Niet te lang stil staan in Wagrain. Brrrr. Gelukkig maakt de zon veel goed!

Ondanks de kou lekker druk op het terras in Ischgl

Temperatuur zegt genoeg. Ijzig koud in Kirchberg! Via onze @live updates

Kou bereikt hoogtepunt
Koude records gaan aan diggelen. Afgelopen nacht ging het kwik lokaal recordlaag onderuit. Op de flanken van de Grawand / Schnals in het Italiaanse Zuid Tirol vroor het de afgelopen nacht -32,4 graden! Een all time record voor dit waarneming station. Op de "beruchte" Zwitserse Glattalp vroor het de afgelopen nacht zelfs 37 graden! Voor zover ik weet is dit geen record voor deze plaats. Maar goed. Jullie begrijpen dat het "lekker" koud is. Gelukkig staat er vandaag duidelijk wat minder wind. Dat scheelt aanzienlijk voor het gevoel. De temperaturen op het 2000 niveau lopen vandaag uiteen van ongeveer -16 graden in de zuidwestelijke Franse Alpen tot een ijzige -23 in het noordelijke Alpengebied. De zon heeft het vooral moeilijk in Oostenrijk vandaag. Hier komt vrij veel bewolking voor en valt er lokaal af en toe wat motsneeuw. In de zuidelijke en zuidwestelijke Alpen lukt het duidelijk beter met de zon. Hier is de lucht droger en het weer oogt hier een stuk vriendelijker.


Vooral Oostenrijk heeft te maken met vrij veel bewolking. In de westelijke Alpen wisselen zon en wolken elkaar af. In de westelijke Italiaanse zuidzijde is het ronduit zonnig! @WetterOnline

Temperatuur kaartje op 1500 meter vanmorgen. De -20 graden  isotherm bedekt het gehele Alpengebied!

Sneeuw voor zuidwestelijke Alpengebied
Vanaf morgen gaat er langzaam wat veranderen. Een oceaan depressie koerst via Portugal langzaam noordoostwaarts. Aan de voorzijde van deze storing stroomt zachtere vochtige oceaan lucht richting west en midden Europa. Op deze overgangszone tussen de koudere en zachtere lucht ontstaat een sneeuwgebied. Dit betekent vanaf woensdagmiddag vanuit het zuidwesten opkomende sneeuwval. De sneeuw concentreert zich op de Franse Alpen en delen van de westelijke zuidzijde. Hier kan tot zaterdag gemiddeld tussen de 10 en 40 cm vallen. De sneeuwvalgrens klimt hierbij vanuit het dal stapsgewijs richting de 1000 meter grens. De trend op de wat langere termijn is dus duidelijk zachter. Voor warm water scenario's hoeven jullie in ieder geval niet bang te zijn. Dit zie ik echt niet gebeuren. De noordelijke Alpen krijgen wel te maken met wat föhn verschijnselen. Dit betekent voor deze geografische zijde ook de meeste kans op zon.


Het lagedrukgebied voor de Portugese westkust pompt donderdag zachtere lucht richting west en midden Europa

Woensdagmiddag /  avond in het zuidwesten opkomende sneeuwval

Morgen meldt Lander zich weer. Een heel fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

***Schaatsliefhebbers opgelet. Deze week elke dag om 16 uur onderaan deze pagina een winterweerbericht voor Nederland***

 

Weerbericht voor Nederland

De winter schakelt morgen naar de hoogste versnelling. Het wordt de koudste dag van deze winter. Afgelopen nacht kwam het in de regio Eindhoven al tot strenge vorst. Het kwik daalde hier tot -10,2 graden onder het vriespunt. Ondertussen is het Waddengebied veranderd in een poollandschap. IJsschotsen en sneeuw maken hier het winterse plaatje compleet. De sneeuw kan hier woensdag door de aantrekkende oostenwind ook nog eens gaan opstuiven. Dit betekent driftsneeuw en de vorming van sneeuwduinen!  Het gaat de komende nacht opnieuw matig en lokaal zelfs streng vriezen. De minimum temperaturen lopen hierbij uiteen van -5 graden in het noordelijk kustgebied tot -10 graden landinwaarts. Misschien dat op een beschutte plaats lokaal de -12 aangetikt wordt! Limburg misschien boven het sneeuwdek en een onbewolkte hemel.


Sneeuwbuien boven Terschelling. Foto via Nicolette van Berkel

Kruiend ijs en ijssculpturen aan de westkant van het Markermeer. Foto via Stephan van Loon

 

Woensdag
De laatste dag van de meteorologische winter (dec t/m februari) wordt de koudste. Hoe bijzonder is dat! Als de temperatuur in de Bilt niet boven de -1,6 graden uitkomt betekent dit ook een all time datum koude record!  En ik acht die kans vrij groot. Morgenochtend stroomt er vanuit het oosten nog iets koudere lucht het land binnen. De -20 graden isotherm op 1500 meter ligt morgen precies boven het noorden van Nederland! Dit betekent dat het aan de grond de hele dag licht blijft vriezen. Een ijsdag dus. Ik verwacht morgen geen sneeuwbuien meer. Het wordt dus een ouderwets koude maar ook stralende winterdag.  Met de vorst van de afgelopen nacht betekent dit tevens een snel verder aangroeiende ijsvloer. Hierdoor kan er op steeds meer plaatsen geschaatst worden!


IJspret op het Drontermeer. Foto via Heleen van Velzen

En bij Windesheim / Zwolle. Foto via Peter van 't hul

Morgen bereikt de kou zijn dieptepunt. Onder arctische omstandigheden daalt het kwik op 1500 meter richting de -20 graden. Dit is uitzonderlijk koud en vrij  zeldzaam zo laat in het winterseizoen!

 

Donderdag en vrijdag
Ook donderdag wintert het nog even lekker door. Er is dan wel wat meer bewolking aanwezig. Overdag komt het kwik nauwelijks boven het vriespunt uit. De matige tot vrij krachtige oostelijke wind maakt het echt snijdend koud. Vrijdag wordt het spannend. Op de grens tussen koude vrieslucht in het noorden en zachtere lucht boven noord Frankrijk ontwikkelt zich een sneeuwzone. Dit neerslaggebied trekt op vrijdagochtend vanuit het zuiden ons land binnen. Hoeveel sneeuw er vrijdag /zaterdag precies gaat vallen is nog lastig aan te geven. In hoeverre de dooiaanval slaagt, is nog niet duidelijk. Zoals het er nu naar uitziet blijft het noorden veel langer in de kou liggen. Misschien dat hier de kou pas maandag het land wordt uitgejaagd. Morgen vertelt Lander jullie er meer over!


Vrijdag vanuit het zuiden opkomende sneeuwval! Dit betekent een toenemende kans op gladheid. Het is nog onzeker hoe snel de dooi zijn intrede gaat doen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Hans Harrie

Wordt het komende week, vanaf 3 maart lekker skiweer in Tirol?

Hans Harrie | 27-02-2018 - 08:12

Eric Kromhout

Vannacht weer boven op de bergen bij het Brixental temperaturen van meer dan 20 graden in de MIN. In het dal op dit moment...tegen de warme caravan aan min 12.

Voordat de kou insloeg staat er nog een video klaar van afgelopen zaterdag op de gletsjer van Kaprun. Veel gebieden zaten toen in de mist... maar op de gletsjer zaten we er maar net boven.

youtu.be/9582pte6MJA

Foto bij weerbericht reactie 49241

Eric Kromhout | 27-02-2018 - 08:24

BJ

Ik was er ook op zaterdag en kan beamen dat het een heeeele mooie dag was. Nog geen kou en lekker vrij boven de wolken, ook nog niet overladen met vakantiegangers uit Nederland, zoals deze week

BJ | 27-02-2018 - 10:49

Annemarie Peters

Min 14 hier, maar met een storing in de kachel koelt het snel af in de caravan ?? Maar als het puntje van je neus het koud krijgt wordt je vanzelf wel wakker. Gelukkig was na een reset de caravan zo weer op temperatuur!

Annemarie Peters | 27-02-2018 - 20:16

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Vannacht licht gesneeuwd. Zerr fijne sneeuw, waarschijnlijk door de kou

Foto bij weerbericht reactie 49242

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 27-02-2018 - 08:49

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Is in Kleinarl

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 27-02-2018 - 08:50

Radek Sneeuwman

Hoi Michel,
Aanstaande Vrijdag naar Arosa/Lenhnzereide. Wat kan ik verwachten wat weer betreft ?
M.v.g. Radek ⛷??❄

Radek Sneeuwman | 27-02-2018 - 09:04

Radek Sneeuwman

Michael bedoel ik ...

Radek Sneeuwman | 27-02-2018 - 09:05

Willem Haans

Prettig om te weten als je het weerbericht leest wat je kunt verwachten als je aankomend weekend naar de Alpen reist
Ik vertrek een uurtje eerder ?

Willem Haans | 27-02-2018 - 09:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vooruitzien is regeren??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2018 - 09:27

Hans Staring

Dooi ......

Hans Staring | 28-02-2018 - 05:16

Patrick Vierwind

Over 1,5 week naar marileva,Madonna di Campiglio,volgende week sneeuw daar ?en valt er al iets over de sneeuwval grens te zeggen

Patrick Vierwind | 27-02-2018 - 09:17

Erica van H

Hier in Hinterthal ook wat verse sneeuw, -12 in t dal de zon probeert door te komen. Lekker skiën nu!

Foto bij weerbericht reactie 49248

Erica van H | 27-02-2018 - 09:27

Gerrit Lachaert

Michael, is er nu al iets betrouwbaars te zeggen over de volgende week in Alta Badia ?

Gerrit Lachaert | 27-02-2018 - 09:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Sorry Gerrit?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2018 - 09:45

Wim Danhof

Arc2000 met daarachter de Mont Blanc

Foto bij weerbericht reactie 49251

Wim Danhof | 27-02-2018 - 09:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Mooi plaatje Wim?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2018 - 09:45

Wim Danhof

En nog een vanaf de gletscher van Les Arcs

Foto bij weerbericht reactie 49254

Wim Danhof | 27-02-2018 - 10:37

Wim Danhof

Nog eentje dan voorlopig, omdat het hier zo waanzinnig mooi is;-24 graden mag de pret niet drukken. Wederom de Mont Blanc vanaf de gletscherafdaling bij Les Arcs.

Wim Danhof | 27-02-2018 - 10:50

Wim Danhof

Deze bedoelde ik...

Foto bij weerbericht reactie 49257

Wim Danhof | 27-02-2018 - 10:50

willem  de voogd

Goedemorgen ...Zoals maandag gemeld komt er het komend weekend een voorjaarsprik om
de hoek kijken. Voor de Nederlanden kan in Limburg het kwik in de dubbele cijfers komen.
Ook de Alpen gaan meedoen waar bij alleen nog vanaf de 1000 meter wat kou te voelen is.
(Info. De Scandinavische Meteo)

willem de voogd | 27-02-2018 - 10:54

Mel Krever

Maar wel een zonnentje!?

Foto bij weerbericht reactie 49259

Mel Krever | 27-02-2018 - 10:57

Claudia @ski

Bij de Lawensbahn vanmorgen ondanks de kou prima te doen.
Lijkt voor ons vandaag iets minder koud aan te voelen dan gisteren.

Foto bij weerbericht reactie 49262

Claudia @ski | 27-02-2018 - 12:16

Annemarie Peters

Wij zijn wat lager gebleven, maar ik vond het juist vandaag kouder als gister. Maar in Fiss was het meer bewolkt, in Serfaus zagen we de zon schijnen! Al met al een heerlijke dag hoor!!

Annemarie Peters | 27-02-2018 - 20:20

Claudia @ski

Zo zie je maar....iedereen ervaart t anders.
Ik denk zeker dat het scheelde of je in de zon of in de mist skiede, want in de middag hadden wij in Serfaus meer nevel, dus voelde het weer kouder aan dan in de ochtend.
Desalniettemin genieten we volop!

Claudia @ski | 27-02-2018 - 22:22

Wim Danhof

Een van de allermooiste panoramapistes van de Alpen. Van de Aiguille Rouge (3220 m) in een keer naar Villaroger (1200 m) met iedere keer weer een ander zicht op de Mont Blanc.

Foto bij weerbericht reactie 49260

Wim Danhof | 27-02-2018 - 11:09

Bert P.

Schitterende foto!

Bert P. | 27-02-2018 - 13:23

Anne-Marie Hogenhuis

Bekend plaatje Wim! Ik vertrek 17 maart naar Arc2000 voor een weekje. Ik hoop op goed weer!

Anne-Marie Hogenhuis | 27-02-2018 - 14:46

Wim Danhof

Nou Anne-Marie, een ding is zeker. Die snijdende kou van nu zul je dan niet meemaken. Gaat vast goed komen

Wim Danhof | 27-02-2018 - 16:30

Anne-Marie Hogenhuis

Dat hoop ik ook..haha

Anne-Marie Hogenhuis | 27-02-2018 - 18:39

Tobias Bijkerk

Fieberbrunnn , morgen zon?

Foto bij weerbericht reactie 49261

Tobias Bijkerk | 27-02-2018 - 12:13

Ria Sintubin

Wij komen zondag 4/3 aan in Santa Cristina ( Dolomieten) Zien we volgende week de zon in de bergen ? ?
Bedankt alvast voor de informatie ...

Ria Sintubin | 27-02-2018 - 13:09

Sjaak W

Foto bij weerbericht reactie 49264

Sjaak W | 27-02-2018 - 13:09

Sjaak W

Gehele morgen toch al een flets zonnetje in Lermoos hoor. Nog niet zoveel zon gezien als vandaag sinds zaterdag

Sjaak W | 27-02-2018 - 13:10

Jan Peter Borger

-24 bij Arabba, prachtig ski weer, super pistes

Foto bij weerbericht reactie 49266

Jan Peter Borger | 27-02-2018 - 13:15

Peter Huygens

Zonnetje op de kronplatz/ Dolomieten. Koubeleving valt daarom mee, ook door zwakke wind. Om 10 uur -20 op de top/2200 meter. Nu ongeveer -15. Niet druk, prachtige pistes!

Peter Huygens | 27-02-2018 - 13:43

Hans Nijhuis

Prachtig weer in La Rosière

Foto bij weerbericht reactie 49271

Hans Nijhuis | 27-02-2018 - 13:50

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Pistes zijn echt top. En onverwachts minder koud dan gisteren. Iets meer zpn en minder wind

Foto bij weerbericht reactie 49272

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 27-02-2018 - 14:28

Kees Hoeks

Hallo Michael,
Weerman Marc Putto zegt op zijn site het volgende: "In het tijdpad 10-15 maart zou zich een nieuwe kou-uitbraak kunnen voordoen richting flinke delen van West-Europa."
Zie jij dat ook?
Vriendelijke groet Kees.
En dank voor jullie perfecte weerbericht dagelijks. Wintersport inmiddels gehad in het prachtige Stubaital maar blijf jullie volgen.

Kees Hoeks | 27-02-2018 - 15:00

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Is wellicht mogelijk Kees. Gezien de termijn allemaal nog erg fictief. Eerst maar eens kijken wat er vrijdag en het weekend precies gaat gebeuren. Spannend! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2018 - 16:39

Martijn T

Superdag van in Zell am Ziller. Rondje konigsleiten gedaan. Bewolkt maar iets minder koud dan gister. Sneeuw is en blijft super

Foto bij weerbericht reactie 49275

Martijn T | 27-02-2018 - 15:55

Ronny

Wat zijn de verwachtingen voor gerlos volgende week ? Toch geen dooi hopelijk

Ronny | 27-02-2018 - 16:33

Jack E

Vanochtend zonnig maar nu weer wat sneeuw @zugspitz arena! Temperatuur viel mee vandaag of wij wennen er beetje aan! ⛷

Jack E | 27-02-2018 - 16:40

Marie Tie

Goed te horen!

Marie Tie | 27-02-2018 - 17:19

Jack E

Waar logeer je? Welk dorp?

Jack E | 27-02-2018 - 20:35

Norburt Smelt

Nog 3 dagen en dan eindelijk Op wintersport!
We vertrekken vrijdag avond/nacht! Hoop dat het in Duitsland meevalt met de sneeuw of erger regen! We gaan het zien! Ga zo door met jullie weerbericht! Altijd een feest om het te lezen!

Norburt Smelt | 27-02-2018 - 17:22

Hans Hindriks

Bonneval sur Arc afgelopen nacht -24. Geen probleem want we kleden ons dik aan. Maar wat wil het geval dat de diesel in onze auto er anders over denkt. Fatsoenlijk de motor toeren laten maken was er niet bij. Roken als een oude boer. Zodra de motor warm was geen problemen meer. Volgens kenners zit er misschien water in het brandstoffilter. Gelukkig gaan de temperaturen omhoog de aankomende dagen. Hebben meer mensen er last van met deze temperaturen?

Hans Hindriks | 27-02-2018 - 18:32

Wim Danhof

Net even mijn foto’s van vandaag nagekeken. Omdat dit een site voor wintersporters is, is dit mijn keuze van de dag, met een onbekende passant in het midden en de Mont Blanc op de achtergrond. Op de piste van de Aiguille Rouge naar Villaroger (Les Arcs).

Foto bij weerbericht reactie 49285

Wim Danhof | 27-02-2018 - 18:43

Han Belle Plagne

Mooie foto's Wim van een schitterende afdaling ?

Han Belle Plagne | 27-02-2018 - 20:19

Wim Danhof

?

Wim Danhof | 27-02-2018 - 20:28

Noah Van Der Put

Marilleva / Madonna di Campiglio vandaan. Koud met een waterig zonnetje, sneeuw was ronduit perfect !

Foto bij weerbericht reactie 49286

Noah Van Der Put | 27-02-2018 - 18:49

Dennis  Dolomieten

Helaas heeft hier in Noord-Holland sneeuw er voor gezorgd dat er geen mooie ijsvloer meer kan groeien. Nu wel al -7 graden .

Foto bij weerbericht reactie 49287

Dennis Dolomieten | 27-02-2018 - 19:15

Douwe Sneeuw

Dun laagje vriest het nog wel doorheen, en sneeuw trekt kou aan.

Douwe Sneeuw | 27-02-2018 - 22:39

Guido  van Wegen

In de bergen bij Savognin was het vandaag prachtig!

Foto bij weerbericht reactie 49291

Guido van Wegen | 27-02-2018 - 20:27

Heidi ⛷

We waren soms alleen op de pistes in Alta Badia!! Heerlijk!! Sommige plekken heel erg koud maar verder goed te doen.

Foto bij weerbericht reactie 49294

Heidi ⛷ | 27-02-2018 - 21:21

Douwe Sneeuw

Foto bij weerbericht reactie 49296

Douwe Sneeuw | 27-02-2018 - 22:38

Douwe Sneeuw

Ondanks de kou is het uitkijken op open water in NL

Douwe Sneeuw | 27-02-2018 - 22:38

Dennis  Dolomieten

Zeker oppassen nu .

Dennis Dolomieten | 27-02-2018 - 22:50

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord