Föhn voor noorden sneeuw voor zuiden

Algemeen
Een hoogtelaag heeft zich afgesnoerd en bevindt zich boven het Iberisch schiereiland. Rond een cycloon waait de wind tegen de wijzers in op het noordelijk halfrond waardoor vochtige wind van over de Middellandse Zee wordt gestuwd tegen de zuidkant van de Alpen. Dit levert tot en met dinsdag grote hoeveelheden neerslag op die boven gemiddeld 1400 meter als sneeuw vallen. Terwijl de noordkant vorige week getroffen werd door hevige neerslag is nu de zuidkant aan de beurt. De precieze hoeveelheden zijn altijd moeilijk te schatten met dergelijke stuw maar 1-2 meter lijkt zeker mogelijk..!


Prachtige winterse plaat uit Mittelberg. Door de föhn werd het er gisteren wel +7°C. @Twitter Hans ter braak


Fantastische weer en fantastische sneeuw. Wat wil je nog meer? @Twitter Les Arcs


De wind draaide gisteren naar het zuiden. Aan de zuidkant domineerde bewolking, aan de noordkant scheen de zon. @Sat24

Vandaag steeds meer sneeuw aan (westelijke) zuidzijde
Zoals gezegd in de inleiding bevindt een hoogtelaag zich boven het Iberisch schiereiland.Aan de oostkant hiervan waait vochtige Middellandse zeelucht vanaf het zuiden naar de Alpen. 


Een hoogtelaag ligt boven het Iberisch Schiereiland en zorgt voor een Südstau in de Alpen. @Wetterzentrale

Vandaag komt de Südstau helemaal op gang aan de westelijke zuidzijde.
Reeds vanaf de ochtend valt daar matige sneeuwval welke de hele dag zal aanhouden. Sneeuwgrens schommelt gemiddeld rond 1200-1400 meter maar kan lokaal nog iets lager uitvallen tijdens intense neerslag. Het effect genaamd 'isothermie' neemt dan koude lucht mee vanuit de bovenlucht waardoor de sneeuwvalgrens daalt of lager blijft. Dergelijke situatie waarbij de sneeuw zich concentreerd op de westelijke zuidzijde wordt ook wel eens Retour d'Est genoemd. Een oostenwind duwt dan vochtige lucht tegen de bergen, wordt gedwongen te stijgen, condenseert en levert veel neerslag op. Hoeveelheden tot middernacht liggen in de marge van 30-50 cm in de gunstige Stau-gebieden. 


Deze kaart van Wetteronline toont de neerslaggebieden voor vandaag. De westelijke zuidzijde wordt vol getroffen. @Wetteronline


De sneeuwkaart van vandaag toont mooi de gebieden waar er veel sneeuw verwacht wordt. Lokaal vandaag al tot 40-50 cm bij een gunstige Stau. 


Zonnig weer in Arc1800. @LiveUpdates


Regengeulen in Flaine, er ligt wel nog ruim genoeg sneeuw. @LiveUpdates

Heel ander weer aan de noordkant en de rest van de zuidzijde waar het droog blijft. Wel moet de hele dag rekening gehouden worden met hoge/middelhoge wolkenvelden. föhn opklaringen zijn mogelijk welke zich vooral vormen verder van de Alpenhoofdkam. Door het föhneffect liggen de temperaturen aan de noordkant hoger met een nulgradengrens rond 2400 tot lokaal 2700 meter. 


De laagste temperaturen zijn vandaag weggelegd voor de neerslaggebieden. Aan de noordkant zorgt de föhn voor een hogere nulgradengrens. @Meteociel


Sneeuw en zon in St Antom am Arlberg. @LiveUpdates


Wie herkent deze plaats in Paradiski? Bovenaan Arcabulle. @LiveUpdates

Morgen nog meer intense neerslag voor de zuidkant
De zuidelijke stuw houdt morgen aan met nog meer sneeuw voor de westelijke zuidzijde. Bovendien zou de sneeuwval morgen ook verder over de Alpenhoofdkam geraken waardoor ook een deel van Frankrijk en Zwitserland sneeuw mogen verwachten. Na de middag draait de wind wat meer naar het zuiden (ipv zuidoosten) en breidt de sneeuwval aan de zuidkant meer uit naar het oosten. Oostenrijk ligt buiten schot met opklaringen en wolkenvelden en een nulgradengrens rond 1600-2200 meter, hoe meer naar het noorden hoe hoger. Sneeuw valt er vanaf 1400-1600 meter, tijdens intense neerslag door isothermie nog wat lager. Tegen de avond zakt de sneeuwgrens overal onder 1400 meter. Over de hele dag kunnen de hoeveelheden oplopen tot  50-100 mm/cm voor de Italiaanse kant en de Zwitserse gebieden tegen de grens 30-50 mm/cm voor Frankrijk (hoe dichter bij de Italiaanse grens hoe meer) en 5-20 mm/cm in de meer centrale zuidelijke gebieden. 


Morgen namiddag breidt de sneeuwval uit over bijna de hele zuidzijde en bovendien ook Frankrijk en Zwitserland. @Wetteronline


Dezelfde gebieden als vandaag krijgen ook morgen veel sneeuw. Bovendien krijgt ook Frankrijk en zuidelijk Zwitserland veel sneeuw. 


Lawines tellen nabij Champagny La Vanoise. 

Dinsdag sneeuw voor hele zuidkant
Het gebied met intense stuw verplaatst zich in de loop van de nacht op dinsdag meer naar het oosten van de zuidkant waardoor er echt overal veel sneeuw valt. In een afkoelende troposfeer sneeuwt het dan vanaf 800-1000 meter. Dinsdag overdag blijft het dan sneeuwen aan de gehele zuidkant met ook veel neerslag voor de Dolomieten. Voor beter weer is de noordkant van Oostenrijk een optie met daar (föhn)opklaringen. Over de totale hoeveelheden op dinsdag is nog veel onenigheid tussen de weermodellen maar zo'n 20-40 cm voor de zuidkant is zeker mogelijk. 


Dinsdag sneeuwval voor de hele zuidkant. Hoeveelheden tot 40 cm lijken mogelijk.

Het totale plaatje levert de volgende dagen dus vooral veel sneeuw op voor de westelijke zuidzijde. Berekeningen van de weermodellen geven daar hoeveelhedne tot 200 mm. In de gunstige staugebieden is dit misschien wel mogelijk.


De totale hoeveelheden aan de westelijke zuidzijde kunnen wel eens zeer hoog oplopen. @Wetteronline

Zo, dat was het voor vandaag. Morgen is het weer de beurt aan Michael om sneeuw te voorspellen.

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Maussie Secreve

Lekker bericht Lander!
Vraagje; valt Kantantie (Bad Kleinkirchheim) onder de zuid Alpen?

Maussie Secreve | 07-01-2018 - 09:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Jep, oostelijke zuidkant!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 09:31

Snowboarder

Goedemorgen lander. Half januari gaan we een paar dagen winterberg doen. Hoe zie jij de vooruitzichten voor het sauerland. We hopen eind van de week natuurlijk op verse sneeuw maar zijn op dit moment eigenlijk al tevreden als het koud genoeg is tegen die tijd voor kunst sneeuw productie.

Snowboarder | 07-01-2018 - 09:19

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vandaag nog koud (goed voor kunstsneeuw)met zelfs wat lichte sneeuw. Morgen tot donderdag wordt dan vrij zacht maar droog. Daarna waarschijnlijk kouder met sneeuwkansen. Voorlopig ziet het er dus goed uit voor Winterberg!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 09:32

Kevin B

Wij zitten er ook komend weekend. Zit ook al dagen alle voorspellingen te kijken maar vrees dat t vooral restjes kunstsneeuw worden. Zie de kanonnen ook nog niet aan staan, hopelijk vanmiddag vol gas!

Kevin B | 07-01-2018 - 11:33

Michael Gerritsjans

Woensdag naar Saalbach-Hinterglemm; komt de kou terug?

Michael Gerritsjans | 07-01-2018 - 09:32

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vanaf woensdag/donderdag kouder maar wel droog.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 09:33

Michael Gerritsjans

Kouder is mooi en droog vind ik niet zo erg, er ligt toch sneeuw zat. Alhoewel een mooie verse laag wel fijn zou zijn...

Michael Gerritsjans | 07-01-2018 - 09:40

Michael Gerritsjans

Bedankt voor je snelle reactie!

Michael Gerritsjans | 07-01-2018 - 09:40

Anouk Verkoijen

Ben benieuwd hoe het daar is! Wij vertrekken vrijdag!

Anouk Verkoijen | 07-01-2018 - 11:54

Sylvie Kevin Van Ael

Beste wintersporters, binnen 10' dagen vertrekken we richting la plange. Ik zie op verschillende 14 daagse regen op het menu staan. Klopt dit? Is er iets aan het ontwikkelen waardoor ze dit kunnen voorspellen?

Sylvie Kevin Van Ael | 07-01-2018 - 09:36

Laulau Bouss

Moeilijk met de huidige kaarten in Modellenland die nogal tegenstrijdig zijn onder elkaar

Laulau Bouss | 07-01-2018 - 09:41

Niels van Bockel

Lees weer bericht van Michael van gisteren. Daar kun je lezen dat het weer kouder wordt vanaf a.s. woensdag ongeveer. Dus regen is dan niet aan de orde. Tenminste in La Plagne dan??⛷

Niels van Bockel | 07-01-2018 - 09:59

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Regen zit er niet meteen in :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 10:05

Laulau Bouss

Hoop wel dat de oostelijke noordkant ook nog nekeer zijn deel zal krijgen binnen de 2 weken,dan zitten we in filzmoos

Laulau Bouss | 07-01-2018 - 09:38

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vanaf volgend weekend zou het weer kunnen omkeren met sneeuw voor noordkant!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 10:05

Sandra Snellenberg

Als dat zou kunnen....we vetrekken 21 jan naar Ehrwald en met deze lente achtige temperaturen zou een pak sneeuw volgend weekend meer dan welkom zijn...

Sandra Snellenberg | 07-01-2018 - 10:12

Arjen Peetoom

Ieder dag weer genieten van jullie sneeuwberichten super bedankt ! Ps de foto is 2 weken geleden gemaakt in Au....

Foto bij weerbericht reactie 45557

Arjen Peetoom | 07-01-2018 - 09:46

driez patnz

6 nachtjes slapen en eindelijk terug naar Paradiski !! hopelijk niet teveel regen meer in de laagst gelegen dorpen!! fingers crossed

driez patnz | 07-01-2018 - 09:47

Danny Scheffer

Mayrhofen lijkt er goed vanaf te komen dit weekend maar de temperatuur gaat wel de verkeerde kant op. Eventjes toch.. nog 5 weekkes geduld.. kan nog veel gebeuren tot dan!

Danny Scheffer | 07-01-2018 - 09:53

Sylvie Kevin Van Ael

Vind raar dat ze dat voorspellen. Niet leuk he. Mij zo doen stressen.

Laten we hopen op zon ?

Sylvie Kevin Van Ael | 07-01-2018 - 10:07

Brian S

Nog 2 weken en dan naar Châtel. Er ligt zat. Hopelijk dat de kou komende week even aan blijft houden.

Brian S | 07-01-2018 - 10:13

Henk Soellaart

Hoi Brian. Vandaag goed geskiet in Chatel. De sneeuw is prima en bijna alle liften en pistes zijn open. Vanaf donderdag gaat de temperatuur weer omlaag en valt er weer verse sneeuw. Er is nog steeds grote kans op lawines. Blijf op de pistes!

Henk Soellaart | 07-01-2018 - 18:16

Dennis Dolomieten

Goedemorgen Lander. Mooi duidelijk weerbericht! Veel sneeuw dus voor de Binnenboog. Zuid Oost stau draaiend naar zuid op dinsdag. Ik zie ook verschillen in de neerslag hoeveelheden verwachting voor de Dolomieten. Het zal wel op het laatste moment aan komen hoeveel er daar gaat vallen. Dit zie je wel vaker voorkomen in dit soort situaties. Als er maar geen regen valt vind ik het prima. Daarna weer kouder gelukkig. Als er dan weer een noordwestelijke stroming komt betekend dat goed nieuws voor de Dolomieten. Zonnig en koud weer!

Dennis Dolomieten | 07-01-2018 - 10:52

Harry Verduin

ik denk dat we nog even geduld moeten hebben, zal pas maandagavond beginnen sneeuwen in dolo's. Intussentijd sneeuwt het al hevig op de Frans-Italiaans grens...

Harry Verduin | 07-01-2018 - 11:02

Dennis Dolomieten

Op dit moment Harry sneeuwt het al af en toe zie ik net.

Dennis Dolomieten | 07-01-2018 - 11:09

Dennis Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 45570

Dennis Dolomieten | 07-01-2018 - 11:10

Harry Verduin

Ja wat lichte neerslag is al mogelijk maar voor de echte südstau is het nog wat te vroeg

Harry Verduin | 07-01-2018 - 11:22

Dennis Dolomieten

@ bron Johan. Mooie resolutie. En erg veel sneeuw in de verwachting.

Foto bij weerbericht reactie 45572

Dennis Dolomieten | 07-01-2018 - 11:29

Sigrid Ribbers

Vandaag skiën in Sulden am Ortler.
Slecht zicht (nevel) niet echt koud, lichte sneeuw en veel wind..
Maar heey sneeuw zat en daar gaan we voor toch..

Sigrid Ribbers | 07-01-2018 - 11:09

Arjen Ortler

Veel plezier daar , wij gaan er in feb ook weer heen. Door hoge ligging nooit zorgen over sneeuw hoeven hebben, ook niet in slechte jaren! Hoe kekker is dat!

Arjen Ortler | 07-01-2018 - 12:35

Sigrid Ribbers

Inderdaad.. erg sneeuwzeker..

Sigrid Ribbers | 07-01-2018 - 16:20

 LUCKY l LOUK

IS HET NOG GOED SKIEEN IN CHATEL

LUCKY l LOUK | 07-01-2018 - 11:50

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja hoor, voldoende sneeuw!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 12:00

Xavier Delvael

Wij gaan met de krokusvakantie naar Mayrhofen. Kun je ervoor zorgen dat het er dan elke dag mooi weer is, windstil en iets onder het vriespunt, en graag ook elke nacht een verse laag sneeuw van zo'n 10 cm? Alvast bedankt! ?

Xavier Delvael | 07-01-2018 - 12:15

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Kon ik dat maar :) Laat ons hopen dat het hele Alpengebied dat krijgt!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 12:20

Cheese Curve

Als Lander dat kon was ie onderhand wel miljardair waarschijnlijk. :)

Cheese Curve | 07-01-2018 - 13:44

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Hoop dat Oostenrijk binnenkort ook weer verse sneeuw krijgt, is weer even geleden, wel helaas regen gehad. Maar we hebben nog 7 weken. Helder weer bericht Lander.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 07-01-2018 - 13:29

Mark Huijs

Lander,

Bedankt voor het weerbericht.
Hoe zie jij de vooruitzichten voor Ischgl? Is daar nog wat sneeuw te verwachten?

Mark Huijs | 07-01-2018 - 13:35

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vanaf volgend weekend stijgen de sneeuwkansen. Vooralsnog geen echte dump.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 13:49

Rob Saarloos

Hoe zijn de condities in Kirchberg, ga er 1 febr. naartoe

Rob Saarloos | 07-01-2018 - 13:49

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Prima momenteel. Vanaf volgend weekend kans op wat verse sneeuw.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 13:50

Dieter Dupon 🇦🇹

Wij zitten donderdag, vrijdag in Winterberg. Hopelijk valt het wat mee.? De week er na zitten we in Oostenrijk.?

Dieter Dupon 🇦🇹 | 07-01-2018 - 15:17

Martijn vd Berghe

Lander, kan ik een bestelling doorgeven? Thnx voor je update.

Martijn vd Berghe | 07-01-2018 - 15:37

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Als ik het kon regelen wel :D

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 16:01

Dieter Dupon 🇦🇹

Lander, zal het wat meevallen in Winterberg donderdag en vrijdag?

Dieter Dupon 🇦🇹 | 07-01-2018 - 16:46

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Droog met licht positieve temperaturen. Prima skiweer hoor! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 07-01-2018 - 17:46

Dieter Dupon 🇦🇹

Dankjewel Lander?⛷?

Dieter Dupon 🇦🇹 | 07-01-2018 - 17:46

Bert Zijlstra

Vandaag onze eerste dag skiën/snowboarden gehad in MITTERSILL. Wisselend bewolkt met matige zon. De pistes zijn prima te doen! Zicht is soms lastig, contrast van de piste is soms moeilijk te zien.

De noodzaak van een HELM tijdens wintersport heb ik zelf ervaren! Zelf nog heel gelukkig. En dan toch nog een x-aantal mensen zonder helm gezien. mensen, draag alstublieft een helm!

Nog 5 dagen voor de boeg ?

Ps. Ik wil foto uploaden, maar lukt niet. Weet iemand waarom?

Bert Zijlstra | 07-01-2018 - 17:32

Niels van Bockel

Misschien te maken met de resolutie?

Niels van Bockel | 08-01-2018 - 00:07

Henk Soellaart

Vandaag een goede skidag gehad in PDS. We hebben voornamelijk Chatel en Avoriaz geskied. Prima sneeuwkwaliteit en bijna alle pistes open. Helaas liet de zon verstek gaan maar dat mocht de pret niet lukken.

Foto bij weerbericht reactie 45599

Henk Soellaart | 07-01-2018 - 18:28

Younes Geerdinck

Vandaag geskied in la plagne. Boven is de sneeuw goed. Beneden is de sneeuw papperig en zwaar.

Younes Geerdinck | 07-01-2018 - 19:09

Niels van Bockel

Vanaf woensdag weer kouder dus hopelijk ook lager weer betere pistes! Have fun!

Niels van Bockel | 07-01-2018 - 21:22

Steph Priem

Volgende week zondag 14/01 richting Gressoney la Trinité of het Monte Rosa-skigebied, dat beloofd na het lezen van voorgaande weersverwachting!

Steph Priem | 07-01-2018 - 21:53

Dennis Dolomieten

Dit gebeurd er aan de andere kant van de wereld.

Foto bij weerbericht reactie 45603

Dennis Dolomieten | 07-01-2018 - 23:02

Dries Livigno

Ik zie voor Livigno dat de sneeuwverwachtingen naar BOVEN zijn bijgesteld voor volgende dagen.
Ik zie ook voor de week van 15 jan dat er een dump voorzien is voor Livigno met op dinsdag en woensdag ongeveer 1 meter sneeuw.
Nu ja 3Bmeteo is soms wel eens gul met de sneeuwhoeveelheden maar er moet toch enig teken aan de wand zijn!!!
Op welke kaarten zouden zij zich baseren???

Dries Livigno | 07-01-2018 - 23:44

Dries Livigno

De website yr.no komt ook met die hoeveelheden sneeuw!!!
Dennis dit zou betekenen dat de zuidkant terug met Südstau te maken heeft los van de hoeveelheden sneeuw.

Dries Livigno | 07-01-2018 - 23:50

Dennis Dolomieten

15 jan is nog te ver weg Dries . Alles is mogelijk! Eerst maar even deze zuidstau binnen halen. 30cm moet kunnen.

Dennis Dolomieten | 08-01-2018 - 08:25

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord