Tijdelijk adempauze

Dik pak sneeuw:
Afgelopen week trokken verschillende actieve neerslagzones over de Alpen die zorgden voor zeer veel sneeuw. Met een actieve west-oost gerichte straalstroom kregen vooral de westelijke Alpen het zwaar te verduren. Op veel plaatsen viel daar de laatste 3 dagen meer dan 1 meter sneeuw. Tot 2200 meter heeft het gisteren wel eventjes geregend al is dat zeker niet zo negatief. De sneeuw klinkt dan wel in, hij kan zich ook meer zetten en is zo meer resistent tegen zachte periodes. 


Sneeuwval van de afgelopen 3 dagen. Vooral in de westelijke en noordwestelijke Alpen viel zeer veel sneeuw. 

Algemeen:
De straalstroom blijft actief en west-oost gericht op Europa. De Alpen liggen zo in de vuurlinie en mogen nog veel neerslag verwachten. Vandaag krijgen de bergen echter een tijdelijke adempauze onder invloed van een kortstondige hogedrukrug. Morgen wordt het kouder en passeert een koufront over de Alpen, daarna zorgt de Weststau nog voor veel neerslag maar moeten we wel rekening houden met regen.

 
Zeer veel sneeuw gisteren en eergisteren in Tignes. @LiveUpdates


Met het instromen van zachte Atlantische zeelucht ging de sneeuw gisteren over in regen tot op 2100-2200 meter. @Saint Francois Lonchamps @LiveUpdates


Ook in Sauerland stegen de temperaturen na de middag tot hoge waarden en ging de sneeuw over in regen. Foto uit Willingen. @LiveUpdates

Vandaag tijdelijk zonnig
Na een paar zeer dynamische dagen keert de rust vandaag eventjes terug. Een meander in de straalstroom veroorzaakt door een hogedrukrug zorgt er vandaag voor dat neerslagzones op veilige afstand blijven en de zon veel ruimte krijgt. Lokaal begint dag met hochnebel maar dit goedje zal wel snel optrekken. In de oostelijke Alpen hebben ze tijdens de eerste uren van de dag nog te maken met restbewolking maar ook deze zal wel vrij snel verwijderd worden. De zuid-zuidwestenwind stuwt vandaag tijdelijk Middellandse zeelucht naar de Alpen waardoor de temperaturen aan de hoge kant liggen. Een lentegevoel kan niet onderdrukt worden met een nulgradengrens rond 2700 meter in het oosten en 3300 meter in het (zuid)westen. Na de middag wordt het licht Südföhnig met de hoogste temperaturen voor de noordkant.  


In een positieve meander van de straalstroom wordt er vandaag zeer zachte Middellandse zeelucht aangevoerd. @Wetterzentrale


Aan de zuidkant kreeg de zon gisteren nog wel genoeg ruimte zoals hier in Folgarida. @LiveUpdates


Veel sneeuw en prachtig weer vorig week dinsdag in Peisey Nancroix. @Facebook Site Nordique Peisey Nancroix

Vannacht en morgen weer sneeuw
Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe vanaf het westen en arriveert een koufront. Dit botst op de westelijke Alpen en breidt zich dan uit via de noordkant van de Alpen naar het oosten. Nog voor de middag is alle neerslag gepasseerd en komen er tijdelijk opklaringen. De hoeveelheden schommelen rond 10-20 cm in de westelijke Alpen en 5-10 cm meer naar het oosten. Met het instromen van koudere lucht ligt de sneeuwgrens initieel rond 1400 meter maar zakt deze al snel tot 800 meter en lager. 


Vannacht en morgen voormiddag alweer sneeuw vanaf het westen. @Wetteronline

Met de tijdelijke vorming van een Südest stau krijgen ook de zuidoostelijke Alpen morgen voormiddag sneeuw, gemiddeld zo'n 5-20 cm bij een sneeuwgrens rond 1000 meter. Ideaal om de pistes en het landschap nog eens op te frissen.  


Een hele reeks aan neerslagzones ligt klaar voor de Alpen. Blauw is een koufront, rood is een warmtefront. @Wetterzentrale

Na de tijdelijke opklaringen rond de middag neemt de bewolking morgen namiddag alweer toe en passeert net ten noorden van de Alpen een venijnige depressie. Deze zal vooral na de middag en 's avonds weer sneeuw opleveren voor de westelijke Alpen en 's nachts ook voor de noordelijke Alpen. Geen zorgen over regen met een sneeuwgrens die begint rond 1000 meter en dan 's avonds en 's nachts zakt tot 400 meter. Gemiddeld verwacht ik opnieuw zo'n 10-20 cm met in de gunstige weststaugebeiden lokaal nog meer (20-30 cm). Hoe meer naar het oosten, hoe minder (5-15 cm).  In de schaduw van de Alpen blijft het aan de zuidkant droog. 


Het blijft maar sneeuwen. Tijdens de nacht naar dinsdag weer sneeuw voor de hele noordkant. @Wetteronline

 

Dinsdag wisselvallig
Dinsdagvoormiddag verdwijnen de laatste sneeuwbuien aan de noordkant naar het oosten. Vervolgens krijgen de bergen vanaf het zuidwesten tijdelijk droog weer onder invloed van een hogedrukrug. Na de middag begint de vochtige westenwind echter alweer te duwen en ontstaat er neerslag in de Weststau-gebieden. Initieel nog in de koude lucht met sneeuw vanaf 1300 meter. 's Avonds en tijdens de nacht naar woensdag wordt dan zachtere lucht naar de Alpen geblazen met een sterke westelijke wind en stijgt de sneeuwgrens tot 1800 meter. Tijdens de nacht naar woensdag breidt de neerslag zich dan uit over de hele noordkant met sneeuw vanaf 1600 meter in het oosten en 1800 meter in het westen. Opnieuw regen dus in vele valleien. 


Tijdens de nacht op woensdag zorgt een aanwakkerende Weststau voor veel neerslag vanaf het westen. De sneeuwgrens gaat de hoogte in. @Wetterzentrale

Woensdag zeer veel regen en sneeuw
Woensdag houdt de (nord)Weststau aan met zeer veel neerslag voor de westelijke Alpen maar ook voor de noordelijke Alpen. Voor de middag ligt de sneeuwgrens nog rond 1600-2000 meter en valt er dus ook veel regen. Na de middag draait de wind naar het noordwesten en wordt er koudere lucht aangevoerd. De sneeuwgrens zakt dan snel tot onder 1600 meter en 's avonds tot 1000 meter en lager. Ook dan wordt er nog veel neerslag verwacht waardoor er opnieuw een dikke laag sneeuw gevormd zal worden. De details voor woensdag zullen de volgende dagen wel duidelijk worden. 


Woensdag en tijdens de nacht op donderdag zeer veel neerslag (regen en sneeuw) voor de hele noordkant. @Wetterzentrale

 

En daarna?

Donderdag weer zachter vanaf het westen met nog steeds veel neerslag. Daarna geleidelijk kouder en aanhoudend wisselvallig. Kaiserwetter zit er nog steeds niet in. 


Gisteren voormiddag waren de skiomstandigheden hier in Winterberg nog fantastisch! (eigen collectie)

Een prettige dag gewenst en alvast tot morgen!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sjaak W

Goedemorgen Lander, je bent er wel heel vroeg bij zo op de laatste dag van dit jaar ??..En het blijft er ook goed uit zien zeg de komende tijd.
Zelf moet ik helaas nog acht weekjes geduld hebben..

Sjaak W | 31-12-2017 - 08:16

Richard Hoevenaars

Ook dit jaar weer genieten van de dagelijkse weerberichten en detailinfo. Mijn dank voor het voltallige sneeuwhoogte-team. Aan allen alvast prettige nieuwjaarsfeesten en de beste wensen.?

Richard Hoevenaars | 31-12-2017 - 08:19

Tom Engelen

Dag Lander,

Maandag rij ik richting de Alpen voor een weekje skiën. Welke richting kan ik het bedt uit voor een beetje deftig weer? Een aan te raden skigebied?
Bedankt.

Tom Engelen | 31-12-2017 - 08:40

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De Italiaanse (westelijke) Alpen staan er het beste voor. Zoek in die regio voor een skigebied, daar liggen enkele mooie gebieden! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 31-12-2017 - 09:04

Tom Engelen

Sella Ronda een optie?

Tom Engelen | 31-12-2017 - 09:13

Dennis  Dolomieten

Is te druk.

Dennis Dolomieten | 31-12-2017 - 11:39

Tom Engelen

Wat is een betere optie?

Tom Engelen | 31-12-2017 - 14:53

Siona B

Als je ca. 5 min wachten bij de populaire liften te druk vindt dan moet je zeker niet die kant op gaan ??

Siona B | 31-12-2017 - 15:17

Tom Engelen

De test gedaan vandaag. Zo druk was het niet.........

Tom Engelen | 02-01-2018 - 20:47

Luc  Cap

Geen leuke vooruitzichten al die regen ?

Luc Cap | 31-12-2017 - 08:46

Snowboarder

Goedemorgen lander. Een vraagje over 2 weken hebben we een paar dagen winterberg op de agenda. Nu wordt het daar wel weer kouder maar worden de condities daar weer beter in de loop van de week. Alvast bedankt.

Snowboarder | 31-12-2017 - 09:03

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

ja eind komende week lijkt het koud genoeg te worden voor kunstsneeuw waardoor de pistes er weer goed zullen bijliggen. Veel sneeuw verwacht ik niet meteen maar met de kunstsneeuwproductie is dat geen ramp.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 31-12-2017 - 09:05

ALBERTO  DOLOMIETEN SUPER SKI 2022

Hallo Lander, graag je advies. Vanaf komende zaterdag hebben wij 1 werk vrij maar nog niets geboekt. Waar verwacht jij het beste skiweer, lees zon?

ALBERTO DOLOMIETEN SUPER SKI 2022 | 31-12-2017 - 09:33

ALBERTO  DOLOMIETEN SUPER SKI 2022

Ik bedoel noordkant Alpen zuidkant of oost

ALBERTO DOLOMIETEN SUPER SKI 2022 | 31-12-2017 - 09:40

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Dat is nog wat ver, voorlopig ziet het er niet slecht uit voor de tweede week van januari. Zuidkant lijkt het zonnigst maar het is nog ver :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 31-12-2017 - 17:23

Mirjam  VW

Bedankt voor alle berichten. Het was smullen dit jaar! Nog een paar dagen genieten in Obertauern en Mauterndorf! Gute Rutsch!

Foto bij weerbericht reactie 44692

Mirjam VW | 31-12-2017 - 10:37

Rene

Foto bij weerbericht reactie 44693

Rene | 31-12-2017 - 10:45

Rene

Vandaag in Kaltenbach

Rene | 31-12-2017 - 10:45

The Snowman

Hè René. Hoe is de sneeuw daar in Kaltenbach. De dalafdaling goed te doen? Daarna ff lekker een biertje pakken in de postalm. Zeg maar dat we eraan komen over twee weekjes.
Groet,

The Snowman | 31-12-2017 - 13:52

Wendy de Moel

Bedankt weer voor de super berichten dit jaar op naar een mooi ski 2018, beste wensen voor het hele team van sneeuwhoogte.

Wendy de Moel | 31-12-2017 - 11:00

Younes Geerdinck

Goedemorgen.
Zaterdag vertrekken wij voor een week naar La Plagne.
De vooruitzichten zijn erg goed met nog 1,5 meter sneeuw erbij deze week. Aldus het Ecmwf. Hopelijk krijgen wij ook wat zon.

Younes Geerdinck | 31-12-2017 - 11:19

Ischgl - Vincent

De meetstok is weer eens stuk in Ischgl. 55 cm nieuwe sneeuw gevallen maar de sneeuwhoogte blijft al dagen 100 op de berg/40 in het dal. Hier hebben ze wel vaker last van daaro.
Kennelijk zijn veel liften dicht. Waait het te hard om ze open te houden, of is hier een andere verklaring voor?
Goede jaarwisseling allemaal!❄️??☃️

Ischgl - Vincent | 31-12-2017 - 11:31

Gerrit Lachaert

Volgens de app van Ischgl zijn all liften open vandaag.

Foto bij weerbericht reactie 44699

Gerrit Lachaert | 31-12-2017 - 11:42

Dennis  Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 44700

Dennis Dolomieten | 31-12-2017 - 11:47

Peter

La plagne vanmorgen ?

Foto bij weerbericht reactie 44701

Peter | 31-12-2017 - 11:48

Niels  van Bockel

Mooi Peter!

Niels van Bockel | 31-12-2017 - 12:22

Peter

En iedereen alvast een gezond en sportief 2018

Foto bij weerbericht reactie 44703

Peter | 31-12-2017 - 12:30

Niels  van Bockel

Jij ook Peter en enjoy! ?

Niels van Bockel | 31-12-2017 - 14:32

Joost Schouten

Tussenstop Franse Jura, morgen verder naar D'aosta Brueil Cervinia

Foto bij weerbericht reactie 44706

Joost Schouten | 31-12-2017 - 12:58

Kris Stuerbout

Champagny-en-vanoise, mooie warme dag,maar veel pistes dicht en kwaliteit van pistes serieus aangetast door de regen

Foto bij weerbericht reactie 44707

Kris Stuerbout | 31-12-2017 - 13:29

Jan Kegels

topcondities in Saas-Fee! Onbegrijpelijk dat niet alle pistes open zijn.. echt typisch voor de bergbahnen hier!

Foto bij weerbericht reactie 44709

Jan Kegels | 31-12-2017 - 14:20

Rolf Diepeveen

Onbegrijpelijk is vooral zo'n uitspraak. In het gebied heeft het gisteren ongeveer een halve meter gesneeuwd en het is serieus veel werk om de pistes dan te prepareren. Letterlijk dag en nacht werken. Daarnaast heeft het flink gewaaid en is er lawinegevaar. Genoeg redenen om te begrijpen dat nog niet meteen alle pistes open zijn.

Rolf Diepeveen | 31-12-2017 - 14:52

Jan Kegels

De pistes waren voor de dump ook al niet open..alle skischolen klagen steen en been over dit probleem!

Jan Kegels | 31-12-2017 - 16:26

Andreas Zermatt

Misschien een daguitstap naar Zermatt?

Andreas Zermatt | 31-12-2017 - 17:50

Niels  van Bockel

Iedereen een prachtig uiteinde gewenst! ??✨?

Niels van Bockel | 31-12-2017 - 14:32

Richard Hoevenaars

Foto bij weerbericht reactie 44712

Richard Hoevenaars | 31-12-2017 - 14:42

Raymon Voskuilen

Even een vraag over de route. Hoe is het momenteel met de werkzaamheden tussen karlsruhe/Stuttgart/ulm? Eind 2017 zou dit klaar zijn maar ik hoor geluiden dat het nog steeds niet lekker doorrijden is daar. Iemand die dit kan bevestigen? Moet volgende week die kant op maar anders rijden we via de A3 naar München.

Raymon Voskuilen | 31-12-2017 - 14:52

Niels  van Bockel

Niks te vinden op de VID van Duitsland. Behalve dan verkeersdrukte van wintersporters..

Niels van Bockel | 31-12-2017 - 15:12

rick veerman

Hee Raymond,
Wij rijden ook jaarlijks deze route, en deze weg is idd nog niet geheel klaar.
Vooral tussen Stuttgart en ulm zijn ze nog hard bezig.
Wij zelf rijden altijd over de 61 en gaan dan bij manheim de 6 op richting neurenberg / heilbron en rijden door tot de a7 en gaan dan rechtsaf richting fussen over de a7.
Het is wat langer rijden maar wel erg rustig en je mag constant 130>.
Karlsruhe mijden we! Daar hebben we te vaak een verkeersinfarct gehad. Succes met de rit. Gr Rick

rick veerman | 31-12-2017 - 15:16

Raymon Voskuilen

Hoi Rick,

Bedankt voor de reactie. Wij gaan naar val Gardena maar willen niet via fussen en de fernpass. Gaan dus over München en Innsbruck. Optie 1 was via Arnhem Oberhausen Frankfurt Neurenberg maar omdat er veel werkzaamheden zijn op de A3 o.a. Bij Oberhausen Keulen en wurzburg wouden wij via Venlo karlsruhe Stuttgart Ulm rijden naar München. Hier afgelopen jaar vaak vast gestaan en veel werkzaamheden gehad. begreep dat ze daar nu klaar zouden zijn maar hoorden ook al dat dat niet zo was. Denk dat wij toch de A3 nemen vanwege de meer 3 baanswegen.

Raymon Voskuilen | 31-12-2017 - 16:04

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Hee Rick,
Rijden jullie in de vakantieperiode, of in het tussenseizoen.
overweeg ook deze route te rijden, laatste tijd te vaak in de file gestaan, zowel in de winter als in de zomer. alleen moeten wij via Munchen, even op de kaart gekeken. En denk dan tot Memmingen te rijden en daar de 96 te nemen richting Munchen.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 31-12-2017 - 16:18

Ruba

Damüls : je ziet duidelijk dat er gisteren veel regen gevallen is tot op grotere hoogte. >2000 m

Foto bij weerbericht reactie 44719

Ruba | 31-12-2017 - 16:00

Eric Kromhout

Het was vandaag op de Stubaier Gletsjer fantastisch.

Iedereen een goede jaarwisseling gewenst en een gezond 2018

Foto bij weerbericht reactie 44724

Eric Kromhout | 31-12-2017 - 17:04

Leon J

Vandaag op de Seiser Alm bij Ortisei (Val Gardena). Volop zon en (bijna) maagdelijk witte pistes.

Foto bij weerbericht reactie 44726

Leon J | 31-12-2017 - 17:29

rick veerman

Hee roland,
Wij rijden ook meestal in de vakantie periode, Als je via de a7 tot de a96 gaat en via memingen naar München gaat is wel stukje om, maar wel erg rustige weg. Maar wij hebben ook wel eens de A8 van ulm naar München gereden en dat is ons ook wel goed bevallen alleen zijn ze nog wel met de weg bezig daar. je moet ff afwegen of je een paar opties neemt hoe je wilt rijden en goed de radio afluisteren naar verkeersinfo en als je niets hoort rijd je gwn je route en als je vertragingen hoort ontstaan dan wijk je uit.

rick veerman | 31-12-2017 - 17:37

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Hee Rick,
Normaal rijden wij ook via de 8 naar Munchen, maar de laatste tijd daar ook veel werkzaamheden en veel file. Daarom de overweging via de 96. Is een uur extra, maar als de 8 vast staat is dat uur zo ingehaald.
Dus gaan via de 96 en inderdaad de radio luisteren, en kunnen dan misschien toch de 8 nemen bij Ulm.
Bedankt voor het advies, wordt dit seizoen voor het eerst met de voorjaarvakantie.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 31-12-2017 - 17:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord