Veel sneeuw hooggebergte

Weersituatie algemeen
Op een via de oostelijke Alpen weg trekkend warmtefront vandaag vooral in Oostenrijk en Zuid Duitsland nog sneeuw en regen. Uitgaande van een complex lagedrukgebied ten zuiden van Engeland volgt in de loop van de zaterdag een volgend actief warmtefront wat lokaal veel neerslag gaat geven. In de daarachter opkomende warmfront sector  in alle hoogtes markante opwarming. In de loop van de dinsdag op koufront toenemend onbestendig en geleidelijk weer kouder.

Waarschuwingen:  Lawinegevaar niveau 3 (code oranje).  In de de oostelijke Alpen (Zuid Duitsland en Oostenrijk) gladheid door sneeuwval. Lokaal is tijdelijk ook ijzel mogelijk.. 


Prachtige foto vanuit  een nog zonnig Châtel (toegezonden vanaf locatie
via Sneeuwhoogte APP)

Weerpraatje
Een zwak front bereikte gisteren vanuit het westen de westelijke Alpen en dit leverde lokaal wat neerslag op. De neerslag viel in verschillende vormen en naast sneeuw werd er ook ijzel en ijsregen gemeld (niet te verwarren met hagel) ijsregen ontstaat doordat de sneeuw hogerop smelt in de de warmere ingestroomde lucht en vervolgens weer bevriest in de onderste koude luchtlaag waar de temperaturen nog onder het vriespunt zijn. Mocht het niet bevriezen maar als regen verder vallen en op de nog bevroren ondergrond komen dan spreken we van ijzel ! Hoe dan ook, dit soort aggregatievormen verraden al dat er hogerop warmere lucht binnen aan het stromen was. En inderdaad behoorde de neerslag bij een warmtefront.

Vandaag trekt het warmtefront met de neerslag verder naar het oosten. Terwijl het in de westelijke Alpen alweer droog wordt en opklaart valt er in het oosten van Zwitserland en in de oostelijke  Alpen van west naar oost neerslag. Op dit moment is het front met neerslag gevorderd tot de lijn westelijke Oberösterreich en Steiermark. Aanvankelijk kan het overal sneeuwen en ook nu weer is ijzel of ijsregen niet uitgesloten. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens dan ook in Oostenrijk naar 800 tot 1000 meter. Ook de Alpenzuidkant gaat wat meer bewolking krijgen en er kan wat lichte sneeuw vallen. sneeuwvalgrens hier meest tussen de 500 en 700 meter. De temperaturen zijn vrij moderaat, op 2000 meter vriest het een graad of 4, op 3000 een graad of 10 en de echte kou vinden we terug op de hoogste pieken alwaar het kwik rond de -16 graden pendelt. Het nulgradenniveau pendelt rond de 1300 meter in de westelijke Alpen en 1100 meter in het oosten.


Sneeuwval vanmorgen ook in Gerlos (Gerlosplatte (1641m)

Tot vanavond kan er gerelateerd aan het overtrekkende warmtefront in de Alpen boven de 1000 meter zo'n 10 tot 20cm sneeuw gaan bijvallen en lokaal is ook nog wat meer nodig.In de nacht van vrijdag op zaterdag en op zaterdagochtend laatste sneeuw aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpennoordkam. De westelijke Alpen starten nog met vriendelijk weer en hier en daar schijnt de zon.

Markant warmtefront
In de loop van de dag nadert echter vanuit het westen een actiever warmtefront en in de loop van de ochtend dan wel begin van de middag trekt het dicht en volgt van west naar oost eerste neerslag de steeds verder intensiveert. Rond middernacht zal de neerslag het westen van Oostenrijk hebben bereikt. De sneeuwvalgrens stijgt in de loop van de dag van 1000 naar 1600 meter. inner-alpin kan het echter nog langere tijd tot 1000 a 1200 meter door sneeuwen. In de nacht op zondag en zondag overdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich via de centrale Alpenhoofdkam naar de Oostenrijkse Alpen en ook hier gaat het aanhoudend en intensief regenen waarbij de meeste neerslag voor de Vorarlberg, Tirol en Salzburg wordt berekend. De sneeuwvalgrens stijgt er naar 1400 tot 2000 meter. Naar het oosten toe waar de koudere lucht zich nog bevindt kan het nog tot in de namiddag tot in de lagere delen sneeuwen. Uiteindelijk zal echter ook hier de sneeuw in regen over.

Gelijktijdig met dit alles keert in de westelijke Alpen de rust weer terug. Van west naar oost wordt het er zondag snel droog en het klaart op. In de nacht van zondag op maandag verlaat de neerslag dan uiteindelijk ook de oostelijke Alpen en in navolging van het westen wordt het droog en gaat het ook hier opklaren. In het hooggebergte (ik neem daarvoor gemakshalve maar even de grens van 2000 meter) kan weer een behoorlijke lading sneeuw gaan vallen waarbij hoeveelheden van meer dan een meter mogelijk zijn. Meest echter zal het gaan om hoeveelheden die liggen tussen de 50 en 100cm.


WRF met de neerslag (sneeuw) hoeveelheden  voor de komende 5 dagen

Zomerse temperaturen
Maandag overdag zitten we dan met ons allen vol in de zeer zachte lucht en met de zon kan het kwik oplopen tot 5 a 12 graden. Met ondersteuning van de Südföhn kan het 12 tot 18 graden worden en lokaal is in de klassieke föhndalen 20 tot 21 graden zeer goed mogelijk. Ook in de bergen kunnen we gaan genieten van een heuse lentedag (kon net zo goed eind april of mei zijn). Zo stijgt het kwik op 2000 meter tot een graad of 7 a 10 en het nulgradenniveau moeten we ergens zoeken boven de 3000 meter. Kortom de winter is op de maandag even helemaal van het (strijd)toneel verdwenen en het lijkt wel volop lente! Hoe dan ook, zoals ik gisteren ook al schreef een dag om lekker te genieten van de zon, milde temperaturen en de mooie sneeuw die overigens gewoon blijft liggen. Sowieso ligt in een groot delen van de Alpen op dit moment 2 tot 3 keer zoveel sneeuw als normaal rond deze tijd van het jaar. Zo ligt er  boven de 1800 tot 2000 meter in de Franse Alpen 200-350cm, de Zwitserse Alpennoordkant en Wallis 150 tot 250cm en het westen van de Oostenrijkse Alpennoorkant  100 tot 220cm van het witte goud !

Witte Kerst
Op eerste Kerstdag nadert vanuit westen al snel weer een volgend front met bewolking en neerslag en is het gedaan met de "hitte excessen". Reeds in de nacht van maandag op dinsdag trekt het front met neerslag de westelijke Alpen binnen om gedurende de dag verder naar het oosten toe op te stomen. In de namiddag en avond regent en sneeuwt  het dan in vrijwel het gehele Alpengebied. Aanvankelijk valt in de nog aanwezige warme lucht de neerslag beneden de 1800 meter nog in vloeibare vorm. Met het instromen van koudere lucht op passage en achter het koufront daalt de sneeuwvalgrens van het (noord)westen uit tot 1000 meter. Ook de tweede Kerstdag (in het Duits "Stephanstag ") zal onbestendig gaan verlopen waarbij het tot een hoogte van 800 a 600 meter zal sneeuwen. 

Westwindwetter
En met het koufront en de sneeuw tijdens de Kerstdagen zijn we dan weer terug bij af. We vallen opnieuw terug in het patroon van "Westwindwetter" waarmee periodiek fronten met dan weer zachtere en dan weer koudere lucht over de Alpen jagen. Voor wat betreft sneeuw zal veel weer gaan afhangen van het precieze verloop van een slingerende straalstroom. Vooralsnog lijkt het erop dat we vanaf vrijdag achter een volgend warmtefront weer (tijdelijk) aan de zachte kant komen. Vooral het ECMWF laat de zachtere lucht dan weer goed doorkomen met in het weekend opnieuw zachte toestanden. Afijn, dit is allemaal nog erg ver weg en tegen die tijd kan (en zal) er nog wel weer het één en ander gaan veranderen in het weermodellenland.

Sauerland -Duitse Middelgebergten
Voor wat betreft het Sauerland en de Duitse Middelgebergten heeft zich ten opzichte van gisteren niet veel veranderd (zie ook weerbericht gisteren). Er ligt in het Sauerland rond een halve meter sneeuw met daarop een vers laagje. Vandaag kan het nog wat regenen en hogerop sneeuwen. Met het naderen van het warmtefront zal de sneeuwvalgrens ook hier verder gaan stijgen en gaat de sneeuw ook in de hogere delen in regen over. Zaterdag en mogelijk zondagochtend al met al een (zeer) natte bedoeling wanneer het warmtefront overtrekt. Maandag dan ook in het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes met veel zon zeer zacht. Dinsdag vanuit het noorden opnieuw onbestendig en geleidelijk  kouder met op woensdag weer sneeuw tot in de dalen. 

Tot zover, mochten er zich belangrijke ontwikkelingen gaan voordoen dan zullen we middels een extra update daarover berichten. In ieder geval zijn we er morgen weer. Fijne dag, goede reis en voorzichtig het kan glad zijn, dat geldt vandaag vooral voor de Oostenrijkse en Zuid Duitse Alpen waar tot vanavond nog wat sneeuw valt !

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Lees het weer ook op je smartphone en download de app voor iPhone of Android.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Hallo Johan, bedankt voor het bericht. Wij rijden vandaag naar Oetz. Spannend daar maar in het dal (800m) lijkt regen gegarandeerd. Komt het koufront na het weekend ook met nieuwe sneeuw?

Gast-807 | 21-12-2012 - 08:49

Gast

Wij gaan vrijdag 28 dec naar Saalbach.

Ik hou bijna dagelijks deze site en je weerbericht in de gaten.

Vind het heel leuk en duidelijk hoe je alles beschrijft.

Op die manier krijg je nog meer zin in je vakantie.

Maak me wel een beetje druk om dat warme weer hoor.

Hoop echt dat het met kers leuk gaat sneeuwen daar!Groet

Antoinette, Hoofddorp, Nederland

Gast-808 | 21-12-2012 - 08:49

Gast

hallo, Johann wij vertrekken vannacht naar lermoos zal ik een droge rit tegemoet gaan of heb ik heel de weg regen of sneeuw en wat als wij zondag willen gaan skieen op 1500m in erhwald?sneeuw of regen( groeten en bedankt voor je weerbericht Martin)

Gast-809 | 21-12-2012 - 09:51

William Schuring

Hoi Martin,

Wij gaan ook vannacht naar Lermoos.

Goede reis en we toeteren ;-)William

William Schuring | 21-12-2012 - 09:56

Gast

ben jij deze William van Zwevegem die altijd skieet in bibberwier?

Gast-811 | 21-12-2012 - 10:06

Gast

nee, dit is een andere William ;-)

we skieen wel vaak in Biberwier overigens.Mooi gebied met name onderaan voor de kids (4 en 7 jaar).Hoop dan ook vooral dat de sneeuw hier blijft liggen.Gast-812 | 21-12-2012 - 11:13

Kees Van der Plas

@Johan, gaan we een beetje hetzelfde weertype tegemoet als vorig jaar kerstvakantie? Met dat verschil dan dat de neerslaghoeveelheden t.o.v. vorig jaar minder zijn maar de afwisseling in temperatuur gelijk. Vorig jaar waren het de West-Alpen met een vrij hoge sneeuwgrens en veel regen daaronder dus terwijl Oostenrijk de ene sneeuwdump na de andere kreeg. Vorig jaar hebben wij gigantische hoeveelheden regen gehad in Les Portes du Soleil.

Kees Van der Plas | 21-12-2012 - 11:26

Gast

Beste Johann,

Bedankt voor het weerbericht en het blijft spannend!

De weerberichten over Lofer, maria alm etc zijn op heel veel sites heel verschillend, kun jij hier wat meer over vertellen? wij gaan morgen namelijk weg!Groeten Koen

Gast-814 | 21-12-2012 - 13:41

Johann

@Gast-814: Beste Koen, ik weet niet welke sites jij raadpleegt maar ik kan er weinig anders van maken. Alle modellen unaniem met hetzelfde Scenario en dat geldt ook voor Lofer. Gr Johann

Johann | 21-12-2012 - 16:47

Johann

@Gast-809 Of jullie het helemaal droog houden is de vraag. Vannacht en ook morgenochtend nog kans op wat (lichte) sneeuw in de Oostenrijkse en Zuid Duitse Alpen welke naar het oosten wegtrekt. Zondag wordt spannend, met een beetje geluk is het front `s morgens voorbij en dus `s middag droog en opklarend. Gr Johann

Johann | 21-12-2012 - 16:58

Kees Van der Plas

@Johan kun je misschien alsnog antwoord geven op de vraag die ik eerder vandaag heb gesteld over de door jou verwachtte trend voor de komende kerstvakantie? Ik heb mijn vraag gesteld om 11:26 (dan kun je hem terugvinden).

Kees Van der Plas | 21-12-2012 - 18:52

Johann

@KeesvdPlas: Beste Kees, vanaf dinsdag dan wel woensdag krijgen we zoals ik al schreef weer te maken met onvervalst "Westwindwetter" met periodiek overtrekkende storingen en neerslag. Tussen de bedrijven ook mooie momenten maar al met al toch wisselvallig. Het wordt in de loop van dinsdag weer kouder met sneeuw tot 1000-1200m, tijdelijk ook lager. Ook de dagen daarna weinig verandering, dan weer ietsjes zachter dan weer wat kouder. V.w.b. de precieze hoeveelheden neerlag en sneeuwvalgrens nog even afwachten, daarvoor is het nog wat te vroeg. Maar met een beetje geluk (of pech) gaat er m.n. in de westelijke Alpen weer heel wat sneeuw (bij)vallen ! Gr Johann

Johann | 21-12-2012 - 20:20

Gast

Wij vertrekken vannacht naar Oetz. Lekker genieten van een weekje snowboarden!

Gast-819 | 21-12-2012 - 20:31

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord