Rustig en zonnig weer

Algemeen:
Het Azorenhoog heeft zich helemaal uitgespreid naar Europa en zorgt daarbij voor droog en ook zacht weer. Met een dominerende zuidwestelijke stroming wordt er namelijk Atlantische zeelucht aangevoerd. Volgende dagen schuift de hogedruk wat meer op naar het zuiden van Europa waardoor de Alpen meer kunnen profiteren. Vandaag klaart het weer op en morgen en overmorgen worden echte topdagen. Zoals gezegd liggen de temperaturen wel wat hoger maar lang zal dat niet duren. Vanaf dinsdag bereiken neerslagzones de bergen met verse sneeuw.


Gisteren viel er weer sneeuw bij in Königsleiten. Er ligt nu echt een pak. @LiveUpdates


Prachtig weer in Avoriaz. @LiveUpdates


Vandaag opklarend vanaf het westen
Het hogedrukgebied dat zich de voorbije dagen heeft uitgerokken richting Europa bereikt nu ook meer en meer de Alpen. Drukstijgingen zullen vandaag voor opklarend weer zorgen vanaf het westen. Op het radarbeeld van deze ochtend is te zien dat het nu al overwegend zonnig is in het grootste deel van de bergen. Enkel de voor-Alpen hebben nog te maken met laaghangend grijs en de oostelijke Alpen met stuwingsgrijs. Daar kunnen er tijdens de eerste uren van de dag nog enkele regen/sneeuwbuien vallen. Met lucht vanaf de Atlantische Oceaan wordt het zachter vanaf het zuidwesten met een nulgradengrens tot 3000-3200 meter in het zuidwesten van de Alpen tot 1500 meter in de oostelijke Alpen. Met het actuele sneeuwdek zijn de condities om de kerstvakantie te beginnen echt goed! Dat is ooit al slechter geweest (vorige jaren ..).


Het actuele radarbeeld toont dat het grootste deel van de Alpen al onder de zon ligt. @Wetteronline


Het Azorenhoog heeft zich helemaa uitgerokken naar Europa. Vanaf het zuidwesten wordt zachte lucht aangevoerd. @Wetterzentrale


Met de grote sneeuwhoeveelheden vinden de vogels nu heel moeilijk nog eten. @ParcNationaldelaVanoise


Ondanks de zachte temperaturen is er nog steeds een dik sneeuwdek aanwezig in Winterberg. @Liveupdates

 

Morgen de hele dag zonnig
Weinig of geen wolkenvelden morgen. De hogedruk ligt volledig over de Alpen en zorgt ervoor dat alle neerslagzones op ruime afstand blijven. Het wordt wel nog een beetje zachter met een nulgradengrens tot 2700 meter aan de oostelijke noordkant en tot 3400 meter in het zuidwesten. De lucht is droog waardoor de sneeuwkwaliteit wel overwegend goed blijft. 


Morgen blijven de wolkenvelden op ruime afstand. De zon krijgt zo veel ruimte. @Wetteronline


Morgen is het zacht weer in het grootste deel van Europa. @Wetterzentrale


Enorme sneeuwhoeveelheden op Bröcken mountain in Duitsland. @Severe Weather

Prachtig weer op Kerstmis
Maandag krijgt de zon opnieuw alle ruimte om er een mooie dag van te maken. In de loop van de dag schuiven er ook wel hoge wolkenvelden voorbij maar de zon volledig bedekken kunnen deze niet. Vanaf het zuidwesten wordt er nog steeds erg zachte lucht aangevoerd al wordt het aan de zuidzijde wel iets minder zacht. Over de Britse eilanden is een portie polaire lucht en neerslag onderweg maar dat is iets voor dinsdag en de dagen daarna. 


Polaire lucht nadert maar maandag blijft het in de Alpen nog zacht. @Wetterzentrale


Opklarend weer bij de Kronplatz. De sneeuw ligt tot in het dal. 

 

Dinsdag kouder en (lichte) neerslag
Dinsdag begint nog droog maar de bewolking neemt snel toe vanaf het westen. Overdag verschillen de weermodellen nog sterk. Volgens het Amerikaanse weermodel arriveert de neerslag voor de middag in de westelijke Alpen. Geleidelijk breidt deze zich dan uit over de noordkant naar het oosten. De neerslagzone geraakt niet aan de zuidkant maar daar ontstaan na de middag wel nieuwe buien. Het Europese weermodel laat de neerslag eveneens in de westelijke Alpen beginnen maar laat dan een sudstau ontstaan met neerslag (veel sneeuw) aan de zuidkant. Morgen hopelijk meer duidelijkheid over deze situatie. We mogen er sowieso van uit gaan dat het dinsdag kouder wordt en er sneeuw gaat vallen.


Het Europese weermodel laat dinsdag een Sudstau ontstaan met uiteindelijk sneeuw voor de hele Alpen. @Wetteronline


Het Ammerikaanse weermodel is kariger met de Sudstau waardoor vooral de noordzijde weer sneeuw krijgt. @Snowforecast

Trend:
Woensdag, donderdag en vrijdag vat een depressie post boven West-Europa met de aanvoer van polaire lucht en verschillende neerslagzones. Het ziet er naar uit dat alle Alpengebieden (veel) sneeuw mogen verwachten waarbij de nadruk ligt op de westelijke Alpen. Morgen in het weerbericht een meer gedetaileerde voorspelling.


Komende 5 dagen sneeuwval voor de hele Alpenboog. 

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanLanderVanTricht

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Remco Robbe

Goede morgen Lander.
Jij bent er ook al weer vroeg bij.
Vraagje, hoe kan het zijn dat de verschillende modellen met zo’n groot temperatuurverschil komen ( voor Gerlos in mijn geval)op de voorspelling voor de komende 3 dagen? Sneeuwhoogte geeft een temp van 12 gr en bijv de site van Gerlos zelf met een max van 2 graden op dorpsniveau. Ik weet dat er verschillende berekeningen zijn, maar op zo’n korte termijn zulke grote verschillen vond ik wel wat vreemd. Verder wens ik jou en heel het team, en iedereen hier op de site alvast fijne dagen. Met zo’n pak sneeuw in de Alpen zal dat ook echt wel gaan lukken!!

Remco Robbe | 23-12-2017 - 09:12

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik denk dat de weermodellen het moeilijk hebben met een lokale inversielaag. Indien het grijs blijft zouden de temperaturen in het dorp veel lager kunnen blijven dan op hoogte waar er zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Althans dat lijkt me een eventuele verklaring..

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 23-12-2017 - 09:31

Remco Robbe

Bedankt Lander??

Remco Robbe | 23-12-2017 - 09:33

Frank Creemers

Goede morgen Lander

Dat ziet er goed uit. ?
Geweldig kaiserwetter, maar niet te lang zo warm hoop ik. Is het zichtbaar waar vanaf dinsdag de sneeuwgrens ligt in skiwelt?

Frank Creemers | 23-12-2017 - 09:30

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Volgens de huidige kaarten rond 1300 -> 1000 meter op dinsdag en woensdag. Donderdag lager! Volgende dagen meer details hierover :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 23-12-2017 - 09:33

Frank Creemers

Super we kijken er naar uit. ⛷

Frank Creemers | 23-12-2017 - 10:01

Michael Gerritsjans

Geen slecht nieuws dus, 10 januari naar Saalbach : - )))

Michael Gerritsjans | 23-12-2017 - 12:25

Annemarie Peters

Goedemorgen, gisteravond om 18 uur met de caravan vertrokken uit Friesland. Vannacht 3 uurtjes even geslapen en nog een half uurtje dan zijn we op de camping. Een super reis gehad! En wat is het heerlijk om Oostenrijk binnen te rijden en alles om je heen is wit! Ook nog de eerste dagen stralend mooi weer verwacht, het kan haast niet beter dit wordt gewoon 2 weken genieten!

Annemarie Peters | 23-12-2017 - 09:44

Richard Hoevenaars

Op welke camping zitten jullie?
1e Kerstdag rijden we met die van ons richting Kaprun.

Richard Hoevenaars | 23-12-2017 - 10:18

Annemarie ..

Annemarie fijne vakantie! Geniet ervan! Plaats je wat fotootjes?

Annemarie .. | 23-12-2017 - 11:29

Michael Gerritsjans

Het lijkt mij ook wel wat; winterkamperen. Hoe is dat? Wel comfortabel?

Michael Gerritsjans | 23-12-2017 - 12:27

Richard Hoevenaars

Gezellig, warm, echt top. Uiteraard blijft het een beetje camperen, zowel qua comfort, gemak en financieel

Richard Hoevenaars | 23-12-2017 - 13:48

Annemarie Peters

Richard wij zitten bij Prutz op Camping Aktiv. Skiën dan in Fiss-Serfaus-Ladis.

Morgen schijnt de zon dus dan maak ik wel wat foto's Annemarie!! Zet ze in de app!

Michael, het is erg leuk, je moet wel van kamperen houden natuurlijk. Wij hebben een wintercaravan met vloeistofverwarming, werkt super, stelt de thermostaat in en hij houdt hem op die temperatuur. We merkten vorig jaar pas toen we s ochtends naar buiten stapten hoe koud -25 eigenlijk is...... Campings zijn goed uitgerust qua douchen etc en droogruimtes. Kinderen spelen lekker buiten in de sneeuw na het skiën. Dit is onze 4e keer, we laten de caravan nu staan tot na de voorjaarsvakantie. Dus wij zijn enthousiast!! Grootste voordeel, vaker skiën voor minder geld!

Annemarie Peters | 23-12-2017 - 20:08

Niels van Bockel

Goedemorgen Lander! Blijven de temps dan ook laag en breekt er weer een nieuwe "winterperiode" aan?

Gr Niels

Niels van Bockel | 23-12-2017 - 09:51

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Waarschijnlijk is het maar tijdelijk en wordt richting nieuwjaar weer zachter. Gezien de termijn kan dat uiteraard nog wel veranderen maar een langdurige winterperiode komt er nog niet meteen aan jammer genoeg!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 23-12-2017 - 09:53

Niels van Bockel

Oei.. Gelukkig zitten wij op 2000m+ in januari.. Maar een beetje winter zou toch leuk zijn... ??

Niels van Bockel | 23-12-2017 - 11:49

Edwin vd linden

Foto bij weerbericht reactie 43964

Edwin vd linden | 23-12-2017 - 10:04

Edwin vd linden

Foto bij weerbericht reactie 43965

Edwin vd linden | 23-12-2017 - 10:04

Edwin vd linden

Zell Am ziller

Edwin vd linden | 23-12-2017 - 10:04

Edwin vd linden

Foto bij weerbericht reactie 43967

Edwin vd linden | 23-12-2017 - 10:04

Edwin vd linden

Foto bij weerbericht reactie 43968

Edwin vd linden | 23-12-2017 - 10:06

Xavier Delvael

Mooi.

Xavier Delvael | 23-12-2017 - 16:18

Dennis Dolomieten

Goedemorgen Lander, mooi weerbericht. Ben blij dat het na de kerst weer kouder gaat worden, althans volgens de verwachting. Volgens ons Europese model kunnen we er dus vanuitgaan dat de kans op een zuidstau steeds reëler gaat worden. Niet een klassieke stau maar toch elke vlok is meegenomen. In elk geval mooie vooruitzichten na de kerst!

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 10:20

Harry Verduin

Toch vreemd hoe de modellen al dagen jojo doen over die zuistau... Maar inderdaad alle sneeuw is welkom :-)

Harry Verduin | 23-12-2017 - 11:09

Dennis Dolomieten

Die zie je wel vaker en meestal bij westelijke stromingspatroon van de jet.

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 16:44

Patrick Wallaert

Volgende week na de verzachting gelukkig weer even wat kouder weer met wat sneeuw (waar is nog niet juist te bepalen . Kan Zuidkant , kan Noordkant of misschien wel hele alpen wat sneeuw )
Volgens de kaarten daarna ( ja ik weet het TE ver vooruitkijken is niet goed ) zou er wel eens een sterke Zuid West West circulatie kunnen komen met hoge temperaturen en zelfs veel regen tot vrij hoog .
Laat ons hopen dat dit nog omslaat maar de kans zit er wel degelijk in .
De kerstgangers hebben in elk geval goede omstandigheden dit jaar , hopelijk wordt januari nu geen probleem .

Patrick Wallaert | 23-12-2017 - 10:36

Harry Verduin

Patrick als ik me goed herinner ben jij altijd wat pessimistisch nietwaar? Met de hoeveelheden sneeuw die er nu liggen zou ik me echt geen zorgen maken! Sneeuwkwaliteit is in de Alpen nu eenmaal soms beter soms minder. Het zijn nu eenmaal niet de Rockies waar het altijd -15 is!

Harry Verduin | 23-12-2017 - 11:11

Patrick Wallaert

Inderdaad Harry, soms bekijk ik het allemaal iets te pessimistisch . Zou iet mogen maar is sterker dan mezelf . Ik zou beter wat minder naar de wintersportsites kijken . Zal wel weer goed komen zeker . Ik heb al elk jaar goed kunnen skiën dus waarom nu niet hé.

Patrick Wallaert | 23-12-2017 - 12:28

Michael Gerritsjans

"Wat pessimistisch"???.....

Michael Gerritsjans | 23-12-2017 - 12:29

Harry Verduin

Waar je skien?

Harry Verduin | 23-12-2017 - 12:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Nieuwe run van het Amerikaanse weermodel volgt het Europese met een sterke südstau op woensdag!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 23-12-2017 - 11:01

Harry Verduin

Goed nieuws! Alleen vrees ik dat bij volgende run het weer pak minder zal zijn :-)

Harry Verduin | 23-12-2017 - 11:12

Gerda Hensen

Wie is er nu de pessimist ?

Gerda Hensen | 23-12-2017 - 11:20

Jaco Zyderveld

Haha, inkoppertje Harry

Jaco Zyderveld | 23-12-2017 - 11:33

Dennis Dolomieten

Heel mooi Lander! En nu vasthouden toch?

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 11:37

Dennis Dolomieten

Mooi kaartje dacht ik zo.

Foto bij weerbericht reactie 43983

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 11:40

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ziet er niet slecht uit inderdaad :p

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 23-12-2017 - 11:51

Harry Verduin

Iedereen zijn optimistische zn pessimistische momenten :-) maar nee ben wel optimistisch hoor want de omstandigheden zij nog steeds prima dus niks te klagen. Maar deze zuidstau komt en gaat voortdurend dus durf er geen geld op wedden :-)

Harry Verduin | 23-12-2017 - 12:58

Merije ...

Kaiserwetter @ Fiss

Foto bij weerbericht reactie 43978

Merije ... | 23-12-2017 - 11:21

Annemarie ..

Ziet er mooi uit Merije. Wij gaan ook naar Fiss, maar dat duurt nog even. Fijne vakantie!

Annemarie .. | 23-12-2017 - 11:31

Anja Bekkers

?

Anja Bekkers | 23-12-2017 - 13:07

Merije ...

Is echt top! Morgen verder het gebied in. Plaats wel wat updates! Wanneer gaan jullie?

Merije ... | 23-12-2017 - 15:32

Merije ...

Dank!!

Merije ... | 23-12-2017 - 15:32

Annemarie Peters

Heerlijk! Wij gaan ze morgen onderbinden!! Nu al zin in!

Annemarie Peters | 23-12-2017 - 20:11

Merije ...

Viel spass, morgen weer een zonnig dagje ?

Merije ... | 23-12-2017 - 21:32

Annemarie ..

Voorjaarsvakantie Merije. Maar met deze voorpret en foto's van jullie is het zo eind februari!

Annemarie .. | 23-12-2017 - 21:58

Gustaaf Leeuwen van

Hoe staat er voor voor de langere termijn in het sauerland , blijft het zo als het er nu uit ziet ook regenen en vrij zacht of zit er ook nog wat kou voor daar aan te komen???

Gustaaf Leeuwen van | 23-12-2017 - 12:17

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Woensdag en donderdag waarschijnlijk wat sneeuw daar! Daarna zachter maar nog wat onzeker

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 23-12-2017 - 12:39

Ward Halderit

Wat verwacht je in Galtür?

Ward Halderit | 23-12-2017 - 16:01

Hans H

Belle Plagne nu. Hoge temp geen invloed op sneeuw.

Foto bij weerbericht reactie 44003

Hans H | 23-12-2017 - 16:40

Niels van Bockel

War een geweldige sneeuw! Wat waren de temps daar dan?

Niels van Bockel | 23-12-2017 - 17:11

Hans H

Vandaag +4

Hans H | 23-12-2017 - 17:24

Niels van Bockel

Oké.. Zolang de dauwpunten maar onder 0 blijven... ? Have fun!

Niels van Bockel | 23-12-2017 - 19:00

Dennis Dolomieten

Nieuwste kaartje begint nu toch wel indrukwekkender te worden! Spannend . Ben benieuwd of het nu eens een keer wel raak gaat zijn voor de Dolomieten!

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 16:47

Dennis Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 44006

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 16:48

Dennis Dolomieten

Toch nog een kerst thriller ?❄❄❄
In de positieve zin dan.

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 16:50

Michael Colfosco

Ben ook erg benieuwd Dennis. Hopen dat het nu ook doorzet daar. Kunnen nog wel wat sneeuw gebruiken. Met de luchtvochtigheid en freezing level lijkt het wel goed te zitten. De skicondities zijn overigens al zeer goed. Daar zijn geen bakken sneeuw voor nodig daar. Bergfex voorspeld ook sneeuw maar wel veel minder. We gaan het zien ?

Michael Colfosco | 23-12-2017 - 17:29

Harry Verduin

Laat ons hopen Dennis! Eerst maar eens zien wat ECMWF doet deze avond :-)

Harry Verduin | 23-12-2017 - 18:06

Dennis Dolomieten

Ja ik hoop ook op hopen sneeuw! Ook als de voorspelling niet uitkomt blijf ik lachen hoor!

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 18:58

Dennis Dolomieten

Ja freezing level zit goed! Bergfex ben ik niet zo'n fan van. Zit er vaker naast dan goed. Vooral dan de lange termijn.

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 19:00

Harry Verduin

Uiteraard blijven we lachen. De locale weerberichten beginnen ook al over neerslag te spreken voor volgende week woensdag. Nog niet over grote hoeveelheden, maar dat doen ze eigenlijk bijna nooit zo lang op voorrand. De kans op sneeuw lijkt me steeds groter te worden :-)

Harry Verduin | 23-12-2017 - 19:09

Gijs Winter

Super

Gijs Winter | 23-12-2017 - 19:53

Dennis Dolomieten

Hoppa en nog meer sneeuw!!

Foto bij weerbericht reactie 44036

Dennis Dolomieten | 24-12-2017 - 00:35

Dennis Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 44038

Dennis Dolomieten | 24-12-2017 - 02:26

Dennis Dolomieten

Ook meteo.it komt met flinke sneeuwval in de verwachting. We gaan het zien

Dennis Dolomieten | 24-12-2017 - 02:34

Marco van Klooster

Gries bij Langenfeld.

Foto bij weerbericht reactie 44014

Marco van Klooster | 23-12-2017 - 18:15

Arjen Ortler

Foto bij weerbericht reactie 44015

Arjen Ortler | 23-12-2017 - 18:21

Dennis Dolomieten

Mooi Arjen!

Dennis Dolomieten | 23-12-2017 - 19:03

Arjen Ortler

Afgelopen zondag terug uit Samnaun en in dit gebied met Ischgl samen geweldige dagen gehad. Er lag al zoveel sneeuw dat niemand zich zorgen hoeft te maken de komende tijd want het spuiten van kunstsneeuw ging ook gewoon door. Allemaal veel plezier de komende tijd, ik ga in feb nog een keer naar Italië !

Arjen Ortler | 23-12-2017 - 18:24

Dennis Dolomieten

Italië! Goede keuze

Dennis Dolomieten | 24-12-2017 - 00:33

arno jacobs

Zonsondergang in Hinterglemm , op naar kaiserwetter !

Foto bij weerbericht reactie 44028

arno jacobs | 23-12-2017 - 21:26

martin libbrecht

prachtig weer hier in Ehrwald goeie pistekwaliteit

Foto bij weerbericht reactie 44030

martin libbrecht | 23-12-2017 - 21:44

André v. M.

Net aangekomen in Alpe d'Huez. Fantastisch uitzicht vanaf de hotelkamer!

Foto bij weerbericht reactie 44033

André v. M. | 23-12-2017 - 21:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord