Kaiserwetter heerst

Kort weerbericht:
Vandaag wordt het weer zowaar nog beter met zon van 's morgens tot 's avonds. De temperaturen liggen wat hoger met een nulgradengrens tussen 2000 en 2300 meter. Morgen verloopt nog grotendeels zonnig maar na de middag drijven de eerste wolkenvelden binnen vanaf het westen. Dat is de voorbode op een inval van polaire lucht die vanaf vrijdag regelmatig voor sneeuwval zal zorgen. De hele Alpen mogen komend weekend sneeuw verwachten en de temperaturen kelderen volledig. 


Gisteren nog wegtrekkende sneeuwval in Hinterglemm, vandaag veel zon. @Liveupdates


Prachtig webcambeeld uit Pendling gisteren. De lichtjes van de dorpen en de wegen schitteren onder een wolkenlaag.
 

Vandaag domineert de zon
Een krachtig hogedrukgebied bevindt zich momenteel met kern over de Middellandse zee. De Alpen genieten mee onder de vleugels hiervan met zonovergoten weer. Vanaf het zuidwesten, vanover de Altantische Oceaan, wordt er wel zachtere lucht aangevoerd waardoor de nulgradengrens nog wat hoger ligt dan gisteren, tussen 2000 en 2400 meter. Met de grote hoeveelheden sneeuw is het prima vertoeven in de bergen. Echt Kaiserwetter!
 


Hogedruk domineert morgen over Zuid-Europa. Veel zon is het resultaat. @Wetterzentrale


Prachtige foto van Hans ter braak via twitter. Zonsondergang in Mittelberg. 

Ook morgen nog zonnig 
Het hogedrukgebied oefent ook morgen nog voldoende invloed uit voor een zonnige dag in de hele Alpen. Na de middag zorgt de voorbode van het naderende koufront wel stilaan voor enkele wolkensluiers vanaf het westen maar deze kunnen de zon niet bedreigen. De nulgradengrens schommelt tussen 1800 en 2200 meter waarmee het dus iets frisser is. Het wordt bovendien licht zuid föhnig waarbij de hoogste temperaturen deze keer in de noordoostelijke Alpen bereikt worden. 


Net voor het koufront wordt het morgen tijdelijk zuid föhnig. Op vrijdag schakelen we over op een heel ander patroon met veel wind uit het noorden. @meteocentrale


Het front komt vanaf morgen namiddag dichterbij. Aan de rand nemen de hoge wolkenvelden na de middag al wat toe in de westelijke Alpen. @Wetteronline
 

Vrijdag veel sneeuw vanaf het westen
Tijdens de nacht op vrijdag begint de polaire lucht dan te stuwen tegen de westelijke Alpen met veel neerslag als gevolg. Overdag breidt de neerslag zich helemaal uit naar het oosten waardoor er uiteindelijk sneeuwbuien vallen aan de volledige noordkant. Met een nulgradengrens die zakt van 1400 meter tijdens de ochtend tot 200-400 meter tijdens de avond sneeuwt het 's avonds tot in de laagste dalen. De zuidkant krijgt vrijdag nog weinig of geen sneeuw als gevolg van het dam-effect van de Alpen. Hier schijnt de zon regelmatig maar zal het ook wel stevig kouder worden. 

Het is nog iets te vroeg om gedetailleerde hoeveelheden te voorspellen maar de waarschijnlijk valt er gemiddeld zo'n 20-50 cm sneeuw. 


Vrijdag sneeuw aan de volledige noordkant. @Wetteronline


De meeste sneeuw is vrijdag weggelegd voor de westelijke en noordwestelijke Alpen

Wisselvallig weekend met (veel) sneeuw:
Zaterdag blijft het aan de noordkant veelal bewolkt door de stuwing van vochtige lucht met kans op enkele sneeuwbuien. Een portie zeer koude lucht bereikt de Alpen met temperaturen tot -10°C op 1500 meter. Door de in kracht toenemende wind (Bise, Mistral) zal de gevoelstemperatuur nog enkele graden lager liggen. Net als vrijdag houdt de zuidkant het nog droog en beduidend zonniger.

Zondag schuift dan een volgende depressie over West-Europa en stomen er na de middag nieuwe intense sneeuwzones richting de Alpen. In eerste instantie lijken opnieuw de westelijke Alpen (Frankrijk) vol getroffen te worden met zeer veel neerslag. Hoewel het iets zachter wordt blijft het gewoon sneeuwen vanaf pakweg 1000 meter. 's Avonds, tijdens de nacht op maandag en maandag overdag breidt de sneeuw zich dan uit over de hele Alpen waarbij ook de zuidelijke Alpen (veel) neerslag krijgen. Een slag om de arm is wel nodig aangezien de koers van de kleine depressie op zondag allesbepalend is voor de neerslaghoeveelheden. 


Zondag en maandag sneeuwval voor de hele Alpen? De kans zit er in! @Wetteronline

Ook sneeuw in de Benelux?
Al enkele dagen staat er een spannende situatie op het programma voor vrijdag en tijdens het weekend voor de Benelux. Vanaf vrijdag wordt het namelijk gevoelig kouder (zeker op hoogte) en krijgen we intense Noordzeebuien. In eerste instantie zijn dat waarschijnlijk regenbuien maar vooral vrijdagavond en tijdens de nacht naar zaterdag zou het ook kunnen sneeuwen. Hoe meer in het binnenland hoe groter de kans op sneeuw en eveneens hoe intenser de buien hoe groter de kans op sneeuw. In de Ardennen en het Sauerland valt alle neerslag vanaf vrijdag in de vorm van sneeuw en kan er zich een serieuze sneeuwlaag vormen. 


Vanaf vrijdag ook kans op sneeuw voor de Benelux. @Wetter3

Een volgende spannende situatie is voor zondag wanneer een depressie over West-Europa schuift. Mogelijk krijgen we dan sneeuw overgaand in regen of zelfs gewoon de hele tijd sneeuw. Hoe zuidelijke dit laagje blijft hoe meer we in de koude lucht blijven maar hoe minder neerslag we krijgen. Hoe noordelijker dit laagje zich verplaatst, hoe meer kans op neerslag maar hoe zachter de lucht.


Zondag grote kans op sneeuw (overgaand in regen). @Wetteronline

Na het weekend lopen de verwachtingen van de weermodellen uiteen maar aanhoudend winters lijkt de meeste kans te maken. Bovendien zouden zogenaamde duikende depressies regelmatig voor winterse neerslag/sneeuw kunnen zorgen.

Met vriendelijke groet, 

Lander van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Dennis  Dolomieten

Goedemorgen Lander. Lekkere berichten hoor. Nog geen sneeuw in de Dolomieten vrijdag volgens jou?

Dennis Dolomieten | 06-12-2017 - 08:48

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

ja in de Dolomieten kan er vrijdag avond en tijdens de nacht op zaterdag mogelijk al wel sneeuwvallen. De oostelijke zuidkant krijgt meer neerslag mee!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 08:51

Dennis  Dolomieten

Dat is fijn om te horen. We houden de radarbeelden vrijdag in de gaten ?

Dennis Dolomieten | 06-12-2017 - 08:53

Harry Verduin

De GFS ensembles geven vrijdag toch sneeuw aan in de mediaan maar nauwelijks in de operationele run (groen). Even naar beneden scrollen op volgende link:
www.ilmeteo.it/meteo-lungo-termine/Arabba?refresh_cens

Harry Verduin | 06-12-2017 - 09:07

Bregje van Ammers

Vrijdag gaan we weer eens richting Val Gardena. De afgelopen jaren hebben we andere bestemmingen gekozen, vanwege de geringe hoeveelheid sneew, maar we willen het nu toch weer eens proberen. Denken jullie dat er op dit moment wel goed te skiën is ondanks dat er minder ligt dan in de rest van de Alpen?

Bregje van Ammers | 06-12-2017 - 09:15

Gijs Winter

Je kan er met de hoeveelheid die er nu ligt perfect skiën. Met de kunstsneeuw erbij heeft de sneeuwlaag zich mooi kunnen zetten. De Italianen zorgen er wel voor dat alles open is. Lekker genieten en volgende week meer sneeuw ook daar in aantocht.

Gijs Winter | 06-12-2017 - 09:27

Bregje van Ammers

Nou dat is een geruststelling, we hebben namelijk al een appartementje geboekt in Wolkenstein.

Bregje van Ammers | 06-12-2017 - 09:40

Dennis  Dolomieten

Alle beetjes zijn mooi meegenomen Harry. We hebben nog even de tijd voor we die kant op gaan. Een echte dump zou is een keer leuk zijn voor die omgeving.

Dennis Dolomieten | 06-12-2017 - 09:52

Gerard van der Klooster

Er ligt al meer sneeuw dan afgelopen januari toen ik ben geweest en toen was t al fantastisch. En de Sella Ronda is tegen de klok in al open.

Gerard van der Klooster | 06-12-2017 - 18:16

Matthijs Huisma

Hallo lander,
Wat verwacht je van de sneeuwval in Sauerland?

Matthijs Huisma | 06-12-2017 - 08:52

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Momenteel schat ik tot en met zondag zo'n 15-30 cm. Vrij veel dus!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 08:56

Frederic Verschaeve

Goeiemorgen Lander,

Volgens het mapje zit de Aosta vallei ook onder de Zuidalpen, als ik het goed begrijp dan is de nacht van maandag op dinsdag (met een slag om de arm) ook een jackpot(je) voor die regio?

Momenteel is het ginder nog wat flauwkes kwa sneeuwhoogte, 'k denk dat het één van de weinige regio's is die nog niet zwaar onder de sneeuwval heeft moeten "lijden".

Grtjs,

Frederic

Frederic Verschaeve | 06-12-2017 - 09:06

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

ja klopt. Voor de Italiaanse kant is het hopen op zondag-dinsdag wanneer er mogelijk veel sneeuw valt!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 09:40

Gerry Jong

Wat een geweldige vooruitzichten. Nog een weekje en dan eindelijk genieten in St.Anton.

Gerry Jong | 06-12-2017 - 09:23

Rob Van Elen

Zo ziet er goed uit hier.
Van het weekend verwachting 50 cm verse sneeuw en dan Woensdag lekker 4 dagen Skiën.
Heb er zin in.

Foto bij weerbericht reactie 42578

Rob Van Elen | 06-12-2017 - 09:37

René Eussen

Waar is dit? Mooi...!

René Eussen | 06-12-2017 - 09:46

Rob Van Elen

Dit is Damüls.
Mooi gebied voor iedereen en je kunt er te gek free riden.
Ligt hoog, is een schneeloch en vrij dichtbij.
Dus ideaal voor een paar dagen skiën

Rob Van Elen | 06-12-2017 - 09:57

Gert van Duren

Damuls is echt leuk. Mooie pistes en super mooie ligging. Kom er graag

Gert van Duren | 06-12-2017 - 13:43

cornelia  kegge

Goedemorgen Lander,

Flaine hoort toch bij de goede vooruitzichten?

Ik zie hem steeds niet in de lijst staan.

Groet

cornelia kegge | 06-12-2017 - 10:02

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Flaine ligt in de Noordwestelijke Alpen en zal daarom veel neerslag krijgen, mogelijk 50 cm op vrijdag/zaterdag al. Zondag en maandag is er nog eens kans op 30-50cm..

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 11:19

Snowboarder

Winterberg wil aankomend weekend zijn eerste pistes openen. Dat wordt vroeg in de winter al heen en weer hoppen voor een dagje voorpret ter voorbereiding op het echte werk.

Snowboarder | 06-12-2017 - 10:05

Wietse de Vries

Genoeg sneeuw zo te lezen. Is er ook nog ergens kans om de zon te zien dit weekend?

Wietse de Vries | 06-12-2017 - 10:28

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zaterdag en zondagvoormiddag aan de zuidkant! Aan de noordkant zullen de wolken domineren.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 11:20

Max Hendrickx

Goed nieuws voor de mensen die naar het Zillertal gaan, de verbinding Gerlos-Zell am Ziller is geopend!

Foto bij weerbericht reactie 42587

Max Hendrickx | 06-12-2017 - 10:29

Edwin vd linden

???

Edwin vd linden | 06-12-2017 - 12:46

Ko Wisse

Lander dank voor je uitvoerige berichten. Nu in Hinterglemm in het dal steenkoud en boven min 1. Volgens een inwoner was er in één van de 90-erjaren een periode van ongeveer 2 maanden met extreem inversie weer. Toen geen nieuwe sneeuw en zeer koud in het dal en boven rond het vriespunt. Welk jaar zou dat geweest kunnen zijn?

Ko Wisse | 06-12-2017 - 10:29

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Gho dat weet ik niet. Iemand hier meer info over?

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 11:21

Suus Stalenhoef

Wat een heerlijk weerbericht!! Zal er ook veel sneeuw vallen in Oostenrijk, rond het Salzburgerland?

Groetjes, Suus

Suus Stalenhoef | 06-12-2017 - 11:49

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

ja hoor, de oostelijke Alpen krijgen ook weer 20-30 cm poeder! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 11:58

Niels  van Bockel

Heerlijke berichten! La Plagne krijgt echt de volle laag! Is ook wel welkom (ondanks dat er zo'n 80 cm ligt). Nieuwe laag is welkom! We willen in januari de sneeuwkettingen eens uitproberen en dan heb je veel sneeuw nodig! ???❄?

Niels van Bockel | 06-12-2017 - 12:00

René Eussen

Niels, duim je ff mee dat die volle laag daar dan wel klaar is tegen 15 december? Kan ik ook de sneeuwkettingen testen en hoef ik de ploeg niet te monteren voorop.... ;-D

René Eussen | 06-12-2017 - 12:44

Niels  van Bockel

A.s weekend al een meter verse poeder! ⛷??

Niels van Bockel | 06-12-2017 - 15:53

Hans H

Hoe komt het de buren van La Plagne (Les arcs en Meribel, Courchevel0) gemm meestal 25 cm meer sneeuw in de voorspellingen krijgen?
Computerberekeningfoutje of is het echt zo, en wat is dan de reden?

Wie weet dit?

Hans H | 06-12-2017 - 12:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ten opzichte van?

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 12:42

René Eussen

Meer noord-stauhellingen? Ik meen dat Michael me dat vorige week uitlegde.

René Eussen | 06-12-2017 - 12:46

Harry Verduin

Geen geloof aan hechten, de modellen zijn niet precies genoeg om op zo en kleine ruimte te voorspellen waar het meeste sneeuw zal vallen!

Harry Verduin | 06-12-2017 - 13:08

Dennis  Dolomieten

Deze had ik nog beloofd.

Foto bij weerbericht reactie 42606

Dennis Dolomieten | 06-12-2017 - 13:18

René Eussen

Thanks Dennis!

René Eussen | 06-12-2017 - 14:51

Matel DW

Morgen opent Fiss, volgens de verre weerberichten is er daar meer kans op opklaringen vanaf midden volgende week, hopelijk,ligt er tegen dan ook genoeg verse sneeuw?

Matel DW | 06-12-2017 - 12:48

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zeker weten :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 12:54

Merije ...

Kijk goed nieuws voor Fiss ?

Merije ... | 06-12-2017 - 12:59

Pascal Veneman

Iemand advies qua dorpje om te verblijven rond flachau? Niet te druk ivm kinderen maar willen toch graag dagtochten maken

Pascal Veneman | 06-12-2017 - 13:08

René Eussen

Altenmarkt misschien iets voor jullie?

René Eussen | 06-12-2017 - 15:00

Snowboarder

Pascal misschien is st. Michael im lungau iets voor je. 1 skipas met 3 of 4 skigebieden.

Snowboarder | 06-12-2017 - 15:59

Gerda Hensen

Haus in Ennstal is ook een prima skigebied met aansluiting naar schladming. Kijk maar eens op de kaart. Ligt niet direct bij Flachau, maar is een prima alternatief.

Gerda Hensen | 06-12-2017 - 17:26

Ko Wisse

Kleinarl is uitstekend voor kinderen en je kan zo naar Zauchensee skiën.

Ko Wisse | 06-12-2017 - 17:30

Ko Wisse

Kleinarl is uitstekend voor kinderen en je kan zo naar Zauchensee skiën.

Ko Wisse | 06-12-2017 - 17:30

Tobias Bijkerk

@Lander Thnx voor je bericht. Kan je iets zeggen over of de sneeuw(in NL) ook daadwerkelijk gaat blijven liggen? of is het daar te warm voor in de ondergrond?

Tobias Bijkerk | 06-12-2017 - 16:34

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Bij voldoende intensiteit wel, anders denk ik ook dat het vaak vlokken op een natte bodem zullen zijn. Tijdens de nacht naar zaterdag liggen de bodemtemperaturen (zeker op het gras) wel dicht bij het vriespunt!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 17:32

Tobias Bijkerk

Thnx. We gaan het zien

Tobias Bijkerk | 06-12-2017 - 17:50

Tobias Bijkerk

Btw... Alle hoofdverbinden en liften van SFHL morgen open

Tobias Bijkerk | 06-12-2017 - 17:09

Karin Dijkstra

Ga ik die het weekend eens proberen, yessss

Karin Dijkstra | 06-12-2017 - 20:34

Peter N

Ja ja in Sölden is de sneeuwlaag de twee meter grens gepasseerd dat is toch super wat een fantastische start van het winterseizoen is dit toch : ja ja en dat is nog maar het begin van het seizoen ben benieuwd wat er nog allemaal gaat komen . Dus nog even geduld hebben en lekker genieten van de voorpret tot half februari . En dan knallen maar . ??⛷❄️?. Gr. Peter.

Peter N | 06-12-2017 - 19:31

Erik T

Deze is nog van vorige maand , maar 'tis toch een prachtfoto eh , zo smorgens op je werk aankomen ... ja jongens de lift moet over een uurtje draaien ;-)

Foto bij weerbericht reactie 42622

Erik T | 06-12-2017 - 20:01

Sneeuw Genoeg

Hallo Lander,

Fijne berichten allemaal! Dit keer geen spanning met kerst hoop ik. Hoe zit het met Westendorf/Söll komt er nog veel sneeuw rond kerst ongeveer?

Sneeuw Genoeg | 06-12-2017 - 20:59

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Kerst is nog wat ver :p Maar komend weekend zeker sneeuw daar!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2017 - 22:03

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord