Tijdelijke rust en wat zon

Weersituatie algemeen
Het al dagen weerbepalende lagedrukgebied bij het Verenigde Koninkrijk zwakt langzaam verder af. Woensdag en donderdag komen we tijdelijke onder invloed van een tussenhoog. Vanaf donderdag gaat een volgend Atlantische lagedrukgebied het weer in grote delen van West Europa en de Alpen beïnvloeden.

Waarschuwingen:  Lawinegevaar niveau 3 (code oranje) deels niveua 4 (code rood)

Weerpraatje
Zoals we tijdens de laatste dagen meldden krijgen we net voor of tijdens de Kerstdagen te maken met een krachtig Atlantisch dooioffensief. En ik moet zeggen toen ik gisteravond de weermodellen nog eens doornam kreeg ik bijna de crisis. Het Europese model ECMWF kwam gisteravond met temperaturen op de proppen die niet zouden misstaan in de lente of misschien wel een koele zomer,  maar liefst 10 tot 13 graden lokaal op 850hPa (1400 meter hoogte!. Gelukkig heeft het model dit scenario weer wat afgezwakt respectievelijk ingekort maar met grote waarschijnlijkheid ontkomen we niet aan een tijdelijke krachtige dooifase. Gelukkig is er echter ook goed nieuws, later meer daarover.


Winters Rosswald (Oberwallis) gisterenmiddag

Lokaal al 3 meter sneeuw
Er lijkt maar geen einde te komen aan het wisselvallige "Westwindwetter". Een al dagen durende westelijke hoogtestroming voert in etappes steeds weer vochtige lucht aan welke vooral in de Stau van de noord-zuid georiënteerde Alpenketens neerslag van betekenis opleverde. Van het westen uit drong langzaam ook weer iets koudere lucht de Alpen binnen waardoor de sneeuwvalgrens langzaam weer tot rond de 1000 meter kon dalen. In sommige Alpendalen sneeuwde het ook nog lager terwijl op enkele andere "hotspots" er pas sneeuw boven de 1700 a 1800 meter viel ! De meeste sneeuw viel in de westelijke Alpen, lokaal werd er vanaf vrijdagochtend tot maandagavond 60 tot 100cm gemeten en in het grensgebied van d  Zwitserse en Franse Alpen viel lokaal maar liefst 120cm. De gebieden gelegen aan de westelijke Alpenhoofdkam moesten het doen met 30 tot 60cm en de overige gebieden met 15 tot 30cm sneeuw. Ook dit keer kwamen de gebieden aan de Alpenzuidkant er weer het meest bekaaid van af, hier viel slechts zo'n 5 tot 15cm van het witte goud.

Met al dat sneeuwgeweld van de laatste weken kon het sneeuwdek boven de 1600 a 1800 meter verder aangroeien en inmiddels ligt er in grote delen van de Alpen een machtig sneeuwtapijt wat op veel plaatsen tussen 100 en 250cm dik is. De Franse Alpen en Zwitserse Alpen maken het nog bonter (witter), hier is het sneeuwdek in de hoger gelegen skigebieden tussen de 250 en 300cm dik en deels ligt er zelfs meer dan 3 meter sneeuw !


Sneeuw genoeg en het houdt maar niet op met sneeuwen in de Franse Alpen,
webcam Belle Plagne (2050m)

Mocht u bijvoorbeeld de feestdagen in de Franse Savoie (Les Arces en omgeving) gaan doorbrengen dan kun u zich verheugen en wellicht ook verbazen over maar liefst 330 tot 360cm sneeuw en lokaal ook nog meer. (afhankelijk wat er allemaal nog bij gaat vallen tot dato). Ook de andere skigebieden alles pico bello en de sneeuw die er ligt die  blijft gewoon liggen, althans voor wat betreft de hogere wintersportgebieden (boven 1600 a 1800 meter).

Morgen toenemend zonnig
Vandaag trekt een lagedrukgebiedje via Duitsland richting de Balkan waardoor de neerslagactiviteit nogmaals wat opleeft. Met een west tot wat naar noordwest draaiende hoogtestroming stuwt zich de neerslag vooral aan de noordkant van de westelijke Alpenboog en de westelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam. Hier kan het aanhoudend en deels intensief sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt naar 800 a 600 meter en lokaal aan de Alpennoordkant ook nog wat lager. Aan de noordkant van oostelijke Alpen kan het lokaal tot in het laagland sneeuwen. Ook in de aangrenzende gebieden aan de zuidkant van het Alpenmassief kan wat (lichte) sneeuw over wapperen, hoe meer naar het zuiden hoe beter de condities worden.


De zuidkant had de laatste tijd al het betere weer en dat zal ook de komende dagen zo
blijven. Foto Schöneben (It, 2336) met 35 tot 85cm sneeuw prima condities

In de aanloop naar de woensdag neemt op nadering van een tussenhoog de neerslag van west naar oost af. Woensdag dan nog laatste neerslag in de noordelijke Oostenrijkse Alpen. De westelijke Alpen en wat later op de dag ook de zuidelijke en westelijke Oostenrijkse Alpen mogen zich vanaf de ochtend al verheugen op zon dan wel steeds breder wordende opklaringen. Met de hogedruk neemt in de dalen ook de kans op (ochtend) Hochnebel weer toe. Uiteindelijk moet het dan overal zonnig gaan worden waarbij de oostelijke Alpen als laatste aan de beurt komen.

Nieuwe fronten
Donderdag zien we op de weerkaarten een nieuwe actieve depressie op de weerkaarten verschijnen. Rond het middaguur ligt het systeem met zijn kern (kerndruk 975hPa) ten zuiden van Groenland. Daarbij behorende randstoring(en) ontwikkelen zich gelijktijdig boven het Verenigd Koninkrijk en zullen vrijdag van het moederlaag loskoppelen en vervolgens in de loop van de vrijdag via Nederland naar het oosten trekken. Bewolking en neerslag behorende bij het warmfront van deze storingen zullen donderdagnacht of ochtend de westelijke Alpen binnentrekken.Daarbij wordt tijdelijk en vooral in de westelijk Alpen weer iets zachtere lucht aangevoerd maar in de loop van de donderdagmiddag kan de koudere lucht vanuit het noorden weer wat terrein winnen. Dit betekent dat de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen tijdelijk zal stijgen naar 1400 a 1600 meter om vervolgens weer te dalen naar circa 1000 meter. In de oostelijke Alpen kan de koudere lucht zich handhaven en hier sneeuwt tot een hoogte van 1000 a 700 meter. Vrijdag belooft weinig verbetering, terwijl het aan de noordkant tijdelijk licht föhnig kan zijn is het elders bewolkt en valt er periodiek neerslag, boven de 700 a 1000 meter sneeuwt het.

Een dan het weekend, dit belooft zeer spannend te gaan worden ! Hoe dit in precies zal gaan verlopen is nog niet geheel duidelijk. Alles staat of valt bij de precieze koers van een volgende depressie welke zich zaterdag van de Atlantische moeder depressie afkoppelt en waarschijnlijk via een route precies over Nederland naar het zuiden van Polen trekt. Aan de noordkant van dit laagje wordt veel koudere Scandinavische lucht aangezogen en tegelijkertijd aan de zuidkant veel zachtere (sub-tropische) lucht.. In het grensgebied van deze twee luchtsoorten gaat erg veel neerslag vallen.

Omdat de Alpen en waarschijnlijk ook de Duitse Middel gebergtes in de veel zachtere lucht terecht gaan komen valt de neerslag hier  in vloeibare vorm. Voor de Alpen verwacht ik in het weekend een sneeuwvalgrens die vanaf zaterdag geleidelijke tot 1500 a 1800 meter zal gaan stijgen en mogelijk op zondag in de westelijke Alpen nog iets hoger ! Terwijl de lager gelegen skigebieden dus even op hun tanden moeten bijten gaat er boven de 1800 a 2000 meter weer een bak met sneeuw  vallen. Het door ons gebruikte WRF model berekent voor de komende 5 dagen tussen de 50 en 150cm Neuschnee voor grote delen de Alpen waarbij het meeste aan de centrale noord en westkant van de Alpenboog zal gaan vallen.

Dinsdag weer kouder en sneeuw
Zondagmiddag wordt het van het westen uit weer droog en Ook de maandag zal aanvankelijk heel aardig van start gaan. Snel naderen er echter weer nieuwe wolken en neerslag vanuit het westen. Deze behoren bij een volgende depressie die via Schotland naar de Noordzee koerst. In de loop van de maandag dus van het westen uit nieuwe neerslag. Positief is echter dat we met een koufront te maken gaan krijgen en dat betekent dat de zachte lucht van het noordwesten uit weer verdreven gaat worden. De sneeuwvalgrens daalt weer tot 1000 meter en dinsdag kan het met het instromen van nog koudere lucht weer tot in de dalen sneeuwen.  

Tot zover een uitgebreide analyse van een complexe situatie waarbinnen nog niet alles in kannen en kruiken is. De dooi in het weekend lijkt echter onvermijdelijk, daarentegen lijkt het pünktlich met de Kerstdagen toch allemaal goed te komen. Laten we hopen dat de dooi niet teveel zijn sporen zal nalaten en er dinsdag nog een mooi verse laagje poeder gaat vallen zodat we overal van een witte Kerst kunnen genieten (good hope). Mochten zich belangrijke verandering gaan voordoen dan zullen we hier middels een extra update op inspelen. Ter afsluiting nog een net binnengekomen foto van Hans ter Braak vanuit het Kleinwalsertal (Vorarlberg) alwaar het weer stevig sneeuwt. Tot zover voor nu, een fijne dag en tot morgen maar weer.


 

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Lees het weer ook op je smartphone en download de app voor iPhone of Android.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Johan, wij gaan 12-19 januari naar Gerlos. Eerste keer voor Oostenrijk gekozen ivm apres ski. Normaal pakken we Frankrijk Les Arcs. Foute keuze zo lijkt. Ben benieuwd naar de verwachtingen voor dit gebied in je weerpraatje.Gast-624 | 18-12-2012 - 09:39

Gast

neeeeeeeeeeeeeeeee

Gast-625 | 18-12-2012 - 10:11

Gast

Wel grappig dat de ene weerman de andere niet is. Vindt het altijd wel fijn als er een wat uitgebreidere analyse is. Dank je wel Johann!

Gast-626 | 18-12-2012 - 10:14

Gast

Wij gaan met de kerstdagen naar konigsleiten, laten we hopen????

Gast-627 | 18-12-2012 - 10:22

Gast

Johann, wanneer gaat de zon eens langer dan een dag schijnen in de centrale westalpen?

Gast-628 | 18-12-2012 - 10:40

Gast

Volg jullie website dagelijks en dat terwijl ik pas in januari vertrek, heerlijk al die updates! Ik vroeg me af hoe snel sneeuw verdwijnt bij zware regenval. Gebied waar ik naartoe ga ligt nu ruim 1,5 meter in het dal maar hoe snel verdwijnt dit pak sneeuw wanneer er 53mm regen wordt voorspelt?

Gast-630 | 18-12-2012 - 10:44

Gast

wat een ellende zeg.........

Gast-631 | 18-12-2012 - 10:49

Gast

ik maak me ernstig zorgen over het dal in Biberwier en Lermoos met ongeveer 80 mm regen tegenover 50 cm sneeuw.onterecht of ...... ??

Gast-635 | 18-12-2012 - 11:09

Johann

@Gast-630: Opzich is regen niet zo erg voor sneeuw. Funest voor sneeuw is een combinatie van hoge temperaturen, luchtvochtigeheid en vooral wind. Helaas gaan we al deze ingredienten krijgen en we zullen moeten afwachten hoe het deels nog niet "gezette" sneeuwdek hierop zal reageren. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 11:12

Johann

@Gast-628: Helaas is erg nog geen zicht op stabiel hogedrukweer. De winter is echter nog maar net begonnen en laten we hopen dat januari en februri wat dat betreft gaan compenseren. Iig hebben we nu niet te kalgen over sneeuw. Dat is ook wel eens anders geweest met continue hogedruk ! Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 11:13

Johann

@Gast-629: Tja, het valt niet mee om het een ieder naar zijn "zin" te maken. De één leest graag kortere de ander juist weer de uitgebreidere weerberichten met achtergrond informatie. Ivm de complexiteit en de komende feestdagen juist nu een wat uitgebreidere analyses. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 11:14

Gast

Jeetje, wat super spannend allemaal. Een heel klein vraagje zodat ik de berichten beter kan plaatsen. Wij zitten komend weekend in Ötztal Bahnhof (Oetz). Kan iemand mij vertellen in welk gedeelte ik me dan precies bevind. Uiteraard zie ik op de kaart waar ik zit maar is dit midden-alpen of noord-alpen. Alvast bedankt.

Gast-639 | 18-12-2012 - 11:15

Gast

....ik hoop dat je met betere omstandigheden gaat komen de komende dagen Johan.gr.

Gast-640 | 18-12-2012 - 11:19

Gast

Ik vind de uitgebreide weerbericht fijn om te lezen. Zeker wanneer de voorspellingen complex zijn. Dit geeft net even meer achtergrond voor diverse gebieden in de Alpen. Maar ik moet zeggen dat de weerberichten van Michael wel steeds beter worden. Ga zo door en maar hopen dat met de kerstweken de sneeuw blijft liggen.

Gast-641 | 18-12-2012 - 11:20

Gast

ps: Johan wij zitten in Schuttdorf / Zell am See hoe ziet het er daar uit?

Gast-642 | 18-12-2012 - 11:22

Johann

@Gast-642: Ik ben daar niet bekend maar lijkt me alles top daar. Volgens mijn informatie meer dan een meter sneeuw hogerop en gaat nog bijkomen. Misschien iemand daar ter plekke met meer informatie ? Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 11:39

Gast

Hoi Johan,

en mijn zorgen voor dal Biberwier / Lermoos met 80 mm regen en nu 50 cm sneeuw?

terechte zorgen of .... ?(zie ook gast 635)thanx al vast

Gast-644 | 18-12-2012 - 11:52

Gast

Hallo Johann,geld het zoals meestal voor komende storing ook hoe oostenlijker hoe lager de sneeuwgrens? zaterdag naar Waidring/Steinplatte ligt op de grens Tirol/Salzburgerland dus vrij oostenlijk.

Zou het enigszins mee kunnen vallen met de sneeuwgrens?

Gast-645 | 18-12-2012 - 11:57

William Schuring

jammer dat er mensen zijn die commentaar leveren op één van de weermannen zonder vermelding van hun naam, laf. Als het je niet bevalt zoek dan lekker een andere site.Aan beiden een compliment voor de dagelijkse update (ondanks de te "warme" vooruitzichten).ik ben overigens ook wel nieuwschierig naar een antwoord op Gast-644Groet,

William

William Schuring | 18-12-2012 - 12:05

Gast

Beste Johann,

Wij gaan 28 december naar superdevoluy in de Franse Alpen. Heb je enig idee hoe het daar is? De weersvoorspellingen zijn niet super. Bedankt voor deze overzichtelijke site.Gr. Nick

Gast-648 | 18-12-2012 - 12:18

Gast

Dag Johann,Naar hetgeen ik kan afleiden uit je overigens prachtige weerbericht zal Warth-Schröcken op de grens liggen van sneeuw of regen.

Kan je mij eventueel geruststellen daar we zondag naar daar vertrekken en we hopen op mooie omstandigheden om er te skieën?

Alvast bedankt!

Gast-649 | 18-12-2012 - 12:36

Patrick@Resia in 2020? vS

@Gast-644: lijkt vooralsnog voor Biberwier/Lermoos te gaan meevallen. Nog geen bakken met regen, zelfs gewoon lichte sneeuw. Pas volgende week woensdag kans op sneeuw/regen.

Patrick@Resia in 2020? vS | 18-12-2012 - 13:12

Gast

Bedankt voor de goede update vwb het weer in Oostenrijk.....Kan iemand mij echter vertellen in welk deel vd Alpen Westendorf zich bevindt.....Noordoosten....???Vriendelijke groet,HJ

Gast-651 | 18-12-2012 - 13:22

William Schuring

@Patrick71

Dank voor je reactie ook namens mij maar hier in de vooruitzichten staat zaterdag 42 mm en zondag ook 42 mm. Valt het dan toch nog enigzins mee ?William

William Schuring | 18-12-2012 - 13:27

Johann

@Gast-649: Ook de Vorarlberg (Warth-Schröcken,1270m) zal wrs niet aan een tijdelijke dooi met föhn en regen ontkomen. Maar zoals in het weerbericht al aangegeven wil ik nog een slag om de arm houden, teveel onzekerheid nog voor details. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 13:28

Gast

Dag Johann,Hoe denk jij over Superdevoluy in de franse alpen?

groet

Gast-654 | 18-12-2012 - 13:31

Johann

@Gast-648: Prima condities ook in de Franse Superdevoluy, sneeuwhoogtes van 60cm in het dal tot 140cm op 2500 meter. In het weekend dan ook hier billenknijpen v.w.b. de lager gelegen pistes. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 13:35

Gast

Dag Johann,Ik ga begin januari naar Val Thorens, ik hoef me geen zorgen te maken toch, ook al gaan de temperaturen wat omhoog?Groetjes!Gast-656 | 18-12-2012 - 13:47

Johann

@All; Dit seizoen hebben we besloten om de optie "Reageren -Reacties weer toe te passen (ook vanuit de anonimiteit). Deze optie is een extra aanvulling om met elkaar op "weer en wintersport gebied" vakinhoudelijk te communiceren dan wel om vragen te kunnen stellen.Steeds weer zijn er helaas ook "gasten" (gelukkig een héél kleine meerderheid) die hier anders over denken ! Laten we proberen er met ons allen voor te zorgen dat het positieve karakter van deze optie behouden blijft en we ook in het verdere verloop van het seizoen van deze optie gebruik kunnen maken ! Gr. meteo- team, Sneeuwhoogte.nl

Johann | 18-12-2012 - 14:06

Johann

@Gast-656 Ook dooi periodes horen (helaas) bij de winter, ook in de Alpen. Voor wat betreft de sneeuw in Val Thorens geen zorgen maken hoor, die ligt er ook dan gewoon nog en wellicht in januari nog veel meer ! Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 14:11

William Schuring

Johan (en anderen van het meteo-team),

Helemaal mee eens. Vooral doorgaan op de ingeslagen weg.

William

William Schuring | 18-12-2012 - 14:11

Gast

Fantastisch om te lezen zo'n analyse! Zaterdag as rijden wij bij Les Arcs de berg op. Moeten we ons zorgen maken over eventuele overlast door de sneeuw die misschien gaat vallen dan?

Gast-660 | 18-12-2012 - 14:12

Johann

@William; Thx voor pos. feed-back William ! En v.w.b Biberwier / Lermoos moeten we afwachten hoe zich alles precies gaat ontwikkelen. Grote vraag is ook in hoeverre de sneeuw zich hier al heeft "gezet". Dit is vooral bij regen en hoge temperaturen erg belangrijk. Wellicht is er iemand die ons meer over de lokale omstandigheden ter plekke kan informeren ?! Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 14:15

Johann

@Gast-660: In aanloop naar het weekend zullen we vanaf morgen in het weerbericht ook kort aandacht besteden aan het weer en de verkeerssituatie naar en in de Alpenlanden. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 14:23

Gast

Wij vertrekken vrijdag naar st anton am arlberg . Moeten we ons zorgen maken wat betreft het weer daar ? Regen dal? Sneeuw berg?Toch ook maar eens vermelden dat jullie weermannen fantastisch werk en updates leveren!!!

Mvg Carl

Gast-663 | 18-12-2012 - 14:49

Gast

Ik ga 5 januari richting Vaujany, vlak bij Alpe d'Huez. Het duurt nog wel even, maar het knijpt nu al wel.. Hopen dat na deze regen het weer even flink gaat sneeuwen. Ben erg benieuwd naar de verwachtingen rond en na kerst!Groeten,

Gert-Jan

Gast-664 | 18-12-2012 - 15:01

Johann

@Gast-663. Wordt spannend Carl. Hoe sterkt kan de zachte lucht ook daar doorbreken, komt er (sterke) föhn etc etc ?! De ECMWF ensembles (50 berekeningen) laten voor St Anton am Arlberg voor zondagavond temperaturen op 1400m zien variërend van 5 tot 12 (¨!) graden (mediaan 5 graad). Enkele leden gaan voor aanhoudend koud weer maar dat is slechts een kleine minderheid. Morgen maar eens verder kijken en ook hier duimen dat het allemaal niet zo erg gaat worden met de dooi vanaf zaterdag tot maandag. Nog hebben we een paar dagen te gaan en wie weet ........Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 15:04

Gast

Lees elke dag met plezier deze site. Heb alleen geen idee wat voor mij persoonlijk van belang is. Westelijke alpboog, noordelijke alpenkam etc. Wij skiën in Bramberg am Wildkogel dus mijn vraag is waar valt dit onder zodat ik de info beter begrijp?Mvg Andre

Gast-666 | 18-12-2012 - 15:57

Johann

@Gast-666: Hoi Andre, Wildkogel Bramberg ligt net ten noorden van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam in het zuidelijke Salzburgerland. Gezien de ligging mag je spreken van inner-alpin. Dus redelijk beschut en zowel invloed vanuit het noorden als ook van het zuiden. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 16:40

Gast

Wow echt geweldige weersite. Ik heb de app ook gedownload. Mede dankzij deze site nu echt heel veel zin in de vakantie.

Gast-668 | 18-12-2012 - 16:49

Gast

Verwacht je ook nog wat zon in de alpen?

Gast-669 | 18-12-2012 - 17:22

Gast

@William: ik kijk ook op andere, Oostenrijkse weersites. Daar wordt op dit moment voor Biberwier veel minder regen voorspeld. Maar goed, er bestaan diverse weermodellen die elkaar soms tegenspreken. Vooral voor komend weekend is er nog veel onduidelijkheid. Dat geeft Johann ook aan. Ik duim voor een koude variant met weinig tot geen regen.

Wij gaan pas in de Krokus naar Biberwier maar ik hou wel het weer en de sneeuwcondities in de gaten. Ook via de webcam onderaan de piste. Daar kun je vaak veel aan afleiden.

Alvast fijne vakantie, ik hoop dat je heerlijke sneeuw zal krijgen. Doe Otto de groeten.

Gast-670 | 18-12-2012 - 17:25

Johann

@All; Extreme koude of extreme dooi. ?! Hoe dan ook interessante ontwikkelingen bij GFS wat zojuist binnen is. Dooi aanval stuk zwakker door sterker Scandinavisch hoog en iets lagere doorkomend laag op zaterdag. Mogelijk dat Oostenrijk zelfs gewoon in de koude lucht blijft. Westelijke Alpen op de "wip". Ook Nederland in bereik Scandinavische vrieslucht. Kerstdagen diepvries kou ?! Gaat ECMWF vanavond mee of staat de GFS operationele er alleen (koud) voor ?! A Christmas thriller ! Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 17:42

William Schuring

@gast-670 en Johan,

Dank voor de reactie en het laatste ietwat vrolijker bericht.

Wat kan een mens in spanning zijn om iets wat ontspannend hoort te zijn, vakantie ;-)Groet, William

William Schuring | 18-12-2012 - 17:56

Gast

positief blijven denken maar dan negatief met de temperaturen.

Laatste GFS geeft ons terug wat meer moed. En nu de ECMWF nog !

Gast-673 | 18-12-2012 - 18:40

Gast

allemachtig waar gaat dit heen zo kort voor de feestdagen puuuhhhhhhhh

Gast-674 | 18-12-2012 - 19:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Bij het Engelse UkMetoffice gaat op 144h mis. EC gaat helaas ook niet goed op ma de 24e. Rugas van het hoog kantelt en laat op hoogte zuidelijk georiënteerde stroming op gang komen. Even het verder verloop van de run afwachten. Wat een thriller....;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 19:37

Gast

Hoi Johan,

Valt Sölden onder de westelijke Alpen. Hoe ziet het daar het weekend uit?

Gast-676 | 18-12-2012 - 19:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Volgens de laatste ECMWF run zijn zo, ma en di de wat "warmere dagen" Vooral Franse Alpen en Zwitserland tijdelijk zachter. Vanaf wo het gehele gebied teug in de koudere lucht. Oostenrijk blijft met wat geluk helemaal in de koude lucht zitten. Wordt vervolgd. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 19:55

Chris

@Gast 651Westendorf ligt in het skigebied Skiwelt in het noorden vanTirol. Zijn er de laatste 3 jaar op skivakantie geweest (wel telkens tijdens krokusvakantie) en de jaren ervoor daar ook in de buurt en moet zeggen dat we telkens genoeg sneeuw gehad hebben. Het skigebied is niet zo hoog gelegen, maar er staan enorm veel sneeuwkanonnen voor het geval dat er toch te weinig sneeuw zou zijn. Dalafdalingen zijn al altijd open geweest. Er zijn 279km aaneengesloten pisten, dus mogelijkheden genoeg. Gr Chris

Chris | 18-12-2012 - 20:27

Gast

@sneeuwhoogtegaat er dan toch veel sneeuw vallen in noord-tirol of komen die misschien NIET in de verzachting EN ook GEEN neerslagkort gezegt word het kouder en droog of koud en sneeuw of warm en regenweet dus niet hoe ik de nieuwe ontwikkelingen moet plaatsen voor oostenrijk

Gast-679 | 18-12-2012 - 20:36

Arjan Van K

Johan, jullie laten je toch niet gek maken door een paar negatieve reacties..(vanmorgen)

Jullie zijn de hele dag druk om het ons zo goed mogelijk in kaart te brengen, echt top wat jullie hier elke dag weer schrijven en zo duidelijk!!

Veruit de beste site op dit gebied en de app ook!

Nogmaals dank en hopen dat jullie een beetje goed (wit) nieuws brengen voor de alpen!Groeten Bart.Arjan Van K | 18-12-2012 - 20:40

Johann

@gast-676: Sölden in het zuiden van Tirol ligt in de oostelijke Alpen (Scheidingslijn west-oost Alpen loopt van Bodensee tot Meer van Lugano). Daarnaast ligt het in het zuidelijke Ötztal tegen de Alpenhoofdkam. Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 20:46

Johann

@Gast-679 Grote onzekerheid. GFS voor N-Tirol stukken beter. Nauwelijks tot geen dooi en daarbovenop kans op sneeuw van betekenis. ECMWF ook iets beter maar nog minder uitgesproken voor de Alpen (en dan mn de westelijke Alpen) Gr Johann

Johann | 18-12-2012 - 20:50

Gast

Jammer ik ben bang dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt om mijn wintersport met Kerst naar Nierderau te boeken. Had ik maar voor het sneeuwzekere Frankrijk gekozen! Maar de sfeer van Oostenrijk gaf voor mij de doorslag zo jammer dat het misschien in het water gaat vallen..... wat jammer dat ik al dagen balend, alleen maar op internet kijkend rondloop met de hoop dat het goed gaat komen....nee dit nooit meer, volgende keer naar de hoogste berg van Frankrijk!

Gast-684 | 18-12-2012 - 20:54

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-684 Niet bij de pakken neer gaan zitten hoor. Het noorden van Tirol ligt het dichts bij de wat koudere lucht. De Franse Alpen zitten juist wat langer in de zachtere lucht volgens de laatste beschikbare informatie, al liggen de ski oorden daar over het algemeen wel wat hoger. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 21:08

Gast

Wij gaan dit weekend naar kaltenbach in Hochfugen, hochzilletal. Ik kan nergens vinden waar dat onder valt ... Oost of west Alpen ... Kan iemand mij daarmee helpen? Ik word hier wel zenuwachtig van hoor!Christel

Gast-687 | 18-12-2012 - 21:20

Joost1802

Beste weermannen, allereerst complimenten voor de altijd gedetailleerde informatie. Snel door de reacties lezend, begrijp ik dat de hogere temparaturen mogelijk lijken mee te vallen en dat dus de sneeuwgrens wat lager uitkomt in het weekend. Waar ik nu benieuwd naar ben, ik rijd zaterdag naar Trois Vallees en ben vooral benieuwd met welke weersomstandigheden ik rekening moet houden tijden de reis. Is over de zaterdag in de richting van Trois Vallees al nieuws te melden? Groet, Joost

Joost1802 | 18-12-2012 - 21:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast-687 Christel. Kaltenbach behoord tot de noordelijke Alpen en deels inneralpine. Tip. Niet zenuwachtig worden hoor. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 21:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Beste Joost. Juist zaterdag nadert een frontale zone vanuit het westen de Franse Alpen. De luchtsoort is vrij zacht en de sneeuwvalgrens stijgt naar ongeveer 1500/1700 meter in dat gebied. Weet niet naar welk dorp je toe rijd(Val Thorens, Tignes) maar zou zeker sneeuwkettingen bij de hand hebben op het laatste stuk bergop.Vooral als je bestemming Val Thorens is (2300m!) Verder onderweg verwacht ik geen bad weather. Alleen zal het druk zijn met de meerdere wintersporters die onderweg naar hun bestemming zijn! Gaaf gebied trouwens.Heb daar het skiën geleerd op de hellingen van le Grand Motte. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 21:36

Gast

@Michael, dankt je wel voor jouw snelle reactie. Wij gaan naar Les Menuires en houd de sneeuwkettingen zeker in de buurt. Ben blij met de hoogte van de sneeuwgrens!

Gast-692 | 18-12-2012 - 21:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Houdt de updates in de gaten hier. Mocht ik je niet meer spreken, veilige reis en have fun in Espace Killy! :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 22:03

Gast

Eerst en vooral bedankt voor de boeiende weerberichten! Vindt het interessant om de dagelijkse ontwikkelingen te volgen. Heb je meer informatie over het gebied Avoriaz in Portes du soleil? Ik vertrek er zaterdag naar toe. Het ligt op een 1800m hoogte maar op iedere site schommelt het tussen regen en sneeuw. Heb je daar een goede kijk op? (al is het nog vroeg)Alvast bedankt :)

Gast-694 | 18-12-2012 - 22:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-694 check onze site morgenochtend nog even. Vanaf 08.00 zijn de nieuwe runs weer binnen en is onze info weer wat meer up to date. De modellen zijn nogal grillig op dit moment. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 22:54

Gast

Donders, het wordt nu toch echt spannend. Wij zitten vanaf zaterdagmiddag in Mühlbach am Hochkönig en daar ligt de sneeuwgrens vooralsnog (Bergfex) op zondag behoorlijk hoog. Doe er eens even 300 meter afhalen?!Bedankt voor de altijd boeiende weerberichten!!

Gast-696 | 18-12-2012 - 23:00

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gelukkig gaat de natuur zijn eigen weg. Blijft er voor ons genoeg over om over te schrijven, al is het nu even tricky. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-12-2012 - 23:21

Gast

hoi Johannik heb een misschien domme vraag maar hoe werkt het volgende.ik ga naar lermoos in oostenrijk en als er sneeuw van het westen tot noordwesten komt word veel sneeuw afgevangen door de vorarlberg, dus in lermoos aanzienlijk minder neerslag.is het ook zo dat de vorarlberg ook veel van de voorspelde warmte kan weghouden bij lermoos zodat wij in de koudere lucht komen te zitten en kunnen rekenen op mooie sneeuwval met de huidige kaarten.hoop dat jij antwoord heb op deze vraag ben er wel nieuwsgierig naar want het zou wel zo eerlijk zijn dat de vorarlberg nu de warmte tegenhoud net zoals de meeste neerslag als het vanuit die hou sneeuwt

Gast-698 | 18-12-2012 - 23:22

Gast

Hoi Johan,Wij gaan naar winterberg komend weekend t/m 1e kerstdag. We kunnen donderdag nog ons hotel annuleren. Wat denk je valt daar nog wat te skieen of wordt het een doffe natte regen en modderbende?

Gast-699 | 19-12-2012 - 00:36

Gast

Dag JohanWij gaan zaterdag naar Les 4 Valées, meerbepaald La Teoumaz als uitvalsbasis. Enig idee wat de dooi daar kan aanrichten ? Vlgs de hoggteindicaties ligt er al vast een mooi tapijt.Dank voor de dagelijkse updates..

Geert

Gast-700 | 19-12-2012 - 07:04

Gast

Dag Johan,Ik vertrek morgen naar Nendaz in Zwiterland,van welke hoogte gaat de sneeuw over in regen

Dank voor uw antwoord

Gast-701 | 19-12-2012 - 08:29

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord