Nieuwe winterinval op til met sneeuw aan noordkant

Kort weerbericht
Net voor een nieuwe inval van polaire lucht kunnen de Alpen vandaag nog tot de late namiddag/avond profiteren van droog weer. Hoge en middelhoge wolkenvelden domineren maar er zijn ook opklaringen, zeker in het (zuid)-oosten. Tegen de avond vergroot vanaf het westen de kans op neerslag. De nulgradengrens ligt vandaag tijdelijk wat hoger, rond 1300-1700 meter en de wind draait stilaan naar het noordwesten. 


Prachtig weer gisteren in Val Thorens. Bij koude temperaturen kon de kunstsneeuw volop gespoten worden. @LiveUpdates


Eveneens schitterend weer gisteren bij Peisey Nancroix in Frankrijk. @PeiseyVallandry

Vandaag geleidelijk meer bewolking
Onder de laatste invloed van hogedruk profiteren de Alpen vandaag nog van droog weer. Op hoogte wordt er al wel vanaf de ochtend vochtigere lucht aangevoerd in de vorm van hoge wolkenvelden die in de loop van de dag steeds dikker worden vanaf het noordwesten. Na de middag zorgt de stuwing van vochtige lucht dan ook op lagere hoogte voor een toename van de bewolking aan de noordkant. Tegen zonsondergang kan er in de westelijke Alpen al wat lichte neerslag vallen. Hoe meer naar het (zuid)oosten, hoe meer ruimte de wolken nog laten voor wat zonneschijn. Net voor het koufront van vanavond wordt er tijdelijk nog wat zachtere lucht aangevoerd met een nulgradengrens rond 1200-1600 meter. Op 2000 meter vriest het gemiddeld zo'n -3 tot -6°C. 


Een restant van de hoge druk verdwijnt vandaag naar het zuidoosten. Vanaf het noordwesten komt er zo ruimte voor koudere lucht welke voorafgegaan wordt door een (zwak) koufront. @KNMI


Vanaf het noordwesten zal de hemel deze namiddag helemaal betrekken en arriveert er een zwak koufront met wat sneeuw. @Wetteronline
 

Vanavond en vannacht lichte sneeuwval aan de noordkant
Vanavond valt er dus vooral in de westelijke en noordwestelijke Alpen wat neerslag, in de loop van de nacht uitbreidend naar het oosten. Aan de zuidkant valt er in het oosten en dicht tegen de hoofdkam ook wat neerslag, elders blijft het droog. De hoeveelheden blijven beperkt met maximum 5-10 cm in het westen en noordwesten en zo'n 5 cm elders aan de noordkant. In de kouder wordende lucht sneeuwt het vanaf 400-600 meter.


Mooie weer en winterse omstandigheden ook in Saalbach. @Saalbach

 

Morgen noordwest stau
Boven Italië ontwikkelt een depressiekern alsook over Denemarken. Deze twee zorgen voor de continue aanvoer van koude lucht vanaf het noorden welke tegen de Alpen stuwt. Aan de noordkant resulteert dit in veel bewolking en enkele sneeuwbuien met een sneeuwgrens rond 500 meter. Met gunstige stuw/stau kan er opnieuw zo'n 5-10 cm sneeuw vallen, geen grote hoeveelheden maar het telt wel op. Net zoals vanavond/vannacht houdt de zuidkant het (bijna helemaal) droog. De intensiteit van de sneeuwbuien zal na de middag/'s avonds toenemen in de centrale- en oostelijk Alpen met een sneeuwgrens die verder zakt. De nulgradengrens ligt rond 1400 meter aan de zuidkant en rond 1000 meter aan de noordkant. 


's Avonds en 's nachts intensifieert de neerslag in de centrale en oostelijke Alpen. @Wetteronline


Helder blauwe lucht en perfecte pistes gisteren bij het Stubaital. @LiveUpdates

 

Donderdag aanhoudend koud en onbestendig aan noordkant
Donderdag houdt de stuwt van vochtige polaire lucht gewoon aan waardoor het aan de noordkant onbestendig blijft met veel bewoling en sneeuwbuien. Aan de zuidkant een heel ander weer met vrij veel zonneschijn. Het blijft koud winterweer met een nulgradengrens rond 500 meter aan de gehele noordkant en 1000-1200 meter aan de zuidkant. De buien vallen dus als sneeuw tot in het dal. 's Avonds en tijdens de nacht naar vrijdag zou het in de westelijke Alpen wat harder kunnen sneeuwen. Onderstaande kaart toont de sneeuwval voor vandaag tot en met donderdag. Het is duidelijk dat vooral de noord(west) kant weer sneeuw krijgt. Aan de zuidkant mag enkel het oosten wat neerslag van betekenis verwachten. 


Sneeuwhoeveelheden voor de volgende 3 dagen. @Meteoexploration

Zo, morgen is Michael er weer met een nieuwe update over het Alpenweer. Fijne dag!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet, 


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

René Eussen

Lander, weet jij waarom er zo'n groot verschil bestaat tussen weer-modellen? Ik begrijp uiteraard dat er verschil is, maar zo extreem... en dan niet eens de voorspelling, maar de actuele situatie, bijvoorbeeld GFS en ICON: op website Ventusky toont Plagne Soleil in ICON de realistische hoogte (ca 59cm) maar zegt GFS 10cm !? Verder geniet ik dagelijks hoor, ge-wel-dig deze site!

René Eussen | 28-11-2017 - 08:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Weer-modellen maken allemaal voorspellingen vanuit een bepaalde beginsituatie. Als deze al sterk verschilt zal dit uiteraard nog grotere verschillen opleveren op langere termijn. Bovendien werken de weermodellen nog eens met verschillende resoluties en geven ze bepaalde processen voorrang. Zo is het een publiek geheim dat GFS de kracht van de west circulatie vaak wat overschat. Voor gedetailleerde sneeuwhoeveelheden wacht je best op de opening van het skiseizoen! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 09:06

Maussie Secreve

Goedemorgen! Gaat het Sauerland ook weer de koelkast in? (Vrieskist is nog iets te koud denk ik)
Met sneeuw en kunstsneeuw productie?!

Maussie Secreve | 28-11-2017 - 09:52

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja komende dagen koud met regelmatig sneeuwbuien. Alvast tot zondag blijft het daar winters!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 10:08

Klaas ..

Wij gaan naar schladming wie weet waar je op de berg goed kan eten wij hebben ook een paar mee die niet skiën

Klaas .. | 28-11-2017 - 10:01

Joy Van Craenenbroeck

Ik ga dit weekend voor de opening met Martin Garrix! De hutten zijn overal wel ok in Schladming. Enige nadeel is wel, dat ze vaak heel druk zijn. De modernste hutten vind je in Hauser Kaibling. Onderaan Hofi 2 express vond ik best wel een leuke tent.

Joy Van Craenenbroeck | 28-11-2017 - 10:39

Pieter Verleysen

Als wij in Schladming waren, aten we regelmatig eens in de Schaf-alm. Als ik me niet vergis, ligt deze op de Planai, verscholen tussen de bomen(als je van boven af komt skiën).
Fijn skigebiedje overigens!
Veel plezier!

Pieter Verleysen | 28-11-2017 - 11:06

Niels  van Bockel

Goedemorgen Lander! Misschien is het de revue al eens gepasseerd, maar wat is jouw favoriete skigebied eigenlijk? En ben je een skiër of snowboarder? Thanks voor je verhelderende berichten! Gr Niels

Niels van Bockel | 28-11-2017 - 10:21

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik ben zelf een skiër en ga meestal naar Frankrijk hoewel ik vroeger ook regelmatig in Oostenrijk (Maria Alm) en Zwitserland (Saas Fee) ben geweest. Komend jaar ga ik voor de eerste keer naar Alpe d'Huez, en voor de 12e keer naar Les Arcs. Afgelopen jaren ben ik in de Savoie ook nog naar Tignes, Val Thorens, Avoriaz en Valmeinier geweest. Voor de universiteit van Brussel doe ik momenteel onderzoek over de Morteratsch gletsjer in Zwitserland nabij Sankt-Moritz.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 10:29

Peter N

Nou dat is hartstikke leuk om te weten Lander dus je kan over heel wat skigebieden meepraten dat is mooi man . ??⛷?

Peter N | 28-11-2017 - 10:45

Greet ☀️

Oo de Morteratsch, hoe mooi is het daar wel niet! Maar die smelt jammergenoeg veel te snel

Greet ☀️ | 28-11-2017 - 12:14

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Inderdaad, lokaal wordt deze gletsjer meer dan 10 meter dunner per jaar..!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 12:21

Niels  van Bockel

Dank voor je antwoord! Mooie gebieden! Zelf in januari voor de 4e keer naar La Plagne/Les Arcs! Prachtig gebied. Ook 2 keer in Oostenrijk geweest (Gerlos/Konigsleiten). Maar Frankrijk houdt de voorkeur! En niet vervelend om naar Zwitserland te moeten voor je onderzoeken ;-)! Doe zo verder! Gr Niels

Niels van Bockel | 28-11-2017 - 21:32

Yorrick Pinte

Ik vond al dat er regelmatig een fotootje van Hochkönig te zien was :-) ga zelf ook jaarlijks naar Dienten :-)

Yorrick Pinte | 28-11-2017 - 23:27

Leo Beterams

Op de favorietenpagina van jullie site is de sneeuwhoogte van Valmorel "berg" op 1 dag gezakt van 60 naar 20 cm, voor "dal" van 20 naar 3 cm. Jullie gaven nochtans geen dooi of extreme temperaturen, hoe valt zoiets te verklaren? Webcams zien er nochtans ok uit... bedankt.

Leo Beterams | 28-11-2017 - 11:49

René Eussen

Always trust the webcam ;-)

René Eussen | 28-11-2017 - 11:51

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Die 60 en 20 kloppen niet hoor. Is een automatische sneeuwhoogte..!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 12:00

Annemarie Peters

In Fiss gister ook de hele dag de sneeuwkanonnen aan. Heerlijk, wat een verschil met vorig jaar!!! Als alles wit is ziet het er toch wat gezelliger uit als een groene omgeving met witte strepen piste!! Vanaf vrijdag beginnen we echt met aftellen!!

Annemarie Peters | 28-11-2017 - 13:18

Koen S

Goeiemiddag Lander,
Als ik het juist interpreteer, dan kan ik uit de 06run van het GFS zien dat het koude weer aanhoud tot in ieder geval eind volgende week, maar als ik naar de 00run van het ECMWF kijk zie ik hoge-druk gebieden die zich halverwege volgende week tot ver in Europa uitstrekken...
Heb jij enig idee wat de meest waarschijnlijke uitkomst hier is?

Koen S | 28-11-2017 - 13:34

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zeer grote onzekerheid nog. Op de pluimverwachting van beide modellen is het duidelijk dat er nog veel verschillende opties mogelijk zijn. Ik durf mijn hand er nog niet voor in het vuur te steken wat het gaat worden..

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 18:28

Henk Veenendaal

Hallo Allemaal,
Kun je stellen dat de laag die er inmddels ligt, voor een groot gedeelte de basis vormt voor de laag waar wij in de kerst op skiën of is het daar nog te vroeg voor? Wij gaan naar Zauchensee / Flachau.

Henk Veenendaal | 28-11-2017 - 14:34

Joy Van Craenenbroeck

Dit is relatief veilig te beantwoorden met een ja! De basislaag is al stukken beter dan afgelopen jaren en toen hebben ze december ook weten te overleven. Zolang het geen 30 graden wordt of een week aan 1 stuk zou regenen zie ik geen problemen meer.

Joy Van Craenenbroeck | 28-11-2017 - 14:52

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Klopt, de basislaag is al veel beter en de komende dagen valt er nog wat bij. Bovendien is het koud genoeg voor kunstsneeuw op uitgebreide schaal!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 28-11-2017 - 18:29

Peter N

Ja ja we moeten niet meer twijfelen met ze allen let op mijn woorden we gaan gewoon een top winterseizoen meemaken gr . Peter. N.??⛷❄️?.

Peter N | 28-11-2017 - 19:12

Henk Veenendaal

Fijn hoor, zou voor het eerst in jaren zijn dat we weer eens een échte winter met kou en een witte wereld hebben rond de Kerst! Veel beter dan alleen die witte slierten van de afgelopen jaren! De ‘sneeuwmakers’ kunnen daar overigens goochelen hoor, daar niet van maar dit soort berichten lees ik, net als iedere wintersporter, toch veel liever! Kan niet wachten..!?

Henk Veenendaal | 28-11-2017 - 20:24

christophe

En tis weer begonnen met sneeuwen!

Foto bij weerbericht reactie 42049

christophe | 28-11-2017 - 21:44

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord