Aanhoudend koud met sneeuw aan de noordkant

Kort weerbericht
Vandaag vooral aan de noordkant nog veel bewolking en kans op enkele sneeuwbuien. Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans op neerslag van betekenis. Door de nordweststau blijft het ten zuiden van de Alpenhoofdkam droog en zonniger. Door de toenemende invloed van hogedruk vanaf het westen verschijnen er ook wel opklaringen aan de noordkant, in de inner Alpiene gebieden en de zuidoostelijk gerichte valleien het snelst. Met de aanvoer van polaire lucht wordt het vandaag een winters koude dag met een nulgradengrens rond 500-1000 meter ten noorden van de hoofdkam en zo'n 1200 meter ten zuiden ervan. Door de vrij krachtige wind (in de bergen soms krachtig) liggen de gevoelstemperaturen bovendien nog een heel stuk lager waardoor het echt guur aanvoelt. 


Intense sneeuwval gistren in het Zwitserse Zinal op 1600 meter. @Bergfex


Vlokken tellen in Val Thorens. @ValTho

Gisteren een inval van polaire lucht
Gisteren trok een koufront van west naar oost over de Alpen waarbij de sneeuwgrens geleidelijk daalde tot 1000 meter en lager. De sneeuwhoeveelheden bleven wel eerder beperkt op lagere hoogte vermits de meeste neerslag viel in de zachte sector. Hoe meer naar het oosten, hoe lager de neerslag al sneller als sneeuw viel. De temperaturen kregen overal een flinke klap met een nulgradengrens die daalde van ongeveer 2000 meter in het westen tot ruim onder 1000 meter. Aangezien koude lucht zwaar is en zich verplaatst laag bij het oppervlak duurde het wel een tijd vooraleer ook het ook aan de zuidkant afkoelde (barrage effect van de Alpen). Nu is de winter overal ingetreden met koude temperaturen en veel wind, guur winterweer!


Volop winterweer momenteel op de Konkordiaplatze in Zwitserland. Kijk naar die actuele temperatuur!


Ook in Schröcken is het momenteel erg koud boven een vers sneeuwdek. Gisteren zag het hier nog helemaal groen.

Vandaag koud met nog enkele sneeuwbuien aan de noordkant
Met lage druk over Centraal-Europa en hoge druk over de Atlantisch Oceaan is de luchtstroming vandaag noordwestelijk. Vanuit die hoek wordt erg koude polaire lucht aangevoerd naar de Alpen met winters weer tot gevolg. De stuwing van de koude, vochtige lucht vanaf het noorden/noordwesten zorgt vandaag voor veel bewolking aan de noordkant met ook nog enkele sneeuwbuien. Hoe meer naar het oosten, hoe hardnekkiger de bewolking en hoe intenser de eventuele sneeuw. Buien vallen onder vaste vorm tot in de dalen. Meer naar het westen is er ook regelmatig ruimte voor de zon. Aan de andere kant van de hoofdkam (de zuidkant) blijft het de hele dag droog en vrij zonnig, enkel helemaal in het oosten is er meer bewolking met kans op wat neerslag. De temperaturen zijn koud voor de tijd van het jaar met een nulgradengrens rond 500-1000 meter ten noorden van de hoofdkam en zo'n 1200 meter ten zuiden ervan. Het is vooral ook de wind die vrij krachtig waait die het extra guur maakt. De gevoelstemperaturen liggen nog zo'n 5 à 10°C lager in de bergen. 


Het westen ligt vandaag al meer onder invloed van hoge druk. Vanaf het noordwesten wordt koude polaire lucht aangevoerd. @Wetterzentrale

Morgen zonnig weer
Vannacht verdwijnen de laatste buien naar het oosten door hoge druk impulsen vanaf het westen. Vervolgens krijgen de Alpen morgen een prachtige dag voorgeschoteld met veel zon. Lokaal moet er eerst nog wat hochnebel opgeruimd worden maar normaal zal dat vrij snel gebeuren. De temperaturen zijn nog steeds relatief laag met een nulgradengrens rond 500-700 meter in het oosten en tot 1300-1500 meter in het uiterste zuidwesten. De temperatuursgradiënt ligt dwars over de Alpen. Het wordt dus echt genieten van een prachtig winters landschap in de bergen. Met dergelijke temperaturen kunnen de sneeuwkanonnen bovendien goed werken waardoor de sneeuw verder kan aangevuld worden met kunstsneeuw. 

 


Ook dichterbij huis is het weer prijs. Het ziet wit in Winterberg. 


En ook op de Hoge Venen in de Ardennen ziet het deze ochtend wit. 

Dinsdag toenemende bewolking en kouder
Het hogedrukgebied over de Alpen is geen lang leven beschoren, dinsdag wordt het alweer opgeslokt door uitzakkende lage druk vanaf Scandinavië. De dag begint nog droog en vrij zonnig maar vrij snel zal de bewolking beginnen toenemen vanaf het westen. Dat is de voorbode van een zwak koufront dat namiddag/'s avonds zijn opwachting zal maken in de noordwestelijke Alpen. Gestuwd tegen de Alpenhoofdkam ontstaan er dan tijdens de nacht naar woensdag talrijke buien aan de noordkant die met het instromen van een nieuwe portie koude lucht als sneeuw vallen tot in de dalen. De zuidkant houdt het dnsdag nog droog en zonnig maar ook daar wordt het alweer stevig kouder. 


Een nieuwe uitzakking van polaire lucht zorgt dinsdag voor een versteviging van de koude. @Wetterzentrale


Tijdens de nacht op woensdag zal de sneeuwval zich activeren aan de noordkant van de Alpen. Het sneeuwt daarbij tot in de dalen. 

 

Trend
Woensdag bevinden de Alpen zich echt in een noordelijke tot noordwestelijk regime. De stuwing van vochtige polaire lucht zorgt daarbij voor veel bewolking en vooral aan de noordkant ook sneeuwbuien. Er valt dan wel geen intense neerslag, door aanhoudende sneeuwbuien kunnen de hoeveelheden toch aardig oplopen. Aan de andere kant van de hoofdkam blijft het zoals steeds bij deze configuratie veel droger. De dagen daarna verscherpt de koude ich nog wat met temperaturen rond -8°C op 1500 meter. Vooral aan de noordkant kan er nog wat sneeuw vallen al blijven de hoeveelheden eerder beperkt.

De pluimverwachting voor de noordelijke Alpen is te zien dat het aanhoudend koud blift. Na woensdag blijven er zwakke neerslagsignalen maar niet echt veel. We laten ons graag verrassen!


December gaat alvast koud beginnen. Met de nodige kunstsneeuw zijn de condities echt top!


Ook aan de zuidkant blijft het koud. Echte neerslag blifjt hier wel uit. Door de koude temperaturen kan er echter pefect kunstsneeuw gemaakt worden waardoor december start met goede condities!

Prima (winterse) vooruitzichten dus voor de Alpen. Morgen ben ik er weer, met meer Alpenweer!
 

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet, 


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Dennis  Dolomieten

Het heeft weer gesneeuwd in Arabba. Een mooie witte opfrisser. Wat een mooie plaatjes. En wat een begin van deze veel belovende Alpenwinter!

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 08:45

Dennis  Dolomieten

Prachtig. ❄❄??

Foto bij weerbericht reactie 41966

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 08:48

Harry Verduin

Heel vreemd dit jaar, de zuidkant is vrij droog dit jaar, maar de Dolomieten doen het toch vrij goed... Dit moet zowat de eerste keer in lange tijd zijn dat de Dolomieten meer sneeuw hebben dan de Aosta regio?

Harry Verduin | 26-11-2017 - 09:55

Dennis  Dolomieten

Ja dat verbaasd mij ook Harry, de dolo's pakken nu elke keer wat sneeuw mee. Meestal droog daar. Ik denk dat het te maken heeft dat de bovenlucht gewoon erg koud is als er storingen over trekken. En omdat we aan de straalstroom ten zuiden van de Dolomieten ligt. Gunstig dus. Maar geniet er maar van. Misschien volgend jaar wel weer anders.

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 10:55

Gijs Winter

Heerlijke beelden. Dit jaar een maand eerder die kant op. 3 februari...schiet al lekker op.

Gijs Winter | 26-11-2017 - 18:54

Henk W.

Wat een geweldige start van het winterseizoen.

Henk W. | 26-11-2017 - 08:56

Rob Klok

Dat is het zeker. Ik kan me andere jaren herinneren

Rob Klok | 26-11-2017 - 11:20

Max Van beek

Best lander
Hoeveel cm verwacht je voor flachau?
Groetjes

Max Van beek | 26-11-2017 - 08:56

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vandaag nog enkele buien (max 5 cm). Morgen en dinsdag droog. Woensdag zou er met de Nordstau opnieuw een 5-10 cm mogelijk moeten zijn. Daarna licht wisselvallig.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 26-11-2017 - 09:02

Klaas ..

Hoeveel cm verwacht je voor schladming ?

Klaas .. | 26-11-2017 - 09:23

Gert van Duren

Hoi Klaas. Als je bij schladming kijkt in het weerbericht zie je ook de sneeuwvoorspelling. Kwestie van cm's daar optellen

Gert van Duren | 26-11-2017 - 09:28

Gert van Duren

Wat een berichten Lander. Echt leuk zo met al dat winterse weer. Veel beter dan het spannende gedoe van de afgelopen jaren voor de kerst. Nu hopen dat de winter wel een beetje doorzet en niet weer terugtrekt. Dank je voor het leuke bericht!

Gert van Duren | 26-11-2017 - 09:26

Daan Sneeuw

Als ik dat plaatje voor komende woensdag zie, dan zie ik ook de Franse Alpen nog wat sneeuw krijgen. Over welke hoeveelheden hebben we het dan? We gaan zelf naar Val Cenis met oud & nieuw.

Daan Sneeuw | 26-11-2017 - 09:34

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Voorlopig zo'n 5-10 cm maar daar kan nog bijkomen!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 26-11-2017 - 10:48

Peter N

Geweldig weerbericht Lander nou de maand november kan niet meer stuk : en ik hoop dat we nog een paar van deze maanden erbij krijgen ? Maar daar ziet het voorlopig wel naar uit echt top zo een begin van de winter .??⛷❄️? gr. Peter. N.

Peter N | 26-11-2017 - 09:34

Niels  van Bockel

Dat zijn pas fijne berichten Lander! Heerlijk wakker worden op de zondagmorgen! Ook de Belg heeft prachtige plaatsen op de webcams.. ?✌⛷?❄

Niels van Bockel | 26-11-2017 - 09:43

Niels  van Bockel

*Plaatjes

Niels van Bockel | 26-11-2017 - 09:44

Tobias Bijkerk

Mooi allemaal! In Vijlen schijnen de eerste vlokjes ook naar beneden gekomen te zijn.

Tobias Bijkerk | 26-11-2017 - 09:44

Dieter Dupon 🇦🇹

De webcambeelden zijn om van te smullen! En de weerberichten ook ?. Wij gaan dit seizoen voor 26ste maal naar ski amade! ???⛷⛷⛷

Dieter Dupon 🇦🇹 | 26-11-2017 - 11:54

Noah Oudejans

Update uit Kaprun: -13 en een goeie 30cm and counting poeder! ??????

Noah Oudejans | 26-11-2017 - 12:20

Paul van Wijk

Goede morgen. Klinkt goed allemaal. Zou het mogelijk zijn om met behulp van een kaartje aan te geven hoe de alpengebieden ingedeeld zijn? Noord, oost enz.

Paul van Wijk | 26-11-2017 - 12:22

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zal daar morgen of overmorgen eens werk van maken :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 26-11-2017 - 12:32

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Op de “gewone” site staat dit kaartje onder het weerbericht. Dorp invullen en de geografische ligging wordt getoond. Helaas nog niet in de App versie. Dit zijn we aan het onderzoeken. ? ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-11-2017 - 13:36

Albert Sassen

Goede vraag Paul ben ook benieuwd dan kan ik toch wat meer gericht op het eigen gebied kijken

Albert Sassen | 26-11-2017 - 23:09

Pieter Masson

@lander , hoeveel kans is er voor sneeuw voor de Benelux , Winterberg ,is er mss kans dat winterberg of de ardennen vroeg kunnen openen

Pieter Masson | 26-11-2017 - 13:02

Dennis  Dolomieten

Nu schijnt de zon en staan de sneeuwkanonnen aan!

Foto bij weerbericht reactie 41988

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 13:51

Michael  Colfosco

Mooie diepvries temperaturen in het vooruitzicht ❄❄ De sneeuwkanonnen kunnen overuren gaan draaien deze week. Het is al vaker gezegd maar inderdaad, wat een contrast met vorig jaar zeg. Moeder natuur blijft ons verbazen.

Michael Colfosco | 26-11-2017 - 16:39

Dennis  Dolomieten

Idd Michael, de temperaturen zakken deze week naar -21gr. Brrrrrr

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 19:05

Stijn

Wat een weelde! En dan te denken dat we een paar jaar geleden in november en december helemaal geen sneeuw hebben gehad.

Stijn | 26-11-2017 - 16:46

Koen ⛷❄️ van de Pol

Lekker die berichten.

Koen ⛷❄️ van de Pol | 26-11-2017 - 20:21

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord