Heftige winterinval met sneeuw

Kort weerbericht
Vandaag trekt een actief koufront de Alpen binnen vanaf het westen. In de loop van de dag schuift dit front op naar het oosten waarbij de meeste neerslag ten noorden van de Alpenhoofdkam valt. Met het instromen van koudere lucht achter het koufront daalt de sneeuwgrens van 1400-1500 meter deze ochtend tot 600 meter deze avond. Met een dominerende noordelijke stroming blijft er ook de volgende dagen polaire lucht uitstromen naar de Alpen waarbij de temperaturen winters zijn. Bovendien valt er regelmatig neerslag met een aanvulling van de basislaag als gevolg. We staan voor een mooie, langdurige winterse periode in de Alpen! 


Schitterende pistes in Obertauern, wie wilt hier nu niet op de latten staan? @LiveUpdates
 


Een prachtige ochtend nog in Oostenrijk vandaag. Gebied van de Hochkönig

 

Vandaag sneeuw vanaf het westen
Een hoge druk rug ontwikkelt zich vandaag boven de Atlantische oceaan tot helemaal bij Groenland. Aan de oostflank hiervan komt er zo ruimte voor een uitzakkende trog met lage druk die een hele portie polaire lucht meeneemt naar West en Centraal-Europa. Op de scheidingslijn tussen de zachte lucht van voorbije dagen en de gevoelig koudere lucht heeft zich een actief koufront ontwikkelt dat vandaag over de Alpen trekt. Uiteraard (zoals dat gaat met een koufront) wordt het nadien stevig kouder. 


Op de weerkaart is te zien hoe een hoge druk rug over de Atlantische Oceaan zich helemaal uitstrekt naar Groenland. Aan de oostkant hiervan zorgt een uitstroming van polaire lucht voor een winterinval in de Alpen. @Wetterzentrale

Deze ochtend sneeuwt het al in de westelijke Alpen. Op het actuele radarbeeld is te zien hoe het front vanaf het westen de Alpen nadert. Volgende uren trekt deze neerslagband geleidelijk door naar het oosten waarbij er vooral aan de noordkant bij momenten intense neerslag valt. De zuidkant houdt het bij deze configuratie droger al verwacht ik ook daar neerlag. De sneeuwgrens ligt initieel voor het eigenlijk koufront nog rond 2000 meter in het westen maar zakt in de loop van de dag snel tot 1200 meter en vanavond tot 600 meter. De meeste neerslag valt nog in de zachte lucht waardoor enkel de hogere gebieden een degelijke laag sneeuw krijgen. 


Het radarbeeld van deze ochtend toont de invallende neerslag vanaf het westen. @Wetteronline

 

Meer naar het oosten is de lucht al wat frisser met een sneeuwgrens rond 1600 meter dalend tot 600 meter vanavond. Daar valt de meeste neerslag dus al lager als sneeuw. Aan de zuidkant geraakt de koude lucht er moeilijker in (koude lucht is zwaar en botst tegen de Alpen) en ligt de sneeuwgrens de hele dag rond 1600 meter alvorens vanavond echt te dalen. Jammer genoeg is de meeste neerslag dan alweer gepasseerd. 

Onderstaande kaart toont de verwachte sneeuwhoeveelheden volgens het Amerikaanse weermodel GFS. Gemiddeld valt er in de westelijke en noordwestelijke Alpen zo'n 20-30 cm, de centrale Alpen en oostelijke zo'n 10-30 cm. Aan de zuidkant blijft het droger met enkel in de Dolomieten regio ook zo'n 5-20 cm. 


Aangezien de neerslag vanaf het noordwesten komt mogen de noordwestelijke staugebieden de meeste neerslag verwachten. 

Vannacht blijft er aan de noordkant lichte neerslag vallen met een sneeuwgrens rond 400 meter. Het wordt dus opletten vannacht voor wie op weg moet naar de Alpen. 

 

Morgen droger maar ijzig koud
Het koufront trekt tijdens de vroege ochtend helemaal weg naar het oosten. Door de stuw van vochtige en polaire lucht blijft de noordkant wel veelal in de wolken hangen en kunnen er daar ook nog enkele sneeuwbuien vallen. Het is erg koud voor de tijd van het jaar met temperaturen rond -6°C op 1500 meter, aan de zuidkant zo'n -2°C. Buien vallen als sneeuw vanaf 200-400 meter maar de hoeveelheden zullen wel eerder beperkt blijven. Met de vorming van een klein lagedrukgebied over het noorden van Italië wordt de drukgradiënt tussen noordelijke en zuidelijke Alpen groter en zal de wind aanspannen, in de hoge bergen tot krachtig. De gevoelstemperatuur zal daarom morgen nog enkele graden lager liggen waardoor het vaak ijzig koud aanvoelt. 


Morgen vallen er nog enkele sneeuwbuien aan de noordkant van de Alpen. De hoeveelheden blijven wel eerder beperkt. 


Vandaag inzettende sneeuwval vanaf het westen. In het FransePeisey Vallandry sneeuwt het al vanaf 2000 meter. Wie goed kijkt ziet de dikke witte vlokken. @Peisey Vallandry

Vanaf deze avond/morgen valt de neerslag in de Ardennen en het Sauerland ook als sneeuw. Dichter bij huis kan het dus ook wit worden. 


Komende week aanhoudend (vrij) koud
Maandag en dinsdag blijft het droog onder invloed van de rand van een hogedrukgebied. De temperaturen liggen ook iets hoger maar met een nulgradengrens rond 1500 meter blijft het gewoon fris/koud. Met ook ruimte voor de zon wordt het sowieso genieten van de gevallen sneeuw bij koude temperaturen. 
Vanaf woensdag draait de luchtstroming terug meer naar het noordwesten en wordt de aangevoerde lucht ook weer kouder. Met de stuwing van vochtige lucht is dan vooral aan de noordkant weer wat sneeuw mogelijk. Een echte sneeuwdump staat nog niet meteen op de kaarten maar de temperaturen blijven wel laag. Met deze temperaturen is het maken vab kunstsneeu geen enkel probleem en kan er dus overal een stevige basislaag gemaakt worden. 

Prima (winterse) vooruitzichten dus voor de Alpen. Morgen ben ik er weer, met meer Alpenweer!
 

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet, 


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Koos Beijer

Beste weermannen!wat geweldig om jullie berichten te lezen!kben donderdag in Engelberg geweest bij de Titlis,wat een sneeuw ligt er nu al!!!waanzinnig!!nu net weer terug in NL.plaatje is trouwens van de Rigi,zwitserland!gisteren.foto's van de engelberg komt er nog aan.

Foto bij weerbericht reactie 41945

Koos Beijer | 25-11-2017 - 08:48

Koos Beijer

Engelberg,titlis!!!geweldig!!van afgelopen donderdag.

Foto bij weerbericht reactie 41946

Koos Beijer | 25-11-2017 - 08:52

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De sneeuwvalgrens zakt nu al beneden 2000 meter in de westelijke Alpen. Het zal nu ook snel beginnen sneeuwen op 1500 meter.

Foto bij weerbericht reactie 41947

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2017 - 09:58

David Serra

Les Arcs (1950)? Geweldige plaatjes, 1 januari die kant op.

David Serra | 25-11-2017 - 14:37

R J

Lekker hoor. Ouderwets winter in december! ??❄️

R J | 25-11-2017 - 10:12

Dennis  Dolomieten

November bedoel je.

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 00:39

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Volop sneeuw nu ook in Zinal (1600 meter)

Foto bij weerbericht reactie 41950

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2017 - 11:44

Vincent Nicolas

Let’s prepare the bo@rds..?

Vincent Nicolas | 25-11-2017 - 12:02

Peter N

Dit weerbericht is weer om van te smullen echt top het begin van dit winterseizoen dat is lang geleden Lander . Maar ook hier in ons kikkerlandje wordt het kouder want moest vanmorgen voor dat ik naar mijn werk ging wel de voorruit van me auto schoonkrabben dus Laat maar komen die koude periode super. ??⛷❄️?. Gr. Peter. N.

Peter N | 25-11-2017 - 12:58

Kevin B

Begint net flink te sneeuwen in Solden, foto uploaden lukt even niet

Kevin B | 25-11-2017 - 14:48

Kevin B

In het dorp regent het flink....

Kevin B | 25-11-2017 - 14:54

Harry Verduin

In grote delen aan de zuidkant, ziet het er momenteel nog erg triestig uit...

Harry Verduin | 25-11-2017 - 17:35

christophe

Toch duidelijk meer regen gevallen en heel wat minder sneeuw dan voorspelt!

christophe | 25-11-2017 - 19:16

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Laatste verwachtingen gaven deze hoeveelheden wel aan. Met vannacht erbij zal het wel zo'n 10-30 mm/cm worden!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 25-11-2017 - 19:46

Luc  Cap

Zo wil ik het...

Foto bij weerbericht reactie 41959

Luc Cap | 25-11-2017 - 23:57

Dennis  Dolomieten

Jeetje Luc leef jij ook nog. En weer naar Gerlos Dit jaar?

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 00:41

Dennis  Dolomieten

Zo koud is het nu. Hier in mijn straat witte straten en onweer.

Foto bij weerbericht reactie 41962

Dennis Dolomieten | 26-11-2017 - 00:42

Kevin B

Verse sneeuw in Solden, straat was compleet schoon gisteravond

Foto bij weerbericht reactie 41963

Kevin B | 26-11-2017 - 07:39

Franken Stein

Weet iemand of er donderdag aanstaande het gebied in Lech al geopend is ?

Franken Stein | 26-11-2017 - 08:43

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord