Flink zachter

 
Via de Oostenrijkse weerdienst ZAMG kwam ik een interessant artikel tegen. Dit instituut heeft onderzoek gedaan naar het sneeuwdek op 5 locaties en 3 verschillende hoogtes. Tussen 1950 en 1985 zien we hierin weinig bijzonders met constant terugkerende hoogtes gedurende het winterseizoen. Na 1985 neemt de sneeuwdekhoogte over de hele linie langzaam iets af. Vanaf 2010 gaat het echt spectaculair bergafwaarts. Hier zien we in de onderstaande grafiek op respectievelijk 1300m en hoger, 1300-800m en 800m en lager de sneeuwdekhoogte flink afnemen. Dit bewijst dus eigenlijk wat we allemaal al weten. Het veranderende klimaat is duidelijk van invloed op de Alpenwinter!
 

Gemiddelde sneeuwdekhoogte in Oostenrijk over de periode van 1950 tot nu. Bovenste grafiek geldt voor stations van 1300m en hoger, middelste tussen de 1300 en 800m en de onderste voor stations van 800m en lager. @ZAMG
Duidelijk minder koud
De temperaturen zitten duidelijk in de lift. Afgelopen nacht stoomde beduidend zachtere lucht de Franse en Zwitserse Alpen binnen. Op het scheidingsvlak tussen de koudere lucht in het oosten en de warmere in het westen bevindt zich een pakket met dikke bewolking. Hiermee heeft Oostenrijk vandaag te maken en valt er af en toe regen en boven gemiddeld 1600 à 1800 meter ook nog wat sneeuw. Later op de dag trekt de neerslag verder oostwaarts richting Slowakije weg en krijgt het westen van Oostenrijk de zon misschien nog even te zien. Deze trend met zon zet de komende dagen door. Het wordt de komende dagen behoorlijk zacht in de Alpen, maar het zonnetje maakt een hoop goed.
 

Omgeving van het Zwitserse Engelberg ligt er schitterend bij

Gerschnialp In Zwitserland. Foto's via Caroline Pirskanen


Kou en sneeuw keren terug
Operatie afkoeling staat nog steeds op het weekend programma. Maar voordat het zover is moeten we eerst nog even afrekenen met een aantal zachtere dagen. De wind en fóhn houden zich gelukkig gedeisd en is de lucht tegelijkertijd relatief droog. Dit zijn gunstige factoren met betrekking tot de sneeuwcondities. Ok. De lagere pistes en dan vooral de zuidhellingen krijgen toch wel even een tikje te verwerken, maar dat is nu eenmaal even niet anders. In het weekend keert de winter weer volop terug en krijgen vooral de westelijke Alpen te maken met sneeuwval. Dit betekent goed nieuws voor de Franse Alpen, zuidwesten van Zwitserland en het Italiaanse Valle D'Aosta / Piëmonte. Hier gaat toch lekker wat verse poeder vallen en dat is natuurlijk weer even mooi meegenomen. De aanstaande kou inval is gelukkig geen eendagsvlieg. De lange termijn oogt behoorlijk koud! Helemaal goed dus! Maar voordat het zover is moeten we nog eventjes afrekenen met een paar warmere dagen. Voordat je het weet is dat gelukkig weer voorbij ;-)
 

Zaterdag vet sneeuw signaal voor de westelijke Alpen

Kou keert volledig terug. Het blijft hoogstwaarschijnlijk ook op de langere termijn behoorlijk koud! @MeteoCentre

 
 
Fijne dag iedereen en graag tot morgen!
 
Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Edwin vd linden

De titel belooft niet veel goeds...........maar ............

Edwin vd linden | 21-11-2017 - 08:33

Bart -

Het is te hopen dat het klimaat zich 'herpakt' en we de komende jaren weer een stijgende lijn gaan zien. Anders ziet het er erg somber uit voor de lager gelegen gebieden..

Bart - | 21-11-2017 - 09:00

Joy Van Craenenbroeck

Je kan die grafieken ook anders lezen... Als je vanaf 1990 bekijkt zie je een dal met daarna een stijgende tendens tot +-2013, dan weer een plotse val. Maar die plotse vallen waren er ook duidelijk in het verleden. Als ik deze grafiek mag geloven, gaan we terug een stijging zien de komende 10 jaar...

Joy Van Craenenbroeck | 21-11-2017 - 09:20

Wouter Geels

Geloof deze grafiek dan maar niet.. ;)

Wouter Geels | 21-11-2017 - 09:25

Martijn Sonnenberg

de conclusie na 2010 vindt ik ook wat voorbarig. De laatste 3 winters waren slecht, en dat heeft een enorm negatieve invloed op de curve. tot 2012-2013 zit er tov 2010 een stijging in de grafiek. de conclusie over de laatste jaren is erg onderhevig aan selectie-bias. als je tussen vorig jaar en dit jaar zou kiezen heb je wellicht een stijging van 10-20-50% of meer en dat is ook geen terechte conclusie

Martijn Sonnenberg | 21-11-2017 - 09:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Deels eens Martijn. Maar de cijfers liegen niet. De trend is duidelijk. Positieve uitschieters blijven natuurlijk mogelijk. Zeker bij de huidige meer voorkomende meridionale circulatie patronen.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 09:47

Martijn Sonnenberg

@ Michael: als je de trend vanaf 1985 neemt dan deel ik de conclusie. Ook dat is overigens op klimaatnivo een korte periode en wellicht gaat de trend binnenkort weer een heel andere kant op (er hoeft maar een echt grote vulkaan te knallen om langdurige afkoeling te krijgen bijv).

Martijn Sonnenberg | 21-11-2017 - 09:54

Tom Bockstette

nieuws.vtm.be/buitenland/staat-vulkaan-op-uitbarsten-ijsland

Komt er aan

Tom Bockstette | 21-11-2017 - 10:43

Bernold van den Aardweg

Ik hou van positivisme! Top!!??❄️

Bernold van den Aardweg | 21-11-2017 - 16:19

Wouter Geels

Ik ben erg benieuwd wanneer de effecten van het veranderende klimaat zo zwaar zullen zijn dat skiën in de lager gelegen gebieden onmogelijk wordt. Ik vrees dat dit veel sneller is dan wij allemaal verwachten. Gevolg zal zijn dat de hoger gelegen gebieden nog drukker worden.
Tijd voor een huisje in noord Finland!

Wouter Geels | 21-11-2017 - 09:24

Tobias Bijkerk

Altijd positief blijven, in duitsland(in de hogere gebieden) is het de sneeuwrijkste herfst sinds 2007;) Artikel wetteronline

Tobias Bijkerk | 21-11-2017 - 09:25

Snowboarder


Gelukkig geen waterballet en fohn. Die paar zachtere dagen overleven we wel. Als de lange termijn voorspellingen overeind blijven kunnen de meeste skigebieden begin december open. Laat dit een mooie aanzet zijn voor de winter { misschien ook in nederland}.

Snowboarder | 21-11-2017 - 09:35

Martijn Sonnenberg

mooi weerbericht trouwens en mooie vooruitzichten. Snel nieuwe poeder en koude op komst en het ziet er naar uit dat de start van het skiseizoen begin december beter is dan de situatie begin januari van de afgelopen 2 seizoenen!

Martijn Sonnenberg | 21-11-2017 - 09:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Deze conclusie deel ik dan volledig???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 10:02

Jeroen Heiden

Ik lees de zuidhellingen krijgen een tikje te verwerken. Even concreet voor mijn beeldvorming: er ligt in Serfaus 5cm tot 45 cm sneeuw. Niet veel vergeleken met andere gebieden. Wat doen die paar warmere dagen met dat sneeuwdek. Smelt er dan veel sneeuw? En het belangrijkste, hoe is de kwaliteit van die sneeuw. Volgende week namelijk opening in Serfaus.

Jeroen Heiden | 21-11-2017 - 10:02

Gert Olbertijn

De klimaattrend gaat duidelijk richting opwarming. @martijn: Een vulkaanuitbarsting onderbreekt dat hooguit 1 of 2 jaar. De sneeuwgrens wordt gewoon steeds hoger. Mogelijk kan een toenemende hoeveelheid sneeuwval vanwege het veranderende klimaat, de zaak nog een beetje compenseren. Dus ik zou zeggen: geniet zolang het kan en laten we zo snel mogelijk die CO2 kraan stoppen zodat de verdere opwarming een halt toe wordt geroepen. Ik blijf de sneeuwberichten overigens met nog meer interesse volgen, want sneeuw is niet vanzelfsprekend, maar het is natuurlijk een fantastisch om iedere keer die spanning te beleven of het nu wel of niet gaan vallen. Dank voor die prachtige weerberichten weermannen!

Gert Olbertijn | 21-11-2017 - 10:08

Dennis  Dolomieten

Helaas nemen de meeste mensen pas actie als ze letterlijk met hun voeten in het water staan. Te laat dus. Is een kwestie van economische belangen. Maar goed laten we nu vooral genieten dat het nu een geweldige start is van dit wintersport seizoen!

Dennis Dolomieten | 21-11-2017 - 10:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Gert!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 10:32

René Eussen

Wat een schitterende foto's alweer zeg, wow!!! En statistieken... nou ja, voor diegenen die zin hebben in een wetenschappelijk uitstapje?? Ik denk, gezien de onvoorstelbare krachten, tijdsduur en afstanden in ons zonnestelsel, dat wij mensjes echt geen ijstijd (of opwarming) kunnen tegen houden. Alles wat er op de kosmisch agenda staat gebeurt ook gewoon en wij kunnen enkel maar mee in die achtbaan. Het heeft ooit zelfs heel weinig gescheeld of onze aarde was opgekookt tot een soort Mars (toen was het gemiddeld ruim 50 graden op deze mooie bol!), zonder invloed van mensen... Dus ik ben gewoon blij in deze tijd te leven en wel te kunnen skiën op veel fraaie plekken ;-)

René Eussen | 21-11-2017 - 10:18

Gert Olbertijn

Geniet ervan! Maar sluit je ogen ook niet voor de realiteit. De aarde overleeft vrijwel alles, maar het klimaat waar wij mensen zo afhankelijk te zijn, is kwetsbaarder dan je denkt. Eenmaal uit balans gebracht brengt het grote gevolgen met zich mee. Mensen zijn echt tot meer in staat dan jij suggereert. Laat je niet in verwarring brengen door de tijdschalen. Geologisch gezien loopt er een andere tijdsrekening dan wanneer het over het klimaat gaat. Maar ik ben ook blij dat ik nu leef hoor, begrijp mij goed. Maar ik hoop dat het ook fijn blijft voor heel veel mensen na mij.

Gert Olbertijn | 21-11-2017 - 10:29

René Eussen

Helemaal mee eens, ik bedoelde ook niet dat we fout moeten/mogen doen. Ik hoop ook dat alternatieve energie etc de overhand krijgt en mensen geen rotzooi weggooien... maar een hele grote vulkaan, of inslag van iets groots uit de ruimte en het is ook direct om zeep hier he.

René Eussen | 21-11-2017 - 10:36

Gert Olbertijn

Klopt hoor René. Aan de ene kant zijn we heel kwetsbaar en is alles heel betrekkelijk. Aan de andere kant hebben we meer invloed dan we vaak zelf beseffen. Ik hoop dat veel mensen in de sneeuw genieten en beseffen dat we iets heel moois hebben waar we zuinig op moeten zijn.

Gert Olbertijn | 21-11-2017 - 10:43

René Eussen

Amen

René Eussen | 21-11-2017 - 10:45

Dennis  Dolomieten

Over ongeveer 5 miljard jaar is de zon opgebrand. En slokt hij de aarde op doordat hij dan gaat uitzetten. We hebben nog even dus ?

Dennis Dolomieten | 21-11-2017 - 12:41

René Eussen

Das ook weer waar Dennis en deze site ging over weer en skiën... so lets have lots of snow-fun !

René Eussen | 21-11-2017 - 13:08

Niels  van Bockel

Even door de zure appel heen bijten! Daarna: sneeuwkassa! ?❄☃️⛷

Niels van Bockel | 21-11-2017 - 10:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

??❄️?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 13:25

Koos Beijer

Hoi Michael!!super plaatje van Engelberg!

In het dal zal er misschien aardig wat sneeuw verdwijnen,maar hoe schat jij de kansen in voor hogere delen van Engelberg?!ongeveer de sneeuwgrens en hoeveel er nog blijf liggen?!

Fijne dag allemaal!

Koos Beijer | 21-11-2017 - 10:54

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Heel lastig om aan te geven Koos. Zou me met de vooruitzichten in het achterhoofd geen zorgen maken?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 13:25

Bertil Blaas

Sluit me aan bij bovenstaande milieu discussie.
Meer milieu bewust zijn en heerlijk bewust genieten van de Alpenwinters zo als wij het in deze tijd beleven.
Veel meridionale patronen geven wederom sneeuwdumps.
Gr.

Bertil Blaas | 21-11-2017 - 11:20

Dennis  Dolomieten

Misschien weer Genua laagje daarna Michael?

Dennis Dolomieten | 21-11-2017 - 12:33

Harry Verduin

Laat ons wat sneeuw richting dolomieten blazen !

Harry Verduin | 21-11-2017 - 13:14

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik duim voor jullie zuidgangers❄️❄️❄️❄️?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 13:26

Harry Verduin

De plan de gralba webcam ziet er leuk uit met al die kunstsneeuw!

Harry Verduin | 21-11-2017 - 13:59

Dennis  Dolomieten

Ja lekker hoor!

Dennis Dolomieten | 21-11-2017 - 18:00

Bob den Dekker

@allen, weet iemand een website, of waar ik informatie kan vinden mbt skigebied met 3000 mtr bergen. Bijvoorbeeld; obergurgl hochgurgl? Welke dorpjes zijn leuk, welke ski-gebieden zijn groot (en door de hoogte sneeuwzeker)? Alvast bedankt voor het meedenken. Gr, Bob

Bob den Dekker | 21-11-2017 - 13:37

Niels  van Bockel

Misschien heel flauw, maar heb je Google al eens geprobeerd? ;-) Zelf ga ik naar La Plagne, Bellecote is 3417 m en Les Arcs ook Aquille Rouge 3226 m..

Niels van Bockel | 21-11-2017 - 21:47

Niels  van Bockel

Moet er nog even bij vermelden dat 70% van de pistes boven de 2000 m is..

Niels van Bockel | 21-11-2017 - 21:49

Peter N

Mooi mooi al die milieu verhalen en er zal best een boel waarheid in schuilen maar wij skiën nu al zo een 22 jaar en we hebben nog altijd kunnen skiën :en oké de ene keer zijn de condities wat beter dan de andere keer maar dat zal volgens mij ook altijd wel zo blijven denk ik ??? Hoop voor iedereen die op wintersport gaat dat we dit jaar een topwinter krijgen met veel sneeuw.❄️??⛷?. Gr Peter.

Peter N | 21-11-2017 - 14:07

Koen De Boeck

Wat ik opvallend vind is dat er in zurs op 1700 meter altijd meer sneeuw ligt en kage dan in villacher alpe op 2100 meter. Hoe is dat te verklaren?

Koen De Boeck | 21-11-2017 - 14:26

Harry Verduin

Eenvoudig Zürs ligt in een stau-omgeving (west, noord-west en noord denk ik) en villach niet. Zürs krijgt dus gewoon meer sneeuw.

Harry Verduin | 21-11-2017 - 14:34

Harry Verduin

In zonne uren zal villacher alpe dan wel met de vingers in de neus winnen :-)

Harry Verduin | 21-11-2017 - 14:38

René Eussen

Ja je moet prioriteiten stellen he Harry ;-)

René Eussen | 21-11-2017 - 14:43

René Eussen

's Nachts sneeuw bij -6, overdag zon -2 !?

René Eussen | 21-11-2017 - 14:44

Harry Verduin

Daar tekenen de meesten voor behalve de racers, die willen harde kunstsneeuw: -)

Harry Verduin | 21-11-2017 - 14:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Minste weerstand. Wel de goede wax gebruiken hè?⛷⛷?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2017 - 15:32

Hans H

Zeg klimatologen,
Hoeveel sneeuw kunnen we komend weekend verwachten in bijvoorbeeld Paradiski? Zal het saldo van de nieuwsneeuw versus de dooi van de komende dagen positief zijn ?

Hans H | 21-11-2017 - 17:31

Pieter Masson

Komt de winter in december in benelux volgens gfs

Pieter Masson | 21-11-2017 - 18:17

Danny Scheffer

Ik maak me nog geen zorgen.. pas 10 februari naar Mayrhofen.. er zal wel voldoende sneeuw liggen tegen die tijd.. ondertussen geduld kweken en genieten van de mooie foto's. dit weekend maar weer eens indoor gaan oefenen dan? Schrale troost..

Danny Scheffer | 21-11-2017 - 19:32

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord