Veel neerslag op weg naar de Alpen

Kort weerbericht
Vanuit het noordwesten botst een neerslagzone vandaag op de Alpen. Aangezien de Alpen zich nog in de warme sector van het frontensysteem bevinden zijn de temperaturen nog vrij hoog en zal ook de sneeuwgrens navenant zijn. Morgen (na)middag trekt dan een koufront vanaf het noorden over de Alpen waarbij de sneeuwgrens snel zakt tot in de dalen. Op maandag echt winterweer met afzwakkende sneeuwval in de loop van de dag. Ten zuiden van de hoofdkam valt er veel minder/amper neerslag en krijgt de zon meer ruimte. 


Op de weerkaart van vandaag zijn de verschillende neerslagzones voor de volgende 48 uur duidelijk zichtbaar. Deze namiddag passeert het warmtefront (1) en morgen namiddag het koufront (2). Bij dat tweede front zal de sneeuwgrens helemaal tot in de dalen zakken. 

Vandaag passeert het warmtefront
Vandaag staat in het teken van het warmtefront dat zijn opwachting zal maken vanaf het westen. Voor het zover is krijgen de meeste berggebieden nog een droge ochtend met wolkenvelden en enkele opklaringen. Enkel in de oostelijke Alpen is het momenteel al volledig bewolkt met lichte stuwingsneerslag vanaf het noorden met sneeuw vanaf 1000-1200 meter. Pas tegen en na de middag geraakt het dan volledig bewolkt vanaf Frankrijk en zal er in de noordwestelijke Alpen al snel de eerste neerslag vallen. In de loop van de namiddag breidt deze neerslag dan uit naar de zuidwestelijke Alpen en het oosten. Enkel de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam houden het droog met opklaringen. De Alpen bevinden zich vandaag nog in de warme sector van het frontensysteem met een nulgradengrens stijgend tot 2200 à 2500 meter. Sneeuw valt vanaf 1600 stijgend tot 1800-2000 meter in het westen en 1200 stijgend tot 1600 meter in het oosten.

In totaal mogen we op 2000 meter vandaag en vannacht samen zo'n 5-20 cm sneeuw verwachten in het westen, 10-40 cm in de centrale Noordelijk Alpen en zo'n 5-15 cm in de oostelijke Alpen. Aan de zuidkant valt geen neerslag. 


Op het actuele radarbeeld is de lichte sneeuwval momenteel in het oosten duidelijk te zien. Het warmtefront van vandaag en vannacht ligt ook al klaar. @Wetteronline


Op de sneeuwkaart voor de komende 24 uur is te zien hoe de berggebieden ten noorden van de hoofdkam sneeuw krijgen. Ten zuiden van de hoofdkam blijft het droog. 


Prachtig weer deze ochtend op de Piz Chavalatsch. 

Morgen volgt een inval van polaire lucht met sneeuw
Vannacht valt er nog neerslag bij een vrij hoge sneeuwgrens maar tegen de ochtend wordt het snel droger. Morgen start overwegend droog maar nog voor de middag begint de lucht te duwen vanaf het noorden. Dit is de voorbode van een intens koufront dat zijn opwachting in de Alpen tegen de vooravond zal maken. De eerste neerslag valt vanaf de middag nog steeds in de zachte lucht met een sneeuwgrens rond 1500-1700 meter. Net na de passage van het koufront koelt het 5-10°C af en zakt de sneeuwgrens tot 300 meter en lager. Ook aan de zuidkant zal er morgen avond neerslag vallen.

Morgen namiddag en net na de passage van het koufront valt er dus nog vrij veel neerslag met op 2000 meter hoeveelheden tussen 15-40 cm in het westen, 20-60 cm in de Noordwestelijke Alpen, 10-30 cm in de Centrale-Alpen en 10-20 cm in het oosten. Aan de oostelijke zuidkant (Dolomieten etc) valt er ook wat neerslag, zo'n 5-15 cm. 


Deze sneeuwkaart toont de gebieden waar de meeste neerslag zal vallen. Met een nordweststau zijn dat vooral de noordwestelijke Alpen (Berner Oberland zal veel neerslag krijgen alsook het Mont Blanc massief). De hoeveelheden op deze kaart zijn wel wat te hoog in sommige gebieden. 


Polaire lucht rechtstreeks van het hoge noorden bereikt vanaf morgen de Alpen. 

Met het instromen van de koude lucht zal de sneeuwgrens niet alleen in de Alpen flink dalen. Ook dichterbij huis gaat er zondag (en maandag) sneeuw vallen. Zowel in de Ardennen als in het Sauerland valt er een laag sneeuw. Uiteraard ook in de Vogezen, Zwarte Woud, Centraal-Massief en de Jura. Een echte winterprik dus! 

Maandag winters met nog wat sneeuw
Maandag hebben de Alpen nog te maken met een polaire noordenwind en een nord-nordest stau die zorgt voor neerslag aan de noordkant van de Alpen. Mogelijk lopen de hoeveelheden dan alweer op tot 10-30 cm met uitschieters in de gunstige stau-gebieden. Door de stevige noordelijke wind zal het in de bergen ook krachtig tot lokaal stormachtig gaan waaien. De mistral zal bovendien net als vorige week maandag aanwakkeren tot stormachtig in het stroomgebied van de Rhône. 


Winterweer in Kolm op 1600 meter. 


Ochtend panorama vanaf de Kitzsteinhorn. @Liveupdates

Dinsdag en de dagen daarna verlopen vrij zonnig en vooral donderdag ook zachter. Vrijdag komt een nieuwe depressie vanaf de Britse eilanden weer zijn opwachting maken in West-Europa waardoor het weer in de Alpen vanaf het weekend opnieuw wisselvallig wordt. Een zacht föhn-periode zoals vorige jaar in november lijkt er niet meteen aan te komen. 

 

Het mag duidelijk zijn dat we de komende 3 dagen veel neerslag krijgen. Daarbij wordt vooral de noordkant in de watten gelegd waarbij het zwaartepunt zich steeds verplaats van west naar oost. Alles samen wordt de meeste neerslag met voorsprong in de noordwestelijke Alpen verwacht met mogelijk in totaal meer dan 100 cm sneeuw. Aan de zuidkant valt dan wel veel minder neerslag, die gebieden hebben vorige week al heel wat sneeuw gekregen. 

Zo, dat was het weerbericht voor vandaag. Morgen is Michael er weer met meer Alpenweer. 

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,


Lander van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Xavier Delvael

Zo vroeg en toch een volledig overzicht reeds! Bedankt Lander

Xavier Delvael | 11-11-2017 - 09:10

Frits van den Hurk

OMG, das lekker wakker worden! Thanks L!

Frits van den Hurk | 11-11-2017 - 09:12

Gert van Duren

Heerlijk deze berichten! Hopen dat de kou er een beetje bij blijft tot de kerst.

Gert van Duren | 11-11-2017 - 09:27

Gert van Duren

Hopen dat de sneeuwvalgrens snel zakt. Staat heel veel neerslag in de planning voor Kleinwalsetal. Zou jammer zijn dat het meeste vloeibaar naar beneden komt in het dal

Gert van Duren | 11-11-2017 - 09:32

Snowboarder

Mooie vooruitzichten. Het is al een paar jaartjes geleden dat november zo zijn best doet.

Snowboarder | 11-11-2017 - 09:51

Peter N

Goedemorgen Lander dat is weer een mooi en duidelijk weerbericht . Wij zitten even onder het genot van een bakje koffie de winterbeelden op de Belgische TV te bekijken maar dat is lang geleden dat er zo vroeg in het seizoen al zo veel sneeuw ligt prachtig al die mooie sneeuwbeelden : normaal om deze tijd was bijna alles nog groen. Wat een verschil met afgelopen jaren . Hoop dat koningwinter het nog een hele tijd vol houd op deze manier. Nog een fijne dag Lander , gr. Peter. N. ??⛷?

Peter N | 11-11-2017 - 10:03

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Inderdaad, ik heb ze ook net bekeken. Mooie winterbeelden uit Oostenrijk!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-11-2017 - 10:32

Sjaak Draak

Voor hoog gelegen gebieden allemaal mooi, maar voor de lagere gaat er eerst weer veel sneeuw weg ( regen) voordat er bij komt.
Ik wacht nog ff met juichen tot we in de derde week van december zijn, want tot die tijd kan er nog veel gebeuren. Maar zeker ook in positieve zin. ❄️

Sjaak Draak | 11-11-2017 - 10:18

marc van de poel

Mettertijd zul je dus onvermijdelijk hoger gelegen gebieden moeten opzoeken om nog in goede omstandigheden van winterpret te kunnen genieten.

marc van de poel | 11-11-2017 - 13:49

Tobias Garain

Krijgt tignes deze keer meer sneeuw?
Ik vertrek 25 nov en zou graag tot in val claret kunnen skieen :)

Tobias Garain | 11-11-2017 - 10:24

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Val Claret mag zo'n 15-30 cm verwachten morgen namiddag. Vandaag blijft het daar in de schaduw van de bergen overwegend droog. Denk wel dat 25 november in orde komt met de huidige verwachtingen!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-11-2017 - 10:32

Bertil Blaas

Lander, dank voor je klasse weerbericht en uitleg.
Qua aanloop naar winter oogt het perfect. Nu maar hopen dat het winterfeest doorzet komende 3 mnd.
Dat wordt weer eens ouderwets genieten. Hoop half dec. een paar weken op skiverlof te gaan in Brandnertal en Montafon.
Groeten.

Bertil Blaas | 11-11-2017 - 11:35

Tobias Bijkerk

Zo te zien krijgt duitsland maandag een leuke avond spits;)

Tobias Bijkerk | 11-11-2017 - 11:55

Eric Kromhout

Foto bij weerbericht reactie 41303

Eric Kromhout | 11-11-2017 - 12:20

Eric Kromhout

Waar zou dit toch zijn. Overigens op dit moment harde wind....en je voelt de weersverandering...

Eric Kromhout | 11-11-2017 - 12:21

Frank De Maere

Binnen 2 weken naar Ischl voor de seizoensopening . Ziet er goed uit ??

Frank De Maere | 11-11-2017 - 12:20

Niels  van Bockel

Wat een geweldig bericht! De winter gaat langzamerhand beginnen! :-)

Niels van Bockel | 11-11-2017 - 12:38

Dennis  Dolomieten

Zolang er geen warme föhn komt gaat het goed tot aankomende winter. De eerste lagen sneeuw zijn gezet. Nu koud blijven dus zodat de sneeuwkanonnen kunnen blijven draaien! En er perfecte pistes kunnen worden geprepareerd.

Dennis Dolomieten | 11-11-2017 - 12:40

Cheese  Curve

Vorige jaren bleek er steeds wel een connectie te zijn met het weer in N amerika. Hoe is dat momenteel?

Cheese Curve | 11-11-2017 - 13:38

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik volg deze theorie ook al een paar jaar. Vaak lijkt koud winterweer in de Noord-Amerika samen te gaan met zacht winterweer bij ons en vice versa. Momenteel lijkt die relatie wat minder uitgesproken. In Canada is het bijvoorbeeld al eventjes koud weer voor de tijd van het jaar maar ook in Siberië is dat het geval. Meer kan ik er momenteel niet over zeggen. De komende dagen lijken zowel Europa als Noord-Amerika de normale november toer op te gaan. Mogelijk komt die connectie pas later in de winter (december - januari bijvoorbeeld) op gang.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-11-2017 - 13:52

N Janssens

Kleine vraag waar ik geen antwoord op weet.wat is eigenlijk het verschil tussen sneeuwkanonnen (ventilator) en sneeuwlans op vlak van sneeuwproductie?in hogere gebieden in het zillertal zie ik vaak een lans ipv een kanon al denk ik dat een kanon toch beter zou zijn op vlak van sneeuwproductie

N Janssens | 11-11-2017 - 18:51

Erik T

Hier vind je een korte uitleg , www.wintersport-arena.de/wissen/praeparierung-beschneiung/

Erik T | 11-11-2017 - 23:13

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord