Zware storm in het hooggebergte

De noordelijke Alpen krijgen vandaag een enorme bak met wind te verwerken. Vooral in het Oostenrijkse hooggebergte gaat het enorm te keer en is het maar de vraag of de Worldcup wedstrijden in Sölden door kunnen gaan! De sneeuwverwachting voor de noordkant is trouwens een stuk minder geworden. Er zal met pijn en moeite 10 tot hoogstens een centimeter of 15 gaan vallen en meer niet.  De sneeuw zal trouwens vanwege de stormachtige omstandigheden gaan opwaaien. Niet echt een dag om erop uit te gaan trekken dus. Ondertussen kijk ik met een schuin oog naar de zuidelijke Alpen. Die zijn nu nog zonnig en zacht, maar een totale winterse Wintereinbruch ligt hier komend weekend op de loer!


Gisteren lekker boarden op de flanken van de Rettenbach gletsjer. Zou mij niet verbazen als de boel vandaag vanwege de wind gesloten blijft!

Nog eentje vanaf de Kitzsteinhorn. De sneeuwkanonnen staan duidelijk "ON". Via FB Kitzsteinhorn

BREAKING! Reuzenslalom afgelast! "Extreme weather conditions don't allow a safe race today :( today men's giant slalom at is cancelled"

Zware storm in het hooggebergte
Dus toch. FIS Worldcup reuzenslalom vandaag afgelast! Ik was er al een beetje bang voor. De wind is vandaag de grote spelbreker in de Alpen. Vooral het noordoostelijke Alpengebied krijgt vandaag te maken met een noorderstorm! De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) kruipen vandaag dicht tegen elkaar aan. Enorm groot luchtdruk verschil op relatief kleine afstand betekent dus VEEL WIND. Op de weerkaarten zie we dit verschijnsel mooi terug. Opvallend detail is hierbij de aanvoerrichting. Als je de lijnen volgt, kom je ergens in het zeegebied ten oosten van Groenland uit! De lucht komt dus helemaal vanuit deze omgeving naar ons toegestroomd. In de onderste laag van de atmosfeer wordt deze door het relatief warme zeewater opgewarmd. Hierdoor gaan de extreem (koude) trekjes er aan de grond natuurlijk vanaf. Als dit niet het geval zou zijn hadden we in Europa veel vaker te maken met sneeuwstormen. Kijk maar eens naar de Verenigde Staten. Als de wind daar uit de noordhoek waait wordt deze niet opgewarmd! Grotere kans op blizzards dus!


Grondweerkaart Europa. Kijk eens waar de lucht helemaal vandaan komt! @Deutsche Wetter Dienst

Bijbehorende straalstroom kaart (wind op ruim 10km hoogte) #GFS

Overgang naar rustiger weertype. Later sneeuw voor Frankrijk en Italië?
Na vandaag is het weer even gedaan met de kou. Hogedruk invloed stabiliseert het Alpenweer, waardoor zonnige perioden en onschuldige wolkenvelden elkaar afwisselen. Aan het eind van de week hangt er een significante verandering in de lucht. Zoals het er nu naar uitziet duikt een hoogtetrog (gevuld met koude lucht) vanuit het noorden net ten zuidwesten van de Alpen naar "beneden". Als dit doorzet, en die kans wordt met de dag aannemelijker, betekent dit sneeuw voor de Franse en grote delen van het zuidelijke Alpenmassief! Voor de precieze details is het in dit vroege stadium natuurlijk nog wat te vroeg. Het ziet er in ieder geval zeer veelbelovend uit. Iets om naar uit te kijken. Morgen duik ik hier wat dieper op in ok?


Sneeuwsignaal blijft prominent aanwezig volgend weekend. Kans op sneeuw voor Franse en zuidelijke Alpen neemt toe! #ECMWF

Fijne dag nog en graag tot morgen!


Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Dennis  Dolomieten

Goedemorgen Michael. De wintertijd is in gegaan gelijk met een krachtige noordelijke storm. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren in de Dolomieten volgend weekend. Vorig jaar was er daar bijna geen sneeuw gevallen, extreem droog dus en skiën op kunstsneeuw.

Dennis Dolomieten | 29-10-2017 - 10:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Dennis. Klopt. Hoop dat de ❄️❄️sneeuw dit jaar wat eerlijker verdeeld wordt. Gr??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 29-10-2017 - 11:20

Dennis  Dolomieten

Daar gaan we voor idd ?

Dennis Dolomieten | 29-10-2017 - 11:36

Harry Verduin

Dit jaar terug dolo's?

Harry Verduin | 29-10-2017 - 12:24

Dennis  Dolomieten

Waarschijnlijk wel Harry. Deze keer wachten met boeken tot er genoeg sneeuw ligt.

Dennis Dolomieten | 29-10-2017 - 19:13

Harry Verduin

Nou ja in de dolo's ski je toch meestal op kunstsneeuw, dus heb ik toch weer daar geboekt :-)

Harry Verduin | 29-10-2017 - 23:05

Sigrid Ribbers

Oooo zou het er dan toch van komen?
Kan niet wachten..?

Sigrid Ribbers | 29-10-2017 - 11:30

Peter N

Ja ja dit jaar wordt het Sölden oosterijk en daar is al een aardig laagje sneeuw gevallen .

Peter N | 29-10-2017 - 13:54

jv van tienen

Goedemiddag , nou zit vol spanning uit te kijken naar de sneeuw voor Frankrijk volgende week . Wederom naar plagne met de kerst waar het vorig jaar prima skiën was. Er ligt nu nog geen vlok dus laat maar komen die dump .

jv van tienen | 29-10-2017 - 14:29

Kevin L

Waar gaan jullie in de dolomiten , ik naar de Kronplatz

Kevin L | 31-10-2017 - 05:27

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord