Eindelijk weer sneeuw

We hebben er even op moeten wachten maar dan krijg je ook wat! Een actief koufront nadert vandaag de Alpen en zeggen we even goodbye tegen het eindeloze zonnige najaarsweer. Dit is vooral goed nieuws voor de druk bezochte gletsjer gebieden, want deze kunnen de witte opfrisser prima gebruiken.


Ski team Soesterberg en ski like a Pro op de flanken van de Kitzsteinhorn. Via live updates

Super omstandigheden om te trainen!


Sneeuwkanon op de Zwieselalm in Gosau is er klaar voor. Misschien hebben we deze wel helemaal niet nodig dit jaar ;-) @Live  updates

Eindelijk weer sneeuw!
Ons geduld werd even op de proef gesteld. Het rotsvaste Eurohoog heeft uiteindelijk zijn biezen gepakt en is het tijd voor totaal ander weer! Op de Atlantische Oceaan is het ondertussen flink afgekoeld. Aan de achterzijde van een Iers lagedrukgebied stroomt koude en vochtige lucht richting het west Europese vasteland. Het bijbehorende koufront slingert actueel van De Benelux via midden Frankrijk helemaal in de richting van Spanje. De bijbehorende frontale neerslag bereikt in de namiddag de Zwitserse Jura en noordelijke Franse Alpen en trekt vanavond en vannacht verder oostwaarts. Dit betekent opkomende regen en sneeuwval, met een sneeuwvalgrens die in eerste instantie schommelt tussen de 1500 en 2000m. Morgen daalt deze grens richting de 1800 à 1300m en kan op zondagnacht zelfs lokaal de 1000m gaan aantikken!


Koudere lucht ligt op ramkoers tov de Alpen! @Deutsche Wetter Dienst

Satelliet kaart van 08.00 uur. Koufront trekt W Europa binnen en is met regen en SNEEUW op weg naar de Alpen! @WetterOnline

Meest sneeuw voor noord en westzijde
De sneeuwval concentreert zich de komende dagen vooral op de noordelijke Franse Alpen, en Zwitsers / Oostenrijkse noord en inner Alpine gebieden. Gemiddeld genomen valt er hier tussen de 25 en 40 cm sneeuw en kan de centrale Oostenrijke noordkant misschien de halve meter gaan halen. Dit is fantastisch nieuws voor de gletsjer gebieden, want deze hadden het de laatste dagen best zwaar onder al het zonne geweld en hoge temperaturen. De zuidelijke Alpen komen er wat bekaaid vanaf. Deze omgeving ligt in de zogenaamde "neerslagschaduw" want de wolken verliezen hun vocht vanwege de noordwestelijke aanvoer aan de andere kant van de Alpenhoofdkam. Dit betekent een flink doorstaande Nordföhn maar tegelijkertijd ook volop zon in de uitgedroogde lucht.


Neerslagverwachting Frankrijk en Zwitserland

Veelbelovende sneeuw verwachting Oostenrijk. #ECMWF

Sneeuwval houdt in Oostenrijk lang aan
De noordstau heeft een behoorlijk lange adem. Oostenrijk blijft tot en met dinsdag gevoelig voor periodieke sneeuwval. Ik ben benieuwd waar het uiteindelijk precies op uitdraait. Veelbelovende vooruitzichten in ieder geval. Op de langere termijn keert het zonnige en zachtere weertype opnieuw terug. hogedrukgebieden kiezen wederom positie boven midden Europa. Het is tenslotte herfst, en daarin kan het nu eenmaal "vriezen en dooien". Eerst maar eens genieten van de aanstaande "mini-winter"!

Fijne zaterdag en graag tot morgen!


Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Koen ⛷❄️ van de Pol

Heerlijk, laat die sneeuw maar komen. Lekker weer jullie berichten lezen met koffie en een heerlijk broodje. Ik kijk de sneeuw weer uit de lucht, straks maar weer de webcams bekijken. Fijne dag vandaag.

Koen ⛷❄️ van de Pol | 21-10-2017 - 09:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

We zijn er klaar voor Koen. Maar het is pas oktober??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-10-2017 - 11:36

Pieter Masson

De gletsjers in Frankrijk kunnen de sneeuw goed gebruiken

Pieter Masson | 21-10-2017 - 12:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Pieter. Franse gletsjers krijgen deze keer ook flinke laag verse poeder❄️❄️❄️?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-10-2017 - 12:27

Pieter Masson

de fransen kunnen mss toch nog gaan skien in LDA , gesloten door sneeuwgebrek op gletsjer

Pieter Masson | 21-10-2017 - 14:01

Tobias Bijkerk

Beste Micheal,

Mooi weer die mini winter. Duurt het echt veel langer tot zich een sneeuwdek vormt wanneer de ondergrond nog relatief warm is tov een bevroren ondergrond? of kan je dit verwaarlozen? iets met intensiteit?..

Groetjes! en thnx dat we weer een seizoen kunnen genieten van jullie berichten

Tobias Bijkerk | 21-10-2017 - 17:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Tobias. Leuk je weer te zien. Normaliter wel. In de bergen is de sneeuw intensiteit vaak zwaarder dan op zeeniveau en daarom idd verwaarloosbaar. Het 1e sneeuwdek (laag die contact maakt met de bodem) kan in dit geval wel instabiel worden met een grotere kans op lawines. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-10-2017 - 18:15

Gert van Duren

Eindelijk weer winterse berichten op de kaart. Heerlijk die voorpret

Gert van Duren | 21-10-2017 - 18:07

Liset Dwars

Beste Michael,
Het skigebied Les Sybelles (en dan in het bijzonder Saint Soirlin d'Arves), tot welk deel van de Alpen valt deze?

Liset Dwars | 21-10-2017 - 18:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Westelijke Alpen (Savoie) Liset. Mooi uitgestrekt gebied. Alles ligt ook boven de 1500m grens, dus behoorlijk sneeuwzeker!
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-10-2017 - 18:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord