Sneeuwvalgrens tijdelijk naar 1500 meter

Weersituatie algemeen
Onder invloed van een diepe depressie ten zuidwesten van Ierland wordt in een krachtige zuidwestelijke bovenstroming zachte en vrij vochtige lucht richting het Alpengebied getransporteerd. Het is de komende dagen dan ook vrij somber weer met af en toe een spaarzame opklaring waarbij in de loop van vrijdag ook een vrij krachtige sudföhn de kop opsteekt.

Waarschuwing: vooral in de westelijke Alpen boven de 1200 meter gladheid door sneeuwval. In de lager gelegen gebieden kans op ijzel vanwege onderkoelde neerslag en lokaal ook ijsregen.

Weerpraatje
Na een aantal weken waarin we hebben kunnen genieten van heerlijk winterse omstandigheden gaat het roer vanaf vandaag dan toch uiteindelijk finaal om. Een van de oorzaken moeten we zoeken in de positie van het zogenaamde Azorenhoog. Dit hogedrukgebied bereid zijn invloedsfeer de komende dagen in oostelijke richting naar de centrale Middellandse toe uit. Aan de noordflank van dit systeem ligt de weg open  voor Atlantische storingen en deze kunnen dus ook met gemak het weerbeeld in west en centraal Europa gaan beïnvloeden. Het weertype van de komende dagen typeert zich dan ook het beste als wisselvallig en vrij zacht, met een sneeuwvalgrens die eerst doorstijgt naar ongeveer 1500 meter maar later weer iets terugzakt naar hoogtes van rond de 1100 meter.


Gevolg van een zeer sneeuwrijke decembermaand! Mittelberg. Foto Hans ter Braak

Dat het ook bitterkoud geweest is de laatste tijd bewijst trouwens dit lijstje wel met een rondje diepvriestemperaturen van afgelopen donderdagnacht: Glattalp 1858m -28,1 gr C, La Brévine  1050m -27,5 gr C, Buffalora (Ofenpass) 1970m -26 gr C en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ook in lager gelegen gebieden was het diepvries wat de klok sloeg met in Courtelary 685m -19,5 gr C en Visp op 640m met -19 gr C. Dat deze lage waardes even tot de verleden tijd behoren had U vast al begrepen maar vond ze toch even het vermelden waard.


Aanzienlijk zachtere en vochtigere oceaanlucht stroomt over de Alpen uit

Op het bovenstaande kaartje van de Engelse weerdienst zien we dus hoe diverse warmtefronten vanuit de westelijke Alpen zullen gaan instromen. De Franse Alpen liggen in dit stromingsscenario op sneeuwramkoers. Ons sneeuwverwachtingsmodel komt dan ook met hoeveelheden van 100 tot 150 centimeter verse sneeuw op de proppen. Vooral in de omgeving van Briancon, Chantemerle en Chamonix kan met gemak de komende dagen een flinke lading sneeuw gaan vallen. Deze sneeuwval kan zich later ook wat meer oostwaarts gaan verplaatsen waardoor ook de inner-alpine gebieden en verder oostwaarts gelegen wintersportplaatsen tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw kunnen gaan meepakken.


jetstream volledig op west en centraal Europa gericht. Onbestendig en wisselvallig

Op de bovenstaande afbeelding het wind/stromingspatroon op het 300hpa vlak (10km hoogte) voor aanstaande zaterdag. Er worden windsnelheden verwacht van 100 tot ruim 150 km per uur. Dit betekent oorkaanachtige winden op deze hoogte. De commerciële luchtvaart maakt dankbaar gebruik van deze windtunnels wat de maatschappijen veel brandstof bespaard en tevens veel tijdwinst oplevert! De komende dagen blijft de straalstroom dus volledig op het Alpengebied gericht, waardoor het weerbeeld in grote lijnen uitermate wisselvallig blijft. De grens met de koude en zachtere bovenluchten wordt dus precies boven de berggebieden uitgevochten, waardoor het nulgradenniveau flink zal blijven schommelen. Tegen het midden van de week lijkt de atmosfeer onder een uitloper van hoge luchtdruk weer wat tot rust te gaan komen, waardoor de zon weer wat betere kansen heeft.


Wilder Kaiser vanaf de Hahnenkamm (1660m) nabij Kitzbuhel gisterenmiddag. Dit soort uitzichten zitten er voorlopig even niet in

Sauerland en Duitse middelgebergte
Deze gebieden krijgen de komende dagen toch een flinke knauw te verwerken. De sneeuw zal onder invloed van de doorstaande wind in combinatie met de zachtere lucht toch flink aan kwaliteit moeten gaan inboeten. Toch zijn er volop mogelijkheden in dit gebied wat dichter bij huis, zie het bijgevoegde kaartje. Het is even afwachten hoe lang de zachtere lucht zijn invloed kan blijven uitoefenen maar daarover vertel ik later graag wat meer.

Verdere vooruitzichten
De hamvraag is voor velen natuurlijk, hoe lang blijft het zachte weer aanhouden en wat voor weercondities kunnen we verwachten met de naderende Kerstdagen in het vooruitzicht? Het kat en muis spelletje tussen enerzijds Atlantische lagedruk en anderzijds Russische hogedruk dominantie houdt voorlopig nog even aan. Het Alpengebied bevindt zich aanhoudend op het grensvlak tussen de zachtere Atlantische en aanzienlijk koudere continentale luchtmassa's waardoor het weerbeeld op termijn vrij wisselvallig blijft. Toch komt het Europese ECMWF model in zijn laatste run met een interessante voorspelling richting de kerst. Hier zien we een scenario van toenemende kou vanuit het oosten met tegelijkertijd een hoogtelaag boven het zuidoosten van het Europese continent. Als dit plaatje werkelijkheid wordt krijgen we tegen die tijd weer te maken met een cyclonaal noordelijk koude luchtstroming en volop sneeuwkansen! Eens kijken of dit in de weerkaarten wil blijven staan, maar daarover vertel ik U graag morgen meer.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Beste,

In welke zone van de Alpen vind ik de Walchsee terug?BTW : toffe site - leuk en duidelijk weerpraatje.

Gast-519 | 14-12-2012 - 08:54

Gast

Als weerfanaat lees ik met volle teugen van je commentaar.

Proficiat met de heldere manier waarop je schrijft over het weer.

Groetjes

Jef (Turnhout)

Gast-520 | 14-12-2012 - 08:58

Gast

Heeft het zin met de temperaturen om dit weekend richting winterberg te gaan? en zo ja zijn sneeuwkettingen dit weekend nodig?

Gast-521 | 14-12-2012 - 09:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 519. De Walchsee behoord tot de Alpennoordzijde. Mooie omgeving in Tirol in het district Kufstein. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 09:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Jeff. Dankjewel voor de positieve reactie. We doen het graag en met veel plezier! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 09:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 521. Er zijn nog volop wintersportmogelijkheden mogelijk in de omgeving van Winterberg, al wordt de sneeuwkwaliteit wel wat zwaarder en minder.Ik plaats zometeen nog wat actuele liftinfo in het weerbericht tav Winterberg. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 09:16

Gast

hallo michaelzou er veel sneeuw weg smelten in saalbach de komende tijd ??groeten

Gast-525 | 14-12-2012 - 10:28

ha kolkman

skien met kerst in winterberg ,zou dat kunnen?

deze site is de beste ,en een super en duidelijk weer praatje

groeten henny uit apeldoorn

ha kolkman | 14-12-2012 - 10:56

Gast

hallo michael,we vertrekken volgende week op ski-verlof kan je me zeggen waar er het meeste zon is .of is het overal slecht weer .ps we skien van maandag tot en met donderdag.alvast bedankt.

Gast-527 | 14-12-2012 - 11:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-525 In het gebied van Saalbach ligt in het dal ongeveer 50 cm tot ruim 100 cm hogerop.In het dal zal de sneeuw wat zwaarder gaan worden en iets aan kwaliteit moeten gaan inboeten. Hogerop ligt echter meer dan genoeg en er kan zelfs nog wat gaan bijvallen. Ik zou me zeker niet druk gaan maken! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 11:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Henny Dank je wel voor de positieve fb! Voorlopig zijn er nog volop mogelijkheden in Winterberg. Of dit met de kerst nog zo is durf en kan ik je helaas niet zeggen.( kwetsbaar ivm de wat lagere ligging). Hou de berichtgeving hier maar in de gaten ok? Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 11:11

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@ Gast-527 Komende week zien we vanaf wo door luchtdrukstijgingen tijdelijk wat meer ruimte voor de zon. Verder blijft het over het algemeen vrij bewolkt, afgezien van een enkele opklaring. Kies gezien de stroming een gebied aaan de Alpen noordzijde. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 11:20

Gast

Hallo Michael,mijn complimenten voor deze site. Wordt fantastisch onderhouden en staat vol met, voor mij, nuttige en zeer interesante informatie. Zeer duidelijke uitleg op meteorologisch vlak. Leer er veel van bij.

Kijk iedere dag de site door. veel interesanter dan 's morgens de krant lezen.ga zo door.Mvg Armand

Gast-531 | 14-12-2012 - 13:03

Gast

Hallo Michael,Denk je dat we volgend weekend een beetje sneeuw kunnen verwachten in Willingen?Groeten Berber

Gast-532 | 14-12-2012 - 13:18

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Armand. Thx voor je complimenten voor het sneeuwhoogte team! Leuk om te lezen dat onze site je meer boeit dan de inhoud van de krant :-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 13:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Berber. Niet meer van die hoeveelheden die we de laatste tijd gehad hebben. Tegen het eind van de week zakt de vorstgrens weer wat in Willingen. Blijf ons volgen en we houden je graag op de hoogte :-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 13:41

Gast

Elke dag weer gauw Sneeuwhoogte checkenvoor het nieuwste weerbericht, hulde daarvoor. Ik stoor de wel steeds meer aan de taalfouten die bij bosjes gevonden worden in de artikelen. Vooral d/t-fouten en verkeerd gebruik van enkelvoud en meervoud... brrr.groeten

Roald

Gast-535 | 14-12-2012 - 14:09

Gast

Ik zie tot mijn schande overigens dat mijn tekst ook niet vrij is van typfouten ;-) Mea culpa. Het gevaar van even snel tussen je werk door sneeuwhoogte checken haha!nogmaals groeten!

Roald

Gast-536 | 14-12-2012 - 14:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 535-536. Ik weet niet waar je d/t fouten ziet in het weerbericht en volgens mij staan ze er ook niet in. Grappig dat jezelf wel de mist ingaat met het woordje "de" Mea Culpa idd ;-) Fijn om te horen dat je ons weerbericht elke dag trouw leest! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 14:50

Gast

Beste,

Wij hadden samen met onze zoontjes zo uitgekeken naar een witte kerst in Lenzkirch.

Zou er nog sneeuw zijn of eventueel op de feldberg, af zal alle sneeuw met het zachte weer verdwijnen?

Gast-538 | 14-12-2012 - 15:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast-538 Lenzkirch is vanwege de ligging (800m) wat kwetsbaar met de nu zachter instromende luchtsoort. De sneeuw op de Feldberg (1500m) overleefd het zeker richting de kerst. Midden van volgende week wordt het tevens weer wat kouder in dit gebied en neemt de kans op sneeuwbuien weer wat toe :-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 16:22

Gast

Hi Michael,

Eindelijk een weerpraatje wat me doet denken aan je Belgische voorganger Armand Pin.

Hij gaf altijd meer info incl. Sraalstroom enz.

Heel goed, ga zo door.

Hoi, Hans

Gast-540 | 14-12-2012 - 16:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hey Hans. Armand Pien was een zeer kundig en sympathiek collega. Dat ga ik echt niet redden hoor die vergelijking ;-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 17:42

Gast

Hoi Michael!

Heb je al een vooruitzicht voor Kitzbühel en omgeving voor de kerst?Dank je!

Merie

Gast-542 | 14-12-2012 - 18:34

Gast

Hoi Michael,Jeetje wat is deze site interessant om te lezen!! Ik kijk echt wel iedere dag naar de vooruitzichten. Zeker omdat wij volgende week eindelijk na 15 jaar weer naar Oostenrijk gaan om te gaan skiën. Ik heb er zo'n zin in maar vind het wel stressen hoor... ligt er nog wel genoeg sneeuw, of is het groen in het dal als we aankomen? Wij gaan naar het Wildshonau gebied. Kun je ons een beetje geruststellen :-) Groetjes en heel veel sneeuwplezier toegewenst. Michelle

Gast-543 | 14-12-2012 - 18:36

Gast

is er ook een optie op wat meer informatie over tsjechie reuzengeberte?verder een geweldige site waar je je iedere dag weer een betere weerman voeltgroeten jelle

Gast-544 | 14-12-2012 - 18:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi M & M (Merle & Michelle ;-) ) Maak jullie tav de naderende kerst maar niet ongerust hoor. Er ligt zoveel sneeuw en zeker op de hoger gelegen pistes blijjven de condities redelijk tot goed. Over de kerst kan en wil ik nog niets zeggen. Iets tever weg nog. Blijf ons maar volgen ok. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 19:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Beste Jelle. Wij concentreren ons op het Alpengebied en de Duitse middelgebergtes incl Ardennen en Sauerland als er aanleiding toe is. Er zijn gewoon teveel berggebieden, om ze allemaal in detail in het weerbericht te kunnen bespreken. Thx voor je positieve reactie! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2012 - 19:40

Gast

Michael,Zit nu in Les Deux Alpes en gisteren hadden wij nog wat sneeuwval en eergisteren erg veel sneeuwval en dus is delaatste sneeuwval niet de 10de volgens deze site.GrtMartin

Gast-547 | 15-12-2012 - 07:43

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord