Nog even nazomer

Het sneeuwhoogte spoorboekje ziet er in grote lijnen nog hetzelfde uit. Het mooie nazomerweer loopt op zijn laatste benen en de vooruitzichten zijn veelbelovend. De komende dagen krijgen de zuidwestelijke Alpen te maken met wat meer bewolking en de wind neemt langzaam verder toe. De temperaturen laten al een licht dalende tendens zien, maar de echte klapper volgt rond zondag. Een actief koufront trekt van west naar oost over de Alpen en valt er op uitgebreide schaal regen en sneeuw. Na het weekend krijgt Oostenrijk nog een winters toetje. Ik leg zo uit waarom!


Sommige sneeuwhoogte lezers zitten al in de Alpen! Lekker knallen op de flanken van de Kitzsteinhorn! Via live updates

Slalom training op de Grande Motte (Tignes)

Eerlijk is eerlijk. Dit soort beelden hebben (in oktober) ook wel iets ;-) #Engelberg @CarolinePirskanen

Hogedrukinvloed brokkelt af
Het blokkerende hogedrukgebied dat al dagenlang het Alpenweer domineert trekt langzaam oostwaarts in de richting van de Oekraïne. In Spanje en Portugal is ondertussen beduidend koelere lucht ingestroomd. In deze omgeving valt gelukkig ook enige regen en dat is hier met de actuele droogte meer dan welkom! De frontale bewolking van deze storingen schampt de komende 48 uur ook het zuidwestelijke Alpengebied. De zon krijgt het hierdoor in deze regio wat moeilijker, maar op een paar lokale spetters na blijft het in deze omgeving nagenoeg droog. De noordzijde krijgt de komende dagen te maken met een wat aantrekkende Südfohn. Dit betekent dat Oostenrijk de beste zonpapieren houdt en de zuidelijke Alpen gevoeliger zijn voor wat onschuldige stau bewolking.


Op zaterdagnacht een markante föhn "switch". Op de doorkomst van het koufront ruimt de stroming naar meer noordwestelijke richting (Nordföhn)

Koufront blaast nazomer de Alpen uit
Zaterdagochtend neemt de bewolking vanuit het westen steeds verder toe. In de loop van de middag valt in de Franse Alpen en westen van Zwitserland de eerste regen. De neerslagzone trekt in de loop van de dag snel verder richting Oostenrijk. Op zaterdagnacht bereikt het langverwachte koufront de westelijke Alpen en hierachter stroomt uiteindelijk de markant koudere lucht binnen. Dit betekent een dalende sneeuwvalgrens richting de 1700 à 1900m. Zoals het er nu naar uitziet daalt deze later zelfs richting de 1500m grens. Misschien dat zogenaamde neerslagafkoeling nog voor een extra dalende boost gaat zorgen!


Neerslagpiek rond zondag / maandag. Prikpunt centrale noordzijde

Temperatuur gaat zomaar 10 tot 15 graden onderuit! #Wetterzentrale GFS ENS

Sneeuw!
Eens even kijken naar de sneeuwverwachting. De sneeuwval concentreert zich duidelijk op de weststaugebieden. Dit betekent gemiddeld genomen tussen de 20 en 30cm sneeuw voor de centrale /  noordelijke Franse Alpen en Zwitserland. In Oostenrijk ligt de gehele noord en ook innerAlpine zijde onder "sneeuw-vuur". De sneeuwval houdt hier waarschijnlijk tot dinsdag aan. Volgens de laatste neerslagclusters valt er in het Salzburgerland de meeste sneeuw. Ik zie bv bij ECMWF hoeveelheden tot zelfs 80mm voorbijkomen! Hier zit natuurlijk ook enige regen bij, maar boven gemiddeld 1500 / 1700m is een halve verse poeder zeker niet uitgesloten. Op de lange termijn keert dan uiteindelijk de rust weer terug. De temperaturen gaan ook weer wat omhoog, maar zo warm als de afgelopen periode wordt het niet meer!


Zondagnacht vet sneeuwsignaal in de westelijke Alpen

In Oostenrijk houdt de sneeuwval nog wat langer aan. Meeste sneeuw hier waarschijnlijk voor het Salzburgerland!

Dit was het weer voor vandaag. Mooie vooruitzichten dus! Morgen meldt Johan zich weer.


Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

kees asscheman

Fantastische vooruitzichten. Ga zo door heren.

kees asscheman | 18-10-2017 - 10:27

Martijn vd Berghe

Een goed begin is het halve werk.... ??

Martijn vd Berghe | 18-10-2017 - 10:41

Peter N

Dat zijn leuke berichten Michael Ik hoop dat het koufront voor een tijdje boven de Alpen blijft bivakkeren . Maar in deze periode zal het WEER wel heen en weer blijven schommelen : maar oké daar zijn we de laatste jaren al een beetje aan gewend.
Michael weer bedankt voor het duidelijke weerbericht en nog een fijne dag . Gr. Peter. ????⛷?.

Peter N | 18-10-2017 - 10:57

Edwin vd linden

Heerlijk dat witte poeder

Edwin vd linden | 18-10-2017 - 14:31

Rik L.

Beste weermannen. Een vraagje, niet gerelateerd aan de wintersport maar wel aan het weer. Voordat het skiseizoen losbarts, ga ik altijd nog een weekje naar Zuid-Europa. Zo rond deze tijd. Ik probeer dan het stabiele weer op te zoeken. Nou wemelt het van de sites/apps die hierbij behulpzaam zijn: Weeronline, Weerplaza, Wetteronline, Accuwheater, etc., etc. Mijn vraag aan jullie: waar hebben jullie de beste ervaring mee (betrouwbaarheid) als je een dag of 5 à 10 vooruit wilt kijken? Hoor graag van jullie. Thanks, Rik

Rik L. | 18-10-2017 - 18:45

Rik L.

Ik bedoel met mijn vraag: met welke weersite/app hebben jullie de beste ervaring qua betrouwbaarheid?

Rik L. | 18-10-2017 - 19:59

Hje de Jong

Wij hebben goede ervaringen met de weer&radar app. blijft natuurlijk een voorspelling maar is vaak beter dan bv weeronline

Hje de Jong | 19-10-2017 - 09:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik denk dat het niet veel uitmaakt Rik. Voor zover ik weet gebruiken ze dezelfde data van GFS / EC. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2017 - 20:38

Rik L.

Ok, Michael. Thanks!

Rik L. | 18-10-2017 - 21:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord