Eurohoog houdt stand

Het Eurohoog heeft een bijzonder lange adem en geeft zich niet zomaar gewonnen. Het blokkerende hogedrukgebied strekt zich uit van Roemenië richting midden Europa en het heeft zelfs verbinding gemaakt met het bekende Azorenhoog. Ondertussen is de actuele Eurowarmte indrukwekkend. De aangevoerde lucht is helemaal afkomstig uit noordwest Afrika! Hurricane Ophelia fungeerde hierbij als belangrijke aanjager, en ze nam aan haar oostflank een heleboel subtropische warmte met zich mee. Een rondje langs de Europese velden laat zien hoe warm het wel niet was. Spanje was de hittekoning gisteren. In de regio van Sevilla tikte de thermometer zelfs de 34 gr grens aan! Absurd hoog voor half oktober en het zou mij niet verbazen als er records gesneuveld zijn.


De warmte is diep Europa ingestroomd. @Meteociel.fr

EInd juli volop winters in het Franse Tignes. Half oktober ligt de vorstgrens tot boven de 4000m! Hoe extreem wil je het hebben!

Aanhoudend zonnig
De zon is opnieuw prominent aanwezig vandaag.  Het luchtdrukverschil is klein in de Alpenregio en dit betekent dat de wind zich koest houdt. Met een vorstgrens die ergens rond de 4000m! hoogte schommelt, is het meer zomer dan herfst. Morgen verandert er nog niet veel ten opzichte van het huidige weertype. In de Franse Alpen kan er af en toe wel wat hoge cirrus bewolking overtrekken, maar daar schijnt de zon vrij moeiteloos doorheen. Daarna gaat het er toch wel het een en ander veranderen. Vooral de westelijke Alpen krijgen te maken met regen en in de hogere regionen ook wat sneeuwval.


De restanten van orkaan Ophelia trekken via het westen van Ierland noordoostwaarts weg. Aan de oostzijde van de ex-orkaan staat de warmtepomp richting Europa volledig open! @Zamg

Alleen in het hooggebergte ligt sneeuw. #Grossglockner @Free in the Alpes

Wisselvalliger
Tegen het einde van de week krijgen lagedrukgebieden wat meer invloed op het Alpengebied. Hogedruk trekt zich wat verder oostwaarts richting de Oekraïne terug. Tegelijkertijd trekken Atlantische storingen het Europese vasteland binnen. Het weerbeeld wordt hierdoor vooral in de westelijke Alpen wisselvalliger en neemt de zuidwestelijke wind duidelijk in kracht toe. Rond donderdag / vrijdag verwacht ik in de Franse Alpen en westelijke deel van Zwitserland wat regen, en boven gemiddeld 2000 à 2300 ook wat sneeuwval. De temperatuur daalt naar meer normale waarde voor de tijd van het jaar. Dit betekent op 1500m rond de 5 gr C en een vorstgrens die zakt richting de 2400 à 2700m. Of het wisselvallige weer hierna doorzet is nog allerminst onzeker. De extreme oktoberwarmte zijn wij in ieder geval kwijt!


Rond vrijdag duidelijk neerslagsignaal in de westelijke Alpen

Alleen wat sneeuw op de hoogste Alpentoppen

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Goedemorgen...zijn jullie alweer klaar voor dit soort filmpjes....

Kitzbühel is afgelopen zaterdag open gegaan bij zomerse temperaturen en toch kon je er skiën....kijk maar.

youtu.be/Y1Pin7h_4jw

Eric Kromhout | 16-10-2017 - 09:28

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Altijd leuk die filmpjes, lekker mee door blijven gaan. Wij moeten nog wachten tot de voorjaarsvakantie maar de voorpret is al fantastisch.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 16-10-2017 - 16:53

Marcel Vinkesteyn

Eric, jij hebt een mooi leven.

Marcel Vinkesteyn | 16-10-2017 - 13:39

Har Gabriel

Wat kost een pasje nu voor die twee pistes?

Har Gabriel | 16-10-2017 - 16:09

Alex Koster

35 € dag kaart

Alex Koster | 16-10-2017 - 19:26

Marcel Immink

Eric, wij zijn altijd klaar voor je filmpjes. Anders speur ik wel even op je website.

Marcel Immink | 16-10-2017 - 16:17

Peter N

Hallo Eric leuk dat jij er ook weer bij bent en ik hoop dat het weer een boel mooie filmpjes gaat opleveren want het blijft leuk om dat te bekijken Eric ga vooral zo door man top. ??????

Peter N | 16-10-2017 - 19:59

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord