Aanhoudend zonnig

Het Eurohoog heeft het prima naar zijn zin boven centraal Europa en blijft voorlopig liggen waar het ligt. Dit systeem blokkeert de doorgang van neerslag brengende fronten. Aanhoudend droog en zonnig weer dus voor het Alpengebied! Ondertussen zorgen de restanten van Hurricane Ophelia voor wat opwinding in Meteoland. Gisteren trok de voormalig Hurricane net ten westen van Madeira naar het noordoosten. Het systeem bereikte zelfs kortstondig categorie 3 en dat komt niet vaak voor op zulk noordelijke breedtegraad. De tropische depressie wordt vandaag opgenomen in de polaire straalstroom en neemt hierdoor snel in kracht af. Maandag bereikt de voormalig hurricane als normale depressie de zuidwestkust van Ierland, en ze veroorzaakt  in deze regio voor veel regen en wind.


De Monte Civetta (3220m)  in de Italiaanse Dolomieten ligt er schitterend bij

Nog zo'n fraai plaatje. Dit keer uit de omgeving van Alta Badia. Foto's via Twitter @questodolomiti

Deze foto werdt gisteren genomen boven een van de Zwitserse gletsjers. Via Twitter @flightlevel150

Eurohoog versus Ophelia
Op de weerkaart vallen 2 dingen op. Aan de ene zijde het standvastige Euro hogedrukgebied, aan de andere zijde Hurricane Ophelia. Tussen deze 2 geweldenaars in wordt met een krachtige zuidelijke hoogtestroming warme maritiem subtropische lucht aangevoerd. De thermometers gaan hierdoor letterlijk uit hun dak en in de Alpen wordt met gemak de 25 gradengrens bereikt. In Zwitserland werd het gisteren met 24 gr C het warmst in Sierre / Wallis. In Oostenrijk was Salzburg met 23,4 gr C het warmst. In Frankrijk ging Pau met de warme eer strijken. Hier liep het kwik in de middag op tot maar liefst 29 gr C. Pau ligt natuurlijk niet in de Alpenregio, maar het zegt wel wat over de actuele warmte. Vandaag dus een warme herhaling van zetten, en ik verwacht op maandag de warmste dag in de regio. Maar dan. Later in de week een spectaculaire temperatuurdaling inclusief sneeuwval?


Grondweerkaart van vandaag. ZONdag doet zijn naam eer aan. Blikvanger is Hurricane Orphelia voor de Portugese westkust. #MetOffice

Satalliet beeld van gisterenmiddag. Linksonder hurricane Orphelia. Als je goed kijkt is het "oog" waarneembaar! #MODIS

Temperatuur daling en sneeuw?
Jippie. Eind volgende week neemt de kans op kouder Alpenweer zienderogen toe. De luchtdruk stijgt in de IJsland regio en wij zien tegelijkertijd de lagedrukgebieden wat verder zuidwaarts uitzakken. Als deze verwachting uitkomt, betekent dit de overgang naar een kouder en wisselvalliger weertype. Gezien de termijn is de "koude en wellicht ook sneeuwrijke" buit natuurlijk nog lang niet binnen. Kwestie van afwachten. Eerst nog maar eens genieten van het milde (oktober!) nazomerweer.


Overgang naar een koelere west circualtie? @MeteoCentre @ECMWF

Temp op 1500m prikpunt centrale noordzijde. De trend is duidelijk koeler. De lijnen staan op termijn steeds wijder uit elkaar. Dit betekent een grote onzekerheid in het temperatuur verloop. #WetterZentrale.de

Een mooie zonnige zondag nog en graag tot morgen!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

Goedemorgen Michael!

Uiteraard is het nog steeds genieten van de prachtige kleuren nu in oktober!
Maar heb een vraagje: Hoe groot is de kans dat een 'Eurohoog' bv andere weertypes blokkeert? Dus zeg maar meer kans in het najaar of in de winter wellicht? Omdat je meestal in de winter ziet dat het Eurohoog lang aanhoudt en dus andere weertypes blokkeert voor een bepaalde tijd..

Gr Niels

Niels van Bockel | 15-10-2017 - 10:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Morning Niels. Blokkades treden op in alle jaargetijden. De laatste jaren zagen wij ze wat vaker in het najaar. Daardoor kwam het wintersport seizoen vrij moeizaam op gang. Er zijn meerdere theorieën over deze materie. Daarin zijn de geleerden het echter niet met elkaar eens. Winterblokkades boven Siberië zijn een normaal verschijnsel. Dat komt door de geografische ligging en het daarbij horende klimaat. In Europa ligt dit een stuk gecompliceerder. Weertechnisch vrij ingewikkeld verhaal.
Gr Michel??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2017 - 11:02

Niels  van Bockel

Oke thanks! Zal eerst wel even een LOI cursus pakken dan ??

Niels van Bockel | 15-10-2017 - 15:07

Peter N

Goedemorgen Michael ik hoop dat de voorspellingen van jullie voor eind volgende week uitkomen met kouder weer en kans op sneeuwbuien ? Afwachten maar weer ? . Nu nog maar even met zijn alle genieten van dit mooie warme weer: Maar het kan beter nu te warm zijn dan bijvoorbeeld in december of zo, want dat hebben we nu al een paar jaar meegemaakt .Zou ook niet leuk zijn voor de vroege wintersporters die dan al in deze maand op vakantie gaan. Ik heb toch het idee dat koningwinter steeds later zijn intrede maakt ? Nou ja zal wel aan de klimaatverandering liggen:gr. Peter. ??⛷?

Peter N | 15-10-2017 - 10:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Wintersport in oktober of november blijft tricky Peter. Alleen de gletsjer gebieden bieden ⛷?kansen.?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2017 - 11:05

Peter Huygens

Als erkend sneeuwliefhebber zit ik nu toch echt te genieten van de superzonnige groen-bronze herfstkleuren op de webcambeelden van de Belg! Prachtig!

Peter Huygens | 15-10-2017 - 12:02

Mascha Keijzer

Zo, wintersport voor 2e week januari is zojuist geboekt dus tijd om weer aan te haken. Hopelijk ligt Chatel deze winter in de juiste hoek voor de eerste dumps! Ik zal weer met veel plezier jullie berichten volgen!

Mascha Keijzer | 15-10-2017 - 13:57

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord