Geen sneeuw maar wel volop zon

Ook vandaag geen berichten over vorstgrenzen, sneeuwval en depressies. Het is nazomer in de Alpen en dat is natuurlijk heel gewoon in deze tijd van het jaar. Gisteren kwikstanden van 15 á 20 graden, plaatselijk werd het zelfs nog wat warmer. En dat alles onder rugdekking van heel veel zon.

Een hogedrukgebied afkomstig vanaf de Azoren zet koers richting de Alpenlanden. Het is en blijft de komende tijd dan ook warm en zonnig najaarsweer.

Verantwoordelijk is een hogedrukgebied dat zich vanaf de Azoren verplaatst naar het midden van Europa en dus de Alpenlanden. Depressies met storingen blijven dan ook op ruime afstand. Laat ik toch even over de vorstgrens hebben. Omdat de kaartjes er zo grappig uit zien. Helemaal rood gekleurd. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor de liefhebbers van sneeuw en winterweer. Het betekent gewoon dat de 'nulgradenniveau'ergens tussen de 3000 en 3500 meter hoogte schommelt. Een flinke klim dus om daarboven te komen.

'Het' rode kaartje:)

Blijft dit zo? Het antwoord op die vraag is bevestigend. Of is het, de vraag stellen is hem beantwoorden, in dit geval. Na het weekend komt zelfs nog wat zachtere lucht richting de Alpen en kunnen de zuidelijke gebieden zelfs de 4000 meter aantikken. Medio maandag/dinsdag breidt het hoog zich uit naar het oosten en zuidoosten van Europa waardoor de nog warmere luchtsoort door weet te dringen tot het Alpengebied. Dat heeft onafgebroken warm en zonnig weer tot gevolg waarbij de temperaturen lokaal oplopen tot rond de 25 graden. Maar prima condities. Een strak blauwe lucht en geen klamme toestanden. Prima weer om er op uit te trekken. Lagen de Alpen maar om de hoek:)

En dus is het de komende dagen genieten van zon en de schitterende natuur zoals hier in Königsleiten

Of zoals hier in het skigebied Nauders in Tirol.

Het prachtige dorpje Wolkenstein, beter bekend als Selva Di Gardena. Het hoogst gelegen dorp op 1563 meter in Val Gardena.


Zowel in als na het weekend dus dit prachtige weer. Als het dan toch niet sneeuwt, laten we dan maar vol voor de zon gaan. Volgens de laatste berekeningen houdt dit fraaie weer ook nog wel een poosje aan. Terwijl Ophelia, de tropische orkaan, maandag voor storm zorgt nabij Ierland en Schotland, blijft de rust ook na het weekend in het Alpengebied gewaarborgd. Gordels van hogedruk domineren het weer en zullen dat een groot deel van de volgende week blijven doen. Of er nog winterse lichtpuntjes te bespeurden zijn op de lange termijn? Morgen kom ik er op terug. Voor nu: een hele fijne dag!

Ook volgende week (lange termijn) houdt het warme en zonnige weer aan dankzij uitgestrekte en krachtige hogedrukgebieden in de buurt van de Alpenlanden.

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Harry Verduin

Mooie plaatjes, ik wou dat ik er was. Ook in benelux mooi weer dit week, dus niks te klagen. Kou en sneeuw mag komen vanaf mid november ☺

Harry Verduin | 13-10-2017 - 14:20

kees asscheman

Sneeuw in november lijkt me prima

kees asscheman | 13-10-2017 - 17:40

Dennis  Dolomieten

Tja , nog geen winter dus. Maar nog zomerweer. Even geduld dus maar en genieten van de toch wel weer bijzondere warmte.

Dennis Dolomieten | 13-10-2017 - 20:26

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord