Sneeuwbuien noordkant

Oktober heeft er zin in. De noordelijke Alpen worden vandaag opnieuw verrast met een vroege winterse oktober surprise. Sneeuw in oktober, wat heb je eraan in hoor ik jullie denken. Voor de gletscher gebieden is het een verademing en pure winst. Deze gebieden liggen immers op grote hoogte. De condities verbeteren in deze ski gebieden aanzienlijk en de gletscher groeit hierbij ook wat aan. Niets mis mee toch? Mocht je vandaag de Alpen intrekken, een dikke jas is hierbij zeker geen overbodige luxe. Het kwik gaat op 1500m gemiddeld zo maar even 15 graden onderuit! Een markante Temperatursturz dus, maar van een Wintereinbruch is natuurlijk nog even geen sprake. Alles op zijn tijd ....


De Temperatursturz fraai in beeld. Kwik gaat gevoelig onderuit! Temp kaartje op 850 hPa (1500m) prikpunt centrale noordzijde

De zuidzijde krijgt tijdelijk te maken met de Nordföhn. Hier voorlopig nog geen winterse toestanden

Bitter koud in het hooggebergte
Het eerder aangekondigde koufront is afgelopen nacht de Alpen binnengetrokken. De krachtige tot harde noordwestelijke wind maakt het er allemaal niet aangenamer op. In het hooggebergte woedt zelfs een noordwesterstorm en is het gewoon bitter koud. Op 3000m schommelen de temperaturen tussen de -9 en -12 gr C! Brrr.. Ik vermoed dan ook dat de Kitzsteinhorn vanwege de wind vandaag gesloten blijft. In de noordelijke Alpen regent en sneeuwt het vandaag periodiek lekker door. De sneeuwvalgrens schommelt ergens tussen de 1300 en 1600m. In de ochtend wordt het vanuit het westen tijdelijk droger en verplaatst de neerslag zich meer richting de Oostenrijkse noordzijde. In de middag leeft de buienactiviteit vanuit het noordwesten op de nadering van een hoogtetrog opnieuw flink op. De aangevoerde lucht is op hoogte nog wat kouder waardoor de sneeuwvalgrens lokaal zelfs richting de 1200m zakt. In de centrale en zuidelijke Franse Alpen en de Zwitsers / Italiaanse zuidzijde gaat het er allemaal wat rustiger aan toe. Hier blijft het nagenoeg droog en de centrale zuidzijde heeft tevens te kampen met een tijdelijk opstekende Nordföhn.


Koude lucht stroomt diep Europa in

Zogenaamde temperatuur anomalie kaart zaterdag op 850 hPa (1500m) met daarop de afwijking tov het langjarig gemiddelde.
Dit betekent voor de Alpen lokaal tot 12 graden te koud voor de tijd van het jaar! #ECMWF

Vooruitzichten
Zoals het er nu naar uitziet komen we na het weekend in wat rustiger vaarwater terecht. hogedrukgebieden kiezen positie boven centraal Europa en oceaan depressies trekken ruim ten noorden van de Alpen Scandinavië binnen. Dit betekent dat de actieve neerslag de Alpen even niet meer kan bereiken. De temperaturen liggen in dit scenario op een normaal niveau. De mistkansen gaan met deze luchtdrukverdeling wel flink toenemen. Een rustiger Goldener oktober weertype dus. Het is tenslotte oktober en we zitten uiteindelijk nog midden in de herfst.


Volop winter op de Pitztaler gletscher

Ook in Fiss langzaam een witte wereld

Graag tot morgen!


Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martijn Sonnenberg

mooi weerbericht weer michael! en aan het ensemble te zien is het na het wegtrekken van de kou ook normaal tot iets te koud voor de tijd van het jaar ;)
Vanochtend een rondje langs de webcams in voralberg gemaakt, ons vaste adresje, hoperop aan de rand van het dorp in Lech heeft net wat vlokken gezien (sneeuwgrens op de cam zo rond 1470 mtr, dus het dorp heeft regen, daarboven is het wit aangesuikerd).

Martijn Sonnenberg | 06-10-2017 - 09:23

Leroy Dubois

Ha Michael,

Sammy en ik gaan dit jaar naar Sölden. Volgens het kaartje moeten wij het hebben van Norstau (en een stukje inneralpine). Klopt dat?

Leroy Dubois | 06-10-2017 - 10:16

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Leroy. Super bestemming?⛷?❄️

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2017 - 13:10

Annemarie ..

Dit jaar naar Fiss en wat leuk om te zien dat het daar nu al een beetje wit is. Ik ga weer genieten van de dagelijkse weerberichten en duimen voor een mooie sneeuwerijke winter voor iedereen!

Annemarie .. | 06-10-2017 - 12:17

Annemarie Peters

Hé Annemarie, wat leuk! Misschien komen we elkaar weer tegen......in de bus ofzo.....
Wij zitten dit jaar ook in Fiss! Hopelijk dit jaar een wit Fiss inderdaad!
Groeten!

Annemarie Peters | 06-10-2017 - 15:15

Annemarie ..

Hoe toevallig, maar jij gaat denk ik met kerst. Wij in de krokusvakantie!

Annemarie .. | 07-10-2017 - 12:09

Annemarie Peters

Wij zijn erg gelukkig, we gaan in de kerstvakantie 2 weken en in de voorjaarsvakantie. We hebben de caravan daar op een seizoensplek.

Annemarie Peters | 07-10-2017 - 15:09

Annemarie ..

Wat leuk en doen jullie goed een seizoensplaats. Wie weet komen we elkaar weer tegen!

Annemarie .. | 08-10-2017 - 08:12

janus b

Hey Michael, mooie berichten weer hier.

Ik heb een vraag. Wij willen met een groep van ca 10-12 man naar Frankrijk. We gaan altijd half maart en willen dat nu weer doen.
We zijn al een paar keer in Les Trois Vallees en La Plagne/Les Arcs geweest.
We willen nu ook weer naar een sneeuwzeker gebied. We zitten te kijken naar Les Sybelles.. Is dit een goed gebied om in maart voldoende sneeuw te hebben? Hoor het graag! Heb je anders nog andere ideeen? Een andere optie voor ons is Le Grand Massif...is dat een sneeuwzeker gebied om mooie tochten te kunnen maken? We horen het graag!

janus b | 06-10-2017 - 13:47

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord