Na vriendelijkheid volgt sneeuw

Vandaag en morgen heerst er een serene rust in het Alpengebied. Een ruggetje van hogedruk ligt als een warme deken over de berglanden. Bijna letterlijk, want de westelijke tot zuidwestelijke (hoogte)stroming voert zachte lucht aan. Het zonnetje schijnt regelmatig en af en toe trekken er een paar velden met wolken over. Bij niet al te veel wind, vriendelijke condities.


Vandaag bepaalt een ruggetje van hogedruk het weer in de Alpen. Het is zacht, rustig en wolkenvelden maken geleidelijk aan plaats voor zonnige momenten. 
Neerslaggebieden liggen dan nog noordelijk van ons land, maar die komen de komende etmalen in beweging en zakken af. jawel: richting de Alpen!
Aan het rustige en droge weer komt vrijdagavond een einde, zoals op het plaatje hieronder mooi te zien is. Tenminste: in de noordelijke delen. Daar stroomt een portie flink koudere lucht binnen met regen, sneeuw en een flink dalende vorstgrens als gevolg. .

Een lang leven is dit milde najaarsweer niet gegund. Op de oceaan zien we een hogedrukgebied in noordelijke richting uitbreiden en boven Scandinavië daalt de luchtdruk verder. Koudere lucht vanuit het noorden 'valt' Europa binnen en bereikt morgenavond het Alpengebied middels een koufront. Dat gaat een flinke hoeveelheid neerslag geven. Eerst regent het stevig in de noordelijker staugebieden maar we zien in de nacht naar vrijdag de vorstgrens geleidelijk aan onderuitgaan tot rond de 1800 meter in de Franse en circa 1000 meter in de noordwestelijke Oostenrijkse Alpen. Dat betekent dat de sneeuwvalgrens natuurlijk ook flink zakt en iets onder de 1000 meter komt te liggen in de Oostenrijkse en noordoostelijke Zwitserse berggebieden.


De sneeuwval, gekoppeld aan het koufront in beeld.

Niet alleen hogerop dus sneeuw, maar ook in de wat lager gelegen gebieden. Waar de grootste hoeveelheden neerslag terecht gaan komen? Dat is altijd moeilijk aan te geven. Voorlopig ga ik uit van de noordwestelijke delen van de Alpen. Vrijdag overdag lijkt de intensiteit er wat uit te gaan en krabbelt het 'nulgradenniveau' iets op. De koude lucht weet zich echter te handhaven. In de loop van vrijdag en vooral in de avond komt een volgende storing binnenlopen wat opnieuw tot neerslag leidt. Vooral in de noordelijke Oostenrijkse Alpen. De Zwitserse en Franse delen blijven buiten de vuurlinie zoals de zaken er nu voorstaan. Nog altijd komt de aanvoer vanuit het noorden waardoor de vorstgrens op een laag peil blijft en ligt ergens tussen de 1000 en 1200 meter. Het is een tikje guur met veel wind! In de nacht naar zaterdag blijft de neerslag vallen, al zijn de modellen het niet helemaal eens over de intensiteit. Dat is dus nog even afwachten.


Prachtige herfstplaatjes vanuit de Dolomieten.

De gletsjer Kitzsteinhorn (Kaprun) afgelopen weekend


Zaterdag overdag wordt het langzaam vanuit het westen droog. Oorzaak daarvan is een nieuwe rug van hogedruk vanaf de oceaan die weer rust komt brengen en de neerslag de Alpen uitjaagt. Deze rug krijgt aanvankelijk het Alpenweer niet geheel onder controle. Waarschijnlijk glipt er op zondag alweer een zwakke storing door de mazen van het hogedrukgebied en zou er in, vooral in de oostelijke gebieden opnieuw wat neerslag kunnen gaan vallen. De vorstgrens is een aandachtspunt. Waarschijnlijk komt deze in de Oostenrijkse en noordoostelijke Zwitserse Alpen rond 1500 meter te liggen, maar er zijn berekeningen dat er al wat zachtere lucht binnen lekt. Morgen komt daar wellicht meer duidelijkheid over.

Zondag neemt de kans op sneeuw opnieuw toe. Waar het 'nulgradenniveau' precies komt te liggen is nog enigszins in nevelen gehuld.

Na het weekend lijkt het toch echt even gedaan met de neerslag en wordt het stokje overgedragen aan zonnige perioden, rust en af en toe 'hochnebel' met een verder oplopend 'nulgradenniveau'. Of er later in de week nog een winters intermezzo op het menu staat? Morgen kom ik er op terug. Voor nu: een hele fijne dag!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Rafael Guinote

Zijn weer mooi berichten om te lezen ?

Rafael Guinote | 04-10-2017 - 09:43

Leroy Dubois

Dank Johan! Laat die basislaag maar vallen.

Leroy Dubois | 04-10-2017 - 10:11

Cis De clerck

Laat die sneeuw maar komen!!!!

Cis De clerck | 04-10-2017 - 11:00

Peter N

Goedemorgen Johan dat zijn leuke berichten en ik hoop op een mooie lange strenge winter in de Alpen gebieden ??? En het liefst van november tot mei met een dik pak sneeuw. Maar dat is natuurlijk koffiedik kijken en daarom ben ik blij met deze site en blijven we jullie elke dag weer volgen . Lekker genieten van de wintervoorpret. ??⛷?gr .Peter N .

Peter N | 04-10-2017 - 11:38

janus b

Hallo Johan, Michael,

ik heb een vraag. Wij gaan al jaren in maart met een grote groep naar Frankrijk. O.a naar Les Trois Vallees, Paradiski,etc. We kiezen Frankrijk om de sneeuwzekerheid. We gaan nl in maart en willen geen groene weiden hebben;)

Dit jaar willen we weer in maart maar we willen naar Oostenrijk. Een sneeuwzeker gebied in Oostenrijk. Ik heb gelezen dat het Arlberg gebied door de ligging zeer sneeuwzeker is. Klopt dit? We kunnen daar vrijwel geen grote huizen meer vinden.
Welke grote gebieden in Oostenrijk zijn door hun ligging nog meer sneeuwzeker? Ik hoor het graag.

Groetjes Stefan

janus b | 04-10-2017 - 15:36

Sneeuwhoogte.nl

Hallo Stefan, Arlberg is zeker heel sneeuwzeker maar er zijn nog veel meer grote gebieden in Oostenrijk zeer sneeuwzeker. Een aantal voorbeelden zijn: Sölden, Ischgl, Obertauern, Obergurgl-Hochgurl. Keuze genoeg ;)

Sneeuwhoogte.nl | 04-10-2017 - 15:43

nathan deryckere

het doet deugd om in oktober al zulke berichten te lezen !
groeten aan het team en dat het een sneeuwrijke winter mag worden ( ook bij ons )

nathan deryckere | 04-10-2017 - 17:27

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord