Ook weekend winterse taferelen


Analyse van gistermiddag. Mooi te zien hoe een noordelijke tot noordwestelijke stroming is ontstaan. Daardoor kan koude, polaire lucht het Alpengebied binnen stromen. Wat niet zonder gevolgen blijft.

De koude lucht die gisteren de Alpen binnen stroomde blijft een beetje hangen. Er is geen bezem in de buurt die de kou opruimt. Een omvangrijk lagedrukgebied ligt vandaag boven Finland en trekt geleidelijk weg naar Noordwest-Rusland. Op de oceaan zien we een hogedrukgebied op het noordelijkde deel van de oceaan. Het gevolg is een koude noordwestelijke tot noordelijke hoogtestroming die koude lucht tot diep in Europa in jaagt. Vandaar dat het ook in de Alpen onbestendig is en de vorstgrens behoorlijk is gekelderd. Gisteren zelfs tot rond de 1500 meter in de noordwestelijke Oostenrijkse gebieden. Vandaag is ze wel weer wat opgekrabbeld tot rond de 2000 meter wat natuurlijk consequenties heeft voor de neerslagvorm. De sneeuwvalgrens schommelt iets onder de 2000 meter. Ik verwacht vandaag ook geen al te grote buienactiviteit. Pas later op de dag zullen stapelwolken uitgroeien tot een paar buien. Verder is er ook ruimte voor de zon en waait het niet al te sterk.

Vanavond neemt de neerslagintensiteit toe en zal de vorstgrens langzaam onderuit gaan.


Morgen zal een kleine hoogtestoring boven Duitsland de onstabiliteit vergroten. Dan gaan er meer buien vallen en schommelt de sneeuwvalgrens rond de 1700/1800 meter in de noordwstelijke delen van Oostenrijk tot circa 2000 meter in het centraal massief. Of er veel neerslag gaat vallen is lastig aan te geven en dat kan van plaats tot plaats erg verschillen. Geografische omstandigheden zullen van grote invloed zijn. Ook morgen is het rustig maar hogerop dus wel winters weer.  


Ook maandag blijft de kans op neerslag groot waarbij de vorstgrens relatief laag ligt, waarschijnlijk ergens rond de 1500 meter.

En hoe verder? Zondag zijn er wederom kansen voor winterse perikelen. We zien een lagedrukgebiedje tot ontwikkeling komen boven  het noordelijk deel van de Adriatische Zee. Langs de oostflank st(r)oomt zachte lucht op richting het Alpengebied wat daar in botsing komt met de aanwezige koudere lucht. Samen met het 'stau' effect neemt de kans op neerslag, nadat deze in de loop van zaterdag geleidelijk aan afneemt, weer toe. Waarschijnlijk al in de ochtend. Hoewel de modellen een klein beetje ruziën over de precies vorstgrens, lijkt deze rond de 1500 meter te schommelen wat betekent dat de sneeuwvalgrens zelfs daalt tot 1300 of 1400 meter. De neerslag zal zich vooral concentreren op de Oostenrijkse Alpengebieden. Het grootste deel zal er wel een staartje van mee krijgen.

Gerlos: een dun laagje sneeuw. Voorbode voor een sneeuwrijke winter?


Hoe mooi! De Rettenbachferner in de  Ötztaler Alpen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol - SöldenHet dal bij Montafon. Ook hier zal de lucht de komende tijd vaak grijs zijn en wordt het een stuk minder vriendelijk.

Alsof het nog niet op kan. Het zou me niet verbazen, maar het is nog enigszins speculatief, dat er in de nacht naar maandag een volgende storing richting het Alpengebied komt. Boven Frankrijk ontstaat volgens de jongste berekeningen een kleine aparte storing die naar Noord-Italië trekt. Het lijkt zelfs uit te draaien op een heus Genua laagje. Vanaf zondagavond zou de neerslag vanuit het zuidwesten nieuwe impulsen kunnen krijgen waarbij ook de Franse Alpen dit maal kans maken op neerslag. Daarbij ligt het 'nulgradenniveau' rond de 1400/1500 meter, en mogelijk zelfs nog wat lager! Ik sluit zelfs niet uit dat de neerslag op maandag en dinsdag bij tijd en wijle aanhoudt al lijkt de intensiteit af te gaan nemen. De voorzichtigheid heeft alles te maken met de locatie van het laagje, die klein maar erg bepalend is voor de mate van neerslag en tot hoever de koude lucht oprukt. Ik durf wel te stellen dat het er, met de kleine restrictie,  goed uit en zelfs stevige hoeveelheden neerslag zijn niet uit te sluiten! Kortom: de vroege winter heeft zijn oog weer op het Alpengebied laten vallen! Voor nu: een hele fijne dag.

Wanneer de volgende winterse surprise zich aandient? We laten het u weten. Mocht dit voor 1 oktober zijn, en dit sluit ik niet uit gezien de ontwikkelingen op de weerkaarten,  dan komen we met een extra editie van het weerbericht en anders graag tot 1 oktober!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Bianca B

Mooi hoor! Laten we het hopen dat het een sneeuwrijke winter wordt. Vorig jaar was het niet zo goed!

Bianca B | 15-09-2017 - 09:42

Henk Jongkind

Goedemorgen Johan,

Wat mij betreft, en ongetwijfeld velen met mij, mag je vanaf vandaag, iedere dag wel met een extra editie komen.
Zijn weer schitterende plaatjes.

Henk Jongkind | 15-09-2017 - 09:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gargellen gisterenavond❄️??

Foto bij weerbericht reactie 40543

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-09-2017 - 10:47

Harry Verduin

Heel erg bedankt voor de update!

Harry Verduin | 15-09-2017 - 11:05

Peter N

Ziet er schitterend uit en nou maar hopen op een mooie lange winter met heel veel sneeuw .??????⛷⛷⛷?

Peter N | 15-09-2017 - 16:19

Dennis  Dolomieten

Mooi mooi! Heerlijk al die vroege sneeuw.

Dennis Dolomieten | 15-09-2017 - 23:27

Niels  van Bockel

Heerlijk die voorpret! Gisteren weer vakantie geboekt naar La Plagne met 16 personen dit keer! Kan nu al niet wachten! Vanaf 1 oktober gaan we weer langzaam zien hoe de Alpenwereld wit wordt! ☃️❄?⛷

Niels van Bockel | 16-09-2017 - 09:55

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Wat een heerlijke plaatjes voor medio september. Hopelijk krijgen we dit seizoen een sneeuwrijke winter. Kijk alweer uit naar de dagelijkse updates en de wintersport

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 16-09-2017 - 11:56

Sjaak W

Goedemiddag Johan, Michael,
Leuk zo'n vroege update al weer.
De winterbeelden waren vanmorgen ook al weer om van te smullen op sommige plaatsen. Op naar een sneeuwrijke winter

Sjaak W | 16-09-2017 - 12:00

Cis De clerck

Geweldiig

Cis De clerck | 19-09-2017 - 10:41

Jessica De Groot

Hey wat fijn! Jullie zijn terug...Goed om te lezen allemaal...helaas heb ik m'n nek gebroken dus even afwachten hoe het herstel verloopt en of ik dit seizoen wel kan/mag gaan skieen?...Heel veel sneeuw gewenst allemaal!

Jessica De Groot | 29-09-2017 - 13:20

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord