En weer is het raak: verse sneeuw!

De koude lucht die langs de westflank van het omvangrijke laag Europa inzakt, ligt vanochtend, middels een groot neerslaggebied in een brede strookt ten noorden van de Alpen en strekt zich uit vanaf West-Frankrijk tot aan Polen en de Baltische Staten. Langzaam aan zal de neerslag later vandaag het Alpengebied binnen trekken en geleidelijk aan zal de temperatuur gaan dalen. Om 11:00 uur ligt de temperatuur op 1.500m hoogte nog rond de 15 graden in de Oostenrijkse en rond 10/12 graden in de Zwitserse en Franse Alpen.

Later vanmiddag bij een dalende vorstgrens sneeuw in de bergen.

Na een adempauze neemt de onstabiliteit tijdens het weekend weer flink toe!


Vanavond is de vorstgrens gedaald tot rond de 1500 meter in de noordelijke delen van Vorarlberg en Tirol tot rond de 1800/2000 meter in het Centraal Massief als ook de Franse Alpen. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de neerslagvorm. Gaandeweg de middag en vooral vanavond zien we dat de regen hogerop in steeds meer gebieden overgaat in sneeuw en dat de sneeuwvalgrens zakt naar 1300/1500 meter. Vanavond trekt de neerslag naar het oosten en wordt het vanuit het westen snel droog. Alleen in de Oostenrijkse gebieden valt dan nog geruime tijd sneeuw en daar wordt het in de nacht droog. Er kan weer enkele decimeters aan 'wit goud' naar beneden komen. In de Dolomieten zal vooral veel regen vallen.

De koude lucht wordt morgen de pas afgesneden door een klein lagedrukgebiedje hoewel het ook niet echt zacht wordt. Het nulgradenniveau ligt dan ergens rond 1600/1800 meter. De zon schijnt af en toe en neerslag beperkt zich tot een enkele lokale bui.


Zo zag Val Gardena er eergisteren uit. Mooie winterse plaatjes voor half september!

De Großglockner Hochalpenstraße in beeld. Schitterend panoramisch plaatje van deze tolweg die de deelstaten Salzburg en Karinthië met elkaar verbindt.


Morgenavond en - nacht leeft de buiigheid weer op als een zwakke storing vanuit het noordwesten dichterbij komt. Dan zien we boven het noorden van Italië ook nog eens een apart lagedruk tot ontwikkeling komen waardoor er zachte en vochtige lucht vanuit de Adriatische zee de Alpen instroomt. Die komt vervolgens weer in botsing met de daar aanwezige koele lucht. Dat blijft niet zonder gevolgen. Zaterdag zijn er enkele geïsoleerde buien actief, maar door deze ontwikkelingen zal er zondag en maandag weer op uitgebreidere schaal sneeuw gaan vallen. Vanaf welke hoogte? Morgen meer details hierover. De conclusie is dat er voorlopig volop dynamiek aanwezig is in de Alpen! Voor nu: een hele fijne dag en tot morgen!
     
Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

M DR

Bedankt voor het weerbericht. We gaan weer vlokjes kijken het weekend.

M DR | 14-09-2017 - 10:36

Rafael Guinote

Zo kunnen we weer Leker genieten van de winterse weerberichten ?

Rafael Guinote | 14-09-2017 - 12:33

Peter N

Hallo Johan wist niet dat jullie alweer op de site bezig zijn dacht pas 1 oktober wel leuk hoor komt dat door de vroege sneeuwval ben even benieuwd ??????⛷

Peter N | 14-09-2017 - 19:16

Sneeuwhoogte.nl

Hallo Peter, Deze maand schrijven we alleen bij interessante situaties. Vanaf 1 oktober weer dagelijks.

Sneeuwhoogte.nl | 15-09-2017 - 08:44

Stijn

Heerlijk nieuws. Hoe was het gesteld met de sneeuwlaag rond deze tijd vorig jaar?

Stijn | 14-09-2017 - 20:29

Peter N

Ik weet wel van vorig jaar hadden we ook vroeg in het seizoen sneeuw dus iedereen in een hosanna stemming en daarna veel te warm tot half januari met een groene kerst dus laten we niet te vroeg en te hard juichen ! Maar het ziet er wel geweldig uit die witte wereld. ?⛷?

Peter N | 14-09-2017 - 20:49

Dennis  Dolomieten

Daar zijn we weer! Heerlijk hoor die eerste winterse weerberichten. En nu al sneeuw in Val Gardena. De herfst motor is vroeg begonnen. En dus ook operatie afkoeling. Hoe sneller hoe beter voor de winter. We zijn er weer klaar voor!

Dennis Dolomieten | 14-09-2017 - 23:02

Dennis Sival

En gaan met die banaan... Sneeuw dus

Dennis Sival | 15-09-2017 - 07:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord