Opnieuw sneeuw onderweg

Donderdag 14 en vrijdag 15 september nieuwe weerberichten

Het is niet alleen herfst in ons land. Ook in de Alpen is het onstuimig. Er valt het komend weekend veel regen, maar niet alleen dat. Hogerop gaat er in sommige delen ook sneeuw vallen! Verantwoordelijk is een omvangrijke depressie op de Noordzee die vanaf Schotland naar Noorwegen trekt. Langs de westflank zakt een portie koude, polaire lucht af en die dendert via Frankrijk de  Alpen binnen.


De winterse verrassing in beeld.

De Rettenbach gletscher in Sölden (vanaf morgen open). Ook daar nog prachtig weer in afwachting wat er gaat komen.
..

Vandaag is er nog weinig aan de hand en is het overwegend droog. Morgen komt er in steeds meer gebieden vanuit het westen regen in en ligt de vorstgrens rond de 2500/3000 meter. Tijdens de passage van een koufront in de avond en nacht gaat het 'freezing level' echter steeds verder onderuit en gaat de regen hogerop over in sneeuw. Het nulgradenniveau daalt in de noordwestelijke Oostenrijkse gebieden zelfs tot rond de 1600/1700 meter wat betekent dat de sneeuwvalgrens rond de 1500 meter komt te liggen. Er zijn wat kleine verschillen in de diverse berekeningen, het Amerikaanse GFS laat de vorstgrens iets minder ver onderuit gaan, maar toch altijd nog tot rond de 2000 meter.

Het model van de Europese lidstaten laat de sneeuwvalgrens in de nacht naar zondag plaatselijk zelfs dalen tot iets onder de 1500 meter. De Amerikanen (NCEP) schatten deze ontwikkeling een paar honderd meter hoger in. Zie plaatje hieronder.


Voor het gletsjergebied bij Sölden, de Stubaier Gletscher, de Hintertuxer Gletscher en de Kitzsteinhorn bij Kaprun is dit mooi nieuws. Daar zal een behoorlijke laag verse poeder kunnen gaan vallen en een beetje verwennerij voor deze gebieden kan geen kwaad in een tijd waarin ze het bij tijd en wijle zwaar te verduren hebben. Enkele tientallen centimeters sneeuw lijken waarschijnlijk. Ik ben altijd wat voorzichtig met getallen maar ik sluit een halve meter tot zondagmiddag niet uit. Daarna is het weer even over met de pret. Dan krabbelt de vorstgrens weer op en stroomt er weer zachtere lucht toe. In de Franse Alpen blijft het droog en daar is het zelfs vrij zonnig.

De Hintertuxer gletscher vanochtend vroeg. En op het plaatje hieronder de Kitzsteinhorn in Kaprun. Nog prachtig zonnig weer, maar dat gaat morgen veranderen!

Wanneer de volgende winterse surprise zich aandient? We laten het u weten. Mocht dit voor 1 oktober zijn, en dit sluit ik niet uit gezien de ontwikkelingen op de weerkaarten,  dan komen we met een extra editie van het weerbericht en anders graag tot 1 oktober!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

 

Donderdag 14 en vrijdag 15 september nieuwe weerberichten

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Nick Audenaerde

De pret begint vroeg dit jaar :-)

Nick Audenaerde | 08-09-2017 - 10:38

Harry Verduin

Eindelijk eens goed nieuws voor de gletsjers!

Harry Verduin | 08-09-2017 - 16:06

Cis De clerck

Hopelijk wordt dit een lange lijn van sneeuwplezier deze winter

Cis De clerck | 08-09-2017 - 20:26

Dennis Sival

Haha en ik vroeg twee weken geleden nog wannneer jullie weer indien kwamen. Volgens mij staan jullie eind april ook alweer te springen

Dennis Sival | 08-09-2017 - 22:47

Anja Bekkers

Hopen op een sneeuwrijk winterseizoen?☃️⛷?

Anja Bekkers | 09-09-2017 - 15:59

Kevin B

Heerlijk deze vroege sneeuw berichten! Laat er nog maar veel van zulke komen!

Kevin B | 09-09-2017 - 18:29

Bertil Blaas

Perfect nieuws. En Johan bedankt voor het extra Alpenweerbericht.
Gr.

Bertil Blaas | 09-09-2017 - 19:19

Niels  van Bockel

Whaaaa lekker! Winter is early this year! ?⛷?❄

Niels van Bockel | 10-09-2017 - 12:57

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord