September start veelbelovend

De zomer loopt langzamerhand op zijn einde en staat de herfst alweer voor de deur. Meteorologisch start de herfst zelfs op 1 september en gaat deze voor de wintersportliefhebbers onder ons voortvarend van start! Reden voor het Sneeuwhoogte team om weer achter de PC te duiken en jullie te voorzien van het eerste weerbericht van dit seizoen. Natuurlijk zijn zit incidentele koudere schermutselingen en volgt het echte winterse knalwerk pas later in het jaar. Zie het als pure voorpret en om alvast wat in de stemming te komen!


Bescheiden laagje sneeuw in Alpe d' Huez. Via twitter @alpedhuez

Aanzienlijk kouder in de Alpen!

Zogenaamde temp anomalie met daarop de afwijking in temp tov het gemiddelde. Voor de Alpen betekent dit komend weekend ongeveer 5 tot 10 graden te koud voor de tijd van het jaar!

Markante temperatursturz en zeer veel neerslag
De thermometers zijn de afgelopen 24 flink onderuit gegaan. Aan de achterzijde van een hoogtestoring stroomt aanzienlijk koudere en vochtigere lucht over de Alpen uit. Dit betekent spectaculair lagere temperaturen en daalt het kwik binnen 24 lokaal met meer dan 20 gr! In het Zwitserse Ormalingen zakte het kwik binnen 24 uur van 32 naar een koude 14 gr C! Dat zijn nog eens spectaculaire temperatuurdalingen zeg. Op het zogenaamde frontvlak (scheiding tussen de warme en koude lucht) viel ook nog eens een enorme plens regen. In het Zwitserse Biasca / Tessin viel binnen 24 uur meer dan 200mm regen, en dat is meer dan in een gemiddelde augustus maand! Deze zogenaamde orografische stijgingsregens zijn berucht in de Alpen. De vochtige lucht wordt onder gunstige omstandigheden volledig tegen de berghellingen uitgeknepen. Door stuwing komt dan binnen no time enorm veel neerslag uit de hemel en gaan de hemelsluizen letterlijk open!


Spectaculaire Temperatursturz!

Op veel plaatsen binnen 24 uur tot bijna 20 gr kouder. Brrrr!!

Tijdelijk dalende sneeuwvalgrens
De kou inval in de Alpen bereikt morgen haar hoogtepunt. Het nulgraden niveau daalt aan de noord en inner Alpine zijde richting de 2300 à 2100 meter. Dit betekent sneeuwval tot onder de 2000m! Ik verwacht de meeste neerslag in het Zwitsers / Oostenrijkse grensgebied tot aan Tirol. Hier kan het weekend boven de 2000m lokaal 30 tot 40cm sneeuw vallen met misschien zelfs een gunstige uitschieter richting de halve meter. In de Franse Alpen en westelijke Italiaanse zuidzijde gaat het er allemaal wat minder spectaculair aan toe. De noordelijke Haute Savoie kan hogerop ook nog wat sneeuw gaan meepakken, maar wordt het zuidelijker al snel minder.

Later opnieuw sneeuw??
Na het weekend gaan de koude scherpste kantjes er weer vanaf. Vanuit het zuidwesten zit de temperatuur weer in de lift, maar tropische toestanden zijn toch echt even voltooid verleden tijd! Tegelijkertijd is de laatste modeluitdraai opnieuw veelbelovend. Volgens de laatste ECMWF prognose volgt rond 10 september opnieuw een koude en sneeuwrijke periode. Het is natuurlijk nog even afwachten of deze berekening in de diverse kaarten en gidsen blijft staan.

Morgen melden wij ons opnieuw!

Deze maand schrijven we bij interessante weersituaties. Vanaf 1 oktober is er weer dagelijks wintersportweer.


Veelbelovend scenario rond 10 september. Even afwachten of  dit doorzet! #ECMWF #MeteoCentre

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Edwin vd linden

Daar zijn we weer. Krijg er al weer veel zin in????

Edwin vd linden | 01-09-2017 - 10:25

Martijn Sonnenberg

Leuk om te zien dat er al een weerbericht is! ik was hier heen gegaan om de voorspelde sneeuwhoeveelheden te zien en werd aangenaam verrast. Ik heb zin in de winter en ga met regelmaat hier weer lezen en reageren!

Martijn Sonnenberg | 01-09-2017 - 11:00

Annemarie ..

Goedemorgen daar zijn we weer! Goede zomer gehad Michael? Op naar de winter en de vootspellingen. Ik heb er weer zin in. Vakantie ook al geboekt. Dus kom maar op met die sneeuw!

Annemarie .. | 01-09-2017 - 11:33

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Jazeker Annemarie en heb mijn vakantie zelfs nog tegoed??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-09-2017 - 13:20

N Janssens

Leuk om een verrassend weerbericht te lezen! Welkom terug iedereen en hopen op veel sneeuw deze winter

N Janssens | 01-09-2017 - 13:08

Liesbeth Eykens

Goed begonnen is half gewonnen!! Een super start!!
@ Michael: Wat zijn de verwachtingen voor de eerste week januari?!? GRAPJE...

Liesbeth Eykens | 01-09-2017 - 13:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Eerste week van januari verwacht ik een bak warm water tot 3000m hoogte???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 01-09-2017 - 15:41

Liesbeth Eykens

Sorry Michael, 't was een flauw grapje ... Omdat je vorig seizoen constant zo'n vragen kreeg, tot frustratie toe..., wou ik het huidige seizoen met zo een vraag beginnen, zodat je er ineens vanaf bent voor de rest van het seizoen... Groetjes en fijn weekend!!

Liesbeth Eykens | 01-09-2017 - 18:11

Stijn

We zijn er weer, én nog eerder dan verwacht! Deze site volgen is altijd een deel van de voorpret, ook al is het nieuws vaak deprimerend in de laatste maanden van het kalenderjaar. Hopelijk wordt het dit jaar wat beter voor de kerstgangers.

Stijn | 01-09-2017 - 15:45

Ilco Valmeinier

Zomer was prima ...maar die weerberichten zijn dan altijd zo saai ? Dat wordt weer dagelijkse voorpret ☃️

Ilco Valmeinier | 01-09-2017 - 18:44

Rouel Edens

Heerlijk om alweer met sneeuw bezig te zijn! Heb nu alweer zin in skiën ⛷. Ik moet nog op zomervakantie maar nu al zin om op de latten te staan! Op naar een goed ski seizoen! ( duimen maar ?)

Rouel Edens | 01-09-2017 - 23:48

Twan⛷❄️👌 Hendriks

Lekker hoor nog 4 maandjes

Twan⛷❄️👌 Hendriks | 02-09-2017 - 08:32

Bianca B

Hallo allemaal, zitten we er weer klaar voor? Nou ik wel. Hoop dat dit een goed voor teken is voor de komende winter en dat we dit jaar geen kramp in onze billen krijgen van weer een spannend seizoen!
Welkom terug weermannen!

Bianca B | 02-09-2017 - 11:29

Monique Casteleijn-Pannen

Welkom terug mannen! Fijne vakantie gehad?
We kijken nu al uit naar jullie berichtgeving....... De voorpret is hier in huis al begonnen :)

Monique Casteleijn-Pannen | 03-09-2017 - 09:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord