Winter krijgt klapjes

Weersituatie algemeen
Tussen hogedruk boven het Verenigde Koninkrijk -IJsland en lage druk boven het Oost Europa liggen de Alpen ook vandaag nog in een noordelijke hoogtestroming waarmee vooral vandaag nog vochtige maritiem-polaire luchtmassa`s tegen de de Alpennoordkant worden gestuwd. Geleidelijk neemt de nordstau onder toenemende zwakke hogedruk invloed in kracht af. Vanaf donderdag oplopende temperaturen. 

Waarschuwingen
Alpennoordkant en aangrenzende gebieden gladheid door sneeuwval en opvriezing.  Lawinegevaar code 2 tot 3/ oranje)

Weerpraatje
We komen er helaas dan toch niet onderuit. Vrijdag gaat er een einde komen aan een eerste vroege heftige winterperiode die bijna 2 weken duurde. In deze tijd viel er, met uitzondering van de Alpenzuidkant,  verdeeld over vrijwel het gehele Alpengebied behoorlijk wat sneeuw en lokaal kon het sneeuwdek aangroeien tot 120 a 200cm. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen waren groot-grossier en deels ligt er tot 200% meer sneeuw dan het langjarig gemiddelde. Door de inzettende nordstau konden op de valreep ook de Oostenrijkse skigebieden nog mooi even meeprofiteren. Bekaaider kwamen de gebieden aan de Alpenzuidkant ervan af. Ofschoon  de sneeuwcondities er vrij goed tot goed zijn moet men het hier doen met de sneeuw die eerder deze herfst viel. De Neuschnee hoeveelheden  bleven hier duidelijk achter met die van de rest van de Alpen en het is dus nog even wachten op een Südstau fase.


 

Gisteren meldde Rob Schellevis uit Lofer (foto hierboven van gisterochtend) dan ook eindelijk de eerste echte sneeuwdump in Lofer (Salzburgerland, Oostenrijk) en kon dan eindelijk zijn zo geliefde Schneephräse weer worden ingezet ! Ook vandaag zal het sneeuwploeteren in Salzburg, Tirol en de Vorarlberg als ook aan de Zwitserse Alpennoordkant nog wel even doorgaan.Net als gisteren ook vandaag nog nordstau met nog meer sneeuw. Tot vanavond kan er aan de centrale Alpennoordkant nogmaals 30 tot 40cm sneeuw gaan bijvallen en met de 40 tot 60cm die  er al gevallen is komen we in de buurt van 70 tot 100cm aan Neuschnee. Meer naar het westen en oosten van de centrale Alpennoordkant valt er 10 tot 20cm en met de 20 tot 40cm die hier viel ook trotse 30 a 60cm Neuschnee erbij. De overige (inner-alpine) gebieden moeten het doen met nog en enkele sneeuwbui, neerslag van betekenis wordt hier niet verwacht. Wie de zon zoekt zal ten zuiden van de Alpenhoofdkam moeten afzakken, hier zorgt de Nordföhn voor brede opklaringen. Met de harde koude noordenwind zal het er voor het gevoel ook koud zijn.

En koud wordt (of is) het ook elders in de Alpen. We gaan zelfs de koudste periode van dit vroege herfstwintertje beleven. Kijken we in eerste instantie naar de luchttemperaturen dan zien we dat die na passage van het koufront behoorlijk onderuit zijn gegaan. Op 2000 meter vriest het 14, op 3000 meter 21 en op 4000 meter hoogte zitten we al tegen de min 30 graden aan ! Dit zijn temperaturen die in menige "hoog"winter absoluut niet zouden mis staan. Naast dit diepvries gedoe hebben we ook nog steeds te maken met die venijnig doorstaande harde tot stormachtige noordenwind dan wel Nordföhn. Nee echt lekker is dit niet en diegenen die toch de ski's dan wel het snowboard onderbinden geldt: goed warm aankleden en vooral op tijd even pauze houden en genieten dan wel opwarmen onder het genot  een warme thee, Milchkaffee (met  warme Apfelstrudel) of een heerlijk glas Glühwein !


 

Nog meer sneeuwgeploeter meldde onze trouwe Twitteraar Hans ter Braak (Haus Walser Berge, Mittelberg -Kleinwalsertal). Zonder zwaar materiaal is er in dit prachtige "Schneeloch" in de Vorarlberg vaak geen doorkomen meer aan (foto hierboven)

Richting de woensdag en op woensdag keert de rust in de atmosfeer (tijdelijk) terug en de neerslag gaat er ook aan de Oostenrijkse Alpennoordkant geleidelijk uit. Onder invloed van een naderend (tussen)hoog mogen vooral de westelijke Alpen rekenen op veel zon. De oostelijke Alpen hebben eerst nog te maken met laatste sneeuwvlokken en vanuit het westen gaat het ook hier opklaren. In het zuiden kan de zon opnieuw overuren gaan maken. Het is ook op woensdag nog koud en in de nacht op donderdag kan het kwik met het wegvallen van de wind en onder een heldere hemel weer behoorlijk onderuitgaan en op uitgebreide schaal gaat het streng tot zeer streng vriezen. Dit is dan echter ook meteen het hoogtepunt voor deze eerste vroege winterse periode.

Met het verder weg trekken van het tussenhoog via de Alpen richting het zuidoosten van Europa draait op donderdag de hoogtestroming geleidelijk door  naar zuid en later zuidwestelijke richtingen en daarmee wordt markant zachter lucht aangevoerd, aan de noordkant van de Alpen komt de Südföhn opzetten. De toename van (hogere) bewolking vanuit het westen verraadt het instromen van de zachtere en vochtigere lucht en vooral in de bergen zwakt de vorst af.  Op 2000 meter wordt het nog "slechts" - 5 graden en ook op 3000 meter is het met -10 tot -12 graden al een stuk minder koud dan nog op woensdag. Vrijdag zullen de temperaturen nog verder oplopen, de bewolking wordt vanuit het westen steeds dikker en in de loop van de dag volgt de eerste neerslag.

Minder koud, meer sneeuw
De neerslag behoort bij een warmtefront gekoppeld aan een complex lagedrukgebied welk vrijdag op het midden van de Atlantische Oceaan ten zuiden van IJsland wordt berekend en ook het weekend en volgende week zal het weerbeeld in grote delen van West en Centraal Europa beïnvloed worden door een komen en gaan van depressie en hun storingen. Zoals ik al eerder al berichtte gaat daarbij veel afhangen van het precieze verloop van de polaire jetstream, die band met zeer hoge windsnelheden op 10 tot 12 kilometer hoogte welke als "hihgway" voor de Atlantische depressies gebruikt. Ten noorden daarvan de kou(dere) lucht,  ten zuiden de zachtere. Ook vandaag zien we dat de jetstream niet om Europa wordt afgebogen maar vanaf vrijdag bijna frontaal op de Alpen klapt om vervolgens weer meer zwabberend een wat zuidelijkere koers te gaan vervolgen.


GFS met verloop jetstream as zondag en maandag, let op de weer zuidelijkere koers

Dit betekent weliswaar dat het zachter word, of eigenlijk moet ik schrijven "minder koud", het gaat tevens weer het nodige aan sneeuw opleveren voor een groot deel van de Alpen boven de 1200 a 1400 meter. Daarbij mogen vooral de westelijke Alpen en dan met name de Franse en westelijke Zwitserse Alpen zich gaan verheugen op heel veel sneeuw ! 

Dit soort "Westwindwetter" levert per definitie altijd onbestendig en sterk wisselvallig weer op en aan de voorzijde van de storingen kan er ook steeds weer wat minder koude lucht instromen al of niet begeleid van een föhnfase die vooral aan de noordkant zijn werk kan doen. Hier zijn, en dat geldt vooral voor het weekend, de hoogste temperaturen mogelijk waarbij het kwik in de klassiek föhndalen kan oplopen tot 8 a 10 graden, lokaal ook nog meer. De inner-alpine gebieden maar ook de Alpenzuidkant liggen veelal beschut voor de zuidwestelijke winden en het aanwezig koudereservoir zal daar maar met moeite geheel kunnen worden weg gepoetts. Hier vinden we de komende dagen dan  ook de laagste temperaturen. Ook voor de sneeuwvalgrens heeft dit gevolgen. Terwijl het vrijdag en ook zaterdag aan de noordkant al vrij snel zal gaan regenen tot 1200 a 1500 meter kan het in de inner-alpine dalen en aan de Alpenzuidkant nog langere tijd tot in de dalen door sneeuwen. Zaterdag zal dan ook hier de sneeuwvalgrens stijgen tot 1000 a 1400 meter, laagste waarde voor de zuidkant. Maandag daalt de sneeuwvalgrens vervolgens overal weer tot circa 1000 meter. In de bergen is het dan ook een stuk minder koud met in het weekend op 2000 meter lichte vorst en op 3000 meter een graad of -7 tot -8.

Ook de volgende week gaat het wisselvallig verder en voor wat betreft de temperaturen en sneeuwvalgrens verandert er niet veel. Veel zal dan ook gaan afhangen van kleinere storingen (laagjes) die over Europa trekken. Juist deze storingen maken de verwachtingen voor de komende week erg lastig en ik wil dan nu ook niet verder ingaan op sneeuwval verwachtingen voor de diverse gebieden. Wel vrij zeker is dat de westelijke Alpen de meeste sneeuw gaan krijgen. Hou maar eens goed de verwachtingen en sneeuwkaarten voor deze gebieden hier op de site in de gaten (updates 2 keer per dag). Dat wordt  weer een bonte bedoeling en geheid dat we de meter weldra weer voorbij gaan in de verwachtingen. Ook voor de langere termijn ziet het er allemaal hoopvol uit en voor diegenen die denken dat de winter voorbij de geruststelling dat deze nog moet gaan beginnen. Ter afsluiting nog een net binnengekomen winters plaatje van Rob Schellevis uit Lofer alwaar het na de nodige sneeuw ook bijna weer droog is geworden,

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
De komende dagen is het nog volop winters in het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes en de wintersport dan wel sneeuwcondities zijn perfect. Lokaal ligt er in het Sauerland een sneeuwdek dat is aangegroeid tot 50 a 60cm. Het vriest meest ligt tot matig en er kan tot tot donderdag nog wat sneeuw(buien) vallen. Donderdag wordt het tijdelijk beter, het is dan meest droog en de zon breekt door. In de nacht van donderdag op vrijdag nadert een eerste zwakke neerslagzone. Vrijdag volgt in de de loop van de nacht een warmtefront met meer neerslag. Aanvankelijk valt er sneeuw, deze zal echter vrij snel tot in de hogere delen in regen overgaan. De temperaturen stijgen tot ruim boven nul. Zaterdag regenachtig, mogelijk in de hogere delen ook (natte) sneeuw. Zondag (licht) onbestendig, met het instromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 1000 a 800 meter. Begin volgende week dan geleidelijk weer kouder waarbij de sneeuwvalgrens weer daalt tot 500 a 250 meter. In hoeverre er dan sneeuw gaat vallen is nog onduidelijk.

Fijne dag, winterse groeten  en tot morgen maar weer rond dezelfde tijd. 

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Lees het weer ook op je smartphone en download de app voor iPhone of Android.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Patrick@Resia in 2020? vS

Biberwier 120cm boven op de berg en 50cm beneden! En dat op 11 december.

Patrick@Resia in 2020? vS | 11-12-2012 - 09:19

Gast

Wederom prachtig bericht! Ik volg het elke dag!Kan je meegeven wat de verwachtingen zijn voor de Dolomieten? Is al enige tijd geleden dat er nog sneeuw viel.

Gast-448 | 11-12-2012 - 09:29

Gast

Korte vraag:de neerslag welke vanaf vrijdag gaat vallen onder invloed van de zachtere lucht, zal dit in de vorm van sneeuw zijn? (op hoogten 1000, 2000 en 3000m)Wat zal de invloed hiervan zijn voor de noordelijk gelegen skigebieden in Zwitserland? (Flumserberg, Engelberg, Hasliberg, Melchsee Frutt)Alvast bedankt voor de informatie. PE uit Eindhoven

Gast-449 | 11-12-2012 - 09:35

Johann

Gast-448 Helaas doen de Dolomieten nog niet lekker mee. Toch kan het maar zo zijn dat daar de komende week het een en ander gaat bijvallen. Een klassieke Südstau is echter nog niet uit de kaarten op te maken. Gr Johann

Johann | 11-12-2012 - 10:39

Johann

@Gast-449 Voor wat betreft sneeuw(valgrens) etc zie weerberichten. De invloed van het zachtere weer op de sneeuwcondities zal niet erg groot zijn. Er ligt genoeg en hogerop komt er alleen maar meer bij ! Gr Johann

Johann | 11-12-2012 - 10:40

Gast

En nu maar hopen dat het lekker blijft liggen tot de kerst en O&N!

Gast-454 | 11-12-2012 - 10:42

Gast

Met kerst naar alpe d'huez. Zoals ik het nu lees gaat dat wel goed komen. Zekers als er volgende week nog een weststau bijkomt en (hopelijk) de vorstgrens laag wordt.

Gast-455 | 11-12-2012 - 11:23

Gast

Wanneer is er wat te zeggen over het weer in de kerstweek?

Gast-456 | 11-12-2012 - 11:27

Gast

gast -456 daar ben ik ook heel erg benieuwd naar.... ziet eruit dat het allemaal te vroeg is gekomen hoog gelegen zal je nog wel goed zitten maar de dalen?!?!

Gast-457 | 11-12-2012 - 11:57

Gast

Hoopdat het goed komt , wij gaan met de kerst naar

ellmau , op ong 900 m . ziet er nu goed uit , hoop dat het zo blijft .

Gast-458 | 11-12-2012 - 12:17

Gast

complimenten voor de weerberichten.

in de kerstperiode reizen wij af naar Bivio (net voor de pas naar St.Moritz) Graubuenden.

Enig idee of we daar voldoende sneeuw aan zullen treffen?

Gast-459 | 11-12-2012 - 13:57

Gast

Hoelaat komt die update uit het sauerland ongeveer kunnen we er even rekening mee houden!

Lees de site nu al 3 jaar vind het fantastisch al die verhalen en uitleg!

Gast-460 | 11-12-2012 - 16:07

Gast

Ligt La Plagne nu in het westelijk gedeelte van de alpen?

Gast-461 | 11-12-2012 - 16:23

Johann

@Gat-460 Hij staat er ! Thx voor positiv feed-back Gr Johann

Johann | 11-12-2012 - 16:30

Johann

Gast-461. Inderdaad. La Plagne ligt in de westelijke Alpen en ten westen van de Alpenhoofdkam. Moet het dus vooral hebben van zgn. Weststau. Vanaf vrijdag dus veel sneeuw ! Gr Johann

Johann | 11-12-2012 - 16:37

Johann

Gast-459: Op dit moment is dit gedeelte van de Alpen er werkelijk bij ingeschoten. Deels ligt er maar 5 tot 20cm. Laten we hopen dat de komende tijd ook in dit deel van de Alpen er sneeuw gaat vallen (Südstau). Gr Johann

Johann | 11-12-2012 - 16:58

Gast

Geen weerbericht van Nederland meer? Heb ik iets gemist?

Gast-467 | 11-12-2012 - 17:07

Johann

Gast-476: Nee hoor je hebt niets gemist. Primair focussen we ons op de wintersportgebieden. Wanneer de situatie er aanleiding toe geeft pakken we ook het Nederlandse weer mee. Gr Johann

Johann | 11-12-2012 - 17:11

Gast

La Plagne wordt niet voor niets de vagina van de alpen genoemd

Gast-469 | 11-12-2012 - 21:41

Gast

hoi Johan,we vertrekken volgende week op ski-verlof maar hebben nog niks geboekt.graag had ik geweten waar ik het meeste kans heb om in de zon te kunnen glijden.

Gast-471 | 12-12-2012 - 00:31

Gast

Ai ai wat lopen de temperaturen op zeg, weersvoorspelling 14 dagen (glazen bol) geeft alleen maar regen op, zeg ons aub dat het niet zo is!!!!

Gast-472 | 12-12-2012 - 08:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord